Vergelijk 2.465.644 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Smartphone op vakantie: goedkoop bellen en surfen in de EU

Door ,

Vakanties zijn vaak al duur genoeg, en om ervoor te zorgen dat je niet een torenhoge telefoonrekening hebt bij thuiskomst hebben we bij GSMinfo.nl enkele tips verzameld. Hoe kun je goedkoop je mobiele telefoon gebruiken in het buitenland?

Grote delen van Nederland vertrekken de komende weken weer op vakantie. Eén van de dingen die je vrijwel zeker meeneemt op vakantie is je smartphone: ook tijdens een citytrip of strandvakantie wil je natuurlijk je WhatsAppjes kunnen checken. Daarbij moet je echter wel goed opletten, want voor je het weet heb je bij thuiskomst opeens een telefoonrekening van honderden euro's. Om zo'n hoge rekeningen te voorkomen zetten we enkele vakantietips voor je op een rijtje, en we helpen je met het vinden van de buitenlandbundels die alle providers bieden. Door die bundels te activeren, bespaar je vaak vele euro's die je op vakantie natuurlijk veel beter kunt besteden!

Maximumtarieven

De Europese Unie heeft ervoor gezorgd dat er een maxium zit op de tarieven die providers rekenen voor het gebruiken van je mobiele telefoon in het buitenland. De afgelopen jaren zijn die maximumtarieven ieder jaar verder gedaald, en sinds 1 juli zijn die tarieven wederom gedaald. Je betaalt nu nog maximaal 54 cent per MB, 29 cent per minuut, en 10 cent per SMS. Die tarieven zijn geldig voor alle landen binnen de Europese Unie. Vanaf 1 juli 2014 dalen die tarieven overigens nóg verder, en betaal je bijvoorbeeld maximaal 24 cent per MB.

  Tot 1 juli 2013 Vanaf 1 juli 2013 Vanaf 1 juli 2014
Bellen per minuut €0,35 €0,29 €0,23
Gebeld worden per minuut €0,10 €0,08 €0,06
SMS per bericht €0,11 €0,10 €0,07
Internetten per MB €0,83 €0,54 €0,24

Algemene tips

Zorg nog voordat je op vakantie gaat dat dataroaming uit staat op je smartphone. Dat kun je doen via de netwerkinstellingen op vrijwel alle smartphones, en zorgt ervoor dat je toestel niet per ongeluk direct op internet gaat zodra je op je vakantiebestemming aankomt. Als dataroaming uit zet, zal je toestel geen verbinding maken met het internet zolang het niet je thuisnetwerk kan vinden.

Daarnaast zijn er steeds meer plekken waar je gratis wifi kunt vinden. Vooral in grote steden stikt het van de warenhuizen en eethuisjes die gratis wifi aanbieden aan klanten. Het kan vaak goedkoper zijn om een frappuchino te bestellen bij Starbucks en ondertussen daar even je mail te checken met de gratis wifi dan gebruik te maken van je mobiele netwerk.

Vaak is het een stuk goedkoper om een lokale prepaid simkaart te kopen. Vaak kun je die al op het vliegveld kopen, en zijn ze relatief makkelijk in te stellen. Zoek van tevoren even op welke prepaid providers er in je vakantieland te vinden zijn, en activeer een internetbundel bij die provider. Dan heb je vaak voor een veel meer internet in het buitenland dan je bij je Nederlandse provider voor hetzelfde bedrag zou kunnen krijgen. Let op: plaats je een tijdelijke simkaart in je smartphone, dan ben je natuurlijk niet bereikbaar op je normale nummer. Zorg er dus eventueel voor dat het 'thuisfront' ook je nieuwe nummer heeft zodat ze je toch nog kunnen bereiken bij noodgevallen.

Gebeld worden is een stuk goedkoper dan zelf iemand opbellen. Zorg dat je vrienden of familie thuis jou bellen, want zij betalen gewoon het normale tarief. Hoewel jij íets meer betaalt om een gesprek in het buitenland te ontvangen, is het uiteindelijke tarief nog altijd een stuk goedkoper dan zelf iemand bellen.

Mocht je onverhoopt toch per ongeluk het internet op gaan terwijl je in het buitenland zit, dan doen providers er alles aan om ervoor te zorgen dat je telefoonrekening niet te hoog uitvalt. Bij vrijwel alle providers zit er tegenwoordig een limiet van € 60,50 op het verbruik van data in het buitenland. Bereik je die limiet, dan kun je alleen nog internetten als je de datalimiet expliciet uitzet door een sms'je te sturen naar je provider.

KPN

KPN logoAls je een KPN Mobiel-abonnement hebt, zet dan direct KPN OpReis aan door 'OPREIS AAN' te sms'en naar 1266. Deze gratis dienst biedt je tot wel 70% korting op internetten in het buitenland, en geeft daarnaast korting voor bellen en sms'en. Vooral bij het voeren van langere gesprekken in het buitenland is OpReis een stuk goedkoper: als je gebeld wordt binnen de EU betaal je nu bijvoorbeeld nog maar eenmalig 72 cent, en hoef je vervolgens niet meer bij te betalen.

Internetten binnen de Europese Unie kan bij KPN ook goedkoper met speciale internetbundels. Ga je een paar dagen weg, kies dan voor de InternetDagbundel EU door 'INTERNETDAGEU AAN' naar 1266 te sms'en. Je krijgt dan 15 MB per dag, en betaalt daarvoor 2,50 euro. Heb je dat sms'je ooit verstuurd en ga je internetten in het buitenland, dan wordt de bundel automatisch voor je geactiveerd. Bovendien krijg je automatisch sms'jes zodra je 80% of 100% van de bundel verbruikt hebt, zodat je niet per ongeluk alsnog gaat roamen.

Zit je voor langere tijd in het buitenland, dan kun je beter voor de KPN InternetMaandbundel EU kiezen. Stuur 'INTERNETMAANDWERELD AAN' naar 1266, en vervolgens krijg je 100MB voor tien euro per maand. Ook hier geldt dat je automatisch sms'jes krijgt zodra je over je limiet heen gaat. KPN biedt helaas geen bundels om goedkoper te bellen of sms'en in het buitenland.

Hi

Hi logoAls je vaak langere gesprekken voert in het buitenland, activeer dan het Hi Vakantietarief door 'TARIEF AAN' te sturen naar 1266. Het starttarief voor gesprekken binnen de EU is dan een stuk hoger, maar je betaalt wel een stuk minder voor bellen per minuut. Bij een langer gesprek bespaar je zo flink.

Ook kun je ervoor kiezen de Hi Vakantiebundel te activeren via de site van Hi. Voor 9,95 euro per maand kun je dan 40 minuten bellen, óf 120 sms'en, óf 120 minuten gebeld worden. Let wel: zolang je die bundel niet opzegt wordt deze iedere maand automstisch verlengd. Zorg er dus voor dat je de vakantiebundel aan het einde van je vakantie ook weer opzegt!

Hi, als onderdeel van KPN, biedt daarnaast dezelfde internetbundels aan als KPN. De internetdagbundels en internetmaandbundels van Hi bieden dezelfde tarieven en MB-hoeveelheden als bij KPN, en worden ook op dezelfde manier geactiveerd. Voor activatie-instructies kun je dan ook hierboven terecht.

T-Mobile

T-Mobile logoGoedkoop mobiel internetten in het buitenland kan bij T-Mobile met Travel & Surf. De provider biedt drie verschillende passen aan, die je niet alleen via de SMS maar ook met een app voor Android of iPhone kunt activeren. Activeer je het toch liever met een sms, stuur dan één van onderstaande codes naar 1401.

Een dagpas van 10MB activeer je met 'DAGPASK1' voor 1,95 euro. Een 3-dagenpas is 72 uur geldig, geeft je 50MB voor 4,99 euro, en activeer je met 'DAG3PAS1'. Voor veelgebruikers is er de Weekpas van 14,99 euro, die je activeert met 'WEEKPAS1'. Daarbij krijg je niet alleen 200MB, maar je kunt na het verbruik van je data ook nog eens gratis door blijven WhatsAppen. Als je per MB wil betalen en geen bundels wil gebruiken, dan moet je eerst 'MAANDS1' sms'en.

Er zijn bij T-Mobile geen speciale bundels die je kunt activeren om goedkoper te bellen en sms'en in het buitenland. Wel kun je via de site van de provider 'T-Mobile Grenzeloos' aanzetten. Met Grenzeloos betaal je een iets hoger starttarief, maar ligt de prijs per minuut lager. Daarmee is Grenzeloos vooral geschikt als je vaak wat langere gesprekken voert in het buitenland.

MTV Mobile

MTV Mobile logoMTV Mobile is sinds kort onderdeel van T-Mobile, en je kunt bij deze muzikale provider dan ook van dezelfde buitenland bundels gebruikmaken. Om een Travel & Surf-bundel te activeren bij MTV Mobile sms je dezelfde codes als bij T-Mobile naar precies hetzelfde nummer, of je installeert de Travel & Surf app op je smartphone. Belminuten en sms'jes worden afgerekend via het standaard maximumtarief.

Vodafone

Vodafone logoVodafone biedt in het buitenland een speciale Alles-in-1 op Reis bundel aan. Door 'Alles op reis' naar 4000 te sms'en wordt deze bundel automatisch voor je geactiveerd zodra je je telefoon gebruikt in het buitenland. Zit je niet in het buitenland, of gebruik je je smartphone niet, dan betaal je op die dagen dus ook niks. Alles-in-1 op reis kost 2 euro per dag, en daarvoor krijg je 20 minuten bellen, 20 minuten gebeld worden, 20 sms'jes die je kunt sturen, en 35 MB.

Alles-in-1 op Reis is de enige buitenlandbundel die Vodafone aanbiedt, en vervangt het Vodafone Passport dat de provider jarenlang heeft aangeboden. Er zijn geen andere bundels als je bijvoorbeeld alleen wil internetten, of enkel wil bellen. De bundel kan slechts één keer per dag geactiveerd worden, en je ontvangt een sms'je zodra je 80% en 100% van je data verbruikt hebt. Buiten de bundel betaal je het maximumtarief van de EU.

Sizz

Sizz logoSizz is een onderdeel van Vodafone, en biedt dus dezelfde bundels aan. Je activeert de Alles-in-1 op Reis bundel bij Sizz door 'Alles op reis' te sturen naar 4000, en krijgt vervolgens voor 2 euro een pakket bestaande uit 20 belminuten (bellen én gebeld) en SMS'jes en 35 MB's. Je krijgt automatisch een berichtje zodra je 80% en 100% van je datalimiet bereikt hebt, zodat je niet zomaar teveel gebruikt.

Tele2

Tele2 logoTele2 biedt drie verschillende internetbundels aan om voordeliger te kunnen internetten binnen de EU. Al deze bundels kun je activeren door eenmalig een sms'je te sturen naar Tele2, en houden ook automatisch zodra je je tegoed hebt verbruikt of de periode voorbij is. Voor een dagbundel van 10MB betaal je 2,50 euro, en SMS je 'EU10' naar 1280. Een dagbundel van 20MB kost 4 euro, en activeer je met 'EU20'. Ga je langer op reis, activeer dan een weekbundel van 100MB voor 17,50 met 'EU100'.

Er zijn helaas geen bundels die het goedkoper maken om te sms'en of bellen binnen de Europese Unie met Tele2: je betaalt altijd de standaard maximumtarieven.

Telfort, hollandsnieuwe

Helaas, klanten van Telfort en hollandsnieuwe: deze providers bieden geen enkele bundels voor in het buitenland aan. Je betaalt met beide providers binnen de Europese Unie de maximumtarieven zoals die hierboven terug te vinden zijn. Het is dus niet mogelijk om geld te besparen met bundels bij Telfort of hollandsnieuwe.

Buiten de EU

Morgen gaan we dieper in op bellen, sms'en en internetten buiten de Europese Unie. Daar lopen de prijzen namelijk flink op: voor een enkele MB moet je tot wel tien euro betalen! Gelukkig zijn ook hier manieren te vinden om de kosten een beetje te drukken, en om 'bill shock' te voorkomen. Die opties bespreken we morgen met je.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden