Vergelijk 2.843.621 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Alcatel One Touch Hero

Door ,

De Alcatel One Touch Hero is het nieuwe topmodel van Alcatel. Het is met zijn 6 inch scherm niet bepaald een kleine telefoon. Belangrijke features zijn o.a. de stylus en de E-Ink schermcover.

GSMinfo.nl op IFA 2013

Met zijn 6 inch grote Full HD-scherm is het meteen duidelijk dat de Alcatel One Touch Hero het topmodel is van de Alcatel-stand. Al is het niet eens het grote scherm dat opvalt, maar vooral de dunne rand om het scherm, waardoor Alcatel het toestel toch relatief klein heeft weten te houden. We zeggen bewust ‘relatief’, want met 6 inch is de Hero natuurlijk allesbehalve klein. Het scherm slokt het leeuwendeel van de voorkant op, en dat ziet er stiekem best goed uit. Het geeft de Hero een lekker modern uiterlijk.

Alcatel One Touch Hero

Onderaan zijn nog net de home-, terug- en multitask-knop weggepropt. Bovenaan is de speaker en de front-facing camera terug te vinden. Op de bolle achterkant vinden we de ingang voor de stylus onderaan en net daarboven de speaker. Bovenaan is natuurlijk de camera geplaatst en tevens de led-flitser. Net daaronder staat Alcatel in zilveren letters in de behuizing gedrukt. De meerdere kleine contactpuntjes aan de rechterzijde zijn voor de verbinding met een aantal leuke accessoires, waar we laten op terugkomen. De Hero voelt niet zo zwaar aan, wat hoogstwaarschijnlijk komt omdat hij geheel van plastic is.

Alcatel One Touch Hero

Onder al dat plastic draait een 1.5 GHz quad-core processor die ondersteund wordt door 2 GB aan RAM. Dat is ruim voldoende om de Hero vlot te laten lopen. In de praktijk was dat ook zo, want we hadden geen moment het idee dat iets te langzaam ging. Het openen van de camera-app gaat vlot, net als het openen van meerdere apps achter elkaar. Of de Hero net zo vlot is als de telefoon helemaal volstaat met apps en andere data durven we niet te zeggen, maar we hebben geen reden om daaraan te twijfelen.

Met 13 megapixel behoort de camera niet bepaald tot de lichtste jongens in het segment. We hebben niet echt goed kunnen testen of de camera de hoge verwachtingen ook kan waarmaken, maar de foto’s die we konden nemen van de beursvloer zagen er qua belichting en kleur vrij goed uit. Het is echter altijd maar afwachten hoe de camera het doet bij mindere lichtomstandigheden. Dat gedeelte is namelijk nogal afhankelijk van de software.

De Alcatel One Touch Hero draait op Android 4.2 Jelly Bean maar Alcatel heeft het besturingssysteem allerminst onberoerd gelaten. Met diverse widgets heeft het bedrijf de software een heel eigen stijl gegeven. Door pastelkleuren te gebruiken in combinatie met een ‘less is more’-principe is de One Touch Hero een fijn toestel om mee te werken. Alles is overzichtelijk en werkt intuïtief. Die overzichtelijkheid heeft natuurlijk ook deels te maken met het grote scherm, maar Alcatel is goed omgesprongen met de extra ruimte.

Alcatel One Touch Hero

Er waren ook een aantal features die we niet meteen op de beursvloer konden testen. Zo ontbrak bij de testmodellen de stylus, door Alcatel uit voorzorg verwijderd tegen diefstal. Ook brengt Alcatel een aantal speciale accessoires naar de Hero, die echter op de beursvloer nog niet aanwezig waren. Zo is er een speciale E-Ink cover die van de Hero een soort e-reader maakt. Via een speciale app kan je e-books en pdf’s naar het E-Ink scherm op de schermcover sturen. Bladeren naar de volgende of vorige pagina doe je met de volumetoetsen. Voordeel van E-Ink is dat het maar heel weinig stroom kost. Als je de cover niet gebruikt om e-books te lezen, geeft hij standaard het weer aan van een locatie naar keuze. Handig, en wederom stroombesparend.

Een ander accessoire was minder vernieuwend, maar had desalniettemin een hoog ‘geek’-gehalte. Een klein zwart doosje, inclusief Alcatel-logo, kan als dock dienen om de Alcatel op zijn zijkant in te zetten. De projector die in dat kleine doosje zit ingebouwd, kan op verschillende afstanden het scherm van de telefoon projecteren, waarbij het beeld altijd scherp blijft. Naarmate de afstand groter wordt, is er uiteraard minder tolerantie voor omgevingslicht.

Alcatel One Touch Hero

Naast de E-Ink cover waren er nog twee andere schermcovers die interessant genoeg zijn om hier te vermelden. De ene schermcover biedt ingebouwde ondersteuning voor draadloos laden via de Qi-standaard. De andere schermcover heeft ingebouwde LED-lampjes waarmee de tijd kan worden weergegeven, en of er bijvoorbeeld een email, sms of gemiste oproep is. Beide zijn handige toevoegingen aan een toch al fijn toestel.

Concluderend kunnen we wel stellen dat Alcatel met de One Touch Hero een bijzonder interessante telefoon in de markt gaat zetten. Het is vooral interessant voor welke prijs het bedrijf dat wil gaan doen. Daarover wist niemand ons echter iets te vertellen bij de Alcatel-stand. Met een scherpe prijs zou dit namelijk een groot succes kunnen worden, zeker omdat de specificaties niets onderdoen voor de concurrentie.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden