Vergelijk 2.460.793 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

iPhone 3G S en de Nokia N97: Strijd tussen Smartphones!

Door , - 6 reacties

Na de aankondigingen van de iPhone 3G S en de Nokia N97 gingen de harten van vele smartphone liefhebbers harder kloppen. Maar welke is nu het beste? Hieronder de strijd op meerdere fronten.

Om een goed beeld te krijgen van de Nokia N97 en de Apple iPhone 3G S zullen we ingaan op 7 verschillende onderdelen.

1. Afmetingen
De afmetiniPhone 3GSgen van beide toestellen zijn vrijwel gelijk. De N97 is door de 16:9 verhouding van de display een fractie langer en 7mm smaller dan de 3G S. Qua diepte is het Nokia-toestel ook 4 mm groter. Dit is te verklaren uit het QWERTY-toetsenbord.
De iPhone 3G S is qua afmetingen bijna identiek aan het vorige 3G model. Doordat het toestel iets breder is, is het gebruik voor klanten met kleinere handen lastiger ten opzicht van de N97. Voor het gebruik van de meest simpele functies zijn dan soms twee handen nodig.
Omdat de afmetingen van een toestel vrij persoonsafhankelijk is en de verschillen miniem zijn, zullen we aan de afmetingen geen oordeel hangen.

2. Gewicht
De iPhone 3G S is met zijn 135 gram een paar gram zwaarder dan de vorige iPhones. Echter, de iPhone is nog altijd 15 gram lichter dan de Nokia N97.

Winnaar: iPhone 3G S

3. Beeldscherm
Voor wat betreft de strijd om de beste display is het een nek-aan-nek race tussen beide smartphones. Beide toestellen hebben een 3.5" TFT display. Het gebruikelijke gamma aan rotatiefuncties en de snelle afhandeling van opdrachten is aanwezig. De iPhone heeft een aantal functies meer, wat hem een kleine voorsprong oplevert.

De verwerkingssnelheid van de 3G S is hoger dan N97 bij het uploaden van bijvoorbeeld foto's of het inzoomen van webpagina's. Dit verlies aan snelheid wordt enigszins gecompenseerd door het volledige keyboard en d-pad dat het typen sterk vergemakkelijkt. Hoewel het typen op de iPhone in het begin ietwat lastiger is, zul je na wat oefening zien dat - mede door de hogere verwerkingssnelheid - het toestel erg handig in het gebruik is.

Winnaar: iPhone 3G S

4. Camera
De strijd om het aantal megapixels is druk gaande in de telecomwereld. Daartoe hebben zowel Nokia als Apple flinke stappen vooruit gemaakt. Toch kunnen zij zich geen grote spelers noemen in de 'MP-strijd'. Waar al telefoons zijn aangekondigd met 12 megapixels, bereiken de N97 en de 3G S dit bij lange na niet.

De Nokia N97 bezit een 5 MP-camera met een Carl Zeiss optische lens, autofocus en een LED flits voor fotografie in het donker. Mede door de scherpstellingsfuncties kunnen sfeervolle foto's worden gemaak, maar het bezit geen gezicht- of lachdetectie zoals de meer ontwikkelde camera's.
De Apple iPhone 3G S is een inhaalslag begonnen na de lancering van de laatste iPhone. Zij bezaten een 2MP-camera. In de nieuwe 3G S is een 3.1 MP-camera ingebouwd. Nog wel zonder flitsfunctie. Wellicht was dit iets te veel van het goede voor Apple.
Video-opname met beide telefoons is prima. Per seconde worden 30 frames verwerkt wat in een prettige weergave van video's heeft geresulteerd.

Hoewel de N97 hier de duidelijke winnaar is, moet wel gezegd worden dat Apple met haar nieuwe smartphone een grote inhaalslag heeft gemaakt.

Winnaar: Nokia N97

5. Accu
De accu van de 3G S is eveneens een onderdeel waarin een breuk met verleden bij Apple is te ontdekken. Met de nieuwe iPhone kan voortaan 10 tot 12 uur gebeld worden, 24 tot 30 uur muziek worden beluisterd en 6 tot 9 uur van het internet gebruik gemaakt worden.

De statistieken met betrekking tot de accu zijn zeker niet slecht . Met de 3G S kan een spreektijd van 720 minuten gehaald worden. Dit is meer dan de 400 minuten van de N97. De standby tijd is geen spannende race. Met de 400 uur die de Nokia biedt laat hij zijn hielen zien aan de iPhone met zijn 300 uur.

Winnnaar: Nokia N97

6. GeheugenNokia N97
De vooruitgang van de 3G S is ook te zien aan het geheugenvan het toestel. De iPhone 3G bezat nog een geheugen van 16GB. De nieuwe 3G S is al opgeklommen tot 32GB. Hoewel ook hier vooruitgang is geboekt, bestaat er nog steeds een enorm verschil in het voordeel van de Nokia N97. Met zijn ongelooflijke 48GB geheugen wint de N97 het op dit front zeer gemakkelijk.

Winnaar: Nokia N97

7. Overige functies
Deze categorie is bij uitstek het onderdeel waar de iPhone 3G S het meest te bieden heeft. Met de nieuwe 3.0 update wordt het aanbod van de iPhone nog verder uitgebreid. Na een korte inventarisatie komen we al tot een opsomming van de volgende functies: WiFi, bluetooth, USB, Push to Talk, Handsfree, Stem besturing, GPS, MP3-speler, Videospeler, MMS, Microsoft Office-pakket en snel internet met HSDPA. Het is misschien niet de telefoon met de sterkste motor, maar wel de beste all-rounder.

Hoewel dit aanbod erg indrukwekkend wint de iPhone 3G S het hier niet met overmacht. Het enige wat de N97 niet bezit in vergelijking tot de 3G S is de Push to Talk-functie. Dit wil zeggen dat men de iPhone kan gebruiken als soort van portofoon, zodat gesprekken door meerdere personen ontvangen en beluisterd kunnen worden.

Hoewel het verschil klein lijkt, wint de nieuwe iPhone het hier op ontwikkeling en vernieuwing. De N97 bezit weliswaar bijna evenveel functies als de 3G S, maar de vormgeving en verwerking van de functies is vrijwel identiek aan dat van haar vorige of al bestaande andere toestellen. Apple heeft zich ontwikkeld en zijn skills voorzien van een moderne en gebruiksvriendelijke vormgeving.

Winnaar: iPhone 3G S

Conclusie
Deze vergelijking overwegend, kunnen we stellen dat de Nokia N97 en de iPhone 3G S beide toestellen zijn met vele mogelijkheden. Beide telefoons hebben eigen sterke punten. De keuze is daarom nog steeds aan beller. Zijn behoeften bepalen de waardering van het toestel.

In de tabel hieronder staat een overzicht waarin de beide toestellen, ditmaal puntgewijs, worden vergeleken.

Nokia N97 Apple iPhone 3GS
Beeldscherm 3,50 inch 3,50 inch
Resolutie 360 x 640 pixels 320 x 480 pixels
Pixeldichtheid 210 ppi 165 ppi
Besturingssysteem Symbian 9.4 Apple iOS 3
Processor 0,0 Hz single-core 600,0 MHz single-core
Werkgeheugen - 256 MB
Interne opslag - 32 GB
Camera 5,00 megapixel 3,20 megapixel
Gewicht 150 gram 135 gram
Stand-by tijd 430 uur 300 uur
Spreektijd 400 minuten 720 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Welke van deze twee top toestellen vind jij het beste? En waarom?
 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden