Vergelijk 2.546.759 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

De Nokia E75 vs de E71: een afslachting of geldverspilling? Deel 2

Door , - 3 reacties

Mijn excuses voor het lange wachten, maar hier is dan eindelijk deel twee van onze Nokia E75/E71-vergelijking.

Vorige week begonnen we met de vergelijking tussen de Nokia E71 en de Nokia E75. We behandelden hierin onder meer de looks, besturing, de schermen, accu's en ingangen van beide toestellen. Lees hier de rest.

Drie nieuwe features op de E75

De Nokia E75 beschikt over drie nieuwe features die het vermelden zeker waard zijn. Allereerst beschikt de E75 over een nieuwe standby-modus, die vooral slechtzienden en slechthorenden moet helpen. In deze modus worden essentiële functies hardop genoemd, of berichten voorgelezen. En hoewel deze functie door de meesten van ons niet gebruikt zal worden, is het mooi om te zien dat Nokia zich ook hier voor inzet.

Ten tweede biedt de telefoon nu voor zowel de kalender als de Nokia messaging applicatie sneltoetsen voor belangrijke functies. Zo kun je bijvoorbeeld in de kalender een ieuwe afspraak invoeren door op 'N' te drukken.

Ten slotte beschikt de E75 over een nieuwe gratis game, genaamd  'Boom Letters.' In deze game is het de bedoeling de voorbijvliegende letters zo snel mogelijk te typen voordat ze de rode lijn passeren.

Software

Natuurlijk is de software op deze toestellen erg belangrijk voor de functionaliteit. De Nokia E75 draait op S60 derde editie Feature Pack 2, terwijl de E71 het moet doen met S60 derde editie Feature Pack 1. Maar wat is nu precies het verschil?

Een groot voordeel van Feature Pack 2 is het feit dat firmware nu gewoon vanaf de telefoon gedownload kan worden. Je toetst simpelweg #0000# op de E75, en hij checkt automatisch voor updates. Dit is niet het geval bij de Nokia E71: voor een firmware update op deze telefoon moet je hem aansluiten op de PC. Bovendien ben je daardoor al je data op de telefoon kwijt, terwijl deze op de E75 behouden blijft.

Andere voordeeltjes van Feature Pack 2 zijn onder meer de hippere uitstraling, de alfabetische volgorde van de pictogrammen, een verbeterde layout van de gallerij en een belangrijke functie genaamd 'Destinations.' Deze functie zorgt ervoor dat de Nokia E75 altijd het meest gunstige internet-signaal kiest. Wanneer er dus WiFi in de buurt is, zal hij daarvoor kiezen om vervolgens terug te grijpen naar 3G wanneer het WiFi signaal verloren gaat.

N-Gage

De Nokia E75 is de eerste telefoon uit de E-serie waarop N-Gage staat voorgeïntalleerd. Dit is vooral voor gamende bellers een erg vette toevoeging en een dikke plus aan de kant van de E75. Zelf game ik niet zoveel, maar wat me wel opviel was dat de landscape modus niet werkte tijdens het gamen. Dit zou toch wel moeten, zou je zeggen, maar de games bleven gewoon in portrait mode zodra ik het QWERTY-toetsenbord openschoof.

De camera

We zullen zo nog iets dieper in gaan op de camera's, maar een goede toevoeging aan de E75 is de 'Sports Mode.' Hierdoor kunnen ook scherpe foto's gemaakt worden van snel bewegende objecten, of stilstaande objecten terwijl je zelf beweegt. De E71 mist deze functie, wat er voor zorgt dat foto's in deze situaties altijd onscherp worden.

Programma's

Over het algemeen beschikt de Nokia E75 over dezelfde programma's als de Nokia E71. Denk hierbij aan podcast, Nokia Music Store, Nokia Maps, een woordenboek, QuickOffice, Adobe Reader, Zip extractor, Barcode reader, Active Notes, een kalender, snelle toegang tot contacten vanuit standby modus etc.

Toch voelt de E75 anders aan. Hij leek langzamer, liep vaker vast en had een aantal bugs die me irriteerde. Deze waren onder meer:

- het feit dat sneltoetsen op het QWERTY toetsenbord niet werken. Op het T9 toetsenbord, is de E75 van allerlei sneltoetsen voorzien. Wanneer je bijvoorbeeld * lang inhoudt, schakelt hij bluetooth aan en uit, wanneer je lang 0 indrukt, opent hij de browser et cetera. Deze sneltoetsen werkten niet op het QWERTY-toetsenbord.

- T9 ondersteunt geen smileys. Wanneer je in T9-mode twee keer '1' indrukt, zou je door een smiley-categorie moeten kunnen bladeren (zoals op de E71). Misschien kan het wel op een snelle manier, maar ik heb hem op de E75 niet kunnen vinden.

- De muziekspeler blijft regelmatig hangen. Zeker wanneer je een artiest in gaat typen duurt het eeuwen voordat je de naam daadwerkelijk hebt ingevoerd vanwege de pauzes tussen te letters.

De Camera II

Een grote verrassing die ik tegenkwam op de Nokia E75 was de uitzonderlijk goede camera vergeleken met de E71. Beide toestellen hebben een 3.2 megapixel camera met een LED-flitser, maar toch zijn de foto's van de E75 een stuk beter. Een hele dikke plus aan de kant van de E75 dus.

Conclusie

Het blijft moeilijk om conclusies te verbinden aan dit soort vergelijkingen. Meningen over bepaalde zaken verschillen nou eenmaal, maar toch zal ik proberen een middenweg te zoeken tussen objectiviteit en mijn eigen oordeel.

Allereerst de looks. Wat mij betreft wint de Nokia E75 hier, omdat hij simpelweg wat subtieler is. Je hebt het gevoel een normale telefoon in je handen te hebben terwijl je belt. Dit gevoel had ik bij de E71 wat minder. De besturing van beide toestellen is eigenlijk te verschillend om te vergelijken. De één zal het typen met één hand als fijner ervaren (E71) terwijl de anderen de voordelen van een uitschuifbaar toetsenbord en T9 belangrijker zal vinden (E75). Het berichten van teksten in bijvoorbeeld de bus blijf ik fijner vinden op de E71, maar voor kantoorgebruik lijkt mij de E75 qua besturing beter.

De Nokia E75 beschikt over een nieuwe 3.5 audio-uitgang voor 'normale' oordopjes. Als audiofiel vind ik dit een dik pluspunt, omdat ik niet genoegen neem met de beschikbare 2.5mm oordopjes van de Nokia E71. Nog een groot voordeel van de Nokia E75 is Feature Pack 2 met al haar verbeteringen en N-Gage voor games.

Ten slotte is er nog de camera, die gewoonweg een stuk beter is op de E75. Hoewel echte fotografen en fotoliefhebbers waarschijnlijk beide toestellen niet zullen halen, kan ik me voorstellen dat de camera een serieuze overweging is om voor de E75 te gaan.

Is de 100 euro duurderde Nokia E75 de moeite waard? Ik neig toch naar een ja, afgaande op de vormfactor, de 3.5mm audio-uitgang en de camera. Wat vind jij? Laat het ons weten!

Nokia E75 en E71 specificaties vergelijken

Nokia E75 Nokia E71
Beeldscherm 2,40 inch 2,40 inch
Resolutie 240 x 320 pixels 320 x 240 pixels
Pixeldichtheid 167 ppi 167 ppi
Besturingssysteem Symbian 9.3 Symbian
Processor 369,0 MHz single-core 369,0 MHz single-core
Werkgeheugen - -
Interne opslag - -
Camera 3,20 megapixel 3,00 megapixel
Gewicht 139 gram 127 gram
Stand-by tijd 280 uur 410 uur
Spreektijd 320 minuten 630 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden