Vergelijk 3.565.440 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Beste 3G Telefoon van de Week: iPhone 3GS

Door ,

Dit weekend, tien jaar geleden, maakte 3G zijn entree in de wereld. Japanners konden op 1 oktober voor het eerst aan de slag met het mobiele netwerk, en ondertussen kan zowat de hele Westerse wereld van het supersnelle netwerk profiteren. Tijd op een 3G-topper in het zonnetje te zetten.

De keuze voor het 'beste' 3G-toestel is vrij arbitrair, dus neem ons niet al te kwalijk als je het met onze voorkeur oneens bent. Wat ons betreft gaat de toppositie namelijk naar de iPhone 3GS. Maar waarom dan? De iPhone 3GS is niet de beste telefoon met 3G, het is niet eens de beste iPhone, en het was ook niet de eerste smartphone die gebruikmaakte van het snelle netwerk. Het was de iPhone 3G die de nieuwe techniek wereldwijd op de kaart zette, en de 3GS is de verbeterde versie van die toch al behoorlijk indrukwekkende smartphone.

De iPhone 3GS maakte het makkelijker dan ooit om waar ook ter wereld muziek te streamen, YouTube-video's te bekijken, en apps te downloaden. Jazeker, 3G bestond ook al voordat Apple zijn iPhones lanceerde. Dat waren in veel gevallen echter niet veel meer dan niet al te interessante toestellen waar je je mail mee kon checken en lekker snel ringtones mee kon downloaden. De duizenden apps beschikbaar voor de iPhone maakten veelal gebruik van 3G om diensten te bieden die je voorheen nooit op je telefoon nodig dacht te hebben. En dat aantal apps is alleen maar gegroeid: waar Apple het bij de launch van de 3GS nog had over 25.000 apps in de App Store, zit men ondertussen al op een half miljoen. Op naar het miljoen, zeggen wij!

Daarnaast is de kans groot dat Apple komende week afscheid neemt van de iPhone 3GS. Het toestel is nog altijd te koop, en zal ook gewoon de nieuwste versie van Apple's mobiele besturingssysteem, iOS 5, ontvangen. Maar aanstaande woensdag houdt Apple een presentatie waarop vermoedelijk de nieuwe iPhone zal worden gepresenteerd. Met de verwachte introductie van de iPhone 5 zal de iPhone 4 het één-na-nieuwste toestel worden, met een bijpassend budgetprijsje, en zal de 3GS langzaam maar zeker uit de winkels verdwijnen. Het leek ons wel zo toepasselijk om de iPhone 3GS nog een laatste keer in de spotlights te zetten voordat het doek valt voor deze topper.

Toekomst van 3G

Waar 3G een paar jaar geleden nog ongekend snel was en altijd beschikbaar, neemt de indrukwekkendheid van deze technologie langzaamaan steeds meer af. Doordat zowat alle smartphones tegenwoordig wel 3G hebben zijn netwerken bij drukke evenementen vaak overbelast, en de meeste consumenten willen alsmaar sneller internet om meer en meer te kunnen streamen. Ook gooien providers de tarieven voor 3G de laatste tijd flink omhoog: op vrijdag nog liet Vodafone weten dat datalimieten omlaag zullen gaan voor prepaidklanten, en eerder dit jaar verhoogden alle Nederlandse providers de kosten voor abonnementen met mobiel internet.

Maar wat komt er na 3G? 4G, natuurlijk, ook wel LTE genoemd. Waar 3G 'slechts' snelheden tot 56 Mbps aankan (en daar meestal ver onderzit), zou 4G een theoretische maximale snelheid van 1 Gbps hebben. Bijna twintig keer zo snel, dus. Je zult helaas nog even moeten wachten op 4G: er zijn wereldwijd maar weinig smartphones die de techniek ondersteunen, en in Nederland wordt 4G nog niet aangeboden door providers. KPN zou echter wel van plan zijn vanaf volgend jaar een LTE-netwerk in Nederland uit te testen; dit zou het mogelijk moeten maken om fors sneller te internetten. Het gaat echter nog om een eerste test: het kan nog jaren duren voordat een 4G-netwerk in heel Nederland beschikbaar is.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden