Vergelijk 3.575.568 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

De opkomst van de phablet

Door ,

Het laatste jaar heeft de phablet, een tussenvorm van phone en tablet, een enorme opmars gemaakt. Het segment werd geïntroduceerd door Samsung met de Note. Wat zijn de voordelen van een phablet? We zetten alle feiten en geruchten over phablets voor je op een rij.

De term phablet is een samentrekking van het engelse 'phone' en 'tablet'. Telefoons die zo groot waren dat ze de grootte van een tablet benaderden kregen dit label opgeplakt. De eerste phablet kwam van Samsung, en ging door het leven als Galaxy Note. De telefoon was een onverwacht succes; veel reviewers waaronder onze eigen Niels Loeffen vonden de telefoon eigenlijk een beetje te groot om nog comfortabel mee te nemen. Toch besloten ruim 10 miljoen mensen om een Note aan te schaffen, en zo alle critici de mond te snoeren. De Note viel bij de consumenten in de smaak vanwege zijn grote scherm, de toentertijd indrukwekkende specs en het handige geïntegreerde pennetje. Andere fabrikanten zagen dat er in deze niche wat te halen viel en begonnen zelf met het ontwikkelen van smartphones met schermen van 5 inch of groter. 

De reden voor het succes van de phablet

Naast de leuke extra's die Samsung bij de eerste Note leverde was er een duidelijke reden aan te wijzen voor zijn populariteit. Daarvoor moeten we kijken naar hoe hedendaagse consumenten hun smartphone gebruiken. Sinds de opkomst van snel mobiel internet, WhatsApp en geavanceerde besturingssystemen als Android en iOS, gebruiken mensen hun smartphone meer als vervanging voor hun computer. Internetten, berichten sturen á la MSN, je agenda managen, e-mailen, het kan tegenwoordig allemaal vanaf je telefoon.

Er is echter een (letterlijk) groot verschil met de apparaten waarmee ze die dingen daarvoor deden: de grootte van het scherm. En laten we wel wezen, al die dingen gaan een stuk makkelijker als je scherm groter is. Soms vanwege het overzicht, soms vanwege de hoeveelheid informatie die je wil laten weergeven. De Note sprong daar handig op in door een schermformaat te bieden dat dat overzicht bood, maar tegelijkertijd ook nog uiterst makkelijk mee te nemen was, in tegenstelling tot tablets. Het maakte de Note tot een logische keuze voor mensen die hun telefoon grotendeels niet meer gebruiken om te bellen.

Samsung Galaxy Note

De non-Samsung phablets

Zoals we al zeiden, kregen andere fabrikanten lucht van het succes van Samsung. Dat gebeurde echter pas toen Samsung er al een stuk of 10 miljoen had verkocht. Samsung zelf was al lang bezig met een opvolger van de Note. De Samsung Galaxy Note II kwam in oktober op de markt. De concurrentie heeft daar ondertussen nog weinig tegenover weten te stellen. LG heeft met de Optimus Vu een telefoon die ook onder de categorie 'phablets' valt. De Vu is echter wel een stuk breder dan de Note en de Note II. Helaas is hij niet echt breed beschikbaar in Nederland.

HTC logoAndere fabrikanten hebben nog geen directe concurrent van de Note II uitgebracht. Sony heeft aangegeven met een phablet bezig te zijn. HTC heeft nog geen toestel uitgebracht, maar heeft er wel een in de pijplijn. De HTC Deluxe DLX, die al in de VS werd uitgebracht onder de naam Droid DNA, heeft een schermformaat van 5 inch. Het meest noemenswaardige verschil met de  Note II is de resolutie, HTC rust de Deluxe DLX namelijk uit met een Full HD-scherm. De Note II beschikt slechts over een scherm met 1280 bij 720 pixels. Het is echter nog steeds onduidelijk of de Deluxe DLX ook naar NL komt.

De phablets van nu en straks

Het staat in ieder geval als een paal boven water dat de markt voor phablets er een met potentie is. Voorlopig wordt het overgrote deel van de vraag door Samsung voldaan. Dat is echter alleen maar zo omdat de concurrentie nog weinig tot geen eigen phablets heeft uitgebracht die met de Note kunnen concurreren. Er zijn in ieder geval nog een hoop geruchten over mogelijke nieuwe phablets. Zo zou ZTE een telefoon met een scherm van 5.9 inch scherm in ontwikkeling hebben. De phablet zou moeten gaan draaien op Windows Phone 8, en daarmee de eerste Windows Phablet zijn.

Hieronder een klein overzicht van de huidige markt, inclusief enkele aankomende modellen.

Toestel: Samsung Galaxy Note
Schermgrootte: 5.3 inch
Beschikbaarheid: Volop, maar wordt langzaam uitgefaseerd
Korte beschrijving: De eerste, de voorloper, de trendsetter. De Samsung Galaxy Note was de telefoon die het phablet-segment creeërde. Met 10 miljoen verkochte exemplaren is de eerste Note een enorm verkoopsucces gebleken. Met dit model introduceerde Samsung ook de S Pen, die later ook naar de Note II en de Note tablet kwam. Met zijn 5.3 inch is de Note groter dan de concurrent-phablets maar net iets kleiner dan zijn opvolger, de Note II.

Samsung Galaxy Note

Toestel: Samsung Galaxy Note II
Schermgrootte: 5.55 inch
Beschikbaarheid: Overal goed leverbaar.
Korte beschrijving: De Samsung Galaxy Note II is de opvolger van de immens populaire Note en ging in de eerste twee maanden maar liefst 5 miljoen keer over de toonbank. De verbeteringen ten opzichte van de eerste Note zitten grotendeels in de software, maar ook de hardware werd aangepakt. Zo kreeg de Note II een iets groter scherm, een snellere processor, een grotere batterij en meer RAM-geheugen. Ook de precisie van de S Pen werd verbeterd. Op softwaregebied werd vooral geoptimaliseerd voor het gebruik met 1 hand en kwam er ondersteuning voor multitasking.

Samsung Galaxy Note II

Toestel: LG Optimus Vu
Schermgrootte: 5 inch
Beschikbaarheid: Waarschijnlijk niet in NL, wel via parallelimport beschikbaar
Korte beschrijving: De Optimus Vu van LG is de enige andere phablet die op dit moment (bij vlagen) in Nederland beschikbaar is. Er zijn een aantal essentiële verschillen met de Note's van Samsung. Zo is het scherm van de Vu een stuk breder, wat het overzicht ten goede komt, maar de draagbaarheid niet. Ook wordt de LG-phablet niet geleverd met een handig pennetje om notities te maken. De resolutie van het scherm van de Vu is met 1024 bij 768 pixels wel een beetje teleurstellend.

LG Optimus Vu

Toestel: HTC Deluxe DLX
Schermgrootte: 5 inch
Beschikbaarheid: Momenteel alleen in VS
Korte beschrijving: De HTC Deluxe is de Europese variant op de Amerikaanse HTC Droid DNA, die over exact dezelfde specificaties beschikt. Het scherm is met 5 inch iets kleiner dan marktleider Note II, maar de Full HD-resolutie maakt veel goed. Er bestaat wat twijfel of dit toestel ook daadwerkelijk naar Europa (en Nederland) komt. De tekenen waren positief, totdat de Duitse tak van HTC de geruchten op Facebook ontkrachtte.

HTC Deluxe DLX

Toestel: Sony Yuga
Schermgrootte: 5 inch
Beschikbaarheid: Voorlopig nog niet, aangekondigd in februari
Korte beschrijving: Yuga mag dan een codenaam zijn, Sony-topman Dennis van Schie heeft wel bevestigd dat het bezig is met een concurrent voor in het topsegment. De details zijn verder nogal schimmig. We weten dat de Yuga waarschijnlijk niet Yuga gaat heten. De phablet zal worden uitgerust met een 5 inch Full HD-scherm. De processor zal hoogstwaarschijnlijk een quad-core worden, de camera krijgt 12 megapixels. Voor de rest is het grotendeels speculaties.

Sony Yuga


Ben jij van plan om één van deze phablets aan te schaffen? Waarom wel of niet? Laat het ons hieronder weten in een comment. Volg GSMinfo.nl tevens op Facebook, Twitter of Google+ voor het laatste nieuws, achtergrond en reviews! 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden