Vergelijk 2.003.645 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung Galaxy Note 10.1 review

Door ,

Met de Samsung Galaxy Note 10.1 haal je een tablet in huis waar je niet alleen media mee cónsumeert, maar door de toevoeging van S Note, Photoshop Touch en meer ook kunt próduceren. Hoe bevalt dat? Check onze review!

Tablets, die zijn er om mee te consumeren, toch? De meeste mensen denken bij een tablet vooral aan een apparaat om mee op internet te surfen, om boeken op te lezen, en om films op te kijken. Apple's iPad is in feite een smartphone, een boek, een draagbare DVD-speler in één. Maar een vervanger van de laptop? Niet echt. Je kunt wel een toetsenbord aansluiten op de iPad, maar fantastisch werken doet het niet. En snel even wat schetsen? Dat kan alleen met je vinger, en dat is ook geen ideale situatie.

Tijd voor de Samsung Galaxy Note 10.1, Samsung's nieuwste tablet dat de concurrentie aan moet gaan met Apple's iPad. Op veel gebieden is de Galaxy Note 10.1 nét zo krachtig als de iPad, maar door de toevoeging van een Wacom Digitizer is het de ideale tablet om mee te produceren. Net als zijn kleine broertje (de Galaxy Note) kun je namelijk de speciale S Pen gebruiken in combinatie met dit tablet. Maak notities, teken wat ontwerpen, met zo'n stylus gaat het allemaal een stuk makkelijker. Is de Samsung Galaxy Note 10.1 de beste tablet van het moment? GSMinfo.nl probeerde 'm een maandje uit.

Samsung Galaxy Note 10.1

Verpakking & Design

In de verpakking van de Galaxy Note 10.1 zit de tablet zelf, een USB-kabel, een adapter om op te laden via het stopcontact, een setje oordopjes, en extra styluspuntjes. De Note 10.1 zelf heeft een achterkant van plastic, en hoewel die redelijk stevig aanvoelt, blijft het ook een beetje een goedkoop gevoel geven. Het voelt toch een beetje alsof Samsung op de centjes heeft willen letten door te beknibbelen op de behuizing. Met een gewicht van 600 gram is de Galaxy Note 10.1 iets lichter dan de concurrentie (en dan doelen we vooral op de iPad), daar draagt de plasticen achterkant waarschijnlijk aan bij.

Samsung Galaxy Note 10.1

De stylus van de Galaxy Note 10.1 zit in de rechter onderhoek van het tablet, en valt er gemakkelijk in en uit te halen. De stylus is lekker groot en licht, dus ook als je wat lompere handen hebt valt 'ie nog prima te gebruiken. Standaard levert Samsung een paar extra styluspuntjes bij de Galaxy Note 10.1, die je kunt gebruiken als je bijvoorbeeld meer of minder druk op het scherm wil uitoefenen. We hebben verschillende styluspuntjes geprobeerd, maar grote verschillen in gebruik merkten we niet. Wel fijn dat Samsung de extra puntjes meelevert; meer keuze voor de consument is altijd prettig.

Samsung Galaxy Note 10.1

Scherm: 10,1 inch met Wacom Digitizer

De grootste tegenvaller van de Galaxy Note 10.1: de resolutie van het scherm. Die is namelijk relatief laag, 'slechts' 1280x800 pixels. Apple's nieuwe iPad, de grootste concurrent van de Galaxy Note 10.1, heeft een resolutie van 2048x1536 pixels. Een hogere resolutie zoals die bij de iPad betekent dat individuele pixels eigenlijk niet meer van elkaar te onderscheiden zijn, wat de beeldkwaliteit fors verbetert. We begrijpen dat een scherm zo'n hoge resolutie veel geld kost, maar het is toch een behoorlijk gemis.

Op de rest van het scherm van de Galaxy Note 10.1 valt weinig aan te merken. Je kunt de helderheid behoorlijk hoog zetten, en ook in de volle zon valt dit tablet nog prima te gebruiken. En als er vaak mensen zijn die over je schouder meekijken, dan is de Galaxy Note 10.1 ook uitstekend. Het scherm heeft een wijd aantal kijkhoeken zodat je, ook als je het scherm vanuit een rare hoek bekijkt, nog goed kunt meekijken.

Het Note-aspect van dit tablet zit hem in de Wacom Digitizer die in het scherm zit ingebouwd. Er zijn 1024 verschillende drukpunten in het scherm wat betekent dat de S Pen (Samsung's eigen stylus) uitstekend werkt. Niet alleen bij het selecteren van grote lompe knoppen, maar ook als je netjes aantekeningen wil maken met de S Pen. Het scherm van de Galaxy Note 10.1 is gemáákt voor stylusgebruik (al kun je natuurlijk ook gewoon je vingers gebruiken), en dat merk je.

Photoshop Touch op de Samsung Galaxy Note 10.1

Actief produceren met Photoshop en S Note...

Maar hoe werkt dat nou precies, 'produceren' met de Galaxy Note 10.1? Samsung heeft de Note 10.1 voorzien van verschillende apps die zijn geoptimaliseerd voor de stylus; een uitschuifmenuutje met sommige van die apps verschijnt automatisch als je de stylus uit je Note haalt. De meest prominente stylus-app van Samsung zelf is S Note, waarmee je notities kunt maken. Dat is erg gemakkelijk: druk je hard met de S Pen op het scherm, dan maak je dikkere strepen, en raak je voorzichtig het scherm aan dan zijn de strepen dunner. Ben je al met de stylus bezig, dan worden handvegen niet geregistreerd door het touchscreen. Zo kun je je hand op het scherm leggen terwijl je schetst met de S Pen.

Samsung heeft S Note voorzien van enkele handigheidjes die S Pen-gebruik nog optimaler maken. Zo is er Formula Match; als je berekeningen invoert, zet S Note die automatisch om in cijfers. Ingevoerde berekeningen kunnen vervolgens automatisch uitgevoerd worden door Wolfram Alpha, zodat je gelijk het antwoord hebt op die moeilijke som. Ook is er Shape Match, waarmee jouw gebrekkige cirkel automatisch verandert in een keurig rondje (en zo ook met andere geometrische vormen).

Daarnaast is de Galaxy Note 10.1 voorzien van Photoshop Touch, een speciale versie van Photoshop voor tablets. Met de stylus in je hand kun je op vele manieren je foto's voorzien van filters, ze verbeteren, en verschillende lagen over elkaar leggen. Het gaat helaas wel om een beperkte versie van Photoshop: de app zit nog altijd boordevol functies om je foto's en afbeeldingen mee te bewerken, maar echte grafische meesters zullen zich toch nog tot de volledige versie van Photoshop moeten wenden voor het serieuze werk.

Samsung Galaxy Note 10.1

...en passief consumeren met Android

Maar ook 'gewone' apps werken uitstekend op de Galaxy Note 10.1. Samsung's tablet loopt op Android 4.0 Ice Cream Sandwich, en heeft dus toegang tot duizenden apps via de Google Play Store. De browser, videospeler, galerij en andere meegeleverde apps werken daarnaast allemaal uitstekend, waardoor je 'out-of-the-box' al een prima ervaring met de Galaxy Note 10.1 zult hebben.

Daarnaast is de Galaxy Note 10.1 voorzien van een zéér krachtige quad-core processor, die ervoor zorgt dat al je favoriete apps soepel zullen lopen en ook nog eens snel opstarten. Ook als je een grafisch intensieve game zoals GTA III speelt loop je eigenlijk nooit tegen haperingen aan. Van app naar app switchen gaat razendsnel: GTA III spelen, even een walkthrough raadplegen, en dan weer terug naar het spel: switchen duurt minder dan een seconde. Om dan toch maar even te vergelijken: op het gebied van consumeren kan Samsung's vlaggenschip alles wat de iPad ook kan, mínstens net zo snel.

Formula Match op Samsung Galaxy Note 10.1

Multitasken: produceren & consumeren tegelijk!

Iets wat de Galaxy Note 10.1 vrij uniek maakt is de mogelijkheid om te multitasken. Bepaalde apps kun je namelijk naast elkaar zetten en zo  tegelijk gebruiken. Zo kun bijvoorbeeld een video kijken terwijl je tegelijkertijd mailtjes verstuurt, of je kunt surfen op het internet terwijl je notities maakt in een S Note-document. Deze vorm van multitasken werkt helaas niet met alle apps (eigenlijk alleen met S Note, Polaris Office, de Galerij, de videospeler, de browser en de mail-app) maar is tóch een erg handige extra. Het maakt het een stuk makkelijk om te werken op je tablet zonder dat je continu van app naar app moet switchen.

Daarnaast heeft Samsung nog enkele andere multitask mogelijkheden ingebouwd. Zo kun je video's die je kijkt op de Galaxy Note 10.1 openen in een klein pop-up venster dat op de voorgrond van bijna alle apps zit. Dat betekent dat je nooit een film hoeft te onderbreken als je snel even je mail wil checken, bijvoorbeeld. Ook heeft Samsung enkele widget-versies van bestaande apps meegeleverd. Je kunt vanuit de menubalk onderaan altijd en gemakkelijk miniversies van onder andere je mail, je agenda, en S Note openen.

Multitasken met vier open vensters op de Samsung Galaxy Note 10.1

Omdat de Galaxy Note 10.1 is voorzien van een zeer krachtige quad-core processor zorgt deze multitaskerij amper voor haperingen. Video's kijken en tegelijkertijd surfen werkt eigenlijk verrassend soepel. Het is zelfs mogelijk om twee vensters open te hebben staan, én een video op de voorgrond, en een widget-app, zoals te zien in bovenstaand screenshot. In zo'n geval heeft de Galaxy  Note 10.1 wel een seconde extra nodig om alles goed te laden, maar dan nog blijft het behoorlijk indrukwekkend. Multitasken op je tablet: Samsung's nieuwste tablet kan het als geen ander!

Camera

Eigenlijk moet je van een tabletcamera niet zo heel veel verwachten; rondlopen met een gigantisch tablet en zo kiekjes schieten ziet er toch vrij belachelijk uit. Maar aangezien de Galaxy Note 10.1 juist wordt neergezet als een echt creatief apparaat hadden we tóch wat meer verwacht van de camera in dit Samsung-tablet. De Galaxy Note 10.1 heeft achterop een 5 megapixel camera, maar de lens die gebruikt wordt lijkt toch wat tegen te vallen. Enkele voorbeeldfoto's zie je hieronder (klik voor een grotere versie); wat we ook probeerden, de foto's leken er altijd vrij levenloos en dof uit te zien. Een beetje een tegenvaller dus.

Foto gemaakt met de Samsung Galaxy Note 10.1 (klik voor grotere versie)

Foto gemaakt met de Samsung Galaxy Note 10.1 (klik voor grotere versie)

Video's maken met de Galaxy Note 10.1 camera kan natuurlijk ook. De camera kan opnemen met een maximale resolutie van 720p, maar ook hier komen de gemaakte beelden wat grijs over. Het geluid is ook niet geweldig, het klinkt allemaal een beetje gemoffeld. Creatieve topprestaties afleveren met de Galaxy Note 10.1 camera zit er dus eigenlijk niet in.

Overigens zit voorop de Galaxy Note 10.1 nog een extra  camera van 1.9 megapixel. Die is vooral handig als je (bijvoorbeeld met Skype of Google+ Handouts) wil videochatten met vrienden of collega's. Daarvoor werkt deze camera uitstekend, en het is dan ook een leuke extra. Gebruik de camera voorop echter niet om foto's mee  te maken: het kan wel, maar is toch behoorlijk onhandig en de kwaliteit is nog een stuk minder dan bij de camera achterop.

Batterij

Een groter tablet betekent natuurlijk ook meer ruimte voor een accu: de Galaxy Note heeft een batterij met een capaciteit van maarliefst 7000 mAh. Hoewel een tablet door het grotere scherm natuurlijk ook meer stroom consumeert dan de meeste smartphones, gaan we er toch vanuit dat je een tablet moeiteloos een dag kunt gebruiken zonder dat je hem een dag kunt opladen. Dat lukt in ieder geval probleemlos met de Galaxy Note 10.1: na een hele dag surfen, social media checken, met tussendoor een game of video was er vaak nog altijd zo'n 30%  van de accu over.

En gebruik jij je tablet vooral om maar een paar keer per dag wat te lezen en soms wat te tekenen in photoshop, dan zul je de Galaxy Note 10.1 helemaal weinig op hoeven te laden. Gaan we er namelijk vanuit dat je de Galaxy Note 10.1 niet als je primaire 'internet-apparaat' gebruikt, dan kun je hem gemakkelijk een volle werkweek gebruiken voordat hij opgeladen hoeft te worden. Opladen duurt overigens niet eens zo héél lang: van een vrijwel lege accu naar een volle lading gaan duurt ongeveer een uurtje of drie. Goed te doen dus.

Samsung Galaxy Note 10.1 homescreen

Conclusie

De zwakke kanten van Samsung's Galaxy Note 10.1 zijn overduidelijk. Het plastic uiterlijk voelt toch wat goedkoop aan voor een tablet van 500 euro, de resolutie valt wat tegen, en de camera achterop kun je beter compleet negeren. Als Samsung volgend jaar een opvolger voor de Note 10.1 introduceert, is het niet moeilijk om op die punten te verbeteren.

Maar aan de andere kant is de Galaxy Note 10.1 fantastisch, en maakt het dingen mogelijk die we op geen enkel ander tablet van dit moment terugzien. Niet langer is je tablet enkel een apparaat waar je passief mee op internet surft en soms een film op kijkt; met de S Pen in je hand gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Multitaskend snel wat notities maken terwijl je een film kijkt, afspraken in je agenda opzoeken terwijl je een videogesprek met iemand hebt, en lekker op je luie bank foto's bewerken: met de Galaxy Note 10.1 kan het allemaal. Dan kan de iPad nóg beter zijn op sommige gebieden, de Galaxy  Note 10.1 is uiteindelijk een stuk nuttiger. Uiteindelijk geven we 'm 4 sterren; als Samsung volgend jaar de resolutie opschroeft kan daar makkelijk een ster bijkomen wat ons betreft.

Samsung Galaxy Note II

Volgende maand breidt Samsung zijn Note-lijn verder uit met de release van de Samsung Galaxy Note II. Het is de grootste én krachtigste telefoon die Samsung ooit heeft gemaakt. Het toestel is voorzien van een 5,5 inch met een (hier wel indrukwekkende) resolutie van 720x1280 pixels en een 1,6 GHz quad-core processor. Ook loopt de Galaxy Note II standaard op Android 4.1 Jelly Bean, de nieuwste versie van Google's mobiele besturingssysteem. 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden