Vergelijk 2.400.329 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Tip: Hoe maak je een screenshot met je smartphone?

Achtergrond Tip: Hoe maak je een screenshot met je smartphone?
Door , - 15 reacties

Het kan nog wel eens handig zijn om met je smartphone een screenshot (schermafdruk) te maken en deze bijvoorbeeld door te sturen. Het maken van een printscreen is vaak heel simpel, al kan het per toestel nogal verschillen. Lees hieronder de verschillende manieren.

Dat grappige gesprek op WhatsApp. Die terugkerende foutmelding. Soms moet je delen wat er op je scherm staat. Als je een schermafbeelding wil maken en doorsturen, is dat vaak niet heel ingewikkeld. Maar je moet wel even weten hoe het moet. Vrijwel alle smartphones ondersteunen het maken van een screenshot, maar het werkt niet overal hetzelfde. We leggen daarom de verschillende manieren per besturingssysteem hieronder uit.

Apple iPhone Smartphone

iPhone screenshot maken

De mogelijkheid om screenshot te maken zit al sinds jaar en dag in iOS. Het systeem is voor alle iPhones hetzelfde, dus of je nou een iPhone 7 of een iPhone 8 plus hebt, het werkt altijd identiek. Je hoeft dus geen aparte apps te installeren.

Volg de volgende stappen:

  1. Open het scherm waar je een printscreen van wilt maken. 
  2. Druk op de home-knop onderaan het toestel. Terwijl je die knop ingedrukt houdt, druk je op de aan/uitknop aan de zij- of onderkant.
  3. Als het werkt, licht je scherm kort op. Als je de iPhone waarmee je de screenshot maakt niet op stil hebt staan, hoor je een sluitergeluid van de camera.
  4. De gemaakte schermafdruk is terug te vinden in je camerarol. Vanaf daar kan je hem versturen zoals je ook gewone foto's verstuurt.

iPhone X: De iPhone X heeft natuurlijk geen home-knop meer. Druk in plaats van de home-knop, nu de volume-knop aan de linkerkant in. Druk tegelijkertijd de aan/uit-knop in zoals je gewend bent met de vorige toestellen.

Android

Screenshots maken met een Android-telefoon

Op Android-toestellen is het ook vrij gemakkelijk om een screenshot te maken. Alle toestellen vanaf Android 4.0 kunnen een screenshot maken. Dat zijn inmiddels dus bijna alle Android-toestellen. In principe werkt het allemaal hetzelfde.

Zelfs voor nieuwe toestellen zoals de Samsung Galaxy S9, Huawei P20 Pro en zelfs de Blackberry KEY2 kan je prima het onderstaande schema gebruiken. Dit is de makkelijkste manier om screenshots te maken voor vrijwel alle toestellen.

  1. Ga naar het scherm waar je een screenshot van wilt maken
  2. Houd de onderste volumeknop ingedrukt en druk tegelijkertijd op de aan/uitknop. Houd dit een paar seconden vast.
  3. Boven in de notificatiebalk komt nu een icoon te staan dat aangeeft dat je een schermafbeelding hebt gemaakt. Vaak zie je ook nog een animatie, maar dat kan per fabrikant verschillen.
  4. Je gemaakte schermafdruk is nu terug te vinden in de galerie-app, in de categorie 'Screenshots'.

Bovenstaande manier werkt eigenlijk altijd. Daarnaast hebben sommige toestellen nog een eigen extra manier. Deze manieren kunnen toestel- of fabrikant afhankelijk zijn. Zo is het bij OnePlus mogelijk om een screenshot te maken door met drie vingers over het scherm te vegen. Bij andere toestellen kan je de optie ook in de notificatieslider terug vinden. Nóg een andere manier die je bij sommige toestellen is door simpelweg de aan/uitknop ingedrukt te houden totdat er een menu verschijnt. Tussen de opties uitschakelen en herstarten staat bij sommige Sony-toestellen bijvoorbeeld vervolgens de knop Screenshot maken.

Zoals je hierboven leest zijn er verschillende manieren om screenshots te maken voor je smartphone. Heb je nog vragen? Stel ze dan hieronder in een comment!

Apple iPhone X beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Tele2 24 mnd 200 1000 € 42,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 46,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 5000 € 44,00 € 168,00 Bekijken
Ben 24 mnd onbeperkt 5000 € 38,00 € 188,00 Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 6000 6000 € 36,50 € 206,00 Bekijken
Telfort 24 mnd 150 10000 € 52,50 € 0,- Bekijken
Alle Apple iPhone X aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden