Vergelijk 2.509.834 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Verslag: BlackBerry Jam Europe 2013

Door ,

Afgelopen week vond in de RAI in Amsterdam de BlackBerry Jam Europe plaats, een jaarlijks evenement voor ontwikkelaars. GSMinfo.nl was aanwezig en sprak met BlackBerry over de launch van het nieuwe besturingssysteem.

Afgelopen week vond BlackBerry Jam Europe plaats in Amsterdam, en GSMinfo.nl was erbij. BlackBerry Jam is een event voor ontwikkelaars waar ze tips, advies en feedback krijgen over het ontwikkelen voor BlackBerry door experts van het besturingssysteem. Er zijn presentaties, sessies, en veel kansen om te kletsen met mede-developers. Gedurende het jaar houdt BlackBerry vele tientallen (zoniet honderden) Jams over de hele wereld, maar de BlackBerry Jam Europe is één van de hoogtepunt: het evenement was uitverkocht en meer dan duizend ontwikkelaars van over de hele wereld kwamen samen in de RAI in Amsterdam.

BlackBerry Jam Europe logo

De 2013-editie van BlackBerry Jam Europe 2013 was een bijzondere editie: een kleine week geleden werd BlackBerry 10 eindelijk voor het eerst officieel getoond, en de eerste smartphones met het nieuwe besturingssysteem worden op dit moment wereldwijd uitgerold. De BlackBerry Z10 is eind deze maand te koop in Nederland, de BlackBerry Q10 volgt iets later. BlackBerry Jam Europe 2013 stond dan ook grotendeels in het teken van de launch van BlackBerry 10: hoe geslaagd is die launch tot nu toe, en wat kunnen we de komende maanden van BlackBerry verwachten?

Stap 1: ruim 70.000 apps voor de launch

GSMinfo.nl was dit jaar aanwezig bij de BlackBerry Jam Europe, en sprak met verschillende app-ontwikkelaars over hun verwachtingen voor BlackBerry 10. Ook spraken we met William Vablais, het hoofd van developer relations voor de EMEA-regio, en woonden we enkele sessies bij. Eén ding moge duidelijk zijn: bij BlackBerry zijn ze vooralsnog behoorlijk tevreden met de launch van BlackBerry 10. Daar hebben ze ook goede redenen voor: het nieuwe OS lanceerde met maarliefst 70.000 apps, meer dan concurrende besturingssystemen bij hun launch. Dagelijks komen er op dit moment ook ruim 1000 nieuwe apps bij op BlackBerry World.

Natuurlijk, BlackBerry is ook een stuk later dan de concurrentie. Dat neemt niet weg dat het een behoorlijk indrukwekkende prestatie is. Apps zijn belangrijk voor het succes van een besturingssysteem, en gezien de grote kwantiteit apps voor iOS en Android moet je stevig in je schoenen staan om daar mee te kunnen concurreren. BlackBerry heeft de afgelopen tijd dan ook behoorlijk ingezet op apps: Vablais vertelde ons dat hij en zijn team van 'BlackBerry-evangelisten' de afgelopen maanden haast continu de wereld hebben rondgereisd om ontwikkelaars te overtuigen van BlackBerry. Van de populairste games en apps tot kleine, innovatieve teams die werken aan de populaire apps van de toekomst: allemaal worden ze flink in de watten gelegd door BlackBerry.

Speciale rode BlackBerry Z10 Limited Edition voor ontwikkelaars

Dat wordt deels gedaan door ontwikkelen voor BlackBerry wel heel erg makkelijk te maken. Waar iOS een gesloten systeem is, en Android met tientallen verschillende resoluties, processoren en configuraties te maken heeft, lijkt BlackBerry zowel vrije keus als simpele voorwaarden te gebruiken. Er zijn slechts twee resoluties voor alle BlackBerry 10-toestellen (met of zonder toetsenbord), en een uitgebreide variatie in programmeercode is beschikbaar om uit te kiezen bij de ontwikkeling. Als je zelf aan de slag wil met het ontwikkelen voor BlackBerry 10 raden we je aan de Developer-site te checken, maar voorop staat dat BlackBerry er alles aan doet om je snel en gemakkelijk klaar te stomen voor het nieuwe OS. Ook worden ontwikkelaars flink in de watten gelegd: ontwikkel je apps voor BlackBerry 10 apps, dan biedt BlackBerry je gratis een Dev Alpha-smartphone met BlackBerry 10, veel (technische) ondersteuning, en zelfs wat financiële steun.

Stap 2: Built for BlackBerry

Leuk, die 70.000 apps, maar eerlijk is eerlijk: daar zitten ook een flink aantal web-apps tussen en applicaties die overgezet zijn vanuit Android. Het aantal apps dat specifiek voor BlackBerry 10 ontwikkeld is is nog wat beperkt, maar daar gaat verandering inkomen. Tijdens de keynote en andere sessies legden Alec Sandeurs en Chris Smith (BlackBerry's Vice President voor Application Platform & Tools) de nadruk op apps die het 'Built for BlackBerry'-stempel krijgen.

'Built for BlackBerry'-apps zijn speciaal voor het BlackBerry 10 ontwikkeld, en kunnen dan ook volledig gebruikmaken van de unieke elementen van dat besturingssysteem zoals Peek en Flow. Dat kunnen andere apps soms ook wel, maar een 'Built for BlackBerry'-app loopt soepel, ziet er goed uit, en is ontwikkeld met BlackBerry in het achterhoofd. 'Built for BlackBerry'-apps zullen extra promotie krijgen in BlackBerry World, wat het voor ontwikkelaars een stuk aantrekkelijker moet maken hun best te doen.

Drukte op BlackBerry Jam Europe 2013

Daarnaast wordt de ondersteuning van Android-apps verbeterd. Op dit moment lopen Android-apps binnen BlackBerry 10 nog op Android 2.3 Gingerbread, maar later dit jaar wordt die interne software bijgewerkt naar Android 4.1 Jelly Bean. Daardoor zouden Android-apps soepeler moeten lopen op BlackBerry-toestellen, én zouden er meer apps ondersteund moeten worden. Al ziet BlackBerry natuurlijk liever dat je je apps direct voor BlackBerry 10 ontwikkelt.

Deze strategie kwam ook in ons gesprek met William Vablais terug: één van de redenen voor de Android-ondersteuning is om het ontwikkelaars zo gemakkelijk mogelijk te maken apps te ontwikkelen. Daardoor is het bedrijf ervan verzekerd dat populaire apps óók voor BlackBerry 10 verkrijgbaar zijn. Vervolgens is de hoop dat ze aan de slag gaan met een 'echte' app, maar in de tussentijd staat er in ieder geval alvast iets klaar voor huidige gebruikers van BlackBerry 10-toestellen. Vablais zegt te hopen dat veel van de Android-apps in BlackBerry World de komende maanden de transitie maken naar 'Built for BlackBerry'.

Méér Nederlandse apps

Druk programma op BlackBerry Jam EuropeTijdens de openingpresentatie was er overigens nog speciale aandacht voor enkele apps die speciaal voor de Nederlandse markt ontwikkeld worden voor BlackBerry 10. Zo werden er specifiek apps van de NOS, Nu.nl, de Telegraaf, Grazia, Autovisie en ABN Amro genoemd. Het ging hier helaas wel om enkel een belofte: de apps zijn op dit moment nog niet beschikbaar, en er werd ook niet duidelijk wanneer de apps precies te downloaden zullen zijn. Hopelijk gebeurt dat niet lang na de launch.

Ook werd Snipper in de spotlights gezet, een populaire app van Nederlandse makelij. Breght Boschker, Chief Technology Officer bij Snipper, gaf een korte demonstratie van de video-app op Twitter. Met Snipper kun je gemakkelijk video delen met vrienden, of video's bekijken gemaakt door BN'ers als Marco Borsato. In ons interview noemde Vablais ook specifiek Snipper als één van zijn favoriete BlackBerry-apps van het moment.

BlackBerry 10: na de launch

Met de BlackBerry Z10 en de BlackBerry Q10 is BlackBerry 10 de komende maanden eigenlijk alleen beschikbaar voor de high-end van de markt. Beide toestellen kosten meer dan 500 euro en concurreren dus met de beste smartphones op de markt. Dat is misschien prima voor zakelijke klanten, maar in Nederland zijn BlackBerry's nog altijd behoorlijk succesvol op de prepaidmarkt. Daar is BlackBerry zich goed van bewust, en dus wordt het assortiment van BlackBerry 10-toestellen de komende maanden uitgebouwd: in 2013 verschijnen nog vier andere toestellen, twee voor de mid-end markt, en twee 'budget'-BlackBerry's. Voor alle drie de prijspunten verschijnt een full touch én een QWERTY BlackBerry 10-toestel.

BlackBerry Z10

Natuurlijk is het wat raar te praten over de toekomst van BlackBerry 10 als het nieuwe besturingssysteem nét onthuld is, en de BlackBerry Z10 pas over een paar weken in Nederland te koop is. Toch is het goed om te weten waar BlackBerry de komende maanden mee bezig: het is wel zo fijn om de verwachtingen voor de toekomst te weten. Helaas konden Vablais en andere aanwezigen op de BlackBerry Jam niet ál te concreet zijn. Veel verder dan hints kwamen we niet: BlackBerry en Vablais hoopten ons volgend jaar weer te kunnen verwelkomen op een Jam, met 'een nieuwe versie van het besturingssysteem'. Ze staan in ieder geval niet stil, maar wat we precies kunnen verwachten is onbekend.

Het staat vast dat de ontwikkeling van BlackBerry 10 de komende tijd gewoon keihard doorgaat, en voor ontwikkelaars wordt het alleen maar makkelijker gemaakt om apps te programmeren. Zo werd op de Jam in Amsterdam bekendgemaakt dat games gemaakt in Unity 3D nu direct omgezet worden in een app die werkt op BlackBerry, en wordt de 'emulator' gebruikt voor Android-apps op BB10 bijgewerkt naar een nieuwere versie. Verbeteringen op gebruikersniveau, of een eerste glimps van 'BlackBerry 11', om het maar even te noemen, bleven achterwege. Vooruit dan maar: we gunnen Alex Saunders, William Vablais, en de mensen van BlackBerry een kleine pauze. En dan zien we op BlackBerry Jam Europe 2014 wel weer hoe de beloftes van dit jaar hebben uitgepakt voor het Canadese bedrijf.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden