Vergelijk 3.732.037 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung in 2014: vooruitblik en verwachtingen

Door , - 2 reacties

Voor Samsung was 2013 weer een topjaar: geen enkele andere fabrikant bracht zoveel nieuwe smartphones uit, en geen enkele andere fabrikant verkócht er ook zoveel. Voordat we definitief afscheid nemen van 2013 blikken we alvast vooruit op Samsung's plannen voor 2014.

Bij GSMinfo.nl gebruiken we traditiegetrouw de laatste week van het jaar om alvast vooruit te blikken op komend jaar. Samsung was in 2013 definitief de grootste telefoonfabrikant ter wereld. Het Koreaanse bedrijf verkoopt jaarlijks bijna vierhonderd miljoen mobieltjes, en heeft voor iedere voorkeur een ander toestel. Samsung's plannen voor 2014 zijn dus haast onmogelijk in één kort artikel samen te vatten, maar we werpen toch een blik op de smartphones die we de komende maanden van ze kunnen verwachten.

Samsung Galaxy S5

Dát de Galaxy S5 bestaat zal voor de meesten geen verrassing zijn. Hoewel de Galaxy S4 misschien wat minder enthousiast werd ontvangen dan vorige Samsung-vlaggenschepen, was het nog altijd by far de succesvolste Android-smartphone van 2013. Hoewel de concurrentie goed zijn best deed, verkocht de Galaxy S4 meer dan zowat alle andere vlaggenschepen bij elkaar opgeteld.

Hoewel sommige bronnen beweren dat de Galaxy S5 al in januari of februari onthuld zal worden, gaan wij er van uit dat Samsung gewoon de planning van de afgelopen jaren volgt. Dat betekent dat we een Galaxy S5 onthulling in maart of begin april kunnen verwachten, met een Nederlandse release voor de smartphone eind april of mei.

Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4

De Samsung Galaxy S5 specificaties zijn grotendeels al uitgelekt, en zoals verwacht hebben we weer met een echte topsmartphone te maken. Het toestel zou een 2,3 Ghz quad-core processor hebben (de Snapdragon 800 of 805), 3 GB RAM-geheugen, en een 16-megapixelcamera. Het scherm zou 5,25 inch zijn, met een QHD-resolutie van 1440x2560. Dat is haast absurd hoog, en stiekem vragen we ons dan ook af of zo'n hogere resolutie nou echt wel zin heeft.

Wat misschien wel de grootste verrassing aan de Galaxy S5 kan zijn: het design. De afgelopen jaren hebben bijna alle Samsung-smartphones hetzelfde (plastic) design gehad. Daar was niks mis mee, maar in vergelijking met bijvoorbeeld de iPhone en de HTC One viel de bouwkwaliteit toch een beetje tegen. Gelukkig krijgt de Galaxy S5 volgens sommige bronnen een compleet nieuw design mee, niet van plastic maar van metaal. Dat is steviger én stijlvoller. Wij hopen er alvast op.

Flexibel, goedkoper, en andere innovaties

Naast de Samsung Galaxy S5 zijn er enkele andere trends die we dit jaar waarschijnlijk terug zullen zien bij Android-smartphones van de fabrikant. Zo is een opvolger van de Samsung Galaxy Round zeer waarschijnlijk. 2014 wordt het jaar waarin flexibele schermen eindelijk gaan doorbreken, en Samsung zou Samsung niet zijn als ze die nieuwe technologie niet zo snel mogelijk omarmen.

Nieuwe smartphones met Curved OLED-schermen zullen waarschijnlijk eerst heel duur en slechts licht-gebogen zijn, maar in de toekomst steeds goedkoper en flexibeler. Het voordeel van zo'n smartphone met gebogen scherm is dat je een stuk beter je best moet doen om hem kapot te krijgen. Bij de meeste smartphones barst het scherm als je je toestel één keer laat vallen, maar dat gebeurd bij toestellen met deze technologie niet zomaar meer. Waarschijnlijk zal in de loop van 2014 Samsung's eerste Curved OLED-smartphone in Nederland verschijnen.

Bij Samsung's tabletdivisie zou de focus in de eerste maanden van 2014 op 'Lite'-producten liggen. Samsung's tablets zijn al relatief goedkoop, maar begin 2014 zouden we onder andere de Galaxy Tab 3 Lite moeten zien. Dat zou een goedkoop 7 of 8 inch tablet van 100 tot 150 euro zijn. De verwachting is dat Samsung er komend jaar ook alles aan gaat doen om weer enkele smartphones voor een bodemprijsje aan te bieden.

Ook een opvolger voor de Samsung Galaxy Gear ligt in de lijn der verwachting. Samsung's eerste smartwatch lijkt een beetje een flop te zijn, maar hooggeplaatste medewerkers van het bedrijf hebben in interviews gezegd de eerste Gear vooral als een 'test' moeten zien. Nieuwere versies zouden uitgebreider en beter moeten zijn. Laten we hopen dat dat het geval is, want anders is de smartwatch-trend straks alweer voorbij voordat we een succesvol product hebben gezien.

Samsung Galaxy Round Samsung Galaxy Gear Windows Phone Tizen OS logo

Samsung & Windows Phone

De laatste Windows Phone van Samsung was de Ativ S, die alweer ruim een jaar geleden verscheen. In 2013 hebben we geen nieuwe Windows Phones van Samsung, en het is nog onduidelijk of Microsoft's mobiele besturingssysteem in 2014 wel steun van Samsung kan verwachten.

Volgens de doorgaans betrouwbare Eldar Murtazin zou Microsoft er in ieder geval alles aan doen om Samsung's steun te krijgen. Microsoft zou 1 miljard dollar aan steun bieden aan Samsung in ruil voor enkele nieuwe Windows Phones van het Koreaanse bedrijf. Als dat bericht klopt, dan is de kans vrij groot dat we in 2014 een nieuwe Samsung Windows Phone zullen zien - welk bedrijf zegt er immers 'nee' tegen 1 miljard dollar? 

Samsung & Tizen

Tizen is een nieuw besturingssysteem dat Samsung in samenwerking met Intel ontwikkelt. Het is al geruime tijd in ontwikkeling, en al jaren roepen we dat Samsung's eerste Tizen-smartphone nu toch écht bijna gaat verschijnen. En toch is het nog steeds niet gebeurd. Wel is een Tizen-smartphone steeds dichterbij, want in november maakte Samsung bekend dat Tizen 2.1.1 voltooid is. Dat zou de eerste versie van het OS zijn die geschikt is voor smartphones.

Als we de geruchten mogen geloven worden de eerste smartphones met Tizen in februari onthuld, waarschijnlijk tijdens het Mobile World Congress in 2014. Het is echter nog maar de vraag wat voor toestel dat precies zal zijn: een populair vlaggenschop zoals de Galaxy S4, of een niche-toestel dat voorlopig vooral bedoeld is voor ontwikkelaars? 

Al jaren wordt er beweerd dat Tizen een back-up plan is voor Samsung. Als Google teveel eisen zou gaan stellen aan Android-smartphones, dan kan Samsung altijd overstappen op het eigen TIzen. Daarom hebben Galaxy-smartphones een vrij compleet eigen ecosysteem: Samsung levert altijd de eigen TouchWiz UI en ruim een dozijn exclusieve apps mee. Zo is Samsung niet al te afhankelijk van Android. De kans bestaat dus nog steeds dat we in de toekomst een Galaxy S zien die niet op Android, maar op Tizen loopt. Maar of dat in 2014 al zal gebeuren? Waarschijnlijk niet.

Samsung Galaxy Core AdvanceSamsung Galaxy Grand 2

Samsung Galaxy Core Advance & Galaxy Grand 2 Duos

Verrassingen en vertrouwde namen

Maar naast al die geruchten hebben we ook al wat concretere informatie over Samsung's plannen voor 2014. Zo brengt het Koreaanse bedrijf begin komend jaar toestellen uit als de Galaxy Core Plus, de Galaxy Core Advance, en de Galaxy Grand 2 Duos

En dat zijn slechts de eerste paar maanden: de precieze line-up van Samsung voor komend jaar is haast onmogelijk te voorspellen. De fabrikant brengt jaarlijks bijna vijftig nieuwe Android-smartphones uit, in elke prijsklasse en met elk formaat. Favorieten zoals de Samsung Galaxy Ace 3 en de Galaxy Fame krijgen waarschijnlijk een opvolger, maar er zullen ook genoeg nieuwe namen opduiken.

Er is nog één topmodel van Samsung dat zeker een update krijgt, maar waar we nu nog te weinig van eten. De opvolger van de Samsung Galaxy Note 3 zal vermoedelijk pas in het najaar van 2014 worden onthuld, en specificaties zijn nog niet uitgelekt. We kunnen wel alvast een gokje doen: de Galaxy Note 4 krijgt waarschijnlijk een groter scherm met een hogere resolutie, een nóg krachtigere processor, en een camera van minimaal 16 megapixel. 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden