Vergelijk 2.027.879 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Zoek de verschillen: Samsung Galaxy S vs. Galaxy S II

Door , - 1 reactie

Nog deze maand wordt de Samsung Galaxy S II in de Nederlandse schappen gelegd. GSMinfo.nl blikt alvast vooruit en bekijkt enkele belangrijke verschillen met zijn voorganger, de Samsung Galaxy S.

Momenteel is de Samsung Galaxy S II te pre-orderen. Nog deze maand wordt het nieuwe toptoestel van Samsung in Nederland verkocht. Op het moment is de zogenoemde 'superphone' al in de thuismarkt Zuid-Korea te koop. Zeer binnenkort komt het toestel ook naar Groot-Brittannië waarna Nederland logischerwijs zal volgen. Maar wat zijn nu daadwerkelijk de verschillen tussen de Galaxy S II en zijn voorganger, de Galaxy S? Kortom, welke meerwaarde heeft de Galaxy S II? GSMinfo.nl selecteerde een aantal belangrijke verschillen en bespreekt ze in dit artikel.

Samsung Galaxy S II vs. Galaxy S

Design

Dat Apple Samsung heeft aangeklaagd omdat het design van de Galaxy S  en Galaxy S II respectievelijk op de iPhone 3GS en iPhone 4 zou lijken komt niet helemaal uit de lucht vallen. Echter, dit gaat alleen op voor de voorzijde van het toestel. Hier is namelijk gekozen voor een verandering van ronde randen naar een meer klassiek rechthoekig model. Het scherm is (nog) groter geworden: Van 4" naar 4,3". De achterzijde van de Galaxy S II is volgens het Hyperskin-principe vormgegeven. Hierdoor is de achterzijde wat stugger en glijdt het toestel dus niet zo snel uit je handen. De Galaxy S blonk al uit door zijn geringe gewicht en dikte. Zijn opvolger doet daar nog een schepje bovenop. Zo is hij nog 2 gram lichter dan de Galaxy S en die weegt slechts 118 gram. Ook is het nieuwe toestel dunner geworden (naar 8,49mm) zodat hij ook voortaan onder een deur door kan worden geschoven:

 

Touchscreen

Zoals gezegd is het touchscreen vergroot naar 4,3 inch. Waar het vorige model nog was voorzien van een Super AMOLED scherm heeft de Samsung Galaxy S II een Super AMOLED+ display meegekregen. Ik heb het touchscreen mogen testen in Barcelona en ik moet zeggen, de besturing werkt erg goed: soepel, intuïtief en snel. Ook voorkomt het beter dan de gemiddelde touchscreenphone vingerafdrukken en vegen. Dit is niet alleen beter voor de weergave van het beeld, ook blijft je scherm er mooi verzorgd van uitzien.

Hands-on Samsung Galaxy S II

Besturingssysteem

Android 2.3 GingebreadDe Samsung Galaxy S werd gelanceerd met Android 2.1 Éclair. In november van het vorige jaar werd het toestel voorzien van een update naar Android 2.2. Deze update zou de software over de gehele breedte moeten versnellen. Halverwege april werd Gingerbread (Android 2.3) beschikbaar voor de Galaxy S-gebruikers. Het feit dat Samsung het aandurft om haar oude toestel te voorzien van de nieuwste Android-versie voordat de opvolger - met dezelfde Android-versie - te verkrijgen is zegt eigenlijk al genoeg. De Galaxy S II draait namelijk ook op Gingerbread, de Android-versie die bekend staat om zijn uitstekende voorwaarden voor onder andere gaming.

NFC & MHL ondersteuning

NFC mobiel betalenEen beetje smartphone biedt ondersteuning voor WiFi, HSDPA en 3G netwerken. Een goede internetverbinding is namelijk essentieel. Beide toestellen bieden deze ondersteuning daarom vanzelfsprekend. Ook andere standaarddiensten als Bluetooth en GPS worden natuurlijk ondersteund. Dit laatste maakt onder andere locatie- en routebepaling mogelijk via Google Maps. Een nieuwe feature is de NFC-ondersteuning. Hierdoor worden mobiele geldtransacties mogelijk. Hoe dit werkt op de Galaxy S II bespraken we eerder in ons artikel over betalen met je mobiel.

Daarnaast heb je dankzij de toevoeging van MHL (Mobile High-Definition  Link) ook ondersteuning voor HDMI. Via een aparte adapter (waarschijnlijk niet standaard aanwezig bij levering) kun je via de microUSB-poort je toestel koppelen aan je televisie. Je TV dient in dat geval ook de beschikking te hebben over HDMI. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe het in zijn werk gaat:

 

Camera

De camera van de Galaxy S was van 5MP-kwaliteit. Zijn opvolger heeft een camera van 8MP ingebouwd gekregen. Ook de camera aan de voorzijde is verbeterd: Van 0.3MP naar 2MP. Dit nodigt meer uit tot Skypen en video-bellen. De mogelijkheden zijn eindeloos, aangezien je foto's en video's kunt opnenen in veel verschillende modussen. Video's kunnen worden opgenomen in full HD-kwaliteit (1080p!). Daarbij beschikt de Galaxy S II, in tegenstelling tot zijn voorganger, over flitser. Dit alles levert haarscherpe foto's en video's op. Zelfgemaakte foto's worden weergegeven in een moderne en stijlvolle gallerij:

Samsung Galaxy S II hands-on

Multimedia

Voor een superphone is bellen en SMS'en bijna van ondergeschikt belang. Mobiel internet is in opmars en daarmee ook alle applicaties en programma's die daarvan gebruik maken. Dankzij Android 2.3 kun je apps installeren tot een grootte van 50MB. Ter illustratie, Angry Birds heeft een grote van 12MB. Apps en games zijn overigens te downloaden in de Android Market. Overige multimediamogelijkheden worden geboden door de sociale netwerk integratie. Video's afspelen is uiteraard ook mogelijk. Zowel zelfgemaakte video's als die van YouTube als complete series worden moeiteloos afgespeeld. In tegenstelling tot vele andere smartphones biedt de Galaxy S II prima luidsprekers. Muziek en bijgeluiden klinken bij veel smartphones dof of in de verte, maar daar is bij dit nieuwe toestel geen sprake van. Prima geluid, zowel met als zonder oordopjes.

Geheugen en accu

Bij aanschaf van de Galaxy S had je nog de keuze uit een toestel met een intern geheugen van 8GB of 16GB. Deze keuze heb je bij de Galaxy S II ook, maar dan tussen een 16GB- en 32GB-versie. Daarnaast kun je het geheugen nog uitbreiden met een MicroSD-kaart tot 32GB. Genoeg ruimte dus om al je video's, apps, muziek, foto's en documenten op te slaan.

Samsung Galaxy S II

Een groot probleem bij de meeste smartphones is het geringe uithoudingsvermogen van de batterij. Ook de batterij van de Galaxy S II houdt het maar enkele dagen vol. Overigens is het moeilijk om hier iets over te zeggen, omdat het geheel afhankelijk is van je gebruik. Echter, dankzij het Android-platform en de dual-core processor wordt het energieverbruik wel geminimaliseerd. Maar goed, het draaien van veel programma's tegelijkertijd vraagt nou eenmaal veel van je accu. We gaven eerder al wel tips om de batterijduur te verlengen van je smartphone.

Processor

Zoals al in de vorige alinea aangehaald beschikt de Samsung Galaxy S II over een 1,2Ghz dual-core processor. Dit is nieuw voor de Galaxy S-serie van Samsung. Door dit nieuwe type CPU wordt de laadtijd van programma's verminderd, evenals het energieverbruik. Check voor meer informatie ons artikel over de werking van een dual-core processor.

Conclusie

We kunnen er niet omheen dat Samsung met de Galaxy S II een meer dan waardige opvolger aflevert van de Galaxy S. Het design had van mij wat spannender gemogen, maar de specs zijn indrukwekkend. Vooral het touchscreen, de diverse cameramogelijkheden en de dual-core processor zijn belangrijke stappen vooruit. Het is nu kijken of dat de Koreanen ook met dit toestel de magische grens van 10 miljoen verkochte toestellen gaat overschrijden. Jij kunt hem in ieder geval nu al pre-orderen!

Denk jij dat het verkoopsucces geëvenaard gaat worden en wat zijn daarvoor jouw argumenten? Ook horen we graag andere leuke feitjes over dit aankomende toptoestel. Door de uitgebreide mogelijkheden is het aanbod te divers om alles te bespreken. Laat het ons horen door een reactie achter te laten!

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden