Vergelijk 3.385.701 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Smartphone op vakantie: goedkoop bellen en internetten wereldwijd

Door , - 1 reactie

In ons tweede overzicht van buitenlandbundels gaan we in op het goedkoper bellen buiten Europa. Internet op je smartphone in Amerika kan bijvoorbeeld óók zonder een telefoonrekening van honderden euro's te hebben bij thuiskomst.

In ons eerste overzicht van buitenlandbundels gingen we in op de vele bundels die er bestaan waarmee je goedkoper kunt bellen, sms'en en internetten binnen Europa. Mede dankzij de Europese Unie is het de laatste jaren steeds goedkoper om je smartphone te gebruiken op vakantie. Na afloop van een strandvakantie in Spanje of een citytrip naar Berlijn hoef je je eigenlijk amper zorgen te maken over een telefoonrekening van epische proporties.

Buiten Europa zijn de vooruitzichten helaas een stuk minder rooskleurig. Ga je op vakantie in de Verenigde Staten, dan laten de providers je gerust tien euro per MB afrekenen. Ook de kosten voor bellen en sms'en lopen al gauw behoorlijk op. Gelukkig bieden sommige providers ook hier enkele bundels aan die het allemaal nét wat betaalbaarder moeten maken.

Algemene tips

Voordat we de buitenland bundels van de verschillende providers op een rijtje zetten nemen we eerst even wat algemene tips met je door. Zo raden we je zeker buiten Europa aan om ervoor te zorgen dat dataroaming altijd uit staat. Je smartphone maakt dan niet zomaar verbinding met internet, wat onbedoelde extra kosten voorkomt.

Onlangs werd de nieuwe app CrowdRoaming app gelanceerd door een groep Nederlandse ontwikkelaars. Daarmee kun je een deel van jouw maandelijkse datategoed beschikbaar stellen aan buitenlanders, en in ruil daarvoor kun je hun data gebruiken als je zelf in het buitenland zit. Daarmee kun je een stuk goedkoper mobiel internetten in andere landen. CrowdRoaming is vooralsnog enkel beschikbaar voor Android, maar apps voor de iPhone en Windows Phone zouden in de maak zijn.

Vrijwel alle providers blokkeren automatisch je internet zodra je meer dan € 60,50 verbruikt aan datakosten in het buitenland. Die limiet zorgt er voor dat je nooit opeens een rekening van honderden euro's krijgt bij thuiskomst. Mocht je tóch meer willen internetten in het buitenland, dan kun je ervoor kiezen een databundel af te sluiten, die worden namelijk meestal buiten de limiet gerekend. Ook is het mogelijk de limiet op te heffen door een sms'je te sturen naar je provider.

Tot slot raden we je aan voor je op vakantie gaat in een niet-Europees land zelf even de tarieven bij je provider te checken. Anders dan binnen de EU zit er soms namelijk nogal flink wat verschil tussen de tarieven per land. Betaal je in het ene land 'slechts' 2 euro per MB, in het andere land kan dat opeens 10 euro per MB zijn. Door het zelf even te dubbelchecken voorkom je onverwachte kosten op je telefoonrekening. Meer tips om voordelig te bellen, sms'en en internetten vind je in ons vorige artikel. 

KPN

KPN logoKPN biedt twee wereldwijde internetbundels aan, waarmee je iets goedkoper wereldwijd kunt internetten. Met de InternetDagbundel Wereld krijg je 4MB voor 5 euro, in alle landen buiten de EU. Je activeert deze bundel door 'INTERNETDAGWERELD AAN' te sms'en naar 1266. Voor een InternetMaandunbdel Wereld, met 25 MB voor 30 euro per maand, sms je 'INTERNETMAANDWERELD AAN' naar 1266.

Hoewel deze bundels nog altijd aan de dure kant zijn (je betaalt ruim een euro per MB), zijn ze nog altijd een stuk goedkoper dan de buitenbundeltarieven van KPN. Zonder bundel betaal je namelijk altijd € 10,12 per MB buiten Europa. Bel- of SMS-bundels voor het buitenland biedt KPN helaas niet aan. Dat is jammer, want iemand opbellen op vakantie kost bij KPN 1 tot 2 euro per minuut, terwijl een enkel sms'je ook al bijna een euro kost. Door 'OPREIS AAN' te sms'en naar 1266 kun je wel íets goedkoper langere gesprekken voeren. Het starttarief ligt dan iets hoger, maar de prijs per minuut gaat iets omlaag.

Hi

Hi logoOok bij KPN-dochter Hi zijn er torenhoge tarieven om je mobiele telefoon in het buitenland te gebruiken. Een enkele belminuut kost een euro of twee, terwijl je voor een sms'je ruim vijftig cent kwijt bent. Via de site van Hi kun je het Hi Vakantietarief activeren. Dat is gratis, en maakt het goedkoper om te sms'en en internetten in het buitenland. Bovendien is het ook nog eens goedkoper om langere gesprekken te voeren in het buitenland.

Om goedkoper te internetten in het buitenland met Hi activeer je dezelfde bundels als bij KPN. Je sms't dezelfde codes naar 1266 voor een Internetdagbundel of een Internetmaandbundel, en vervolgens krijg je een klein aantal MB's om het internet mee op te gaan.

T-Mobile & MTV Mobile

T-Mobile logoBij T-Mobile betaal je in het buiteland 1 tot 2 euro per minuut dat je iemand opbelt, en aan een sms'je ben je maximaal 51 cent kwijt. Er zijn helaas geen bundels om bellen en sms'en in het buitenland goedkoper te maken. Een voordeel bij T-Mobile is dat de Verenigde Staten iets goedkoper zijn: bij KPN betaal je in Noord-Amerika 10 euro per MB, terwijl dat bij T-Mobile iets meer dan 5 euro per MB is. Met T-Mobile Grenzeloos krijg je bovendien korting op langere gesprekken.

Met Travel & Surf biedt T-Mobile drie verschillende bundels om voordeliger te internetten in het buitenland. Binnen zone 2 (Australië, Canada, VS, Turkije, Marokko, Surinami, Aruba en de Antillen) kun je kiezen uit een dagpas van 10 MB voor € 4,99, een 3-dagenpas van 30 MB voor € 9,99, of een weekpas van 50 MB voor € 14,99. In zone 3 (de rest van de wereld) krijg je een dagpas van 5 MB voor € 9,99, een 3-dagenpas van 15 MB voor € 19,99, of een weekpas van 25 MB voor € 29,99. Travel & Surf kun je activeren met de T-Mobile app voor Android of iPhone, of door de bestelcode te sms'en naar 1401.

MTV Mobile, dat sinds kort onderdeel is van T-Mobile, biedt dezelfde bundels en pakketten aan. Je kunt dus ook bij deze provider de Travel & Surf-bundels activeren om iets goedkoper het internet op te gaan in het buitenland.

Vodafone/Sizz

Vodafone logoIn een beperkt aantal landen kun je bij Vodafone de Alles-in-1 op Reis-bundel activeren. Je krijgt dan voor 2 euro per dag 20 minuten gebeld worden, 20 minuten bellen, 20 sms'jes, en 35 MB. Helaas is deze bundel vooral bedoeld voor landen binnen de Europese Unie, al kun je hem ook in enkele landen daarbuiten activeren, waaronder Australië, IJsland, Japan en Nieuw Zeeland. Stuur 'Alles op reis' naar 4000 om de bundel aan te zetten, en vervolgens wordt hij automatisch geactiveerd als je je mobiele telefoon in het buitenland gebruikt.

In onder andere de Verenigde Staten, Afrika en Zuid-Amerika zul je dus helaas géén Alles-in-1 op Reis kunnen gebruiken. Wel kun je de Internet op Reis Dagbundel Wereld activeren door 'Internet wereld aan' te sms'en naar 4000. Voor 5 euro per dag krijg je dan 10 MB. Het is niet veel, maar het is beter dan het standaard tarief. Zonder bundel betaal je namelijk € 9,10 per MB in het buitenland.

Er zijn helaas geen bundels om goedkoper te bellen of sms'en in het buitenland. Let dus goed op de kosten, want je betaalt al gauw 2 euro per minuut om te bellen in het buitenland, en iets meer dan 56 cent per SMS. Sizz, als dochterprovider van Vodafone, biedt dezelfde vakantiebundels aan en rekent ook dezelfde tarieven.

Tele2  

Tele2 logoSorry, klanten van Tele2: deze provider biedt alleen buitenland bundels aan voor binnen de Europese Unie. Buiten Europa zul je gebruik moeten maken van de standaardtarieven van Tele 2, en die kunnen flink oplopen. Iemand opbellen met Tele2 in het buitenland kost minimaal € 1,75 per minuut, en kans zelfs oplopen tot € 4,00 per minuut. Een sms'je versturen kost € 0,75, en internet kost 10 euro per MB. Goedkoper kunnen ze het helaas niet maken.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden