Vergelijk 2.027.879 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Wat is een dual-core processor?

Door ,

Het is voorlopig hét (telefoongerelateerde) woord van 2011: dual-core processor. Bijna elk nieuw toptoestel - smartphone of tablet - beschikt er over. Hieronder leggen we uit waarom.

LG is met de LG Optimus 2X de eerste fabrikant die smartphones met een dual-core processor presenteerde. Ook Nokia en Samsung maakte al bekend enkele van hun nieuwste toestellen te voorzien van zo'n dubbele cpu. Daarnaast zullen alle dit jaar te verschijnen Android-tablets (en dat zijn er een hoop) over een dual-core processor beschikken.

Wat is er precies zo speciaal aan een dual-core processor, dat het woord in het nog jonge 2011 al zo vaak is gevallen? Een korte uitleg: Het doel van een dual-core processor is snellere en betere prestaties leveren, terwijl de accu minder wordt belast. Deze op het eerste gezicht contradicitio in terminis wordt verklaard door de aanwezigheid van twee processorkernen. Deze kernen kunnen, bij hoge intensiviteit, de taken verdelen en vergen op deze manier minder van de accu dan één processor op volle toeren zou doen.

Veel laptops en computers maken al gebruik van een dual-core (of multi-core) processor en deze verbruiken significant minder energie. Smartphones (en tablets) profiteren nog meer, omdat voor deze apparaten de accuduur van groter belang is. In onderstaande infographic van Nvidia wordt het proces overzichtelijk weergegeven:

Dual Core Processor

De voordelen zijn dus evident: betere prestaties en zuiniger energieverbruik. Dat is ook noodzakelijk, met al die energievretende zaken als HD-video's en videostreaming die we tegenwoordig op onze smartphone gebruiken. Ook betekent dit dat er in 2011 nog krachtigere smartphones op de markt kunnen en zullen komen. En zo gaat de ontwikkeling van de smartphone weer een stapje verder. Het woord 'dual-core processor' zal nog vaak vallen dit jaar.

Bron: Nvidia Whitepaper

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden