Vergelijk 3.339.784 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

6 vragen over 4G: alles wat je moet weten over het supersnelle netwerk

Door ,

Eind oktober gingen de frequenties voor mobiele telefonie en internet onder de hamer. Daarmee is ook de weg vrijgemaakt voor het gebruik van 4G. KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 hebben flink voor deze banden betaald en kunnen een 4G-netwerk gaan uitrollen. Maar wat is 4G precies en wanneer kun je ervan gebruikmaken? En is je eigen toestel eigenlijk wel geschikt voor dit supersnelle netwerk? We beantwoorden je vragen hieronder.

Providers

Wat is 4G?

4G is de vierde generatie mobiel internet en de opvolger van 3G. Het is een nieuwe soort techniek (LTE) die ervoor zorgt dat je supersnel kunt internetten. In theorie kunnen er met 4G snelheden worden gehaald van zo'n 100 Mbps, maar dat is in de praktijk nog niet aan de orde. In plaats daarvan zal de snelheid op ongeveer 25 Mbps liggen. Dit is alsnog vele malen sneller dan de snelheid die 3G in de praktijk biedt.

Welke providers gaan 4G aanbieden?

Tijdens de frequentieveiling eind 2012 hebben vier telecomaanbieders vergunningen voor 4G gekregen. Dit zijn KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. De veiling heeft de overheid in totaal 3,8 miljard euro opgeleverd. De banden die het meest voor 4G gebruikt gaan worden, zijn 800 MHz, 1800 MHz en 2600 MHz. KPN is vooralsnog de enige provider die meteen met een 4G-netwerk komt die de 800 MHz-frequentie gebruikt. De rest van de telecomaanbieders richten zich op de 1800 MHz-band. Die laatste heeft een minder bereik dan de 800 MHz-band, maar is wel voor meerdere smartphones geschikt.

Wanneer kan ik gebruikmaken van 4G?

KPN is de eerste telecomaanbieder die het 4G-netwerk gaat uitrollen. Vanaf februari kunnen klanten van KPN en Hi in Amsterdam en het noorden van de Randstad gebruikmaken van het snelle netwerk. In de tweede helft van 2013 zal ook de rest van Nederland langzaam over het 4G-netwerk kunnen beschikken. Er wordt gewerkt van west naar oost. KPN verwacht een landelijke dekking in 2014.

KPN 4G

Ook Vodafone en T-Mobile maken binnenkort hun plannen voor 4G bekend. Beide providers hebben al aangegeven dat ook zij in 2014 hun klanten in heel Nederland willen voorzien van het snelle netwerk. Tele2 heeft nog geen uitspraken gedaan over wanneer de provider van plan is het 4G-netwerk te gaan uitrollen.

Heb ik een nieuw abonnement nodig voor 4G?

Ja, met je huidige abonnement kun je helaas niet gebruikmaken van het 4G-netwerk. Je hebt namelijk een speciale internetbundel nodig die deze hoge internetsnelheden toestaat. KPN heeft onlangs twee nieuwe 4G-internetbundels geïntroduceerd. Eentje met 2500 MB (25 Mbps) voor 25 euro per maand en een 5000 MB-bundel (50 Mbps) voor 35 euro per maand. Deze abonnementen zijn dus specifiek gericht op klanten die gebruik willen maken van het 4G-netwerk.

Welke toestellen zijn geschikt voor 4G?

Momenteel zijn lang niet alle smartphones geschikt voor het 4G-netwerk. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste moet het toestel 4G ondersteunen in de vorm van een LTE-chip. De nieuwe toestellen van Nokia, de Lumia 920 en Lumia 820, beschikken hierover. Ten tweede is het belangrijk dat de telefoon de juiste frequenties ondersteunt. KPN begint in eerste instantie met de 800 MHz-band; deze worden niet door alle toestellen ondersteund. De iPhone 5 bijvoorbeeld kan hier niet mee overweg en zal dus niet op het 4G-netwerk van KPN werken. Ook Tele2 heeft frequenties in de 800 MHz-band verkregen.

Nokia Lumia 820

Vodafone en T-Mobile hebben beide vergunningen in de 1800 MHz-band. Hier kunnen veel meer toestellen mee overweg. Het nadeel van deze band is echter dat het bereik een stuk minder is en er dus meer antennes nodig zijn. KPN heeft tevens vergunningen voor de 1800 en 2600 MHz-frequentie (evenals T-Mobile), maar is van plan om die pas later te gaan gebruiken.

Het aantal toestellen is vooralsnog dus nog beperkt, al verwachten we wel dat daar verandering in gaat komen. Veel fabrikanten brengen in het buitenland een LTE/4G-versie van hun populaire modellen uit die providers en webwinkels relatief makkelijk kunnen importeren. Het blijft goed opletten of je toestel de frequentiebanden ondersteunt, ook als je naar het buitenland gaat. Daar kunnen de frequenties namelijk weer anders zijn.

Waarom heb ik 4G nodig?

Met 4G wordt internetten op je smartphone nog sneller. In theorie kunnen er snelheden worden gehaald tot 100 Mbps. Het zal echter nog jaren duren voordat dat daadwerkelijk gebeurt. In de praktijk zal de snelheid rond de 25 Mbps liggen. Dit is nog altijd vele malen sneller dan nu. Even iets opzoeken op internetten, online navigeren met je smartphone en Facebooken; het kan met 4G allemaal supersnel!

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden