Vergelijk 2.683.698 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Android 4.0 Ice Cream Sandwich: Wat is het?

Door ,

Na de stormvloed aan nieuwe toestellen die in februari werden gepresenteerd op het Mobile World Congress, werd bijna elk toptoestel voorzien van het nieuwste besturingssysteem van Google: Android 4.0 ICS. Maar wat houdt dat 4.0 ICS nou eigenlijk in? Wat zijn de voordelen ten opzichte van zijn voorganger (Android 2.3 Gingerbread)? Hier trachten wij een antwoord op te geven in dit artikel.

Android 4.0 ICS (hierna ICS) is een besturingssysteem voor mobiele telefoons. Een besturingssysteem is een combinatie van programma’s die na het opstarten van de telefoon in het geheugen wordt geladen, en daarna allerlei functionaliteiten aanbiedt om andere programma’s aan te bieden. Kort gezegd maakt het besturingssysteem het mogelijk dat je al je app’s en programma’s kunt gebruiken. Dit is natuurlijk niets nieuws, er bestaan al veel langer besturingssystemen. De voorganger van ICS was Android 2.3 Gingerbread. Dit besturingssysteem is bijvoorbeeld te vinden op de Samsung Galaxy Ace of de HTC Wildfire S. ICS 4.0

Nieuwe User Interface en een verbeterd toetsenbord

Maar wat is er dan precies nieuw aan ICS? Dat is een hele waslijst aan eigenschappen, maar wij hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet. Allereerst is de User Interface vernieuwd. Dit betekent dat het uiterlijk van wat je op je beeldscherm ziet is veranderd. Vanaf nu heb je virtuele knoppen onder in beeld staan: terug, home en de app’s die je het laatst hebt gebruikt. De virtuele knoppen zie je ook bij app’s in beeld, tenzij een app de knoppen ‘wegdrukt’ als er een volledig scherm nodig is. Dankzij de virtuele knoppen is het multitasken ook makkelijker geworden. ICS zet daar ook op in, multitasken is nog sneller geworden. Daarnaast zijn de notificaties verbeterd. Interactieve notificaties houden je constant op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen, en bij kleinere toestellen zie je de notificaties binnenkomen aan de bovenkant van je scherm. Er is nu ook de mogelijkheid om je app’s te beheren door middel van folders op je home screen. Nu kun je bijvoorbeeld al je social media app’s in één folder stoppen, en al je games in een ander. Zo heb je een veel overzichtelijkere telefoon!

Android 4.0 ICS logoHet toetsenbord is flink verbeterd. Door het vernieuwde toetsenbord typ je nu sneller en accurater. Daarnaast zijn de suggesties bijgewerkt. Er zijn meer woorden aan de woordenboeken toegevoegd en de spellingscontrole zorgt ervoor dat je het verkeerd gespelde woord nu met één druk op de knop kunt laten verbeteren.

Datacontrole en een vernieuwde Voice Input

In het tijdperk dat mobiel internet steeds belangrijker wordt heeft Android ook hier aan gedacht. Dankzij een nieuwe optie in het instellingen-menu kun je nu gemakkelijk zien hoeveel data je gebruikt, of je dat via WiFi of mobiel internet doet, en welke programma’s er het meeste data verbruiken. Daarnaast kun je nu ook waarschuwingen instellen als je een bepaald datalimiet hebt bereikt. Zo voorkom je gemakkelijk torenhoge telefoonrekeningen!

De vernieuwde Voice Input maakt het mogelijk om teksten nu te dicteren. Er zit geen tijdslimiet meer aan het opnemen verbonden, en de gesproken tekst komt in beeld te staan. Je kunt nu ook eventjes pauzeren tijdens je betoog, en de onderstreepte woorden kun je na het inspreken veranderen in de gegeven suggesties.

Android 4.0 ICS

Screenshots en een heuse 'James Bond-gadget'

Eindelijk kun je nu ook screenshots maken met je Android-toestel. Zo laat je bijvoorbeeld je volgers op Twitter gemakkelijk weten wat jij net op je telefoon voorbij zag komen. Als laatste besteden we aandacht aan een kleine ‘James Bond-gadget’. Face Unlock is vanaf nu mogelijk op je ICS-toestel. Als je een camera aan de voorzijde van je smartphone hebt, kun je vanaf nu je telefoon unlocken met je gezicht. Zo kan niemand ongewenst inbreken op je toestel, tenzij je natuurlijk een vervelend tweelingbroertje of -zusje hebt!

Op welke smartphones kun je ICS verwachten?

Om elke smartphone afzonderlijk op te noemen gaat wat ver, maar je kunt er vanuit gaan dat vanaf nu een nieuwe Android-smartphone wordt uitgerust met ICS. Daarnaast zijn vrijwel alle toestellen die op het Mobile World Congress zijn aangekondigd voorzien van ICS. Dit zijn bijvoorbeeld de HTC One X en de LG Optimus L7. Verder zijn er een hoop updates naar ICS beschikbaar voor bestaande toestellen. Ben je benieuwd of je jouw toestel kunt updaten? Kijk dan in het update menu van je telefoon! 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden