Vergelijk 3.394.208 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Betalen voor WhatsApp: hoe werkt het?

Door , - 21 reacties

Vorige week werd bekend dat de populaire berichtendienst WhatsApp betaalde abonnementen gaat introduceren. Momenteel is de dienst voor veel gebruikers nog gratis. Lees hieronder wat er precies gaat veranderen.

Afgelopen week werd bekend dat er heel wat gaat veranderen bij WhatsApp. In een onlangs verschenen interview met CEO Jan Koum hield werd bekend dat WhatsApp dit jaar nog met betaalde abonnementen gaat komen. Tot nu toe was de dienst voor veel mensen nog gratis; daar gaat dus nu verandering in komen. GSMinfo.nl zocht uit wat er precies gaat veranderen, en geeft je een overzicht van je opties: betalen of kiezen voor een alternatief?

Wat gaat er precies veranderen?

Officieel kunnen Android, BlackBerry, Nokia en Windows Phone gebruikers WhatsApp een jaar lang gratis uitproberen. Daarna moet er 89 eurocent betaald worden per jaar. In de praktijk hoeven (de meeste) Android-gebruikers tot op heden nog steeds niet te betalen voor de dienst en wordt de proefperiode steeds automatisch verlengd. Hier gaat dus verandering in komen. CEO Brian Acton heeft aan Whatsappen.nl laten weten dat er nieuwe abonnementsvormen zullen komen waarbij gebruikers voor  één, drie of vijf jaar kunnen betalen.

De tarieven zien er als volgt uit:

  • 1 jaar: € 0,89
  • 3 jaar: € 2,40
  • 5 jaar: € 3,34

Je krijgt dus meer korting als je ervoor kiest een langer abonnement af te sluiten. De update met de nieuwe abonnementen staat al klaar in de Play Store. Zodra je proefperiode is afgelopen zul je dus moeten dokken; dit kan met een creditcard, Google Wallet of PayPal. Ook voor gebruikers van andere besturingssystemen zal er waarschijnlijk binnenkort een melding komen dat je moet betalen. Het eerste jaar blijft voor gebruikers van een toestel met Android, BlackBerry, Windows Phone of Nokia's Symbian/S40 wel gewoon gratis. Die proefperiode blijft dus hetzelfde.

Update WhatsApp

En iPhone-gebruikers?

Bij iPhone-gebruikers werkt het nu anders; daar moet voor het downloaden 89 eurocent worden betaald waarna je de dienst de rest van je leven gratis mag gebruiken. Ook dit zal verdwijnen. CEO Jan Koum heeft in een interview met Alexander Klöpping namens Tweakers.net laten weten dat iOS-gebruikers ook jaarlijks voor de dienst moeten gaan betalen. Voor de huidige gebruikers zal er niets veranderen. Nieuwe leden zullen, net als bij de rest, het eerste jaar gratis kunnen WhatsAppen en vervolgens moeten ook zij jaarlijks betalen voor de dienst. De tarieven zijn hetzelfde als voor de andere besturingssystemen. 

MessageMe

Zijn er ook alternatieven?

Wil je niet betalen voor WhatApp? Dan zijn er natuurlijk genoeg alternatieven. Zo is onlangs MessageMe opgedoken als populaire optie. De app is gratis te downloaden voor je iPhone of Android-smartphone en biedt een aantal leuke functies. Zo is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om YouTube-video's, iTunes-liedjes of zelfgemaakte tekeningen te delen. De app kan wereldwijd gebruikt worden en je betaalt niets voor het versturen van berichten of het gebruiken van de app

Als tweede is er de Samsung-dienst Ch@tOn. Deze zit standaard op alle Samsung-smartphones (dat zijn er inmiddels een hele hoop) en is tevens beschikbaar voor andere Android-toestellen, iOS, BlackBerry, Windows phone en Bada. Ook is de app te downloaden op je pc of tablet. Ook is er eBuddy XMS: de vroegere concurrent van MSN. Deze dienst bestaat al een hele tijd en is tegenwoordig ook op smartphones te krijgen. De software ondersteunt iOS. Android, Windows Phone, BlackBerry en Nokia.

Uiteraard heeft de populaire social mediasite Facebook ook een eigen messaging-app. Deze heet Facebook Messenger en is beschikbaar voor Android, BlackBerry en iOS. De dienst bevat automatisch alle contacten in je contactenboek, inclusief je Facebook-vrienden. Net als bij WhatsApp kun je groepsberichten versturen en je locatie delen. Doordat al je Facebook-vrienden zowat automatisch al Messenger gebruiken ben je ervan verzekerd dat je veel contacten terug kunt vinden in deze app.

Een tijfdje geleden kwamen de Nederlandse providers met Joyn. Volgens Vodafone en T-Mobile moest deze dienst dé concurrent van WhatsApp worden. De app zou eind 2012 gelanceerd worden, maar dit is uiteindelijk niet gebeurd. Afgelopen maand werd bekend dat T-Mobile de stekker uit de dienst heeft getrokken omdat de app niet goed intergreerde met het systeem van de provider. Het einde is nog niet officieel, maar we verwachten dat Joyn het levenslicht niet zal zien.

Ga jij afstappen van WhatsApp of heb je die 89 eurocent per jaar er wel voor over? Laat het ons weten en reageer!

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden