Vergelijk 2.016.939 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Zoek de verschillen: iPhone 5 vs. Samsung Galaxy S III

Door ,

De titanenstrijd barst dit najaar opnieuw los: Apple tegen Samsung, iPhone 5 tegen Galaxy S III. Maar welk toptoestel is de echte kampioen?

Het wordt hard tegen hard dit najaar. Samsung is met de Galaxy S III sterker dan ooit, terwijl Apple met de iPhone 5 de onverslagen kampioen is. De Samsung Galaxy S III is hard op weg om Samsung's succesvolste smartphone ooit te worden, met na slechts een paar maanden al 20 miljoen exemplaren verkocht. Maar ook Apple verbreekt verkooprecords: de iPhone 5 vloog in één weekend al vijf miljoen keer over de toonbank.

Maar welke van deze twee smartphones is er nu echt béter? Bij GSMinfo.nl waren we ook wel benieuwd, dus we besloten de twee telefoons aan een uitgebreide vergelijking te ontwerpen. Samsung Galaxy S III vs. Apple iPhone 5: welke telefoon doet wat beter? We vergelijken alles wat er maar te vergelijken valt: van het design tot de camera, en van het besturingssysteem tot de beschikbare apps. Daar komen natuurlijk behoorlijk wat subjectieve argumenten bij kijken, maar hopelijkt helpt dit artikel je toch op weg. Wie is de winnaar van de titanenstrijd dit najaar: Samsung of Apple?

Apple iPhone 5 vs. Samsung Galaxy S III vergelijking

De vergelijking

Voordat we de verschillende onderdelen van beide supersmartphones subjectief gaan beoordelen, is het eerst tijd voor een overzichtje van specificaties: koude, harde feiten. Bij vergelijkbare onderdelen is de smartphone met het groene blokje het superieure toestel. Toch moet ook hier een kanttekening geplaatst worden: onderstaande feiten zijn gebaseerd op informatie van de fabrikant. Spreektijd, bijvoorbeeld, kan radicaal verschillen op basis van hoe jij je smartphone gebruikt. Toch geeft onderstaand een goede objectieve introductie tot beide toppers.

  Apple iPhone 5 Samsung Galaxy S III
Release September 2012 Mei 2012
Platform iOS 5 Android 4.0 (met update naar 4.1)
Processor 1,3 Ghz Dual-Core 1,4 Ghz Quad-Core
RAM 1GB 1GB
Beeldscherm IPS LCD Super AMOLED
Beeldscherm formaat 4 inch 4,7 inch
Beeldscherm resolutie 640x1136 pixels - 326 ppi 720x1080 pixels - 306 ppi
Mobiel internet HSPA+ 42,2 Mbps HSPA+ 21 Mbps
Primaire camera 8MP LED-flits + BSI-sensor + autofocus + f2.4 lens 8MP LED-flits + BSI-sensor + autofocus + f2.6 lens
Secundaire camera 1.3MP 1.9MP
Video opname 1080p @ 30fps 1080p @ 30fps
Batterij 1440 mAh 2100 mAh
Spreektijd (3G) 480 minuten 696 minuten
Gewicht 112 gram 133 gram
Formaat 124 x 59 x 8 millimeter 137 x 71 x 9 millimeter

Design: Nóg dunner vs. 'Inspired by Nature'

Op het eerste oog lijkt de iPhone 5 erg veel op zijn voorganger, de iPhone 4S. Een scherm met zwarte randen en een enkele knop eronder: weinig vernieuwends, toch? Tóch is het design van de iPhone 5 behoorlijk indrukwekkend: het is de dunste en lichtste iPhone ooit gemaakt. Sterker nog: het is één van de dunste smartphones die op dit moment verkrijgbaar is. Apple is nog altijd de onbetwiste koning op het gebied van industrieel ontwerp. Het design van de iPhone 5 lijkt één van de belangrijkste aspecten van het toestel, waar Apple veel aandacht aan heeft besteed, en dat valt te merken.

Het design is helaas niet het sterkste punt van de Galaxy S III. Volgens Samsung is het ontwerp van het toestel 'inspired by nature', en zou de Galaxy S III op een kiezelsteen moeten lijken. Smaak is subjectief, natuurlijk, maar wat ons betreft is het gewoon een smartphone met aan de ene kant een groot scherm, en aan de andere kant een platte, goedkoop aanvoelende plastic plak. Het materiaal van de Galaxy S III voelt wel vrij stevig aan, maar aan de andere kant ook een beetje goedkoop. Op het gebied van design en afwerking heeft Samsung dus nog veel te leren van Apple.
Winnaar: iPhone 5

Samsung Galaxy S III

Touchscreen: Groter vs. Grootst

Het zal je waarschijnlijk al opgevallen zijn: de iPhone 5 is de eerste iPhone met een groter touchscreen van 4 inch. Dat is nog altijd vrij klein vergeleken met het reusachtige 4,8 inch scherm van de Galaxy S III, maar er valt over te twisten of een groter scherm altijd beter is. Bij GSMinfo.nl vonden we het grote scherm van de Galaxy S III erg prettig om te gebruiken; hoe groter het scherm, hoe fijner het is om te surfen op internet, wat ons betreft.
Winnaar formaat: Galaxy S III

Qua resolutie ontlopen de Galaxy S III en de iPhone 5 elkaar nauwelijks. De iPhone 5 heeft een resolutie van 640x1136 pixels, de Galaxy S III doet het met 720x1280 pixels. Dat komt neer op 326 pixels per inch voor de iPhone 5, en 306 pixels per inch voor de S III. De iPhone 5 heeft een IPS-LCD touchscreen, de Galaxy S III een Super AMOLED. Waar het uiteindelijk op neerkomt: beide beeldschermen zien er erg goed uit, maar door het hogere aantal PPI bij de iPhone 5 is Apple's telefoon nét wat scherper. Daarnaast zien beelden op een IPS-LCD scherm zoals van de iPhone 5 er vaak iets scherper en levendiger uit. +1 voor Apple.
Winnaar resolutie: iPhone 5

Besturingssysteem: iOS vs. Android

Apple iOS 6Google heeft het afgelopen jaar grote sprongen gemaakt met Android. Versie 2.3 Gingerbread zag er soms misschien nog wat suffig uit, maar met Android 4.0 Ice Cream Sandwich heeft Google alles uit de kast getrokken om het er indrukwekkend uit te laten zien. Het homescreen is eindeloos aanpasbaar, en vol te stoppen met widgets, snelkoppelingen en meer. Vergelijk dat eens met iOS: hoewel Apple de laatste jaren wel een notificatiecentrum en Siri toevoegde, ziet het homescreen er grotendeels al vijf jaar hetzelfde uit. Sterker nog: met iOS 6 verdwijnt de meegeleverde YouTube-app en wordt de Maps-app vervangen met Apple's eigen kaartendienst, tot teleurstelling van velen.

Samsung heeft enkele aanpassingen gedaan aan het Android-besturingssysteem, en het geheel voorzien van de TouchWiz-interface. Net als de rest van het design is die interface 'Inspired by Nature', iets waar we ons niet helemaal in kunnen vinden. De natuurgeluiden voor notificaties zijn tóch wat vergezocht soms. Gelukkig zit het ook weer niet in de weg, en zijn enkele andere toevoegingen van Samsung aan het Android-besturingssysteem een stuk nuttiger. Sowieso komt Android sinds 4.0 over als een veel dynamischer besturingssysteem; dankzij de widgets en het handigere notificatiescherm zie je op Android in één oogopslag alle relevante informatie, terwijl je daarvoor op de iPhone toch eerst verschillende apps moet openen.
Winnaar: Galaxy S III

Samsung Galaxy S III Android 4.0 TouchWiz besturingssysteemSamsung Galaxy S III

App Store vs. Google Play

Zowel voor de iPhone als voor de Galaxy S III zijn ruim een half miljoen apps te downloaden, meer dan genoeg om je voor een lange tijd te vermaken. Toch heeft de iPhone wat ons betreft een voorsprong op dit gebied. Veel ontwikkelaars brengen hun apps namelijk eerst uit voor iOS, en focussen later pas op Android. Dit omdat ontwikkelen voor iOS vaak een stuk makkelijker is: bij Android heb je tientallen verschillende telefoons om rekening mee te houden, met iOS slechts een handjevol iPhones en iPads.

Dit heeft als gevolg dat veel games en handige apps éérst voor de iPhone verschijnen, en soms uberhaupt geen Android-versie krijgen. Natuurlijk, er zijn nog altijd honderden, zo niet duizenden toffe games voor Android verkrijgbaar. Maar dat neemt niet weg dat Apple hier nog altijd nípt de voorsprong heeft.
Winnaar: iPhone 5

Stembesturing: Siri vs. S Voice

Zowel Samsung als Apple zetten flink in op stemgestuurde assistenten met hun nieuwe telefoon. Apple's Siri wordt sinds de iPhone 4S meegeleverd, S Voice is exclusief voor de Galaxy S III. Met deze apps kun je vragen stellen aan je telefoon of verzoekjes maken. Zo kun je veel taken uitvoeren terwijl je je telefoon amper aanraakt. Helaas zijn beide apps nog niet echt klaar voor de Nederlandse markt. Je zult tegen beide in het Engels moeten praten, want de Nederlandse taal wordt niet ondersteund. Dan loop je nog tegen problemen aan, echter: Nederlandse plaatsnamen als bijvoorbeeld 'Eindhoven' worden niet altijd herkend.

Het is voor ons erg lastig om een winnaar uit  te roepen op dit gebied. Siri komt als nuttiger en persoonlijker over, terwijl S Voice bepaalde functies biedt die we niet in Siri terugzien. Beide stembesturings-apps zijn echter verre van handig in gebruik. Te vaak begrijpen ze nog niet waar je het over hebt, en ben je beter af in het handmatig opzoeken van wat je zoekt. Gelijkspel dus; beide diensten zijn nog niet klaar voor primetime.
Winnaar: Geen van beide

Siri voor iPhone op iOSSamsung S Voice op Galaxy S III

Camera

Zowel de Samsung Galaxy S III als de iPhone 5 hebben achterop een camera van 8 megapixel. Nu kunnen de foto's van twee camera's van 8 megapixel nog steeds fors verschillen, maar in het geval van deze twee toptoestellen lijken de resultaten nauwelijks te verschillen. Foto's zien er op beide telefoons fantastisch uit. Beide telefoons kunnen hun foto's overigens ook razendsnel maken: de iPhone 5 is 40% sneller met foto's dan de iPhone 4S, terwijl de Galaxy S III dankzij Burst Shot meerdere foto's per seconde kan maken.

Toch lijkt de backcam van de iPhone 5 uiteindelijk net wat beter zijn. Apple heeft gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit van foto's genomen in het donker. Dat was eigenlijk het grootste zwakke punt van de camera van vorige iPhones. Met de iPhone 5 haal je niet alleen een prima telefoon, maar ook een uitstekende camera in huis. Het verschil is misschien miniem, maar de camera van de iPhone 5 is toch beter.

Winnaar camera achterop: iPhone 5

Voorop hebben beide toestellen nóg een camera, handig om bijvoorbeeld mee te videochatten. Voorop de Samsung Galaxy S III zit een camera van 1,9 megapixel, de iPhone 5 moet het doen met 1,3 megapixel. Een stuk minder megapixels dan de camera achterop, maar beide camera's kunnen nog altijd video afleveren met een HD-resolutie van 720p. De Galaxy S III lijkt een nét iets betere videokwaliteit af te leveren hier, maar het verschil is miniem. Leuke extra van de Galaxy S III-frontcam is echter de 'Smart Stay'-functie. Als je die aanzet, houdt de telefoon in de gaten of je naar hem kijkt. Zolang je ogen gericht zijn op het toestel gaat 'ie niet op stand-by.
Winnaar camera voorop: Galaxy S III

Opslagruimte

Heb je een geweldige smartphone, dan wil je hem natuurlijk wel vol kunnen stoppen met muziek, video's, games en apps. Gelukkig beschikken de 'standaardmodellen' van zowel de iPhone 5 als de Galaxy S III over een ruime 16 GB, een hoeveelheid ruimte die veel gebruikers niet zomaar vol zullen kunnen krijgen. Mocht je meer ruimte willen hebben, dan zijn er overigens ook grotere modellen verkrijgbaar. Er is een iPhone 5 met 64 GB, en een 32 GB Samsung Galaxy S III is ook in beperkte mate verkrijgbaar. Daar betaal je echter wel 100 tot 200 euro méér voor.

Groot voordeel van de Samsung Galaxy S III is dat je de opslagruimte echter ook uit kunt breiden met microSD-geheugenkaarten. Bij de iPhone 5 betaal je 100 euro om van het 16 GB naar het 32 GB-model te gaan, terwijl je voor een 16 GB microSD-kaartje in de Galaxy S III slechts een tientje betaalt. Bestanden laden via microSD kan soms misschien een seconde langer duren, maar met een prijsverschil van 90 euro wint de Galaxy S III hier vrij overtuigend.
Winnaar: Galaxy S III

Batterij

Batterijverbruik is lastig te meten bij 'gewoon' gebruik; iedereen gebruikt zijn smartphone namelijk anders.. De S III gaat volgens Samsung 790 uur mee op stand-by, de iPhone 5 doet het volgens Apple 'slechts' 225 uur op stand-by. Ook op het gebied van spreektijd wint Samsung: 1300 minuten voor de Galaxy S III, 480 minuten voor de iPhone 5. Daarbij moet natuurlijk wel opgemerkt worden dat die hoeveelheden zijn gebaseerd op de berekeningen van de fabrikanten, en dat je eigen ervaring kan verschillen.

De Samsung Galaxy S III lijkt de superieure accu te hebben, maar in werkelijkheid ontlopen ze elkaar waarschijnlijk nauwelijks. Zowel de iPhone 5 als de Galaxy S III zouden in ieder geval makkelijk een dag actief gebruikt kunnen worden voordat je ze aan de opladers moet hangen, en dat is eigenlijk het belangrijkste. Haast elke smartphone tegenwoordig kun je aan het einde van de dag het best even opladen als je van plan bent hem de volgende dag weer actief te gebruiken.
Winnaar: Galaxy S III

Processor

Misschien wel de lastigste categorie om eerlijk te vergelijken. Als je puur op cijfers zou afgaan, is de processor van de Samsung Galaxy S III krachtiger dan de iPhone 5-processor. Immers, een 1,4 GHz quad-core is een stuk 'meer' dan 1 GHz dual-core, toch? Dat is echter geen eerlijke vergelijking, omdat beide telefoons radicaal andere besturingssystemen en onderliggende code hebben en dus anders omgaan met hun kracht. Toch zijn er benchmarks die je kunt uitvoeren om de kracht te vergelijken, iets wat het Amerikaanse Wired deed.

Uit die benchmarks blijkt dat de processor van de Samsung Galaxy S III nét wat krachtiger is dan de iPhone 5 processor. Het verschil is echter zo klein dat het voor de gemiddelde consument nauwelijks op te merken zal zijn. Apps starten op beide besturingssystemen razendsnel op en zouden zelden tot nooit moeten haperen. Juist omdat de benchmarks hier elkaar nauwelijks ontlopen is het een gelijkspel op het gebied van processoren.
Winnaar: Gelijkspel

Prijs

GeldMisschien wel het grootste verschil tussen deze twee telefoons: de prijs. Een losse Samsung Galaxy S III kost je al gauw 500 euro, in combinatie met een abonnement krijg je een gratis Galaxy S III vanaf zo'n 30 euro per maand. Duur, denk je misschien, maar Apple doet er met de iPhone 5 nog een schepje bovenop. Een losse iPhone 5 kost je op dit moment bijna 700 euro, en er zijn nog maar weinig abonnementen die je van een gratis iPhone 5 voorzien. Voor Apple's nieuwste heb je dus een aanzienlijk grotere portemonnee nodig.
Winnaar: Galaxy S III

Conclusie

Er zijn veel gebieden waarop de iPhone 5 nog altijd met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt. Het beeldscherm ziet er fantastisch uit, het design een stuk eleganter, en de App Store heeft vooralsnog een breder aanbod dan Google Play. Het probleem zit 'm echter in de prijs: hoeveel ben je bereid bij te betalen voor een paar kleine voordelen? Je kunt de iPhone 5 best beter vinden dan de Galaxy S III, maar met moeite écht ruim tweehonderd euro beter.

De Galaxy S III is een fantastische smartphone en ontloopt Apple's nieuwste nauwelijks; sterker nog, hij is zelfs superieur op sommige gebieden. Mede door deze betere prijs/kwaliteit-verhouding is Samsung's smartphone wat ons betreft dan ook de winnaar van deze test. De Galaxy S III is de beste smartphone van het moment, en we kunnen je hem van harte aanraden. En, vooruit: als je dan toch écht de iPhone 5 wil kopen, dan kunnen we je die ook van harte aanraden. Het bijven natuurlijk beide de beste smartphones van het moment.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden