Vergelijk 3.207.506 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Zoek de verschillen: HTC Sensation XL vs. HTC Sensation XE

Door ,

Sinds deze week is de HTC Sensation XL te koop. Een tijdje geleden verscheen ook al de HTC Sensation XE. Qua naam weinig verschillend, maar is dat ook zo wat specificaties betreft? In dit artikel neem ik je mee langs de verschillen en overeenkomsten tussen beide Android-toestellen.

Sinds mei van dit jaar is de HTC Sensation te koop. Tot tevredenheid van HTC zelf blijkbaar, want de Taiwanese fabrikanten heeft inmiddels twee varianten van het toestel uitgebracht. Vorige maand verscheen de HTC Sensation XE en nu is ook de HTC Sensation XL te koop.  Eerder zette ik al te verschillen tussen de Sensation en de Sensation XE op een rijtje, nu doe ik hetzelfde met de nieuwste twee varianten. Vooruitlopend op mijn verhaal presenteer ik hier alvast enkele conclusies.

 

 • De Sensation XL is wat groter en zwaarder, maar ook dunner
 • Het scherm van de Sensation XL is groter, dat van de XE iets scherper
 • De XL heeft een 1.5 GHz single-core processor, de XE een 1.5 GHz dual-core processor
 • De XE is zuiniger dan de XL

 

 

Sensation XE vs. Sensation XL

Uiterlijk

De HTC Sensation XE en Sensation XL zijn beide voorzien het kenmerkende HTC-design. Toch verschillen de toestellen qua uiterlijk sterk van elkaar, al is het alleen maar vanwege de kleur. De XL is namelijk (voorlopig) alleen in het wit verkrijgbaar, terwijl de XE zwart van kleur is, met rode accenten. Daarnaast is de XE wat ronder aan de onder- en bovenkant.

De achterkant is ook erg verschillend. Op de XE loopt een grijze band schuin over het toestel en zit de camera linksbovenin, terwijl de camera op de XL een prominente plek in het midden heeft gekregen. De XL is bovendien een stukje groter - 7 millimeter hoger en 6 millimeter breder - en 11 gram zwaarder. Tegelijkertijd is het toestel ook een millimeter dunner.

Scherm

Beide Sensations beschikken over een enorm scherm, maar die van de Sensation XL is het grootst. Het scherm van de XL heeft een diagonaal van 4.7 inch, tegenover de 4.3 inch van de XE. Het grote scherm is dan ook een van de belangrijkste eigenschappen van deze pure entertainmentphone. Qua beeldkwaliteit wint het kleinere scherm van XE echter. Door een hogere resolutie (540 bij 960 pixels) worden beelden op het touchscreen van de XE nog scherper weergegeven.

Processor

Zowel de XL als de XE beschikt over een zeer krachtige processor. Beide toestellen hebben een CPU van Qualcomm met een kloksnelheid van 1.5 GHz. Hiermee behoren de smartphones tot de snelste op de markt. Dit zul je vooral merken met het openen en laden van applicaties. Vooral bij veeleisende applicaties (Google Maps bijvoorbeeld) is het verschil evident.

De Sensation XE heeft echter een voordeel ten opzichte van de Sensation XL: het toestel beschikt namelijk over een dual-core processor. Zo kan de smartphone zijn taken verdelen over twee processoren, waardoor multitasken (het afspelen van meerdere apps tegelijk) makkelijker gaat. Bovendien zou een telefoon met een dual-core processor zuiniger moeten zijn voor de batterij.

Batterij

Niet alleen vanwege de processor, ook vanwege de accucapaciteit is de Sensation XE zuiniger dan de XL. De accucapaciteit van het toestel bedraagt 1730 mAh, die van de XL 1600 mAh. Dit verschil komt ook terug in de beloofde spreek- en standbytijden van HTC:

 • Spreektijd XE: 440 minuten
 • Spreektijd XL: 410 minuten
 • Standbytijd XE: 540 uur
 • Standbytijd XL: 480 uur

Bovendien heeft de XL een groter scherm, dat meer van de accu zal eisen. Op het gebied van energieverbruik is de Sensation XE dan ook wel de duidelijke winnaar.

Geheugen

De processors van beide toestellen worden ondersteund door 786MB RAM. Qua opslaggeheugen zijn er echter wel verschillen te vinden. De Sensation XE werkt met een vrij beperkt opslaggeheugen (1GB), maar biedt wel uitbreidingsmogelijkheden met een SD-kaartje tot 32GB. Op de XL heb je daarentegen standaard de beschikking over 16GB om bestanden op te slaan. Uitbreiden is helaas niet mogelijk.

Camera's

De Sensation hebben allebei een uitstekende camera aan boord. Voorzien van een groothoeklens, 8 megapixels, digitale zoom en een dubbele LED-flits heb je met beide smartphones gewoon ook altijd een fotocamera bij de hand. En een videocamera, want video's maak je in HD-kwaliteit. De XE verslaat hierbij wel wederom de XL met een video-opname kwaliteit van 1080p (FullHD) versus 720p (HD).

De frontcamera van de Sensation XL is met 1.3 megapixels echter wel beter dan de VGA-camera van de XE.

 

Media

De Sensation-reeks van HTC staat voor ultiem entertainment. De Sensation noemden we bij verschijnen als een multmediamonster en de twee opvolgers doen daar nog een schepje bovenop. Belangrijkste argument hiervoor is de toevoeging van Beats Audio, het muzieksysteem ontwikkeld door Dr. Dre. Met deze samenwerking tilt HTC zijn smartphone naar een hoger entertainmentplan door veel aandacht aan het geluid te besteden. Voor een optimale geluidservaring krijg je in beide gevallen ook een speciale Beats-koptelefoon meegeleverd.

 

De Sensations beschikken ook allebei over HTC Watch, waarmee je gemakkelijk films en series kan streamen. HTC stelt een bibliotheek beschikbaar, waaruit je zelf kan kiezen. Met zijn grote scherm is de Sensation XL hier natuurlijk perfect geschikt voor. Op het iets kleinere scherm van de XE is dit natuurlijk ook totaal geen straf. Let er wel op dat HTC Watch een grote aanslag is op je dataverbruik: gebruik in WiFi-modus is daarom wel aan te raden.

Voor nog meer entertainment kun je uiteraard terecht in de Android Market. Vooral het downloaden van games ben je daarvoor aan het goede adres. En ook daarvoor zijn beide Sensation voor bedoeld: een uitstekende game-ervaring.

Conclusie

Met zowel de Sensation XE als de Sensation XL mikt HTC op liefhebbers van entertainment. De toestellen zijn dan ook erg vergelijkbaar, maar uit bovenstaande vergelijking komen toch een paar duidelijke verschillen naar voren.

 • De Sensation XL is wat groter en zwaarder, maar ook dunner
 • Het scherm van de Sensation XL is groter, dat van de XE iets scherper
 • De XL heeft een 1.5 GHz processor, de XE een 1.5 GHz dual-core processor
 • De XE is zuiniger dan de XL

De Sensation XE is in alle opzichten duidelijk een opgevoerde variant van de originele Sensation. De Sensation XL staat meer los van de andere twee, onder meer door het enorme scherm en het grote opslaggeheugen. De keuze voor de Sensation XL zal dan ook voor een groot deel bepaald worden door de schermgrootte.

HTC bracht vorige maand ook een andere toestel uit, dat veel gelijkenissen toont met de XL: de HTC Titan. Het enige echte verschil tussen smartphones is het besturingssysteem: de Titan draait op Windows Phone in plaats van Android.

Qua prijs verschillen de Sensation niet zoveel. Je kan alle aanbiedingen vergelijken op de abonnementenpagina's van de Sensation XE en de Sensation XL. Welke Sensation heeft jouw voorkeur?

HTC Sensation XE HTC Sensation XL
Beeldscherm 4,30 inch 4,70 inch
Resolutie 540 x 960 pixels 400 x 800 pixels
Pixeldichtheid 256 ppi 190 ppi
Besturingssysteem Android 2.3 (Gingerbread) Android 2.3 (Gingerbread)
Processor 1,5 GHz dual-core 1,5 GHz single-core
Werkgeheugen 768 MB 768 MB
Interne opslag 1 GB 16 GB
Camera 8,00 megapixel 8,00 megapixel
Gewicht 151 gram 162 gram
Stand-by tijd 310 uur 360 uur
Spreektijd 550 minuten 710 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden