Vergelijk 2.682.503 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Virus op je mobiel! De gevaren, gevolgen en oplossingen!

Achtergrond Virus op je mobiel! De gevaren, gevolgen en oplossingen!
Door , - 25 reacties

Kwaadaardige software op je smartphone kan bijzonder vervelend zijn, maar in sommige gevallen ook ronduit gevaarlijk. Wat zijn deze gevaren? Wat moet je doen als je telefoon geïnfecteerd blijkt te zijn? En hoe kun je dit voorkomen? In dit artikel bespreken we hoe je je kunt wapenen tegen virussen en andere malware op je smartphone.

Smartphones zijn vandaag de dag niet meer uit ons dagelijkse leven weg te denken. Het is al lang niet meer een tool waarmee je alleen maar belt en sms’jes verstuurt. Een telefoon is en kan zo veel meer. Het is een multifunctioneel en multimediaal apparaat. Je kunt er video’s mee bekijken, je favoriete muziek op streamen, fotograferen, bankieren, online winkelen, je agenda beheren, de reistijden van het openbaar vervoer opvragen, een vliegticket of hotelkamer boeken, je belastingaangifte invullen, en ga zo maar door. Daarbij wissel je heel wat persoonlijke informatie over jezelf uit met overheidsinstanties, banken en online retailers. Vanwege deze lading aan privégevoelige informatie zijn smartphones vandaag de dag een gewild doelwit van hackers en andere criminelen.

In dit artikel laten we je zien hoe je je kunt beschermen tegen diverse dreigingen van buitenaf. En wat deze daadwerkelijk inhouden. Deze dreigingen kunnen allerlei nare gevolgen hebben voor de gegevens op je toestel en in sommige gevallen zelfs voor je toestel zelf. Gelukkig zijn er verschillende manieren om jezelf te beschermen tegen ongewenste invloeden van buitenaf.

Wat zijn de grootste dreigingen voor mijn smartphone?

Als je dagelijks met een smartphone rondloopt, zijn er heel wat gevaren waar je jezelf aan blootstelt. In de onderstaande alinea’s hebben we de belangrijkste dreigingen voor je opgesomd. Sommige risico’s zijn onschuldig, maar voor andere dreigingen moet je daarentegen op je hoede zijn.

Beschadiging

Wat als je telefoon per ongeluk uit je handen glipt? Of in het water valt? Tegen beschadigingen als val-, vocht- en waterschade kun je je prima beschermen. Een beschermhoes of case biedt al extra bescherming. Sommige fabrikanten voorzien hun telefoons van een extra laag van bescherming. Denk bijvoorbeeld aan een screen protector, Corning Gorilla Glass of Motorola’s ShatterShield-technologie. De meeste mobiele telefoons zijn tegenwoordig waterdicht, of in ieder geval bestand tegen een bescheiden hoeveelheid vocht. De IP-rating of certificering vertelt je precies in welke mate.

Premium smartphones zijn behoorlijk prijzig en om die reden gewild voor dieven en andere staatsrechtelijke onbehagen. Even naar de sportschool gaan? Geen enkel probleem, maar zorg er wel goed voor dat je kluisje goed afgesloten is. Naar een outdoor evenement of muziekfestival gaan? Vooral doen, maar let ontzettend goed op waar je je smartphone bewaart. Voor je er erg in hebt is hij gestolen. Gelukkig kun je tegenwoordig een verzekering afsluiten waarmee je je indekt tegen schade en diefstal. Lees wel goed de kleine lettertjes van de polis.

smartphone met barst

Beveiligingsrisico’s

Er zijn echter ook gevaren die minder tastbaar zijn, maar waar je je wel goed van bewust moet zijn. We hebben het dan over beveiligingsrisico’s. Bij beveiligingsrisico’s moet je denken aan potentieel gevaarlijke beveiligingslekken of exploits in het besturingssysteem of de hardware. Vanwege de populariteit van Android, is het besturingssysteem van Google een gewild doelwit onder hackers. Dankzij zogeheten white hat of ethische hackers worden veel van deze beveiligingslekken tijdig gespot en gedicht. Denk bijvoorbeeld aan de beruchte Stagefright-bug in 2015. Door deze bug konden kwaadwillenden toegang krijgen tot je smartphone door een aangepast videobestand dat via mms, WhatsApp of andere communicatie-apps op je toestel terecht kwam. Het positieve dat hieruit voortvloeide is dat Google voortaan maandelijks security bulletins vrijgeeft waarmee fabrikanten beveiligingslekken kunnen dichten.

Recentelijk zijn er veel berichten verschenen over gevaren als Broadpwn, KRACK, Meltdown en Spectre. In de eerste twee gevallen gaat het om een kwetsbaarheid in de WiFi-chip of WPA2-protocol van een apparaat. Meltdown en Spectre treft vrijwel alle moderne toestellen die voorzien van een chip van Intel, AMD of ARM en zijn om die reden dan ook gevaarlijker. Niet allen smartphones lopen risico, maar ook laptops, tablets en zelfs servers die bij Google of Amazon staan. Door een ontwerpfout in de chipset kunnen hackers zichzelf in theorie toegang verschaffen tot jouw persoonlijke data. Dan hebben we het niet alleen over bijvoorbeeld documenten, presentaties, foto’s en video’s, maar ook gebruikersnamen, wachtwoorden en bankrekeningnummers.

De enige manier om je hier tegen te wapenen is door te zorgen dat je altijd de laatste updates voor je toestel geïnstalleerd hebt. De meeste fabrikanten gaan voortvarend te werk. Zo heeft Apple bijvoorbeeld al patches uitgerold in de vorm van iOS 11.2.2, Safari 11.0.2 en MacOS Sierra 10.13.2. Ook Canonical, de maker van het besturingssysteem Ubuntu, en Google hebben bugfixes en beveiligingsupdates uitgerold die je beschermen tegen Meltdown en Spectre.

Malafide apps

Zoals we net al zeiden zijn smartphones vandaag de dag een bron van kostbare informatie. Wat als iemand stiekem deze data over jou verzamelt en doorverkoopt? Dat is namelijk 9 van de 10 keer precies wat een malafide app doet. Zie het alsof er iemand is die over je schouder meekijkt terwijl je je gebruikersnaam en wachtwoord invoert. Dat wil je toch ook niet? Voor de makers van deze app is deze informatie een goudmijn die grof geld oplevert in het criminele circuit.

Hoe komen malafide apps op je smartphone? Een goede vraag met een eenvoudig antwoord. Een mobiele telefoon kan alleen besmet raken met een virus, worm of andere vorm van malware als jij daar toestemming voor geeft.

Virus of malware

In de war? Het zit zo. Als je een website bezoekt die geïnfecteerd is met virussen, is er niets aan de hand. Het venijn zit hem in de waarschuwingsvensters die vervolgens in beeld verschijnen. Deze bevatten vaak een boodschap in de trant van ‘je telefoon is besmet. Installeer snel een antivirusprogramma’. Als je dan op OK tikt is het gevaar geschied. In plaats van een antivirus-app haal je veelal een malafide app binnen die precies het tegenovergestelde doet, namelijk informatie verzamelen en doorsturen. Soms proberen de makers je angst aan te jagen door een timer in beeld te tonen of de trilmotor van je telefoon te activeren. In dergelijke gevallen moet je altijd het hoofd koel houden en het venster afsluiten. Of net zolang op de Vorige-knop drukken totdat het venster uit beeld is. Wat je in ieder geval absoluut niet moet doen, is op OK tikken.

Een andere beruchte besmettingshaard voor mobiele telefoons vormen apps die je buiten de Google Play Store of App Store om installeert. Betalen voor een app of hem gratis downloaden buiten de officiële kanalen om. Het klinkt heel verleidelijk om op deze manier een game of andere app op te bemachtigen, maar is niet geheel zonder risico’s. Wat als het een wolf in schaapskleren is? De app doet zich mogelijk voor als de applicatie die je zoekt, maar is in werkelijkheid niets anders dan spyware, ransomware, trojan, keylogger of andere vorm van malware. Wees dus erg voorzichtig met het downloaden van apps buiten de Google Play Store en App Store om.

Mocht je toch besluiten om wegen buiten de geijkte paden te bewandelen, kijk dan heel goed naar de bron. Is deze betrouwbaar over, of zit er een luchtje aan? Kijk daarvoor op internet. Als je het niet vertrouwt kun je er maar beter zo ver mogelijk uit de buurt blijven. Sommige ontwikkelaars bieden hun apps buiten de applicatiewinkels aan, bijvoorbeeld omdat ze anders niet toegelaten worden en zelf de volledige controle behouden. Om te kijken of alles legit is, struin dan het internet af naar reviews. Als alles in de haak is, haal hem dan op deze manier binnen. Daarvoor moet je wel eerst ‘downloaden uit onbekende bronnen’ uitschakelen. Deze optie vind je in het instellingenmenu onder het tabblad Beveiliging.

Zo beschermt Google je tegen malware

Laten we allereerst een misverstand de wereld uit helpen. Google kan niet garanderen dat alle apps in de Google Play Store honderd procent veilig zijn. De zoekmachinegigant doet echter alles aan om ervoor te zorgen dat de kans op besmetting minimaal is. De meeste veiligheidsprocessen spelen zich op de achtergrond af, zonder dat jij het in de gaten hebt.

Welke maatregelen neemt Google om jouw Android-telefoon veilig te houden? Hieronder hebben we de belangrijkste voor je op een rij gezet.

  • Google rolt maandelijks beveiligingsupdates uit voor haar besturingssysteem. Als je een Nexus- of Pixel-telefoon bezit, krijg je iedere maand een beveiligingspatch van de zoekmachinegigant. Bij andere smartphoneproducenten is dat nog maar de vraag. Na de beruchte Stagefright-bug doen steeds meer fabrikanten dit, waaronder Samsung, Nokia, Sony en LG. Deze dienst beperkt zich echter wel tot de vlaggenschepen, zoals de Samsung Galaxy S8 of de LG V30.
  • Voordat een applicatie in de Google Play Store belandt, wordt hij automatisch gescand op verdachte code door een programma dat Bouncer heet.
  • Het App Security Improvement Program scant individuele apps op mogelijke beveiligingsrisico’s. Zodra deze er een aantreft, krijgt de ontwikkelaar een waarschuwing. Hij heeft dan 90 dagen om het veiligheidsprobleem op te lossen. Zo niet, dan wordt zijn app zonder pardon uit de Play Store verwijderd.
  • Safety Net en Verify Apps speuren actief malafide apps op die verdachte activiteiten vertonen. Aanvankelijk gebeurde dit alleen voordat je app binnenhaalde, maar tegenwoordig ook nadat je een app hebt geïnstalleerd. Met de komst van Android 8.0 Oreo neemt Google Play Protect deze rol over. Hiermee scant Google dagelijks meer dan één miljard mobiele apparaten en 50 miljard apps.
  • Met Safe Browsing in Chrome surf je veilig op internet. Als je -al dan niet per ongeluk- een malafide website bezoekt of een webpagina die zich vreemd gedraagt, verschijnt er een waarschuwing in beeld en wordt je teruggestuurd naar een veilige site.
  • Google werkt met allerlei beveiligingsprotocollen om je telefoon te beschermen, zoals de Anomaly Correlation Engine en SELinux Enforcing Mode.

Beveiliging op Android-telefoons

Volgens de laatste editie van Google’s Android Security Year in Review (maart 2017) is slechts 0,05 procent van alle apps uit de Google Play Store besmet met malware. Deze apps worden ook wel Potentially Harmfull Apps of PHA’s genoemd. Apps downloaden uit de Play Store is dus veilig. De kans dat je telefoon hierdoor besmet raakt, is honderd keer zo klein als buiten de Play Store.

Hoe zit het met malware op de iPhone?

Apple heeft de teugels strak in handen als het gaat om beveiliging van haar iPhones. Het beleid bij Apple zorgt er voor dat alle apps en updates voor deze apps die naar de App Store gestuurd worden uitgebreid gecontroleerd worden door het personeel van het Amerikaanse technologiebedrijf. Ongeacht de logistieke voor- en nadelen van deze aanpak, betekent dit wel dat veel malware bij de deur al wordt tegengehouden door de rigoureuze checks die Apple uitvoert.

Sommige gebruikers kiezen er voor om hun iPhone te 'jailbreaken', waarbij de smartphone in feite uit de vergrendeling van de App Store gehaald wordt. In deze situatie kunnen gebruikers allerlei apps op het toestel installeren die niet uit de App Store komen. Zo omzeil je de eerder genoemde checks, maar loop je het risico dat er alsnog malafide software op je iPhone terechtkomt. Als je dus absolute zekerheid wilt wat veiligheid betreft, kun je beter je iPhone in zijn originele staat laten. Een bekende marktplaats om applicaties buiten de App Store om te downloaden, is Cydia. Dit doe je geheel op eigen risico. GSMinfo.nl kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade die je hierdoor loopt.

Dit kun jij doen om je smartphone veilig te houden

Google en Apple doen hun uiterste best om de kans op besmetting tot een minimum terug te brengen. Jijzelf hebt hier natuurlijk ook een aandeel in. Er zijn allerlei maatregelen die jij kunt nemen om te voorkomen dat je smartphone met malware wordt geïnfecteerd.

#1 Houd je telefoon up-to-date

Updates installeren is erg belangrijk. Het zorgt er niet alleen voor dat de algehele stabiliteit verbetert en dat de prestaties worden geoptimaliseerd, maar ook dat je niet vatbaar bent voor de nieuwste beveiligingsrisico’s. Je kunt updates zien als een onderhoudsbeurt voor je smartphone. Ze zorgen ervoor dat je telefoon als een geoliede machine loopt en op-en-top beveiligd is. Je krijgt vanzelf een melding als er een software-update voor je klaarstaat. Via het instellingenmenu kun je ook zelf controleren of hij niet toevallig al eerder beschikbaar is.

#2 Download alleen uit veilig bronnen

De kans dat je een virus oploopt via de Google Play Store of App Store, is minimaal. Dat is te danken aan het pallet aan maatregelen die Google en Apple hebben getroffen om besmetting tegen te gaan. Als je buiten deze kanalen om applicaties gaat downloaden, heb je deze zekerheid niet. Zorg ervoor dat de optie ‘downloaden uit onbekende bronnen’ is ingeschakeld. Standaard is dat het geval. Heb je deze optie ooit uitgeschakeld? Controleer dan of je hem daarna weer hebt aangezet.

Hacker

#3 Wees kritisch met de permissies die een app verlangt

Met de komst van Android 6.0 Marshmallow in 2015, introduceerde Google een permissiesysteem in de Google Play Store. Voordat je een app kunt gebruiken, moet de ontwikkelaar vooraf duidelijk maken welke permissies zijn app vereist. Bovendien moet je daarmee akkoord gaan. Dat een Agenda-app toegang wil tot jouw contacten en locatie ligt voor de hand. Waarom zou deze app toegang tot jouw camera of microfoon moeten hebben? Of jouw betaalgegevens en Bluetooth-connectiviteit? Volstrekt overbodig. Tegenwoordig kun je aangeven dat toegang tot deze informatie verboden is. Als je bepaalde permissies weigert, kan het zijn dat de app niet langer naar behoren werkt. In dat geval kun je beter op zoek gaan naar een alternatief.

#4 Lees reviews

Reviews geven een goede indruk wat andere gebruikers van een bepaalde app vinden. Voldoet deze aan hun verwachtingen? Of is het ronduit rotzooi en verschijnen er alleen maar reclamebanners of waarschuwingsvensters in beeld? Dan kun je daar maar beter uit de buurt blijven: voor je het weet wordt je telefoon met malafide apps overspoeld. Je doet er goed aan om een betrouwbaar alternatief te zoeken die wel door gebruikers wordt gewaardeerd.

#5 Antivirus-apps zijn overbodig

Velen denken dat hun telefoon veilig is als ze er een antivirus-app op installeren. Deze controleert de inhoud van je smartphone en waarschuwt als het een virus tegenkomt. Toch? Dat is niet het hele verhaal. Over het nut van antivirus-apps wordt vaak gediscussieerd. Velen denken dat ze volstrekt overbodig zijn. Om te beginnen bevindt een antivirusscanner zich, net als alle andere apps op je telefoon, in een sandbox of container. Hierdoor kan hij vaak weinig uitrichten als hij een virus aantreft. Een ander argument dat vaak aangehaald wordt is dat Google en Apple deze rol op zich nemen. Beide bedrijven hebben zoveel barrières opgeworpen dat besmetting via de Google Play Store of App Store vrijwel geheel uitgesloten is. Tot slot lopen antivirus-apps vaak achter de feiten aan. Ze zijn lang niet altijd op de hoogte van de nieuwste trucjes en aanvalstechnieken van hackers. Pas als het te laat is krijg je dan een melding.

Er is één scenario waarin een antivirus-app wel een toegevoegde waarde heeft: als je apps buiten de Play Store of App Store om downloadt. Met een mobiele antivirusscanner kun je dan vooraf een app scannen op kwaadaardige code. Google en Apple worden immers omzeild. Ook hier geldt dat een antivirus-app zijn beperkingen heeft. Wat als de maker van een malafide app de beveiliging omzeilt door de malware de opdracht te geven pas na bijvoorbeeld 30 dagen actief te worden? Dat wordt bij installatie vaak niet opgemerkt door antivirusscanners. Na deze periode is je telefoon dan alsnog besmet.

Wat als je malware aantreft op je toestel en je antivirusscanner deze niet kan verwijderen? Dan ben je aangewezen op de Veilige Modus. Deze activeer je door je smartphone uit te schakelen en terwijl je hem opnieuw opstart de volumeknop omlaag ingedrukt te houden. Alleen de apps van Google worden hierdoor opgestart. Nu kun je de malafide app opsporen en verwijderen. Lukt het niet? Ga dan naar Instellingen > Beveiliging > Apparaatbeheerders en schakel daar de app uit. Daarna kun je de applicatie alsnog verwijderen.

Google Play Protect

#6 Gebruik je verstand

Net als bij zoveel dingen in het leven is de beste manier van genezen voorkomen. Gebruik je nuchtere boerenverstand en download niet zomaar apps die een verleidelijke naam hebben. Denk aan titels als ‘Sexy Wallpapers’ of ‘Theme Pack for Adults’. Dat is vragen om moeilijkheden. Kijk ook af en toe op je telefoonrekening. Kom je onverklaarbare uitgaven tegen? Dan bestaat er een kans dat je telefoon geïnfecteerd is. Dat hoeft uiteraard niet de oorzaak te zijn, maar is mogelijk wel een aanwijzing dat er iets aan de hand is. Je provider kan je wellicht vertellen of er piekmomenten in jouw datagebruik zijn. Misschien heb je je per ongeluk voor een dure sms-dienst aangemeld. Zet dit abonnement dan onmiddellijk stop.

Een andere tip: spring voorzichtig om met verdachte berichtjes die je via sms, WhatsApp, Facebook Messenger of andere communicatie-app binnenkrijgt. Lijkt het alsof de boodschap door een ander is geschreven, in een andere taal binnenkomt of hij vol staat met spel- en schrijffouten? Doe dan eerst navraag bij deze persoon. Als hij of zij van niets weet, dan heeft ie waarschijnlijk een virus te pakken die dit bericht naar iedereen in zijn of haar contactlijst heeft gestuurd. Trap tot slot ook niet in berichten die in beeld verschijnen waarin staat dat je een iPhone X of iets dergelijks hebt gewonnen en je alleen je gegevens hoeft in te vullen. Voor je het weet zit je vast aan een dure betaaldienst of moet je eerst een (malafide) app downloaden voordat je je gegevens kunt invullen. Allerlei signalen waar de alarmbellen moeten afgaan.

Tot slot

De beveiliging van je smartphone is niet iets dat je licht moet nemen. Je wilt immers niet dat je persoonlijke gegevens in handen van hackers of andere criminelen komen. Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel hoe je jouw telefoon kunt en moet beschermen. 

Apple iPhone 6S beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 200 1000 € 19,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 20,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 22,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 24,50 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 2000 € 29,50 € 0,- Bekijken
Telfort 24 mnd 150 10000 € 33,50 € 0,- Bekijken
Alle Apple iPhone 6S aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden