Vergelijk 2.027.879 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

HTC Sensation preview: sensationeel multimediamonster

Door ,

De HTC Sensation verschijnt in juni in Nederland en vele ogen zullen op deze nieuwe topper van HTC gericht zijn. Een mooie reden om alvast vooruit te kijken. Dat doen dan we dan ook, middels deze uitgebreide preview.

Bij het verschijnen van nieuwe toestellen schieten superlatieven van de eigen fabrikant dikwijls te kort. HTC is daarop geen uitzondering, wat de HTC Sensation betreft. Het is een 'multimedia powerhouse', een 'superphone' en hij is 'blazingly fast'. Natuurlijk moet dergelijke zelfpromotie kritisch worden bekeken en niet zonder meer worden aangenomen, maar HTC lijkt wel degelijk het gelijk aan haar zijde te hebben (maar dat ik dat vond, had je natuurlijk al aan de titel van dit bericht kunnen zien).

De Taiwanese fabrikant sluit aan bij de concurrentie, door ook een smartphone met dual-core processor te lanceren, maar onderscheidt zich ook meteen. Vooral met de kenmerkende HTC-gebruiksvriendelijkheid, naar voren komend in User Interface HTC Sense 3.0, en videodienst HTC Watch lijken de Aziaten de concurrenten voorbij te schieten.

De HTC Sensation beschikt, zoals het hoort bij een goede smartphone, over eigenschappen als 3G-internet, WiFi, voldoende opslagruimte en een puik besturingssysteem, Android 2.3 Gingerbread. Deze specificaties zijn daarom wat minder interessant om uitgebreid te bespreken; daarom komen in deze preview alleen de opvallendste aan bod. En wat blijkt? Dat zijn er nogal wat!

Scherm: scherp en helder

Het scherm, met 4.3 inch een van de grootste op de markt, van de Sensation wijkt qua resolutie af van de standaard. Normaliter gebruikt HTC een resolutie van 800x480 pixels voor zijn topsmartphones; nu is gekozen voor 960x540 pixels, ook wel qHD-resolutie genoemd. De beeldverhouding (16: 9) hiervan is nu gelijk aan dat van breedbeeldschermen. De resolutie zorgt voor een erg scherp beeld, maar het scherm is ook erg helder.

Vormgeving: niet wereldschokkend

De HTC Sensation heeft qua vormgeving - zoals veel HTC-toestellen - veel weg van zijn voorgangers, zoals de Desire S. De afmetingen van de Sensation zijn wel enigszins afwijkend. Vergeleken met de HTC Desire HD, die ook een 4.3 inch scherm heeft, is het toestel vrij lang en dun. Reden hiervoor is de 'breedbeeld'-resolutie van het scherm van de Sensation.

Processor en batterij

In navolging van Samsung en LG lanceert nu ook HTC haar eerste smartphone met een dual-core processor, met een kloksnelheid van 1.2 GHz. Dual-core processors zijn hip en dienen als belangrijk promotiemiddel om te laten zien dat hun smartphone de snelste is van allemaal. Voor Android-toestellen, zoals deze Sensation, betekent de aanwezigheid van zo'n krachtige CPU dat de besturing en navigatie soepeler loopt en dat met gemak meerdere apps naast elkaar kunnen draaien.

Bovendien zou de batterij op deze manier langer meegaan, omdat de taken over twee processorkernen wordt verdeeld. De batterij van de Sensation heeft een capaciteit van 1520 MAh, wat weer een stukje meer is dan zijn voorganger. Het toestel is natuurlijk wel veeleisender geworden, dus de batterij zal net zo lang mee gaan als die van eerder smartphones. Mocht je vinden dat je batterij te snel leeg gaat; we hebben wat tips opgesteld om de batterijduur van je smartphone te verlengen.

HTC Sensation

HTC Sense 3.0: flink verbeterd

HTC-toestellen weten zich al sinds lange tijd van andere Android-smartphones te onderscheiden, door HTC Sense. Het verschil tussen een telefoon met een kale Android-versie en eentje met Android en HTC Sense is vrij groot. Ook in de nieuwste versie, HTC Sense 3.0, wordt Android 2.3 Gingerbread naar een hoger plan getild.

De grootste verandering is in het 'lockscreen' te vinden. Je kan daar nu snelkoppelingen (naar apps) aan koppelen, waardoor deze direct openen wanneer je je telefoon 'unlockt', wat een flinke tijdsbesparing oplevert. Bovendien zorgt HTC er zo voor dat het lockscreen niet langer een barriére is, maar gewoon een handig hulpmiddel.

Ook de homescreens kennen een verandering. Je kan nu eindeloos doorscrollen over je eigen homescreens, omdat ze in een cirkel-opstelling staan. Na het laatste scherm verschijnt het eerste weer. Ook hier is tijdwinst weer een belangrijk voordeel. Verder kenmerkt HTC Sense 3.0 zich door de overzichtelijke video-opslag en socialmedia-integratie.

HTC Watch: films en series

Op de HTC Sensation lanceert HTC een nieuwe videodienst, HTC Watch geheten. Deze dienst zal een maand na de release van de Sensation, dus in juli, in Nederland beschikbaar zijn. Met HTC Watch kun je films en series huren of kopen en deze direct op je toestel bekijken. Je kan ze via de HDMI-uitgang of het draadloze DLNA ook op het grote scherm van je tv bekijken en bovendien kun je de downloads op vijf andere HTC-toestellen afspelen. Gratis films delen met je vrienden dus!

Tijdens het downloaden van de film of serie kun je alvast beginnen met kijken - het zogeheten progressive downloaden. Het is wel aan te raden of een groot bestand als een film niet via je 3G-verbinding te downloaden, omdat je zo in één klap boven je datalimiet uitkomt. Slimmer is om het te doen via Wi-Fi connectie.

Camera

De HTC Sensation heeft een prima 8 megapixel camera met dubbele LED-flitser. Scherpe foto's maken moet dus geen probleem zijn, maar interessant is de videokwaliteit. Video's schiet je namelijk in HD-resolutie (1080p). Als extraatje is er ook nog een tweede camera aan de voorkant, voor als je van videobellen houdt.

HTC bewijst met de HTC Sensation wederom een van de vooruitstrevende fabrikanten te zijn. De consument ziet dat ook; HTC is niet voor niks zo enorm gegroeid de afgelopen jaren. Hoewel de start van 2011 weifelend was - de aankondiging van een nieuw toptoestel bleef immers lang uit - staat HTC met deze Sensation weer helemaal vooraan.

Als extraatje, de hands-on video die onze vrienden van Engadget maakten van de Sensation, vlak na de persconferentie in Londen:

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden