Vergelijk 2.460.792 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

De Nokia E75 vs de E71: een afslachting of geldverspilling? Deel 1

Door , - 1 reactie

De Nokia E71 is al een wat langer uit dan de E75. Afgaande op de specificaties lijken de toestellen erg op elkaar. Maar waarom is de E75 dan zoveel duurder? Loont het om over te stappen? Wat heeft de telefoon meer te bieden? GSMinfo.nl zocht het voor je uit.

De looks

  Zoals je kunt zien verschillen de beide toestellen qua uiterlijk nogal. De Nokia E71 is een zogeheten Candybar-QWERTY-telefoon: het qwerty-toetsenbord zit direct onder het scherm. De E71 is slechts 1 centimeter dik, tegenover de 1.5 centimeter van de E75. De Nokia E75 is daarentegen een slider-QWERTY-telefoon, waarmee direct het dikte verschil gerechtvaardigd wordt.

Het mooie van de Nokia E75 vind ik dat hij er 'normaal' uit ziet. Wanneer je aan het bellen bent, heb je niet het gevoel dat je een halve computer tegen je oor aanhangt. Zodra je begint te werken, kun je hem makkelijk uitschuiven en heb je een dikke smartphone in je handen. Niet  dat ik de Nokia E71 lelijk vind. Integendeel: het toestel oogt super solide en stevig gebouwd en is bovendien lekker dun! De E71 is daarentegen 7 millimeter dikker, wat hem iets minder handzaam maakt. Ook dit heeft echter weer te maken met de vormfactor, aangezien de E71 een candybar toestel is met een qwerty-toetsenbord.

Zoals gezegd voelt de Nokia E71 erg solide aan. Ditzelfde geldt voor de Nokia E75: het slidermechanisme werkt heerlijk en voelt stevig aan en ook wanneer het toetsenbord volledig is uitgeklapt behoudt de E75 zijn stevigheid. Daarnaast ziet hij er gewoon fantastisch uit, mede door een bepaalde glans die de telefoon over zich heen heeft.

Het qwerty-toetsenbord

Dat gezegd hebbende, is het tijd om het qwerty-toetsenbord van beide toestellen te behandelen. Zoals je op de foto hieronder kunt zien is het qwerty-toetsenbord van de E75 bijna twee maal zo groot. Dit heeft gevolgen voor de besturing: waar je de E71 gemakkelijk met één hand kunt besturen, is dit op de E75 nagenoeg onmogelijk. De toetsen zijn hiervoor gewoon te groot en liggen te ver uit elkaar. Daarentegen kan ik me voorstellen dat mensen met grote handen het typen van een berichtje op de E71 nogal een priegelwerk zullen vinden. Één ding is zeker: beide toestellen hebben gewenning nodig.

 

Natuurlijk wil je nu van mij weten welk toetsenbord ik als beter heb ervaren. Het is echter moeilijk om een conclusie te trekken: de toetsenborden zijn gewoon té verschillend. De E71 is lekker in gebruik wanneer je bijvoorbeeld thuis zit: je hoeft immers niet je hele toestel open te klappen en kunt rustig met één hand typen. De Nokia E75 heeft daarentegen weer een ander voordeel: het voordeel van T9. Het is namelijk ook mogelijk om berichtjes te typen met het numerieke toetsenbord en dat kan als een groot voordeel gezien worden. Met name wanneer je niet naar de telefoon kunt kijken, bijvoorbeeld tijdens het rijden, is T9 een veiligere manier van teksten typen. Bij de Nokia E71 werkt dit allemaal toch een beetje contra-intuïtief: hij beschikt wel over T9, maar de numerieke toetsen zijn blind gewoon erg lastig te vinden.

Het scherm

Het scherm van de Nokia E75 is zo'n 0.06 inch groter dan van de E71. Dit lijkt misschien een uiterst klein verschil (ook gezien dezelfde schermresoluties) maar het is absoluut zichtbaar! Misschien is het optisch bedrog (door de landscape mode ofzo), maar ik zag het verschil direct.

Beide schermen ogen zeer scherp en bieden alle twee 16 miljoen kleuren met een resolutie van 320 x 240 pixels. Natuurlijk komt het niet in de buurt van de Omnia HD, maar een filmpje kijken kan prima op deze toestellen.

De Accelerometer

Een groot gemis op de Nokia E71 vind ik een accelerometer. Dit is een meter die bewegingen opvangt waardoor bijvoorbeeld het beeld automatisch draait zodra je de telefoon kantelt. De meter kan echter ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Zo is de Nokia E75 voorzien van applicaties en spelletjes als een stappenteller, ShakeSMS, FlipSilent, Resco Bubbles en Marble Maze om er maar een paar te noemen.

De D-pads

Beide toestellen zijn voorzien van een touch pad, in Nokia termen een 'D-pad.' Deze werken op beide toestellen gewoonweg perfect en zijn echt een verademing tijdens het gebruik van internet en vele andere zaken. Ik had echter een probleem met de toetsen rondom het D-pad van de Nokia N75: de home-, kalender-, bericht- en verwijderknop zijn ontzettend moeilijk om te besturen en reageren niet echt lekker. De hoge rand rondom D-pad (die de knoppen zou moeten scheiden) doet daar bijna niets aan af.

De batterij

Natuurlijk is het bij zulke toptoestellen altijd maar de vraag hoelang ze het volhouden. Nokia heeft besloten om een 1000mAh accu in de E75 te stoppen, in tegenstelling tot de 1500mAh accu van de Nokia E71. Ik maakte me dan ook enige zorgen hoelang de E75 het zonder oplader zou uithouden. Gelukkig valt dit reuze mee: hij gaat weliswaar niet zo lang mee als de E71 (die je makkelijk een dag lang intensief kunt gebruiken), maar houdt het bij een gemiddeld gebruik langer dan een dag vol.

Ingangen

Wat betreft in- en uitgangen hebben er twee veranderingen plaatsgevonden op de E75 (vergeleken met de E71). De eerste is een microUSB poort die ook dient om de telefoon mee op te laden. Weliswaar beschikt hij ook nog steeds over een normale ingang in combinatie met een Nokia-adapter, maar het feit dat het over USB kan is erg aangenaam.

De tweede verandering is een nieuwe audio-uitgang: de Nokia E75 beschikt nu over een 3.5mm audio-uitgang, in tegenstelling tot de oude 2.5mm uitgang van de Nokia E71. Dit heeft een groot voordeel: het is nu namelijk ook mogelijk om 'normale' oordopjes aan te sluiten. De 2.5 mm uitgang van de E71 is nou niet echt standaard en dat kan audiofielen afschrikken.

 

Binnenkort volgt deel 2 van de vergelijking en dan zullen we ook direct ons eindoordeel vellen. Stay tuned! 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden