Vergelijk 2.457.936 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Battle of the phones: Android mobieltjes vergeleken

Door ,

Momenteel telt mobieltjesland vijf toestellen die op Google's Android besturingssysteem draaien. Hoe verhouden deze toestellen zich tot elkaar en welk toestel is het beste? GSMinfo.nl zocht het voor je uit!

De vijf Android toestellen van dit moment zijn:

  • De HTC G1                
  • De HTC Magic           
  • De HTC Hero              
  • De T-Mobile G2          
  • De Samsung i7500  

De T-Mobile G1T-Mobile G1

De T-Mobile G1 was het eerste mobieltje dat draaide op Google Android. De reacties waren verdeeld: velen vonden het design met de 'kin' drie keer niks en verguisden de telefoon alleen op dat punt al. Niet terecht, naar mijn mening, want de G1 had zeker wel iets te bieden. Allereerst was Android een unieke en nieuwe manier van bediening. De snelle toegang naar Google functies als Gmail, YouTube, de Google kalender en Google maps waren echt een verademing. Het uitschuifbare QWERTY-toetsenbord was ook erg handig, omdat typen op een virtueel (QWERTY-)toetsenbord nou eenmaal niet zo snel is. Laten we ook eerlijk zijn: Android stond nog in de kinderschoenen en op de market waren lang niet zoveel apps beschikbaar als nu het geval is.

Hoe presteert de G1 nu dus? Niet fantastisch, om eerlijk te zijn. De behuizing doet, zeker ten opzichte van andere Android-toestellen, behoorlijk krakkemikkig aan en het design is niet opgewassen tegen het design van bijvoorbeeld de HTC Hero. Hoewel het uitschuifbare toetsenbord erg aangenaam is, is het verstandiger om te kijken naar zijn opvolger/tegenhanger, de HTC Magic.

 

De HTC Magic

HTC Magic

De HTC Magic mag gezien worden als de toetsenbordloze versie van de T-Mobile G1. Toch is dat zeker niet het enige wat hem onderscheid van de G1. Allereerst is hij een stuk dunner, lichter en vooral: degelijker. Waar je bij de T-Mobile G1 nog het gevoel hebt een stuk plastic in je handen te hebben, is dat bij de Magic zeker niet het geval.

De Magic voelt tijdens de bediening ook een stuk sneller aan dan de G1. De batterij van de Magic lijkt bovendien een upgrade te hebben ondergaan. Heb je het QWERTY-toetsenbord van de G1 dus niet persé nodig, spendeer dan een paar tientjes meer en ga voor de Magic!

 

De HTC Hero

En toen was er opeens de HTC Hero. Het toestel kwam met een compleet nieuwe interface voor Android, namelijk 'HTC Sense'. Bij dit systeem staan contactpersonen en informatie centraal. Informatie over contacten is dus direct beschikbaar, evenals diverse widgets. Met HTC Sense kun je meerdere homepagina's aanmaken, waar je door heen kunt scrollen door naar links of naar rechts te vegen. Voor meer informatie verwijs ik naar mijn HTC Hero review.

Buiten deze nieuwe interface was ook het design weer totaal anders dan van de HTC Magic. De Hero greep terug op de kin van de G1, maar wel op een stijlvollere manier. De Hero voelt nog degelijker aan ziet er bovendien (naar mijn mening) chiquer uit. Wel moet ik benadrukken dat de Magic er wat meer 'iPhone-like' uitziet en de Hero de wat zakelijkere is van de twee. Hou je dus van een wat hippere telefoon, kijk dan naar de HTC Magic.HTC Hero

Qua specificaties lijken de Magic en de Hero behoorlijk op elkaar, hoewel de Magic over 199 MB Ram beschikt (er is ook een 288MB-variant) en de HTC Hero over 288MB, wat de Hero iets sneller zou moeten maken. Ook beschikt de HTC Hero in tegenstelling tot de Magic wél over multitouch, zodat je bijvoorbeeld makkelijker in- en uit kunt zoomen bij websites en foto's. Verder is het het vermelden waard dat de HTC Hero een 3.5 mm aansluiting aan boord heeft, zodat je ook je eigen oordopjes er op kunt aansluiten.

Voor mij persoonlijk zou de HTC Sense interface (die écht  veel toevoegt) de belangrijkste reden zijn om voor de HTC Hero te gaan.

 

De T-Mobile G2 Touch

De T-Mobile G2 is qua specificaties en design in principe niet meer of minder dan T-Mobile's eigen HTC Hero. Het toestel is exclusief bij T-Mobile verkrijgbaar in het zwart, wat ik persoonlijk toch wel een erg mooie kleur zit.

Het verschil tussen de T-Mobile G2 en de HTC Hero zit hem in de interface: de G2 komt met een eigen T-Mobile interface, die overigens wel sterk is gebaseerd op HTC Sense. De enige verschillen zijn het aanwezige 'Web 'n Walk-icoontje' en het T-Mobile stickertje.

 

De Samsung Galaxy i7500Samsung Galaxy

Hoewel we hierboven alleen maar over HTC- of op HTC gebaseerde toestellen hebben gesproken, hebben ook andere fabrikanten zich gemengd in de Android strijd. De Koreaanse fabrikant Samsung heeft onlangs namelijk de Galaxy i7500 uitgebracht. Het mobieltje beschikt naast android over een volwaardig 3.2 inch AMOLED scherm, 3G-internet, WiFi en GPS. Op papier dus een topper, maar hoe presteert de Galaxy ten opzichte van bovenstaande toestellen?

Voordelen van de Galaxy zijn onder meer de camera, die weliswaar ook 5 megapixels heeft maar wél over een flitser beschikt. Verder beschikt de Galaxy standaard over 8GB aan geheugen ten opzichte van de 512MB van de Hero. Verder vind ik dat de toetsen bij de Hero nogal onhandig geplaatst zijn, iets wat bij de Galaxy beduidend beter is.

De Hero heeft echter weer HTC Sense als grote voordeel. Filmpjes kunnen direct geüpload worden naar youtube en het scherm is een stuk leesbaarder in daglicht. Verder wordt het scherm ook een stuk viezer van de Galaxy.

Conclusie

Zoals je hierboven kunt lezen, ben ik vooral erg enthousiast over de HTC Hero. Naar mijn mening is deze strijd dan ook geen hele spannende geweest: de HTC Hero wint dankzij de Sense user interface, makkelijke bediening, degelijke design en mooie scherm.

Maar goed, wie weet komen we binnenkort opnieuw met een dergelijke vergelijking, aangezien HTC Tattoo en de T-Mobile Pulse deze maand nog in de winkels liggen.

T-Mobile G1 HTC Magic Samsung Galaxy i7500 HTC Hero T-Mobile G2 Touch
Beeldscherm 3,20 inch 3,20 inch 3,20 inch 3,20 inch 3,20 inch
Resolutie 320 x 480 pixels 320 x 480 pixels 320 x 480 pixels 320 x 480 pixels 320 x 480 pixels
Pixeldichtheid 180 ppi 180 ppi 180 ppi 180 ppi 180 ppi
Besturingssysteem Android 1.5 (Cupcake) Android 1.6 (Donut) Android 1.5 (Cupcake) Android 1.5 (Cupcake) Android 1.5 (Cupcake)
Processor 528,0 MHz single-core 528,0 MHz single-core 0,0 Hz single-core 528,0 MHz single-core 528,0 MHz single-core
Werkgeheugen - - - 288 MB 288 MB
Interne opslag - - - 288 MB 288 MB
Camera 3,20 megapixel 3,20 megapixel 5,00 megapixel 5,00 megapixel 5,00 megapixel
Gewicht 158 gram 118 gram 119 gram 128 gram 135 gram
Stand-by tijd 406 uur 420 uur 450 uur 360 uur 750 uur
Spreektijd 320 minuten 450 minuten 360 minuten 250 minuten 420 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden