Vergelijk 2.016.940 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Wat betekent de btw-verhoging voor je telefoonabonnement?

Door ,

Per 1 oktober heeft de overheid het algemene btw-tarief van 19 naar 21 procent verhoogd. Hier vallen ook telefoonabonnementen onder. Bekijk hieronder de 5 meest gestelde vragen over het nieuwe btw-tarief.

Btw (belasting over de toegevoegde waarde) is een een indirecte belasting die de overheid heft op de verkoop van goederen en diensten. Het hoge tarief is per 1 oktober verhoogd naar 21 procent. Dit heeft tevens gevolgen voor prijzen van smartphones, tablets en telefoonabonnementen.

Hoe werkt de btw-verhoging precies?

Een btw-stijiging van 2 procent betekent dat de prijzen met 1,68 procent stijgen. Hoe dit precies in elkaar zit, leggen we hieronder uit:

Stel je hebt een abonnement van 20 euro per maand.

Voor 1 oktober betaalde je hier 19 procent btw over:
19% btw over 20 euro: 19/119 x € 20,00 = € 3,19
Prijs exclusief btw is dan: € 20 - € 3,19 = € 16,81

Na 1 oktober:
21% btw over 20 euro: 1,21 x € 16,81 = € 20,34.

Je betaalt dus 0,34 cent meer per maand voor je abonnement. Dit is 1,68 procent meer dan voorheen, afhankelijk van hoe er wordt afgerond (€ 0,34/€20,00 x 100 = 1,70 procent).

SpaarvarkenHoe worden de kosten van afgelopen maand op mijn factuur berekend?

Providers kijken naar het moment dat de kosten hebben plaatsgevonden. Over alle gesprekskosten, sms'jes en data die in september zijn gemaakt, wordt 19 procent btw berekend. Over de kosten die na 1 oktober zijn gemaakt, moet 21 procent btw worden betaald.

Worden alle prijzen verhoogd?

Niet iedere provider kiest ervoor om zijn prijzen aan te passen. Sommige telecomaanbieders houden de abonnementsprijzen hetzelfde en berekenen alsnog 21 procent. Zij verlagen dan de bedragen zonder btw. Dit geldt alleen voor nieuwe aanbiedingen, je huidige abonnement wordt wel duurder. Wil je weten hoeveel je abonnement omhoog is gegaan? Kijk dan op je factuur.

Kan ik mijn abonnement opzeggen op basis van de btw-verhoging?

Nee, dat kan helaas niet. De Wet op de omzetbelasting stelt dat het niet mogelijk is om een overeenkomst te ontbinden in geval van een btw-verhoging opgelegd door de overheid. De telecomaanbieder is verplicht deze verhoging af te dragen aan de overheid en mag deze tariefverhoging in rekening brengen bij de klant.

Ik wil een nieuw abonnement afsluiten. Waar staat een duidelijk overzicht met alle prijzen?

Bij GSMinfo.nl vergelijken we dagelijks een grote hoeveel telefoonabonnementen en aanbiedingen. Bij ons vind je snel en eenvoudig een nieuwe smartphone of het abonnement dat het beste bij je past. Ben je op zoek naar een abonnement inclusief toestel? Of ga je toch voor een sim-only? Wij helpen je graag verder! 

Meer informatie over de recente btw-verhoging, vind je op de website van Rijksoverheid.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden