Vergelijk 2.380.788 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: BlackBerry's BBM Voice

Door ,

BlackBerry-gebruikers kunnen sinds kort gratis met elkaar bellen. GSMinfo.nl probeerde het nieuwe BBM Voice een poosje uit.

Aan het einde van 2012 had BlackBerry-fabrikant Research in Motion (RIM) een leuke verrassing in petto voor alle BlackBerry-gebruikers. De populaire chat-app BlackBerry Messenger heeft een flinke update gekregen, waarmee het nu ook mogelijk is om je BlackBerry contacten gratis op te bellen. De nieuwe dienst heet BBM Voice, en is beschikbaar voor alle toestellen met BlackBerry OS 6.0 of hoger, waaronder de BlackBerry Bold 9900 en de Bold 9790. GSMinfo.nl probeerde BBM Voice tijdens de feestdagen uit op een BlackBerry Curve 9320, en was onder de indruk van de nieuwe dienst.

Hoe werkt BBM Voice?

Laten we beginnen met een uitleg van hoe BBM Voice in de praktijk werkt. Dat is namelijk heel simpel: zet BlackBerry Messenger, open een chatvenster met de vriend of collega die je op wil bellen, en druk dan op het kleine telefoon-icoontje rechtsboven in het scherm. Je BlackBerry maakt dan automatisch via het internet verbinding met je contact. Omdat je verbinding maakt via WiFi is het gesprek helemaal gratis: ook als je iemand aan de andere kant van de wereld belt hoef je met BBM Voice geen cent te betalen, behalve de kosten van je maandelijkse BlackBerry-abonnementsbundel.

Gemakkelijk

BBM Voice lijkt uitstekend te werken: zolang je internetverbinding goed is klinkt de persoon die je opbelt goed, duidelijk en helder, en in tegenstelling tot een 'gewoon' gesprek via het netwerk van je provider is het ons nooit overkomen dat de verbinding opeens wegviel. Tijdens het kletsen kun je gemakkelijk allerlei andere taken uitvoeren op je BlackBerry: snel even iets opzoeken op internet of in je agenda werkt prima, en ook is het mogelijk om tegelijkertijd zowel tekstueel als via 'Voice' met elkaar te chatten. Je kunt zelfs foto's versturen terwijl je kletst.

BBM Voice met BlackBerry Messenger 7

Het grootste pluspunt van BBM Voice is hoe simpel en effectief de dienst is. Ben je aan het chatten via BBM met een vriend, waar is er iets waarover je liever even een langer gesprek zou willen voeren? Met één druk op de knop start je gelijk een Voice-chat, zolang jullie allebei maar een WiFi-verbinding hebben.

Alleen met WiFi

BBM Voice werkt vooralsnog helaas alleen met een WiFi-verbinding, 3G-voicechatten zit er nog even niet in. Ook videochatten is op dit moment nog niet mogelijk. Daar komt in de toekomst mogelijk wel verandering in: eind januari presenteert RIM namelijk BlackBerry 10, het nieuwe mobiele besturingssysteem wat het bedrijf al geruime tijd aan werkt. Hoewel het nog niet bevestigd is dat BBM Voice ook in BlackBerry 10 terug te vinden zal zijn, is dat wel aannemelijk. En wellicht zien we dan gelijk een videofunctie toegevoegd!

Op naar BlackBerry 10!

Is BBM Voice een unieke en revolutionaire nieuwe features? Nee, voicechat-apps zijn beschikbaar voor bijna alle besturingssystemen. Toch verdient RIM een groot compliment voor BBM Voice, want het is vooral de diepe integratie die de dienst zéér interessant maakt. Heb je vrienden met een BlackBerry? Je hoeft alleen maar op een knop te drukken en je bent direct met elkaar aan het kletsen. Je hoeft niet allerlei andere apps te downloaden of installeren, niet een nieuwe contactenlijst op te stellen voor je voicechat-vrienden, nee: als je iemand's BlackBerry PIN hebt, dan ben je klaar om te kletsen. Zulke features zien we graag, en we zijn dan ook benieuwd naar wat RIM ons heeft te bieden met BlackBerry 10.

Zelf BlackBerry Messenger met BBM Voice een keer uitproberen? Check dan direct BlackBerry App World op je toestel om de nieuwe versie binnen te halen. Op de site van BlackBerry kun je daarnaast meer info vinden over de nieuwe app en het installatieproces.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden