Vergelijk 2.380.788 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

BlackBerry in 2013: vooruitblik en verwachtingen

Door ,

Het is bijna tijd om afscheid te nemen van 2012. Voor het zover is blikt GSMinfo.nl alvast even vooruit naar 2013. Vandaag: BlackBerry's plannen in 2012. Wordt BlackBerry 10 de grote redding van Research in Motion?

2012 ging niet helemaal zoals verwacht voor Research in Motion, het bedrijf achter de BlackBerry's. RIM werkt al lange tijd hard aan BlackBerry 10, het nieuwe mobiele besturingssysteem waarmee BlackBerry weer op de kaart moet worden gezet zodat het de concurrentie aankan met Android, Windows Phone en iOS. Volgens de oorspronkelijke planning zouden BlackBerry 10, en de eerste smartphones met het nieuwe OS, eind dit jaar onthuld worden en in de winkels komen te liggen.

Helaas ging dat feestje niet door: RIM had nog een paar maanden extra nodig. Waardoor we sinds de release van de BlackBerry Curve 9320 dit voorjaar géén nieuwe BlackBerry-smartphones hebben gezien. Het huidige BlackBerry-vlaggenschip is, technisch gezien, de BlackBerry Bold 9900, een toestel dat inmiddels bijna anderhalf jaar oud is. Het gebrek aan nieuwe toestellen, de verminderde populariteit van huidige BlackBerry's en de hoge kosten die komen kijken bij het ontwikkelen van een nieuw besturingssysteem hebben er voor gezorgd dat RIM financieel behoorlijk verzakt is: als BlackBerry 10 volgend jaar niet aanslaat, kan dat wel eens het einde van het Canadese bedrijf betekenen.

BlackBerry 10: 30 januari!

Op papier ziet BlackBerry 10 er in ieder geval goed uit: het biedt alles wat je van een fatsoenlijk smartphone-besturingssysteem zou verwachten, en ziet er ook nog eens verrassend gelikt uit. Daarnaast zit het vol met functies die BlackBerry 10 onderscheiden van de concurrentie en die het OS populair moet maken op de zakelijke markt. GSMinfo.nl mocht BlackBerry 10 al enkele malen uitproberen, maar de échte onthulling van het nieuwe besturingssysteem volgt pas op 30 januari. Op een persconferentie in New York worden die dag het nieuwe besturingssysteem en de eerste smartphones die erop lopen onthuld.

Screenshot BlackBerry 10

Eén van de belangrijkste aandachtspunten bij de ontwikkeling van BlackBerry 10 zou het vergemakkelijken van multitasken zijn. Niet langer staat elke app helemaal op zichzelf, zoals bij de concurrentie grotendeels het geval is. Zit je op internet te surfen en krijg je een SMSje binnen, dan kun je dat SMSje in beeld schuiven zonder dat je de focus op de website die je zit te lezen volledig verliest. Ook is er een gezamelijke inbox voor al je updates: BlackBerry Messenger, Facebook, SMS'jes en andere berichten komen zo op één plek samen.

Daarnaast zou het bijzonder makkelijk zijn om applicaties te ontwikkelen voor BlackBerry 10. Zeker als je een Android-ontwikkelaar bent, in ieder geval: vrijwel alle Android-apps zou je zonder veel moeite kunnen laten werken voor het nieuwe mobiele besturingssysteem van RIM. Daarmee zijn de Canadezen ervan verzekerd dat BlackBerry 10 bij de launch al over veel populaire apps zal beschikken.

BlackBerry Z10

BlackBerry Z10De naam van de eerste smartphone met BlackBerry 10 is ondertussen ook al redelijk duidelijk: het vlaggenschip van het nieuwe OS wordt zeer waarschijnlijk de BlackBerry Z10 genoemd. De naam én de specificaties van het toestel zijn inmiddels al door verschillende bronnen genoemd en daarmee redelijk betrouwbaar. De Z10 is een smartphone met een 4,2 inch touchscreen (en dus zonder fysiek QWERTY-toetsenbord), een dual-core processor, een 8 megapixel camera en 16GB opslagruimte.

De BlackBerry Z10 wordt tegelijkertijd met het nieuwe besturingssysteem onthuld op 30 januari, en als het aan RIM ligt is het toestel vervolgens zo snel mogelijk overal te koop. Als alles meezit is de BlackBerry Z10 dus vanaf eind februari of maart al in Nederland te koop. Een adviesprijs is nog onbekend, maar gezien de vlaggenschip-status en de prima specificaties is het toestel vooral bedoeld voor de high-end markt. Reken er dus maar op dat een losse BlackBerry Z10 al gauw 400 tot 500 euro zal kosten.

BlackBerry N-Series

BlackBerry N-Series (N10)Je vraagt je misschien af waar het traditionele BlackBerry-ontwerp gebleven is: een smartphone met een fysiek QWERTY-toetsenbord. Maak je geen zorgen, RIM is het QWERTY-toetsenbord nog niet helemaal vergeten. Voor fans van de fysieke toetsenborden heeft RIM de BlackBerry N-Series. In specificaties zal de N-Serieswaarschijnlijk gelijk zijn aan de Z10, al is het touchscreen gehalveerd en de onderste helft vervangen met een fysiek QWERTY-toetsenbord.

Een launchdatum voor de BlackBerry N-Series is nog onbekend, maar er zijn inmiddels al meerdere foto's van het toestel opgedoken. De kans is dan ook groot dat de eerste BlackBerry N-telefoon al in productie is of op z'n minst op het punt staat om in productie te gaan. Daarmee is het redelijk om aan te nemen dat deze BlackBerry rond dezelfde tijd of niet veel later dan de BlackBerry Z10 in de winkels komt te liggen.

Toekomst voor BlackBerry OS 7?

De kans is groot dat RIM zich in ieder geval de eerste paar maanden volledig wil focussen op het nieuwe BlackBerry 10. Echter, de eerste smartphones met dat nieuwe besturingssysteem zullen een hoge adviesprijs hebben, terwijl BlackBerry in het verleden vaak ook populair is geweest met tieners die nu eenmaal iets minder te besteden hebben. RIM heeft dus twee opties: of zo snel mogelijk goedkope BlackBerry 10-toestellen uitbrengen, of voor de budgetfans nog even doorgaan met BlackBerry 7 OS.

In interviews heeft RIM-topman Thorsten Heins laten weten dat de laatste optie zeker open gehouden zal worden. BlackBerry OS 7 zal volgens Heins in 2013 nog ondersteund worden, in ieder geval met updates en zéér waarschijnlijk ook met nieuwe toestellen. De BlackBerry's met het 'oude' besturingssystemen zouden goedkoper zijn om te maken en verkopen, en blijven nog even nodig voor succes bij ontwikkelende landen en jongeren. Verwacht echter geen grote vernieuwingen en toevoegingen voor BB7: de focus ligt komend jaar toch écht op BlackBerry 10.

Morgen: Apple, Motorola en anderen in 2013!

In de laatste week van het jaar blikt GSMinfo.nl traditiegetrouw vooruit op wat gaat komen, en ook dit jaar kijken we alvast naar de smartphones uit 2013! Morgen blikken we vooruit op alle bedrijven die we nog niet hebben besproken: wat gaan Apple, Motorola, Huawei en anderen doen komend jaar? Check ook onze voorspellingen en verwachtingen van eerder deze week:

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden