Vergelijk 2.418.254 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Betalen met je mobiel in de toekomst! Maar hoe werkt NFC?

Door ,

De NFC-techniek moet mobiel betalingsverkeer in de toekomst mogelijk maken. Het gaat dus niet meer lang duren voordat je jouw mobiel kunt gebruiken als bankpas. In dit artikel leggen we uit hoe het werkt, hoe veilig en wanneer het te gebruiken is.

NFC techniek betalen met je mobielOp het Mobile World Congress van afgelopen week was er niet alleen aandacht voor huidige toestellen en techniek die op dit moment wordt toegepast, maar ook werd vooruitgeblikt op wat de toekomst ons gaat brengen. Als we de fabrikanten mogen geloven, dan gaan we in de toekomst betalen met ons mobieltje. De NFC-techniek moet in deze behoefte voorzien en dus werd deze nieuwe technologie veelvuldig genoemd op het congres in Barcelona. Bij veel verschillende stands werd nadrukkelijk gewezen op deze toekomstige techniek. Veel nieuwe toestellen zoals de Samsung Galaxy S II en de Samsung Wave 578 zijn al voorzien van een speciale NFC chip. Ook andere producenten integreren de chip al in hun toestellen. In dit artikel proberen we de werking van toekomstig, mobiel betalingsverkeer uit te leggen, bekijken we hoe veilig het is en wanneer we NFC kunnen gaan gebruiken.

Wat is NFC en hoe werkt het?

NFC staat voor Near Field Communication. Met deze technologie wordt het mogelijk gemaakt om je toestel op afstand in contact te brengen (tot 10 centimer) met andere apparaten in de buurt.  In je mobiel telefoon wordt een speciale chip ingebouwd dat als basis dient voor het mobiele betalingsverkeer. Daarnaast is ondersteunende software nodig. Tijdens het MWC 2011 liet Samsung zien hoe het werkt met de Samung Galaxy S2. Hieronder een voorbeeld:

NFC Samsung Galaxy S2     NFC Samsung Galaxy S2

Eerst de wijze van betaling aangeven (links), daarna doorklikken op EasyPay (rechts)

Allereerst ga je via het hoofdmenu naar de NFC applicatie. Vervolgens geef je jouw gewenste betaalwijze aan. In dit voorbeeld maken we gebruik van de VISA-card. Je komt daarna in een menu waarin je de betalingsinstellingen kunt wijzigen of door kunt gaan om de betaling af te ronden. Klik vervolgens op de toets EasyPay en je wordt doorgestuurd naar het scherm waar je jouw pincode kunt invoeren.

NFC Samsung Galaxy S2     NFC Samsung Galaxy S2

Pincode invoeren (links), de smartphone voor de scanner houden en de betaling wordt automatisch verwerkt!

In het vervolgscherm voer je jouw persoonlijke pincode in. Dit is de viercijferige pincode die je normaal gesproken ook hanteert bij betalingen via de pinautomaat. Tot slot houd je jouw telefoon voor de scanner in de desbetreffende winkel, sportkantine of het restaurant. De betaling wordt vanaf dat moment automatisch verwerkt.

Webadressen en boodschappen scannen

Niet alleen mobiel betalen wordt mogelijk met NFC. Ook kun je dankzij deze technologie in de toekomst bijvoorbeeld webadressen en boodschappen scannen. Hierdoor kun je een website die je ziet op een poster of visitekaartje direct opzoeken op je mobiel. Ook wordt het afrekenen in de supermarkt vergemakkelijkt. Bij de Albert Heijn maken ze bijvoorbeeld ook al gebruik van een zelfscanner, maar in de toekomst kan dit dus met je eigen mobiel.

NFC websites scannen

Websites scannen met behulp van NFC

Waarom komt deze techniek nu pas?

Een aantal jaren geleden werd al geprobeerd de NFC-techniek aan het grote publiek te brengen. Echter, het aantal telefoons met de NFC-chip en -technologie bleef toen sterk achter. Slechts enkele Nokia's als de Nokia 6212 Classic en 6216 Classic hadden de noodzakelijke hardware. Maar in de afgelopen jaren ontpopt de smartphone zich steeds meer als alleskunner. Zo heeft bijvoorbeeld het internetten via je mobiel een enorme vlucht genomen, is de MP3-speler inmiddels geïntegreerd in je mobiel en ook mobiel gamen is voortaan mogelijk via je smartphone. De volgende stap lijkt betalen met je mobiel te zijn. 

In september 2010 sloegen banken en providers de handen ineen om het mobiele betalingsverkeer in de toekomst mogelijk te maken. Mede door deze intentieverklaring wordt het voor fabrikanten ook interessanter om de NFC-techniek in te bouwen. In Aziatische landen als Japan en Korea wordt al enkele jaren gebruik gemaakt van deze manier van betalen. Ook in Nederland kennen gaan we deze kant op. Denk alleen al aan de OV-chipkaart. Deze techniek kent veel overeenkomsten met het mobiele betalen van de toekomst.

Is het wel veilig?

Ik hoor je denken: "Was die OV-chipkaart nou niet gehackt en wat zegt mij dat dat niet gebeurt met NFC?" Natuurlijk zullen hackers proberen deze techniek te hacken, zoals dat met alle nieuwe technologie wordt geprobeerd. Een volledige garantie kun je dus nooit geven. Echter, de techniek die nu gebruikt wordt met de bankpas - de magneetstrip - stampt uit de jaren '80 en dus kunnen we daar ook vraagtekens bij zetten. De NFC-techniek is veel geavanceerder (en dus veiliger) dan deze en de OV-chipkaarttechniek. Daarnaast zijn veel instellingen al enkele jaren aan het experimenteren met NFC om het nog verder te optimaliseren. De bancaire wereld lijkt in ieder geval overtuigd, net als de providers en de telefoonproducenten. De NOS maakte een item over de veiligheid van NFC en vroeg de hacker van de OV-chipkaart om deskundig advies. Bekijk het hieronder:

Vanaf wanneer kan ik betalen met mijn mobiel telefoon?

Zoals je in de video hebt kunnen zien is onder andere T-Mobile van plan om volgend jaar de NFC-techniek in Nederland te introduceren. 2012 moet dus het jaar worden van de introductie van mobiel betalingsverkeer. Dit jaar zal nog gebruikt worden om de bekendheid van de techniek te vergroten en de laatste testen uit te voeren. Toch is de verwachting dat NFC voorlopig slechts een aanvulling vormt op de huidige vormen van transactiemogelijkheden. De bankpassen blijven dus voorlopig nog wel even in de portemonnee. Immers, de winkeliers en vooral de consument moeten ook nog gewonnen worden voor dit wereldwijde project. De NFC-techniek is het zoveelste bewijs dat de smartphone zich meer en meer ontpopt als alleskunner! Hieronder hebben we een aantal toestellen onder elkaar gezet die in de toekomst gebruikt kunnen worden voor het mobiel betalen:

Zie jij het succes in van deze nieuwe manier van betalen? Of voorzie je dezelfde problemen als bij de OV-chipkaart? Laat het ons weten en laat een bericht acher!

Bron: NOS

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden