Vergelijk 1.990.649 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vooruitblik: Mobile World Congress 2013

Door , - 1 reactie

Vanaf 25 februari vindt in Barcelona weer een week lang het Mobile World Congress plaats. Voor het zover is blikken we bij GSMinfo.nl even vooruit naar wat we allemaal kunnen verwachten!

GSMinfo.nl op Mobile World Congress 2013!

Ieder jaar vindt eind februari in Barcelona het Mobile World Congress plaats. Het is één van de grootste evenementen over mobiele technologie ter wereld, en veel fabrikanten grijpen het congres aan om nieuwe toestellen te presenteren. Vaak zien we in Barcelona zowat alle belangrijke smartphones die de komende manaden de winkels moeten bereiken. Dit jaar vindt Mobile World Congress van 25 tot en met 28 februari plaats, en GSMinfo.nl is erbij. Om je een indruk te geven van wat je volgende week allemaal op de site kunt verwachten blikken we nu vast even vooruit.

Nokia

Windows Phone logoHet Finse Nokia lijkt vooralsnog het meeste moeite te stoppen in Mobile World Congress. De geruchten gaan dat de fabrikant maar liefst vijf nieuwe mobiele telefoons zou willen onthullen. Eén daarvan is waarschijnlijk een Nokia Lumia met PureView. En dan niet de beperkte PureView-variant die we in de Lumia 920 zien, nee: een Lumia met 41 megapixel camera (of beter). Deze is vergelijkbaar met de 808 PureView van vorig jaar die nog op Symbian liep. Het nieuwe toestel wordt in sommige geruchten ookwel de 'Nokia Lumia 1000' genoemd, en is mogelijk het nieuwe vlaggenschip voor Nokia's Windows Phone 8-lijn.

Daarnaast zou Nokia twee nieuwe Lumia's voor de budgetmarkt in ontwikkeling hebben, de Lumia 520 en Lumia 720. Nokia zou de Lumia 520 aan willen bieden voor een bodemprijsje, nog goedkoper dan de Lumia 620. Het toestel moet kunnen concurreren met de goedkoopste Android-toestellen van het moment, maar de uitgelekte specificaties klinken vooralsnog verrassend indrukwekkend voor de prijs. De Lumia 720 is een opvolger van de Lumia 710, en is meer een mid-price toestel: iets krachtiger en sneller, nog altijd redelijk goedkoop.

Mogelijk heeft Nokia nog enkele andere verrassingen voor ons in petto in Barcelona. Zo gaan er al een tijdje geruchten dat Nokia aan een tablet werkt, al ontkent het bedrijf stellig dat het eind deze maand een tablet gaat onthullen. Daarnaast zien we vermoedelijk ook een aantal nieuwe Asha-toestellen in Barcelona. De Finnen hebben de afgelopen jaren verschillende Asha's van hoge kwaliteit afgeleverd, en zijn daarmee de koning van het absolute budgetsegment. Voor slechts een paar tientjes weten de Asha's functies te bieden vergelijkbaar met (veel) duurdere Android-smartphones. We zijn stiekem dan ook bést benieuwd naar de toekomst van Asha!

HTC

De afgelopen jaren werd het nieuwe HTC-vlaggenschip altijd op Mobile World Congress voor het eerst aan de pers getoond. Dit jaar barst het feestje bij HTC al een week eerder los. Op dinsdag 19 februari organiseert HTC een persconferentie waar vermoedelijk de HTC One wordt onthuld. Het Android-toestel, eerder nog de HTC M7 genoemd, zou over enkele zéér indrukwekkende specificaties beschikken. Zo heeft de HTC One waarschijnlijk een 4,7 inch Full HD-touchscreen, een krachtige quad-core processor, en een 'revolutie' op cameragebied.

HTC One

Daarnaast heeft HTC waarschijnlijk nog twee andere Android-smartphones in de maak die naast de HTC One komen te staan. De precieze status van de HTC M4 en de HTC G2, zoals ze vooralsnog worden genoemd, is nog wat onduidelijk. Mogelijk worden ze dinsdag onthuld, maar de kans bestaat dat we ze pas in Barcelona voor het eerst zien, of zelfs later. De HTC M4 is de mid-price variant, vergelijkbaar met de HTC One S. Met een dual-core processor en 13-megapixelcamera zou de HTC M4 echter nog altijd uitstekend in elkaar zitten. Tot slot is er de HTC G2, een opvolger voor de HTC One V van vorig jaar: voorzien van een 3,5 inch scherm, Android 4.0, en een budgetprijsje.

Héél misschien zien we enkele nieuwe Windows Phone-toestellen van HTC in Barcelona. Hoewel we daar nog weinig geruchten over hebben gehoord, is de aankondiging van de HTC 8X en 8S inmiddels ruim een half jaar geleden. Terwijl Nokia zijn assortiment flink aan het uitbreiden is, lijkt HTC tevreden met het huidige duo. Wellicht horen we op het Mobile World Congress een paar hints naar HTC's toekomstplannen met Microsoft's mobiele besturingssysteem.

Samsung

In de agenda van Samsung is Mobile World Congress de laatste jaren steeds minder belangrijk geworden. De fabrikant is de afgelopen jaren zo groot geworden dat het eigen evenementen organiseert voor grote toestellen. De Samsung Galaxy S IV zien we dan ook waarschijnlijk pas in april, en zeker niet in Barcelona.

Samsung Galaxy FameSamsung Galaxy Young

Mobile World Congress is voor Samsung een plek geworden waar ze minder prominente modellen voor het eerst naar voren schuiven. Vorig jaar zagen we bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Beam en de Galaxy Note 10.1 voor het eerst in Barcelona, dit jaar staat waarschijnlijk in het teken van de Samsung Galaxy Fame, Galaxy Young, Galaxy Xcover 2, en een paar nieuwe tablets. Mogelijk zien we in Barcelona ook voor het eerst de Galaxy Fonblet, een alternatief voor Samsung's eigen Galaxy Note II. Wat de Fonblet precies is, is nog onbekend. We weten enkel dat het toestel waarschijnlijk een flink scherm krijgt, maar een niet al te hoge prijs.

LG

De line-up van LG lijkt vooralsnog verrassend voorspelbaar. Deels omdat de fabrikant al een aantal nieuwe smartphones heeft aangekondigd, deels omdat ze lijken voort te borduren op het succes van vorig jaar. De Optimus L-serie, die vorig jaar werd onthuld, is inmiddels meer dan vijftien miljoen keer verkocht wereldwijd. Opvolgers lijken daarmee gerechtvaardigd, en daarom presenteerde LG vorige week al de Optimus L3 II, de Optimus L5 II, en de Optimus L7 II. Veel specificaties gaf het bedrijf echter nog niet vrij, dus daar hopen we in Barcelona meer over te horen.

LG Optimus L3 II, L5 II, L7 II

En dan is er nog de LG Optimus G Pro, LG's nieuwste Android-vlaggenschip. Voorzien van een 5,5 inch scherm met Full HD-resolutie, en een zéér krachtige quad-core processor. Wat LG van plan is met de Optimus G Pro op de Nederlandse markt is nog een beetje onduidelijk. De Optimus G, die zowat wereldwijd al sinds het najaar van 2012 verkocht wordt, zou begin maart pas in Nederland lanceren. Als de Optimus G Pro niet veel later launcht is dat wat teleurstellend voor Optimus G-bezitters, terwijl we het ook niet echt zien zitten om wéér een half jaar extra te wachten op het nieuwste vlaggenschip van LG.

Sony

Sony's vlaggenschip, de Xperia Z, ligt als het goed is eind februari in de winkels. Verwacht dan ook geen nieuw topmodel van Sony: de aandacht in dat segment gaat voorlopig uit naar de Xperia Z. Dat toestel is Sony's eerste smartphone met een quad-core processor, is waterdicht, en voorzien van een imposant 5 inch Full HD-touchscreen. Al met al behoorlijk indrukwekkend.

Mogelijk zien we wel een paar mid-price modellen van Sony, goedkopere varianten van de Xperia Z die ook waterdicht zijn, maar misschien iets minder krachtig. Daarnaast gaat al een tijdje het gerucht gaat dat Sony werkt aan een concurrent voor de Galaxy Note II. Het toestel, dat intern de 'Sony Togari' wordt genoemd, zou een 6,4 inch scherm hebben, 3GB RAM-geheugen, een 13-megapixelcamera, en een flinke accu van 3500 mAh. Daarnaast onthult Sony op 20 februari de nieuwe generatie PlayStation-consoles; de kans bestaat dat we op Mobile World Congress hints krijgen naar een verdere integratie tussen Sony's Xperia-toestellen en de PlayStation 4.

Huawei

Huawei Ascend MateVoor Huawei betekent Mobile World Congress het Europese debuut van de Huawei Ascend Mate en de Ascend D2. Deze twee Android-krachtpatsers werden vorige maand in Amerika voor het eerst aan de pers getoond, en liggen als het goed is deze zomer ook in Nederland in de winkels. Beide toestellen zullen op de beursvloer in Barcelona aanwezig zijn, met mogelijk ook enkele verrassingen.

Zo zou Huawei in ieder geval de Ascend P2 gaan presenteren. De opvolger van de Huawei Ascend P1 is al meerdere malen uitgelekt: we weten inmiddels dat het toestel waarschijnlijk stof- en waterdicht is, en dat het mogelijk de eerste Android-smartphone wordt met een octacore-processor. Of je nou écht acht cores nodig hebt in een smartphone is nog maar de vraag, dus we zijn benieuwd wat Huawei ons te bieden heeft in Barcelona. 

BlackBerry, ZTE en anderen

En dan zijn er nog een aantal fabrikanten die je minder in de spotlights zullen staan tijdens de week van Mobile World Congress. Zo is er BlackBerry, dat dit jaar heeft besloten niet op de beursvloer aanwezig te zijn. De Canadese smartphonemaker onthulde onlangs al BlackBerry 10, de Blackberry Z10, en de BlackBerry Q10, en heeft dan ook geen groot nieuws meer over voor Barcelona.

ZTE logoZTE heeft wél een aantal grootse onthullingen gepland: zo is er de ZTE Grand Memo, een smartphone met een gigantisch scherm, een concurrent voor Samsung's Galaxy Note II. Daarnaast zou ZTE in Barcelona ook een eerste smartphone met het Firefox OS willen onthullen. Maar hoewel ZTE op de Chinese thuismarkt heel groot is, heeft het nog altijd niet door kunnen breken in Europa. Vorig jaar toonde de fabrikant meer dan een dozijn nieuwe toestellen op Mobile World Congress, waarvan er uiteindelijk geen één in Nederland verkocht werd. Het is maar afwachten of de Grand Memo en de 'ZTE Mozilla' wel Nederland bereiken.

Alcatel is waarschijnlijk ook aanwezig met een flink aantal smartphones en budgettoestellen. De fabrikant neemt ieder jaar weer tig nieuwe toestellen mee naar Barcelona, maar omdat Alcatel over het algemeen minder de aandacht trekt lekt er ook minder uit. Van Alcatel kunnen we waarschijnlijk zoals gewoonlijk een aantal zeer betaalbare Android-smartphones verwachten voorzien van prima specificaties, die de komende maanden stiekem de winkels binnensluipen.

Apple logoVerder zijn er nog een paar andere bedrijven die niet of nauwelijks op de beursvloer aanwezig zijn. Motorola heeft bijvoorbeeld wel een stand, maar zal waarschijnlijk geen nieuwe toestellen tonen. Apple slaat Mobile World Congress altijd over: het bedrijf is groot genoeg om eigen evenementen te kunnen organiseren waar iedereen op afkomt. Ook Google en Microsoft lijken Mobile World Congress dit jaar grotendeels over te slaan; verwacht dus geen nieuwe versies van Android of Windows Phone op de beurs.

GSMinfo.nl op Mobile World Congress!

Het team van GSMinfo.nl zit volgende week ook in Barcelona, en zal de hele week verslag doen van de beursvloer. Je kunt van ons het laatste nieuws over de nieuwste smartphones verwachten, samen met hands-ons, interviews, en een heleboel foto's. Hoewel de beurs zelf pas op maandag van start gaat, beginnen we bij GSMinfo.nl al iets eerder. Enkele bedrijven presenteren hun nieuwe toestellen op zondag al aan de pers, en wij zijn erbij. Blijf GSMinfo.nl dus volgende week checken voor alles wat je wil weten over de smartphones van de toekomst!

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden