Vergelijk 2.956.156 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Samsung Galaxy Note 3

Door ,

Samsung introduceerde vandaag de nieuwste Note, de Note 3. Wat kunnen we verwachten van de derde telg uit Samsungs phablet-familie? Veel punten die nog onze ergernis opriepen bij de Note II zijn vrij succesvol aangepast. Maakt het de Note 3 tot een must-have? GSMinfo.nl probeerde het toestel uit.

GSMinfo.nl op IFA 2013

De Samsung Galaxy Note 3 werd met veel bombarie aangekondigd, op een 'Samsung Unpacked'-event voorafgaand de IFA in Berlijn. Er was een heuse show, waarbij diverse mensen van Samsung het podium opkwamen om te vertellen over de keuzes achter de nieuwe features, designkeuzes en software. Na afloop van de lange presentatie mocht GSMinfo.nl het toestel in levenden lijve uitproberen. Wat vooral opviel, is dat Samsung de succesformule van de Note en de Note II nauwelijks heeft aangetast. Het is een evolutie, geen revolutie.

Samsung Galaxy Note 3

Groter scherm

De Samsung Galaxy Note 3 krijgt een 5.7 inch groot scherm mee. Dat is 0.2 inch groter dan zijn voorganger. Wat dat betreft houdt Samsung een vrij gelijkmatige groei in de serie aan, want de eerste Note was nog van een 5.3 inch groot scherm voorzien. Het scherm is natuurlijk niet alleen groter geworden, ook de resolutie heeft een upgrade gekregen. De Full HD-resolutie is om van te smullen, zeker omdat Samsung AMOLED-technologie gebruikt wat de kleurechtheid ten goede komt.

Nieuwe S Pen

Dat de Note 3 is voorzien van een mooi scherm, was Samsung natuurlijk aan haar stand verplicht. Ook een verplicht nummertje is de S Pen. Het multifunctionele pennetje maakt ook deze keer weer zijn opwachting, wederom met drastsch toegenomen functies. De verschillende functies kunnen nu worden opgeroepen in een bolvormig menuutje dat verschijnt zodra je het pennetje een seconde of twee boven het scherm laat zweven. Het geeft je een vijftal opties, waarvan het neerpennen van een snelle notitie nog de minst verrassende is. De leukste optie is wat ons betreft dat je door de afmetingen te tekenen bepaalde apps binnen die grenzen kan oproepen, bovenop de al draaiende app. Samsung heeft multitasking op smartphones geperfectioneerd, vinden ze zelf. Op basis van onze eerste ervaringen zijn we geneigd het daarmee eens te zijn

Samsung Galaxy Note 3

Leren achterkant

De behuizing van de Note 3 verdient trouwens ook nog wat opmerkingen. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft voor de achterkant gekozen voor een soort leren patroon, dat prettig stroef in de hand ligt. Wat ons betreft een enorme verbetering ten opzichte van het gladde en wat goedkope plastic van zijn voorganger.

Nadeel is wel dat de cameralens en flitser bij de nieuw ontworpen achterkant enigszins uitsteken, daar zijn we persoonlijk niet zo'n fan van. De cameralens raakt door dit soort designfoefjes een stuk sneller bekrast dan wanneer er zou zijn gekozen voor een verzonken lens. Niet alleen de achterkant heeft echter een redesign gekregen, ook de zijkanten zijn niet meer van glad plastic. Samsung heeft gekozen voor een ribbeltjespatroon, en ook hier lijkt het erop dat de klachten over de gladde zijkanten van de Samsung Galaxy Note II 16GB zijn gehoord.

Samsung Galaxy Note 3

Betere camera

Niet alleen de behuizing is verbeterd, ook op cameragebied heeft de Note 3 een stap vooruit gemaakt. Met 13 megapixel doet de camera namelijk niet onder voor de concurrentie. Bijzonder is ook dat je in 4K-resolutie kan filmen. Dat die modus nogal belastend is voor het toestel merk je ook aan het feit dat een aantal andere opties, zoals het tegelijkertijd filmen met de front-facing camera, niet mogelijk is. Het was niet goed mogelijk een fatsoenlijke video te maken op deze hoge resolutie, maar zo op het eerste gezicht zag het er veelbelovend uit. Dat Samsung net als bij zijn andere Galaxy-toptoestellen een bijzonder grote hoeveelheid camera-opties geeft, werkt daar natuurlijk ook aan mee.

Evolutie, geen revolutie

Wat verder vooral heel erg opvalt aan de Note 3, is dat er voor huidige Note II-bezitters eigenlijk niet heel veel redenen zijn om te upgraden. Zeker, er is een betere camera geplaatst, de processor is sneller, er zijn door Samsung wat leuke software-snufjes toegevoegd, maar echt vernieuwend ten opzichte van zijn voorganger is de Note 3 niet. Er zijn geen functies die de Note 3 heeft waar je als Note II-bezitter 750 euro voor wil neertellen.

De prijs valt sowieso hoog uit, maar ervaring leert ons dat Samsung binnen enkele maanden de vraagprijs enigszins laat zakken. Dit alles betekent natuurlijk niet dat we niet laaiend enthousiast zijn over de Note 3. Het toestel biedt enkele leuke, vernieuwende en vooral productiviteitsverhogende functies in een net iets beter jasje. Geen straf om te hebben dus, zo'n nieuw phablet van Samsung. De Galaxy Note 3 is vanaf eind september in Nederland te koop.

Samsung Galaxy Note 3

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden