Vergelijk 2.546.281 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: LG G8X ThinQ

Achtergrond Hands-on: LG G8X ThinQ
Door ,

De LG G8X ThinQ is een uniek toestel dat is voorzien van maar liefst drie schermen, waarvan er twee aan de binnenzijde zitten. Het idee is dat je daarmee goed kan multitasken. In deze hands-on bekijken we alvast kort de mogelijkheden van deze telefoon.

De traditionele vormfactor van een smartphone lijkt aan het einde van zijn levenscyclus te zijn. Sowieso hebben mobiele telefoons al wat veranderingen achter de rug, maar steeds was er 1 constante, en die zat in de verandering. De schermen werden namelijk steeds groter. En groter. En groter. Tot vrijwel de hele voorkant door het scherm werd beslagen. Telefoons zelf werden ook steeds groter, van het formaat van twee marsrepen tot en met een compacte frisbee.

Probleem was alleen dat de schermen op een gegeven moment niet meer groter konden. De oplossing liet even op zich wachten, maar lijkt nu toch gevonden: gebogen schermen. Klap je telefoon open en voilá, zoveel scherm als je maar nodig hebt. Dat klap-open-en-voilá-moment heb je ook bij de LG G8X ThinQ, alleen dan zonder dat het scherm buigt. In plaats daarvan zit er een fijn, stevig schanier tussen de twee schermen.

g8x

Klap slick weg

Laten we beginnen met het zuiver subjectieve van het hebben van een telefoon die dicht kan klappen. Het geeft een heerlijk gevoel als je klaar bent met dingen op je telefoon doen, en dan met een doortastende klap je telefoon letterlijk en figuurlijk te sluiten. Degenen die tijdens de era van de klaptelefoons dat gevoel nog kunnen herroepen, dit is exact hetzelfde.

Dan nu het objectieve gedeelte. De G8X beschikt over in totaal drie schermen. Aan de binnenzijde zitten er twee, aan de buitenzijde nog eentje. Eigenlijk is het tweede en derde scherm een los hoesje, dat elke klant van een G8X er standaard bijkrijgt op het moment dat ze het toestel aanschaffen. De G8X kan ook uitstekend zonder het hoesje worden gebruikt, maar dat is natuurlijk niet hoe je de G8X voor het gros van de tijd wil gebruiken.

De twee binnenste schermen hebben dezelfde resolutie én je kan ook de helderheid gelijkschakelen. Dat het dezelfde panelen zijn is handig, want daardoor lopen de kleuren niet uiteen en zijn de apps prima van het ene op het andere scherm over te schakelen. Daarbij komt ook de software kijken, en dat is het belangrijkste onderdeel van een telefoon als de G8X.

g8x

Soepele software

Zoals iedereen kan begrijpen zijn apps van derde partijen niet echt ingericht op het aanwezig zijn van twee schermen. Gelukkig heeft LG zijn eigen optimalisaties flink doorgetrokken, zodat het geheel an sich toch bruikbaar is. Heel lang hebben we de G8X nog niet kunnen gebruiken dus we kunnen nog geen definitief oordeel vellen over of het echt van enorme meerwaarde is, maar we zien al wel een paar voordelen in de eerste paar dagen gebruik.

Het meest voor de hand liggende en in de praktijk ook meest gebruikte is het multitasken. Wanneer je op het rechterscherm in een WhatsApp-discussie verzeild raakt, kan je simpel op het linkerscherm de wikipediapagina opzoeken die het argument definitief in jouw voordeel doet uitslaan. Extra handig is dat LG op het toetsenbord een knop zit waarmee je automatisch een screenshot van het andere scherm maakt, en in WhatsApp deelt.

Langere teksten typen kan ook uitstekend op de G8X. Daarbij kan je het toestel kantelen, waarbij je de content op het bovenste scherm hebt en het toetsenbord op het onderste. Omdat de G8X nogal hoog is, kan het in gekantelde modus wel lastig worden om met je duimen in het midden te komen. Dat heeft LG ook opgelost, door het toetsenbord van een speciale split-modus te voorzien waarbij het toetsenbord in het midden splitst en indikt naar de zijkanten.

It's húúúge

Dat klapbare scherm neemt wel de nodige ruimte in. Dat zie je vooral op het moment dat je het ding in je broekzak probeert te proppen, want echt dun is de G8X niet. Ook licht is het toestel niet: het weegt zo'n 332 gram. Dat terwijl de gemiddelde smartphone zo rond de 200 gram weegt. Hoe erg het formaat in het dagelijkse gebruik in de weg zit durven we nu nog niet te zeggen, maar vanaf een dunne smartphone overstappen op de G8X is best een overgang.

g8x

Het prijspunt is overigens niet enorm 'huge', en dat heeft alles te maken met het klapbare scherm. Waar concurrenten kiezen voor gebogen schermen en vaak meer dan 1000 euro kosten, heeft LG door te kiezen voor een schanier weten terug te brengen tot 949 euro. Dat is nog steeds veel, maar wel acceptabeler. In de komende weken zullen we gaan kijken of we de G8X dat het geld waard vinden. Dan lees je ook de uitgebreide review van dit toestel op GSMinfo.nl.

LG G8X ThinQ beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 200 1000 € 31,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 33,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 4000 4000 € 34,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 39,50 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 5000 € 44,00 € 0,- Bekijken
Alle LG G8X ThinQ aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden