Vergelijk 2.380.786 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Nokia in 2012: vooruitblik en verwachtingen

Door ,

GSMinfo.nl sluit het jaar af met enkele vooruitblikken op de mobiele telefoons van 2012. Vandaag kijken we naar Nokia, dat een tumulteus jaar achter de rug heeft. Wordt 2012 een beter jaar voor de Finnen?

De laatste jaren leken de telefoons van Nokia steeds minder relevant te worden. De Finnen brachten nog altijd prima toestellen uit, maar op smartphonegebied werden ze lang en breed ingehaald door de concurrentie. Daar begon dit jaar eindelijk verandering in te komen. Begin 2011 onthulde Nokia dat het een samenwerking aan was gegaan met Microsoft, en Windows Phone 7-toestellen ging produceren. Daarmee hoopt Nokia de achterstand die het heeft opgelopen zo snel mogelijk weer in te halen. Gisteren blikten we vooruit op Samsung in 2012, vandaag kijken we naar Nokia. Wat kunnen we in 2012 van de Finnen verwachten?

Nokia & Windows Phone 7

De launch van de Nokia Lumia 800 lijkt succesvol verlopen te zijn, en daar gaat Nokia in 2012 op voortbouwen. Zo zal zeer binnenkort de Lumia in de Verenigde Staten worden gelanceerd met de Lumia 900, terwijl wij in Nederland in januari de Lumia 710 zullen krijgen. De Lumia 710 is net zo krachtig als de Lumia 800, maar iets kleiner en een stuk voordelig.

Verdere plannen van Nokia met Windows Phone 7 zijn vooralsnog in nevelen gehuld. Waarschijnlijk kunnen we in 2012 een breed assortiment Nokia-smartphones verwachten. Nokia lijkt de 'preferred partner' van Microsoft te zijn geworden, wat betekent dat de toestellen van de Finnen veelvuldig zullen worden gebruikt om Windows Phone 7 te promoten. Ook zullen er in 2012 nieuwe grote updates voor Windows Phone 7 verschijnen, waarbij Nokia een flinke vinger in de pap zal hebben. Microsoft zal er alles aan doen om Nokia tevreden te houden.

Nokia & Symbian

Maar Nokia heeft ook nog Symbian, zijn eigen besturingssysteem. Symbian zal ook in 2012 nog volop ondersteuning krijgen. Zo bracht Nokia onlangs de eerste Symbian Belle-toestellen uit, de Nokia 700 en 701. In 2012 krijgen bestaande Symbian-toestellen (waaronder de Nokia N8 en de Nokia E7) een gratis update naar Belle. Er staan ook al een flink aantal Symbian-telefoons gepland voor 2012, waaronder de Nokia 603.

Daarnaast verschijnen in 2012 Symbian Carla en Symbian Donna, twee nieuwe grote updates voor Symbian. Carla brengt een nieuwe widgets en een verbeterde browser met zich mee, en voegt ook ondersteuning voor NFC (betalen met je mobieltje) en Dolby Surround Sound toe. Met Donna zullen voor het eerst dual-core processoren ondersteund worden door Symbian. Wanneer de updates verschijnen is nog onbekend, maar ze zullen waarschijnlijk vergezeld gaan van telefoons die er zoveel mogelijk gebruik van maken. Waarschijnlijk kunnen we dus eind 2012 eindelijk de eerste Symbian met dual-core processor zien: daarmee gaat multitasken een stuk beter en lopen applicaties veel soepeler. Wij kunnen niet wachten!

Nokia Asha in 2012

In 2012 lanceert Nokia ook zijn Asha-lijn van toestellen. De Finnen zagen eindelijk ook in dat toestelnamen als Nokia X3-02.5 toch wel erg verwarrend waren, en vervangt komend jaar dan ook cijfers met letters. Zo gebruiken ze nu Lumia voor de Windows Phone-toestellen, en Asha voor goedkopere mobieltjes die toch verrassend krachtig zijn. De eerste Asha-toestellen verschijnen in 2012, en zijn vooral bedoeld voor jongeren.

De Nokia Asha 201 is een kleurrijk toestel met QWERTY-toetsenbord waarop je naar hartenlust kunt Facebooken, Twitteren en WhatsAppen. Ook andere apps worden ondersteund, en achterop zit een camera van 2 megapixel. De adviesprijs van de Asha 201 is 70 euro; lekker laag dus! Tegelijkertijd verschijnt ook een dual SIM-variant, de Asha 200. Dan is er ook nog de Nokia Asha 300, die ook sociale netwerken en WhatsApp ondersteunt, én een touchscreen heeft. De processor van de Asha 300 is een stuk krachtiger: 1 GHz. De Asha 303 is vergelijkbaar, maar heeft in plaats van een T9-toetsenbord een compleet QWERTY-toetsenbord, wat het typen van berichtjes vergemakkelijkt. En je kunt er ook nog eens Angry Birds op spelen!

Morgen: Sony Ericsson!

Het was een zwaar jaar voor Nokia, maar de Finnen lijken langzaam weer op te krabbelen. Als de Lumia 710 en andere Windows Phone-toestellen van Nokia komend jaar goed ontvangen worden, kan dat wel eens eindelijk echte concurrentie betekenen voor Apple's iOS en Google's Android. En dan kan 2012 wel eens een heel, heel mooi jaar worden voor Nokia! Morgen blikken we vooruit op het 2012 van Sony Ericsson, dat volgend jaar opgesplitst wordt, waarna Sony zelfstandig verder zal gaan. Tot dan!

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden