Vergelijk 2.693.293 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Apple, HTC, LG, Microsoft en Motorola in 2012: vooruitblik en verwachtingen

Door ,

2011 zit er alweer bijna op, en bij GSMinfo.nl blikken we alvast snel even vooruit op 2012. Van iPhone 5 tot overname door Google: wat kunnen we verwachten van Apple, HTC, Microsoft, Motorola en LG in 2012?

Apple: iPhone 5 in nevelen gehuld

Apple logo met vraagtekenOver Apple kunnen we kort zijn: het is nog veel te vroeg om te weten wat ze in 2012 gaan doen. De iPhone mag dan wel de populairste smartphone ter wereld zijn, Apple onthult het nieuwe model altijd pas in het najaar, en dus kunnen we hooguit speculeren over hoe de iPhone 5 eruit gaat zien.

Een groter scherm? Wie weet. Eindelijk een compleet nieuw ontwerp? Misschien. De processor zal krachtiger zijn, het geheugen uitgebreid, en het besturingssysteem bijgewerkt. Veel concretere details hebben we ook niet voor je.

HTC: Edge & Facebook Phone

Buffy: Facebook Phone van HTCOok HTC is opvallend stil over zijn plannen voor 2012. Met de HTC Sensation en verschillende Android-toestellen had het bedrijf een prima jaar, maar hoe dat succes komend jaar wordt opgevolgd is nog onbekend. Enkele details zijn al wel uitgelekt over de HTC Edge, wat het volgende vlaggenschip moet worden van HTC. Indrukwekkend is 'ie zeker: de Edge heeft een 4,7 inch touchscreen, een quad-core 1,5 GHz processor, en 1 GB aan RAM-geheugen. De onthulling zal waarschijnlijk plaats vinden op het  Mobile World Congress, eind februari 2012 in Barcelona.

Daarnaast werkt HTC met Facebook aan de eerste Facebook Phone, en dan hebben we het niet over de HTC ChaCha. Het toestel, met codenaam 'Buffy', loopt op een aangepaste versie van Android die zwaar leunt op HTML5. Facebook wil op het toestel namelijk niet alleen een mobiele versie van zijn eigen site aanbieden, maar ook van vele populaire Facebook-apps. Die samenwerking zou pas net begonnen zijn, en dus kan het nog tot eind 2012 duren voordat we meer horen over Buffy.

LG Prada 3

LG: Op naar een indrukwekkender 2012?

LG begon het jaar erg goed, met prima toestellen zoals de LG Optimus 2X Speed en de Optimus Black, maar de rest van het jaar hebben we van de Koreanen eigenlijk niets meer gehoord. Ja, onder andere de Optimus Sol en Optimus Hub werden gelanceerd, maar zonder veel fanfare. Nieuwe toestellen die tot de verbeelding spreken ontbraken een beetje, waardoor het haast lijkt alsof LG de smartphonemarkt heeft opgegeven.

Lijkt, want LG begint het jaar goed met de lancering van de Prada 3. De Prada 3 is een modieus toestel geinspireerd door het design van Italiaans modehuis Prada, en heeft een opvallender ontwerp dan de meeste toestellen van LG. Daarnaast krijgen een flink aantal LG-toestellen een Android 4.0 update. De verdere plannen van LG voor komend jaar zijn nog een beetje onduidelijk, maar we hopen toch dat ze het komend jaar weer enkele mooie toestellen weten af te leveren. Het zou namelijk zonde zijn als LG de mobiele markt opeens links laat liggen.

Microsoft: Windows Phone 8?

Windows Phone logoMicrosoft maakt dan wel zelf geen mobiele telefoons, met Windows Phone 7 hebben ze een flinke vinger in de pap van de telecommarkt. Nadat eind dit jaar de Windows Phone 7 Mango-update verscheen kunnen we in 2012 meer grote updates voor het mobiele OS verwachten. Windows Phone 7 Tango en Apollo zijn al uitgelekt, en zouden onder andere ondersteuning voor dual-core processoren en goedkopere toestellen.

Maar Microsoft kan ons ook verrassend: eind 2012 brengen ze waarschijnlijk Windows 8 uit, de nieuwe versie van het meestgebruikte besturingssysteem ter wereld. Windows 8 gaat ook op tablets gebruikt worden, en beschikt daarvoor over een compleet nieuwe interface, mét apps. Er is natuurlijk een kans dat Microsoft tegelijkertijd ook zijn mobiele OS wil updaten, en Windows Phone 8 introduceert. Het zou ons niet verbazen, maar vooralsnog kunnen we enkel speculeren.

Google en Motorola logo

Motorola: overname door Google

Motorola is nooit echt populair geweest in Nederland, en richtte zich eigenlijk vooral op de Amerikaanse markt. Maar alles kan veranderen in 2012: In augustus werd namelijk bekend dat Google Motorola overneemt. Die overname moet nu nog goedgekeurd worden door allerlei instanties en aandeelhouders, maar ergens in 2012 zou de overname gereed moeten zijn. Google zou Motorola vooral gekocht hebben voor de vele patenten die het bedrijf bezit, patenten die helpen Google's Android OS te verdedigen in de strijd tegen Apple en Microsoft.

Maar Motorola produceert ook nog eens zeer degelijke smartphones, en hoewel Google zegt dat het zich weinig zal bemoeien met het ontwerp van toestellen kun je erop rekenen dat Motorola's smartphones komend jaar voorop lopen op Android-gebied. Het wachten is op een Motorola-toestel dat als Android-vlaggenschip kan dienen, en als eerste de nieuwste versie van Android heeft. Details ontbreken vooralsnog, maar wij kunnen niet wachten.

Prettige jaarwisseling!

We hebben deze week vooruitgeblikt op Nokia in 2012, Samsung in 2012, Blackberry in 2012, Sony Ericsson in 2012, en ook nog eens alle bovenstaande bedrijven. Hopelijk heb je nu een beetje een idee wat je komend jaar kunt verwachten op smartphonegebied. 2012 begint gelijk goed met de Consumer Electronics Show (CES) in de tweede week van januari, en dan hebben we eind februari ook nog het Mobile World Congress om naar uit te kijken. Wij wensen jullie alvast allemaal een prettige jaarwisseling, en hopen jullie in 2012 weer terug te zien op GSMinfo.nl!

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden