Vergelijk 2.536.129 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vijf tips om de batterijduur van je smartphone te verlengen

Door , - 1 reactie

Smartphones zijn leuk. Je kan er namelijk veel mee. Zoveel dat je er al gauw de hele dag mee bezig bent, met als gevolg: batterij leeg. Met een paar aanpassingen kun je er echter makkelijk voor zorgen dat je zuiniger omgaat met de batterij. Vijf tips voor zuiniger batterijgebruik op een rijtje.

1) Zorg ervoor dat er geen apps op de achtergrond draaien

Advanced Killer App

Op de meeste smartphones kunnen tegenwoordig meerdere applicaties naast elkaar draaien (multitasking). Erg fijn, maar vaak blijven apps op de achtergrond actief, als je ze niet meer gebruikt. Het slim om deze 'stiekeme' apps dan uit te schakelen, omdat het zowel de batterij als de snelheid van je smartphone aantast. Ook hier zijn verschillende apps voor, waarvan de Advanced Task Killer een bekende is. In de App Store van Apple, de Android Market of BlackBerry's App World kun je er voldoende vinden.

2) Dim je scherm

Ook het scherm slurpt de energie uit je batterij, zij het in mindere mate dan de 'background-apps'. Ze worden steeds groter en de resolutie steeds hoger - denk aan de HTC Desire HD of Samsung Galaxy S II - en de kracht die het van de batterij vergt dus ook. Zeker als je display in volledige helderheid actief is. Het is daarom slim om je scherm te dimmen. Op veel smartphones zit standaard een functie om dit te regelen, maar er zijn ook verschillende apps voor te downloaden. Een goed voorbeeld is de Power Manager voor Android-telefoons.

3) Schakel WiFi uit (en ook Bluetooth en GPS)

Als WiFi aan staat, dan is je telefoon constant op zoek naar draadloze netwerken in de buurt. Dit kost veel energie en is bovendien vaak onnodig. Slimmer is het om de WiFi-functie alleen in te schakelen als het ook daadwerkelijk nodig hebt. Hetzelfde geldt voor GPS en Bluetooth. Het berekenen van je locatie of zoeken naar andere apparaten met Bluetooth heb je niet de hele dag nodig, dus kun je beter uitschakelen. Bovengenoemde Power Manager schakelt WiFi, GPS en Bluetooth overigens automatisch uit als je batterij bijna leeg is.

4) Zet 3G internet uit

De constante 3G-internetconnectie van je smartphone is geweldig, maar ook een grote batterijmartelaar. Als je dit uitschakelt, hoef je je telefoon een stuk minder vaak op te laden. Ikzelf zou echter niet zonder de 3G-functie kunnen - ideaal om constant melding te krijgen van een nieuwe mail, WhatsApp-bericht of Twitter-mention - maar er zijn wellicht ook momenten dat je geen internet nodig hebt ('s nachts). Uitzetten die hap!

Batterij smartphone

5) Schakel je mailsynchronisatie uit

Of verminder de frequentie ervan. Zoals gezegd, ik vind het fijn om meteen een melding te krijgen van een nieuw mailtje, maar dat betaal ik wel een prijs voor: de batterij gaat sneller leeg. Je kan er ook voor kiezen om slechts één keer per uur of minder een update ontvangen. Dit gaat ook op voor updates van Facebook of Twitter: hoe minder vaak, hoe energiezuiniger.

Specificaties van smartphones worden steeds indrukwekkender en de processoren steeds krachtiger, maar de batterijen 'groeien' vooralsnog niet echt mee. Met deze vijf tips kan je de batterijduur van je smartphone verlengen, zonder dat je gebruik er onder leidt.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden