Vergelijk 2.843.621 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Asus Fonepad 7

Door ,

De Asus Fonepad 7 is de opvolger van de eerste Fonepad. Wat heeft Asus verbeterd aan het model dat de grenzen van de phablet opzocht? GSMinfo.nl voelde de nieuwe Fonepad aan de tand om te bepalen of je dit apparaat nou moet aanschaffen of niet.

GSMinfo.nl op IFA 2013

De nieuwe Fonepad 7 van Asus verschilt eigenlijk weinig van de eerste Fonepad. Het is nog steeds niet een apparaat waarmee je met veel comfort staat te bellen, daarvoor is de Fonepad 7 eigenlijk te breed. Je krijgt na een tijdje kramp in je handen, en dan hebben we het nog niet eens gehad over hoe lastig het is de uit de kluiten gewassen phablet in je broekzak te proppen. Als telefoon is de Fonepad 7 dan ook geen echte verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Wat heeft Asus dan wel gedaan met de Fonepad dat een nieuwe versie rechtvaardigt?

Asus Fonepad 7

Asus Fonepad 7 Asus Fonepad 7 Asus Fonepad 7

Kloksnelheid opgevoerd

Onderhuids zijn flink wat verbeteringen doorgevoerd. Zo zal de vernieuwde Fonepad 7 beschikken over een dual-core processor van Intel; de eerste Fonepad  moest het nog stellen met een single-core. Ook is de kloksnelheid opgevoerd. Gevoelsmatig was de nieuwe Fonepad dan ook wel wat rapper dan de oude. Wat ook opvalt is dat de camera, die in de eerste Fonepad met 3 megapixels wel erg pover was, is geüpgrade naar een 5-megapixelcamera. Nog steeds geen wonder van innovatie, maar het we konden in ieder geval consistent scherpe foto’s schieten, iets wat we van de vorige Fonepad niet konden zeggen.

Dubbele speakers voorop

Niet alleen onderhuids heeft Asus de nodige aanpassingen gedaan. De voorkant is ook opgesierd met twee speakers, boven en onder. In de rumoerige perszaal konden we lastig beoordelen wat de geluidskwaliteit was, maar het viel meteen op dat het volume niet zo hoog opgeschroefd kon worden dat het boven het lawaai uitkwam. Aan de achterkant vinden we nu dus geen speaker meer, maar wel dezelfde stevige behuizing die ons ook opviel bij de eerste Fonepad. Asus heeft gekozen voor een soort geborsteld aluminium, of iets wat daar op lijkt. Dat ligt uitstekend in de hand, en wordt ook na enige tijd vasthouden niet glad.

Asus Fonepad 7 Asus Fonepad 7 Asus Fonepad 7

IPS-LCD-scherm

Het scherm van de Fonepad 7 is met 7 inch eigenlijk net iets te groot om fatsoenlijk tegen je oor te houden, maar alle andere bezigheden (zoals apps en multimedia) zijn prima uit te voeren op dit formaat. Het LCD-scherm heeft een resolutie van 800 bij 1280 pixels en maakt gebruik van IPS-technologie, wat ervoor zorgt dat de kleuren minder flets lijken dan bij een regulier LCD-scherm. Ook zorgt IPS-technologie voor een uitstekend contrast, waardoor het scherm van Fonepad 7 in de volle zon een stuk beter te gebruiken is. 

Dat de resolutie geen Full HD is, valt goed mee te leven. Zeker, het beeld had er beter uitgezien wanneer er meer pixels beschikbaar waren geweest, maar ook met deze resolutie is het scherm relatief scherp. Omdat de Asus Fonepad 7 een relatief goedkoop tablet is moest er ergens op worden bespaard, en dan is de besparing op de resolutie wat ons betreft nog redelijk acceptabel.

Software

De software van de Padfone 7 is relatief eenvoudig. Er zijn geen uitgebreide apps van Asus, dus de Fonepad hangt vooral op de apps van Google en degene die je zelf kunt installeren via de Google Play Store. De 'sobere' instelling van Asus kunnen we wel waarderen. Liever geen bijgevoegde software dan trage, slecht gemaakte meuk die de boel alleen maar vertraagt.

Verbeterd, maar nog altijd lomp

Na een tijdje met de Fonepad 7 te hebben gespeeld kunnen we zeggen dat de nieuwe versie een paar problemen oplost waar het de vorige generatie mee worstelde. Zo heeft de snelheid van de phablet een upgrade gekregen en is de povere camera vervangen voor een acceptabel exemplaar. Het probleem dat de Fonepad eigenlijk niet niet voor dagelijks gebruik als telefoon geschikt is, werd niet opgelost.

De Fonepad 7 is nog net zo lomp als zijn voorganger, en dus nog net zo lastig vast te houden tijdens lange telefoongesprekken en nog steeds lastig om in je broekzak te krijgen. De echte nadelen van de Fonepad 7 zijn niet verholpen, maar misschien was dat ook niet de bedoeling van Asus. Het unieke concept blijft, nu nog wat draaglijker dan voorheen. De Asus Fonepad 7 is vanaf november te koop, een adviesprijs is nog onbekend.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden