Vergelijk 2.465.644 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

WhatsApp voor BlackBerry 10 review

Door ,

We hebben de BlackBerry Z10 besproken, we hebben het nieuwe BlackBerry 10-besturingssysteem besproken, maar voordat BlackBerry's nieuwste in Nederland lanceert bespreken we ook nog even een belangrijke app: WhatsApp!

Heb je een smartphone, dan kun je haast niet om WhatsApp heen. Het is nog altijd één van de populairste apps voor alle mobiele besturingssystemen, en is eigenhandig verantwoordelijk voor de alsmaar dalende winsten van providers. Het was dan ook groot nieuws toen het er eind 2012 op leek dat er mogelijk géén WhatsApp voor het nieuwe BlackBerry 10 zou zijn. De Canadezen ontkrachtigden dat gerucht echter al snel, en vlak voor de Nederlandse launch van de BlackBerry Z10 werd WhatsApp onlangs gelanceerd in BlackBerry World. GSMinfo.nl probeerde de app uit, en in deze review gaan we dieper in op hoe WhatsApp voor BlackBerry 10-toestellen werkt.

WhatsApp voor BlackBerry 10 op een BlackBerry Z10WhatsApp voor BlackBerry 10 op een BlackBerry Z10

Niets nieuws onder de zon

Op het eerste oog lijkt WhatsApp voor de BlackBerry 10 precies op WhatsApp voor Android. Het chatveld, de smileys, en de opties: ze zijn allemaal vrijwel identiek aan eerdere versies van WhatsApp. Dat is natuurlijk prima, want waarom zou je een succesvolle app opeens radicaal omgooien? WhatsApp deed al wat het moest doen, en dat doet het nog steeds op de Z10.

Toch zijn er een paar unieke voordelen die je alleen in de BlackBerry 10-app terug zult vinden. Zo is er bijvoorbeeld het fantastische BlackBerry 10-toetsenbord: met swipen en de aangeboden woordsuggesties gaat typen een stuk sneller. Berichtjes versturen via WhatsApp gaat zo opeens een stuk sneller. Daarnaast zijn de menu's voorzien van een BlackBerry 10-look, en als je op het startscherm naar de actieve apps kijkt dan zie je in het WhatsApp-venstertje automatisch het laatste berichtje dat je hebt ontvangen of verstuurd. Kleine extra's, wel zo prettig.

Meldingen voor WhatsApp voor BlackBerry 10 op een BlackBerry Z10Menu's in WhatsApp voor BlackBerry 10 op een BlackBerry Z10

Geen Hub-integratie

Eén van de sterkste punten van BlackBerry 10 is de BlackBerry Hub. De Hub is waar je al je meldingen en updates terug kunt vinden. Niet alleen je mailtjes en SMS'jes, maar ook berichten van LinkedIn, Facebook en Twitter komen daar terecht. Niet alleen dat, je kunt ook gelijk reageren op je berichten zonder daarvoor een aparte app te openen. In onze review van BlackBerry 10 noemden we de BlackBerry Hub dan ook een echte killer app.

Klinkt als iets dat heel goed bij WhatsApp zou passen, denk je misschien. Dat dachten wij ook. Maar helaas: WhatsApp werkt nauwelijks samen met de BlackBerry Hub. Krijg je een berichtje binnen via WhatsApp, dan krijg je een melding binnen in de Hub (zie bovenstaande linkerafbeelding). Dat is echter niet meer dan een notificatie die als snelkoppeling dient: probeer je de melding te openen, dan wordt automatisch WhatsApp geopend. Je kunt dus geen WhatsApp-berichten terugvinden in de Hub, en het is ook niet mogelijk om via iemands contactinformatie gelijk een WhatsAppje te sturen, terwijl je wel direct kan tweeten en BBM'en, om maar wat te noemen. Behoorlijk teleurstellende gemiste kans, dus.

Conclusie

Het belangrijkste: WhatsApp voor BlackBerry 10 werkt. Alles wat je van WhatsApp gewend bent, is terug te vinden in deze versie van de populaire messaging-app. Ook is WhatsApp het eerste jaar nog steeds helemaal gratis, dus er is eigenlijk géén reden om WhatsApp voor de BlackBerry 10 níet te downloaden. Toch voelt de app een beetje als een haastklus: de app maakt amper gebruik van de unieke mogelijkheden van BlackBerry 10, zoals de Hub. Dat is jammer, maar wel iets dat te fixen zou moeten zijn. Fingers crossed dat er binnen afzienbare tijd een Hub-integratie update verschijnt voor WhatsApp, en tot die tijd kunnen we eigenlijk ook prima leven met de huidige versie van WhatsApp voor BlackBerry 10.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden