Vergelijk 2.016.939 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: HTC 8X & HTC 8S

Door ,

Windows Phone 8 komt er eindelijk aan! Het nieuwe besturingssysteem én twee toptoestellen die erop lopen werden maandag aan de Nederlandse pers getoond. In deze hands-on probeert GSMinfo.nl de HTC 8X en de HTC 8S alvast even uit.

Op een gezamenlijk evenement van Microsoft en HTC in Amsterdam werden afgelopen maandag Windows Phone 8 en de HTC 8X en HTC 8S gepresenteerd. Met het nieuwe mobiele besturingssysteem lijkt Microsoft uitvoerig samen te werken met HTC; waar Nokia nog de ‘preferred partner’ leek te zijn voor Windows Phone 7, is de eer ditmaal voor HTC. De 8X en 8S zouden in samenwerking met Microsoft zijn ontwikkeld als ‘vlaggenschepen’ voor Windows Phone 8. De twee toestellen zijn binnenkort pas in Nederland te koop, maar GSMinfo.nl mocht ze alvast uitproberen. Onze eerste indrukken lees je hieronder!

HTC 8X

HTC 8XNet als Nokia’s Lumia-toestellen voor Windows Phone 7 en WP8 is de HTC 8X verkrijgbaar in verschillende kleuren. Dat past ook wel een beetje bij Windows Phone 8: de live tiles op het homescreen bieden een kleurrijkere welkomst dan de homescreens van Android en iOS, en dan is het wel zo leuk om ook je smartphone in een frisse kleur te hebben. Nokia zal er misschien niet al te blij mee zijn dat de concurrentie nu ook kleurrijke telefoons aanbiedt, maar wij worden er wel gelukkig van: eindelijk meer smartphones in andere kleuren dan zwart, grijs of wit.

Zoals we van HTC haast gewend zijn is de 8X voorzien van een uitmuntend scherm. Het 4,3 inch touchscreen heeft een HD-resolutie van 1280x720 pixels. Afbeeldingen op het scherm zien er levendig, kleurrijk en scherp uit. Het scherm van is van alle kijkhoeken nog goed zichtbaar, en ook in de volle zon zou het voor weinig problemen moeten zorgen. Fantastisch werk van HTC. De 1,5 GHz dual-core processor én de optimalisatie van Windows Phone 8 zorgen er verder voor dat alles soepel loopt; je kunt razendsnel door het homescreen en je applijst bladeren, en websites worden snel gerenderd.

Met de rest van het design van de HTC 8X zit het ook wel goed. De 8X is licht, dun, en ligt prettig in de hand. Het toestel is misschien het best te beschrijven als een mooier afgewerkte Nokia Lumia 800: het scherm gaat naadloos over de in de rest van het unibody ontwerp van de 8X, en de gebruikte materialen voelen van hoogwaardige kwaliteit.  In Nederland worden de paarse en zwarte versie van het toestel uitgebracht; er zijn vooralsnog helaas geen plannen om de knalgele versie naar Nederland te brengen.

Ook de camera van de HTC 8X is zeker het vermelden waard. Achterop de 8X zit een 8 megapixel camera waarmee je uitstekende foto's én HD-video's zult kunnen maken, maar het is de camera voorop die pas echt bijzonder is. Deze 2,1 megapixel camera heeft namelijk een bijzonder wijde lens waardoor videochatten een stuk makkelijker is. Je hoeft niet langer je arm gestrekt te houden met je telefoon voor je om je hele hoofd er op te krijgen; met de wijdhoeklens van de 8X frontcam past je hele hoofd er moeiteloos op. Deze camera voorop kon video met een HD-resolutie van 720p schieten, dus de beelden die je verstuurt zitten ook nog eens vol details.

De HTC 8X is het vlaggenschip van HTC én Microsoft voor Windows Phone 8, en het toestel zou dan ook het beste van het nieuwe besturingssysteem moeten bieden. Het scherm ziet er in ieder geval fantastisch uit, en de processor lijkt meer dan krachtig genoeg om alles soepel te laten lopen. Gezien de indrukwekkende specificaties moet je ook een wat hogere adviesprijs voor de HTC 8X verwachten: HTC vraagt er namelijk 549 euro. De 8X is vanaf dit weekend in Nederland te koop, en we hopen je zo snel mogelijk een volledige review van dit toestel aan te kunnen bieden. 

HTC 8S

HTC 8S

De HTC 8S, ook wel de Windows Phone 8S genoemd, kan worden beschouwd als het kleinere broertje van de HTC 8X. Waar de 8X voorzien is van een duurder prijskaartje maar ook de best mogelijke onderdelen, ben je voor de HTC 8S slechts 329 euro kwijt. Daarvoor krijg je een smartphone die nog altijd uitstekend in elkaar zit en waar je meer dan tevreden mee zult zijn, maar het is allemaal nét wat minder luxe. We konden de 8S maar kort proberen, dus voor uitgebreidere indrukken zul je op onze review moeten wachten. De 8S heeft een iets minder stijlvol ontwerp, maar ook hier zijn er meerdere kleuren verkrijgbaar en zijn de gebruikte materialen van prima kwaliteit.

Qua hardware zal de gemiddelde gebruiker echter nauwelijks het verschil tussen de HTC 8X en de HTC 8S opmerken. De processor in de 8S is een 1 GHz, nog altijd behoorlijk krachtig. In onze ervaring liep Windows Phone 8 nog altijd even soepel op deze processor. Apps starten snel op, en in tegenstelling tot Android kwamen stotterende en haperende menu’s eigenlijk zelden voor. Het RAM-geheugen van de 8S is slechts 512MB, de helft van wat we terugvinden in de 8X. In theorie zorgt minder RAM ervoor dat het multitasken (meerdere apps tegelijkertijd open hebben en er gemakkelijk tussen switchen) minder soepel zou gaan, maar het was voor ons lastig om dat tijdens deze korte test uit te proberen. In een volledige review komen we er nog op terug of de hoeveelheid RAM voldoende is.

Eén van de gebieden waar HTC vooral lijkt te willen besparen is de opslagruimte. Standaard heeft de 8S namelijk slechts 4GB opslagruimte, waarvan een deel gebruikt zal worden door het besturingssysteem. Daardoor blijft er wel erg weinig ruimte over voor het downloaden van apps, of voor je eigen muziek, foto’s en video’s. Gelukkig is de HTC 8S ook voorzien van een microSD-geheugenkaartslot, en aangezien je tegenwoordig al een grote microSD-geheugenkaart kunt kopen voor een paar tientjes hoeft dit geen ál te groot probleem te zijn.

De HTC 8S ligt eind november in Nederland in de winkels, en zoals gezegd is de adviesprijs slechts 329 euro. Als alles meezit kun je dus eind november een volledige recensie van de HTC 8S op GSMinfo.nl lezen; dan hopen we je ook te kunnen vertellen of de 8S écht het gemak van Windows Phone 8 voor een budgetprijsje weet te bieden. 

HTC 8X HTC 8S
Beeldscherm 4,30 inch 4,00 inch
Resolutie 720 x 1280 pixels 480 x 800 pixels
Pixeldichtheid 342 ppi 233 ppi
Besturingssysteem Windows Phone 8 Windows Phone 8
Processor 1,5 GHz dual-core 1,0 GHz dual-core
Werkgeheugen 1 GB 512 MB
Interne opslag 16 GB 4 GB
Camera 8,00 megapixel 5,00 megapixel
Gewicht 130 gram 113 gram
Stand-by tijd 290 uur 360 uur
Spreektijd 660 minuten 480 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden