Vergelijk 2.016.939 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Verslag: BlackBerry 10 Jam Amsterdam

Door ,

Afgelopen week organiseerde RIM de 'BlackBerry 10 Jam' in Amsterdam. Ontwikkelaars konden daar alvast kennis maken met het nieuwe BlackBerry-besturingssysteem. Wat kunnen we in de toekomst verwachten van RIM?

Er valt eigenlijk niet aan te ontkomen: heb je het over BlackBerry, dan heb je het over de problemen die BlackBerry-maker Research in Motion (RIM) de afgelopen maanden teisteren. BlackBerry's worden langzaamaan steeds minder populair bij consumenten én op de zakelijke markt. Android, iOS en zelfs Windows Phone weten marktaandeel van RIM weg te snoepen. Dat komt deels omdat BlackBerry's op technologisch gebied toch al een behoorlijk tijd stilstaan. Waar de concurrentie op continue basis innoveert, lijkt het bij RIM allemaal iets langzamer te gaan.

Het bedrijf zette dit jaar dan ook volledig in op BlackBerry 10, de nieuwste en veel modernere versie van het BlackBerry-besturingssysteem vol vernieuwingen. Onlangs werd bekend dat de eerste BB10-smartphones pas vanaf begin 2013 verkocht zullen worden, nóg een flinke tegenvaller voor RIM. Om ervoor te zorgen dat ontwikkelaars alvast enthousiast worden over BB10 organiseerde RIM op 18 september in Amsterdam de BlackBerry 10 Jam, een evenement waarop ontwikkelaars kennis konden maken met het nieuwe besturingssysteem en over de voordelen te horen zouden krijgen. GSMinfo.nl was erbij en geeft je een voorproefje van wat BlackBerry-fanaten te wachten staat.

BlackBerry 10 logo

Mea Culpa

RIM opende de presentatie met een mea culpa in de vorm van een videoclip. Alec Saunders (VP Developer Relations) en andere RIM-medewerkers speelden gitaar en zongen "The Waiting is the Hardest Part". Op de muziek van Tom Petty & The Heartbreakers maakten Saunders en co. duidelijk dat BlackBerry 10 inderdaad wél erg lang op zich laat wachten, maar dat het voor ontwikkelaars vele voordelen zal bieden ten opzichte van de concurrentie.

BlackBerry 10 Dev Alpha telefoonHet bedrijf presenteerde tijdens de Jam verschillende aanboden om ontwikkelaars goed op gang te helpen. Zo kregen bijna alle aanwezigen een BlackBerry 10 Dev Alpha-device, een eerste smartphone die loopt op BlackBerry 10 om een indruk te geven van hoe hun applicaties op het nieuwe besturingssysteem zouden lopen. Ook biedt RIM financiele ondersteuning: alle ontwikkelaars die mínstens 1000 dollar verdienen via de BlackBerry App Store zijn ervan verzekerd dat ze minimaal 10.000 dollar krijgen uitbetaald. Dat gebeurt óf omdat de app gewoon veel verkocht wordt, óf omdat RIM het resterende bedrag tussen de 1000 en 10.000 dollar aan de ontwikkelaar gewoon vergoed. Veelbelovende initiatieven.

Succesvol in Nederland

Daarnaast gaf RIM wat inzicht in de staat van BlackBerry in Nederland. Ons kleine kikkerlandje zou namelijk nog altijd één van de belangrijkste markten voor RIM zijn. 85% van de AEX-genoteerde bedrijven biedt BlackBerry's aan aan medewerkers, en ook op de prepaidmarkt is BlackBerry nog altijd de nummer één met toestellen als de Curve 8520 en Curve 9320. Het bedrijf denkt dat het met BlackBerry 10 zowel de prepaid- als zakelijke markt vast zal kunnen houden, en zet daar in de toekomst dan ook nog steeds stevig op in.

Eerste blik op BlackBerry 10

Daarna was het tijd om eens flink in BlackBerry 10 te duiken. Omdat de presentatie vooral op ontwikkelaars gericht werd hebben we slechts een beperkte blik gekregen op het nieuwe besturingssysteem, maar wát RIM toonde zag er erg veelbelovend uit. Zo wordt in BlackBerry 10 veel aandacht besteed aan gemakkelijker multitasken. Bij andere besturingssysteem onderbreek je bijvoorbeeld je game-app om even je mail te checken, maar dat is met BlackBerry 10 niet nodig. Met de unieke 'Peek'-optie van BB10 kun je swipen vanuit de onderhoek van een app om zo je bestaande app ietsje kleiner te maken terwijl je je laatste meldingen (mailtjes, BBM-berichten en meer) checkt.

De huidige interface van BlackBerry's is al een behoorlijk aantal jaren nauwelijks aangepast, en dat valt te merken. Op designgebied had RIM veel goed te maken, en met BlackBerry 10 lijkt dat gelukt. Op de Jam toonde RIM onder andere een stijlvolle klok-app, een overzichtelijk en nuttig homescreen, en een uitgebreide calculator. Vooral kleine dingetjes dus; een échte blik op BlackBerry 10 volgt pas later. Wel was indrukwekkend hoe soepel alles liep te lopen, ook in deze Alpha-fase. Waar andere besturingssystemen nog wel eens stotteren loopt BB10 nu al vrijwel probleemloos.

Ook liet RIM zien dat het nog altijd heer en meester is in het maken van toetsenborden. Hoewel de eerste smartphone met het BB10-besturingssysteem (de BlackBerry London) geen fysiek toetsenbord heeft, heeft RIM er alles aan gedaan om typen op je telefoon zo gemakkelijk mogelijk te maken. Tijdens het typen worden automatisch verschillende suggesties ín het toetsenbord getoond. Een simpele zin als 'Hoe laat ben je thuis?' typ je zo in feite dus door maar vijf of zes keer het scherm aan te raken, in plaats voor elke afzonderlijke letter. Onze ervaring is dat óók de virtuele toetsenborden van RIM vaak een stuk prettiger werken dan de standaard Android- en iOS-toetsenborden, dus we zijn benieuwd naar BB10.

Helaas mochten journalisten tijdens de BlackBerry 10 Jam nog niet aan de slag met het nieuwe besturingssysteem. Komende week presenteert RIM op een speciale BlackBerry 10 Jam in de Verenigde Staten een nieuwere ontwikkelversie van de software, en als het goed is mogen wij als pers niet veel later ook aan de slag met de software. Verwacht dus in de nabije toekomst een GSMinfo.nl hands-on met BlackBerry 10!

Uitgelekte foto BlackBerry London (via CrackBerry.com

Veel vertrouwen vanuit RIM

Bij Research in Motion lijken ze in ieder geval het volste vertrouwen te hebben in de toekomst. Dat hoort natuurlijk wel een beetje bij een presentatie als deze, maar toch straalde het Canadese bedrijf verrassend veel zelfvertrouwen uit. De bereidheid om de huidige problemen toe te geven was indrukwekkend, en met BlackBerry 10 lijkt RIM een besturingssysteem neer te zetten dat uniek is en vol met verrassende functies zit.

Toch moeten we ook hier een kleine kanttekening plaatsen: we spraken tijdens de Jam ook met verschillende ontwikkelaars die door een iets minder rooskleurige bril naar BlackBerry 10 keken. Hoewel de bovengenoemde initiatieven van RIM zeker gewaardeerd werden, plaatsten de ontwikkelaars vraagtekens bij de kansen van RIM. Een releasedatum van begin 2013 is voor BlackBerry 10 volgens hen wel érg laat; de vraag is of consumenten dan niet al bijna allemaal zijn overgestapt naar Android, iOS, of Windows Phone 8.

En daarmee zijn de problemen van BlackBerry 10 eigenlijk een beetje een 'self-fulfilling prophecy'. Als ontwikkelaars bang zijn dat BlackBerry 10 geen succes is, gaan ze er ook geen apps voor ontwikkelen. En een besturingssysteem zonder apps zal ook minder gauw aanslaan bij consumenten. Bij GSMinfo.nl zien we echter het liefst zoveel mogelijk concurrentie, dus we hopen dat RIM het gedoe van het afgelopen jaar van zich af weet te schudden, en met de launch van BlackBerry 10 een succesvol 2013 weet te hebben. Het wordt in ieder geval een spannend jaar voor de Canadezen!

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden