Vergelijk 2.392.436 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Archos 50 Oxygen

Door ,

De Archos 50 Oxygen is een smartphone die het qua bekendheid niet haalt bij de meeste andere smartphones. Kan hij wel concurreren op het gebied van kwaliteit? GSMinfo.nl nam het nieuwe topmodel van Archos onder handen.

GSMinfo.nl op IFA 2013

De Archos 50 Oxygen is een buitenbeentje. Niet veel mensen hebben gehoord van Archos, en als mensen het bedrijf al kennen, is het van de MP3-spelers die enige tijd geleden enigszins populair waren. Het zou zomaar kunnen dat daar wat verandering in gaat komen, want Archos komt met een vrij imposante smartphone. De 50 Oxygen was bij de IFA in Berlijn al wel te bekijken, maar alleen voor de pers. Dat komt omdat de telefoon nog niet officieel uitgebracht is. Dat moment laat echter niet lang meer op zich wachten. GSMinfo.nl keek alvast of de Archos 50 Oxygen een telefoon is die je zou willen kopen.

Archos 50 Oxygen

Wat opvalt aan de Archos op het moment dat je hem oppakt, is de stevig aanvoelende behuizing. Het matte kunststof voelt zacht aan en geeft lekker veel grip. De telefoon zit strak in elkaar en steekt eigenlijk nergens uit. De bolling in de achterkant zorgt ervoor dat het toestel nog fijner in je hand ligt. De Oxygen heeft wel wat weg van de LG Nexus 4 qua vorm, al zijn de bouwmaterialen van die laatste wel iets hoogwaardiger. Er valt eigenlijk niets direct op aan de Archos, het is een vrij doorsnee Android-telefoon. Toch heeft het apparaat wel wat leuke verrassingen in huis.

Ten eerste de camera's. Op de achterkant zit een 13 megapixelcamera, die voor zover wij dat konden beoordelen hele aardige foto's schoot. De batterij was bijna leeg van het toestel dat we kregen, maar dat verhinderde gebruik van de (dubbele) flitser niet. Fijn, want dat soort betutteling stellen we niet op prijs. Wat ook opviel was dat de camera aan de voorkant, een 5 megapixel exemplaar maar liefst, ook was voorzien van een flitser. Dat zien we niet vaak. Nu kun je ook met minder licht nog steeds 'selfies' blijven maken. Handig voor de narcistische nachtbraker.

Aan de software van Archos valt vooral op dat er weinig is gedaan om de 'look&feel' van de standaard Android aan te passen. Archos heeft wat apps uit eigen stal standaard op de Oxygen geïnstalleerd maar niets noemenswaardigs. Die 'kale' Android zonder opsmuk bevalt ons wel. Het is natuurlijk ook een perfecte manier om een krap budget niet nog verder te verzwaren met software-ontwikkeling.

Op papier is de Archos een hele capabele smartphone. Met een 1.5 GHz quad-core komt de Oxygen in ieder geval op het gebied van rekencapaciteit niks tekort. Ook het scherm is ook geen straf, want Full HD is zo ongeveer het beste wat er momenteel te krijgen is. Met 5 inch heb je ook voldoende overzicht zonder dat de telefoon een baksteen wordt. Het enige wat eigenlijk mist op de specsheet van de Archos is ondersteuning voor 4G. Voor de rest is het plaatje namelijk vrij compleet, met 16 GB intern geheugen, Bluetooth 4.0 en Android 4.2.

Wij zijn heel benieuwd of de Archos 50 Oxygen gaat aanslaan in Nederland. In de basis zit het in ieder geval goed met dit toestel. De mensen van Archos wisten ons te vertellen dat het toestel met een adviesprijs van 350 euro op de markt wordt gebracht. In de praktijk zou dat wel neerkomen op 330 euro, vertrouwde de Archos-medewerker ons toe. Voor die prijs heb je ontegenzeggelijk een heel behoorlijke smartphone.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden