Vergelijk 2.512.614 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Mobiel internet: datalimieten en dataverbruik toegelicht

Door , - 7 reacties

Eindeloos dataverbruik wordt zeldzamer. Zo hebben KPN, Vodafone en Hi al datalimieten ingevoerd, waarbij de klant kan internetten tot een bepaald maximum. Dit klinkt nadelig voor de consument, maar hoe erg is het daadwerkelijk? GSMinfo.nl zocht het uit.

Door de groeiende populariteit van smartphones, en daarmee mobiel internet, is het totale mobiele dataverbruik in Nederland het afgelopen jaar flink gestegen. Voor enkele providers, zoals KPN, Vodafone en Hi, al reden om de Fair Use Policy (FUP) af te schaffen. Deze FUP houdt in dat gebruikers niet meer data mag verbruiken dan tien keer het gemiddelde van alle gebruikers. Dit werd gepresenteerd als 'onbeperkt internetten'. In plaats van de FUP worden nu datalimieten ingevoerd, variërend van 200 MB tot 2 GB per maand. Van eventuele plannen van T-Mobile is niets bekend.

Mobiel internetVodafone noemt een grotere transparantie als reden voor de invoering van datalimieten, maar een verhoging van de inkomsten lijkt een betere verklaring. Hoeveel merkt de consument hier daadwerkelijk van? Zijn het vooral de intensieve mobiele internetters die worden getroffen? Of zal het ook voor de gemiddelde gebruiker negatieve gevolgen hebben?

Gemiddeld dataverbruik

Het gemiddelde dataverbruik ligt op dit moment rond de 100 MB per maand (zie dit nieuwsbericht en deze discussie). Daarnaast wordt ongeveer 80 procent van het totale dataverbruik opgeslokt door slechts tien procent van alle gebruikers. Voor de meeste mensen, oftewel de gemiddelde gebruiker, lijkt een datalimiet dus niet zo'n groot probleem. Echter geldt ook dat mobiel internet steeds populairder wordt, dus het gemiddelde dataverbruik zal blijven toenemen. De invoering van datalimieten heeft dus wel degelijk een financiële reden. Maar vooralsnog is alleen de intensieve mobiele internetter hier de dupe van.

Dataverbruik per activiteit

Een gemiddelde zegt wel iets, maar is tegelijkertijd ook weer te vaag om op jezelf toe te passen. Met onderstaande indicatielijst kun je je eigen dataverbruik makkelijker inschatten:

 • Tekst e-mail zonder bijlage openen of versturen: 0,01 MB
 • HTML e-mail (zoals een nieuwsbrief) openen of versturen: 0,05 MB
 • Internetpagina met weinig plaatjes openen: 0,2 MB
 • Internetpagina met veel plaatjes openen: 0,5 MB
 • Surfen/webbrowsen: gemiddeld 13 MB per uur
 • Word-document openen of versturen: 0,5 MB
 • Excel-bestand openen: 1 MB
 • MP3 downloaden: gemiddeld 4,5 MB per bestand
 • YouTube: 131 MB per uur
 • Skype: 50 tot 72 MB per uur
 • Een game als Call of Duty 4: 50 tot 60 MB per uur
 
Bronnen: o.a. Bellen.com en Wikipedia

Het gebruik van mail is dus een weinig data-intensieve activiteit, maar YouTube of videostreaming slurpen daarentegen data. Het is mogelijk dat je van tevoren niet helemaal precies weet op welke manier je je smartphone gaat gebruiken - misschien is mobiel internet wel heel verslavend - maar het is wel slim om het vooraf in te schatten. Als je bijvoorbeeld verwacht dat e-mailen je voornaamste bezigheid wordt, is 250 MB per maand zeker genoeg.

Abonnementen

Logo's providers

Wat zijn nu de echte verschillen tussen een onbeperkt en een gelimiteerd internetabonnement? Een kort overzicht van de abonnementen van enkele Nederlandse providers:

 • Vodafone biedt met Bel+SMS+Web één abonnement met een limiet van 250 MB en een hele rits abonnementen met een limiet van 1 GB. De snelheid is 3.6 mbps.
 • KPN biedt drie abonnementen: Basis (tot 500 MB met een snelheid van 3.6 mbps), Extra (2 GB, 7.2 mbps) en Premium (5 GB, 7.2 mbps)
 • Hi biedt drie verschillende abonnementen met een datalimiet van respectievelijk 200 MB (Mobiel Start), 1 GB (Mobiel Extra) en 2 GB (Mobiel Extreem). De snelheid van Mobiel Start is 1 mbps, van Mobiel Extra is 3.6 mbps en van Mobiel Extreem 7.6 mbps.
 • T-Mobile biedt twee abonnementen met onbeperkt internet. Het normale internetabonnement staat garant voor een maximale snelheid van 1 mbps, die na een verbruik van 1 GB flink verlaagt (tot 64 kbps). Het Internet Plus abonnement levert een snelheid van 3.6 mbps, maar wordt na een verbruik van 2 GB een stuk langzamer.

De abonnementen van T-Mobile zijn goedkoper en bieden onbeperkt internet. De consument hoeft niet méér te betalen na zoveel dataverbruik, maar ondervindt wel een ander nadeel: het internet wordt namelijk langzamer vanaf een bepaald moment. Bovendien bieden de gelimiteerde internetabonnementen van de andere providers over het algemeen sneller internet. Op deze manier klinkt 'onbeperkt' internet niet eens zoveel aantrekkelijker dan internet met een datalimiet.

Mijn conclusie: abonnementen met datalimieten zijn minder ernstig dan ze lijken. Als je van tevoren weet hoeveel data je ongeveer gaat verbruiken en als je altijd verzekerd wilt zijn van snel internet, dan is een abonnement met datalimiet misschien zelfs gewoon een verstandige keuze. Een eerdere conclusie blijft echter wel overeind staan: intensieve gebruikers zullen het in de portemonnee gaan merken.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden