Vergelijk 2.030.368 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hands-on: Huawei Mate 30 Pro

Achtergrond Hands-on: Huawei Mate 30 Pro
Door ,

De Huawei Mate 30 Pro is een toestel in een spagaat: de hardware is helemaal op orde en lijkt uitstekend te werken. De schoen wringt alleen bij de software, en dat heeft alles te maken met Google. Een korte blik op Huawei's aankomende toptoestel.

Het was een flitsende aankondiging, die van de gloednieuwe Huawei Mate 30 (Pro). Huawei had veel verrassingen in petto, ondanks de uitgebreide uitgelekte nieuwtjes vantevoren. Toch was het niet allemaal rozengeur en maneschijn, want de nieuwe Mate 30 Pro heeft last van de Entity List en de Google-ban. De software mag er dan onder lijden, de hardware is er niet minder om.

Wij konden na de presentatie kort met het toestel spelen en geven je hier onze eerste indruk. Daarbij moeten we wel zeggen dat het geen al te uitgebreide en alleszins incomplete indruk is. Zo kunnen we over de capaciteiten van de camera of de batterijduur nog geen fatsoenlijke uitspraken doen; daarvoor was er te weinig tijd. Over het design, de look&feel en de geinige softwaretrucjes van Huawei kunnen we echter alvast het nodige melden, dus zet je schrap.

Het design van de Mate 30 Pro

Je ziet het al een beetje op de foto's, maar als je het toestel in je handen hebt zie je pas wat voor een prachtige telefoon het eigenlijk is. Daarbiij vallen vooral de randen aan de zijkant op, die erg ver doorlopen. De platte bovenkant staat daarmee in fijn contrast. Aan de achterzijde zit een cirkelvorminge camerabobbel, die qua designtaal is afgeleid van de ouderwetse Leica-camera's. Het ziet er sjiek uit, maar we kunnen ons ook voorstellen dat je wat kritisch staat tegenover de toch wel forse bobbel achterop het toestel.

In zijn presentatie declameerde Richard Yu het al, maar het valt ook echt op: de Mate 30 Pro is relatief smal. Smal voor een telefoon met een scherm van 6.53 inch dan, want alles is relatief natuurlijk. Dat maakt dat de Mate 30 Pro best makkelijk met 1 hand vast te houden is. Voor typen zouden we desalniettemin twee handen aanraden.

Mate 30 Pro Mate 30 Pro Mate 30 Pro Mate 30 Pro

Camerageweld

Achterop de Mate 30 Pro zitten maar liefst vier camera's, waarvan er twee voorzien zijn van 40 megapixel. Het is duidelijk dat Huawei hier vol inzet op camera-capaciteitein en dat lijkt zich ook uit te betalen, want de paar foto's die we met de Mate namen zagen er prachtig uit. De voorbeelden die Richard Yu liet zien tijdens de presentatie zagen er af en toe wel wat ongeloofwaardig uit, zeker in de vergelijking met de Note 10 Plus, maar desalniettemin zijn we bereid te geloven dat de camera in de Mate tot heel wat in staat is.

Vooral de enorme lichtgevoeligheid valt daarbij op. Zowel de reguliere als de breedhoek-camera zijn voorzien van een enorme sensor die niet alleen veel megapixel bevat, maar ook dus veel licht opvangt. Dat bevordert vooral de prestaties wanneer er daar weinig van is. Hoe de camera zich houdt in lichtarme omstandigheden hebben we zelf niet echt kunnen testen; in het park waar we stonden was er juist veel licht.

Mate 30 Pro

Het hoofdpijndossier: de software

Uiteraard hebben we ook even gezocht naar de Google Play Store, maar die was op de Mate 30 Pro in geen velden of wegen te bekennen. Wel is er de Huawei App Gallery, waarin ook genoeg apps stonden opgesomd. De grote namen ontbraken daarbij op dit moment nog. Zo konden we bijvoorbeeld geen Netflix of Facebook-app vinden. We hebben er echter wel vertrouwen in dat het met die apps wel goedkomt, zodra de 1 miljard dollar die Huawei in de ontwikkeling van de App Gallery gaat steken, gaat vloeien.

Onhandiger is het ontbreken van Google-apps. Die kan je wellicht met enige moeite alsnog op het toestel krijgen, maar of ze dan zullen werken is allerminst zeker. Google mag daar zelf van de Amerikaanse overheid niet aan meewerken, wat de kans dat het gaat werken niet bepaald vergroot. Dat heeft vooral te maken met de afwezigheid van Google Play Services, dat apps up-to-date houdt en garandeert dat het veilig is. Dat hiaat hoopt Huawei de komende maanden te ondervangen met Huawei Mobile Services, dat een vergelijkbare maar meer open dienst moet worden met de nodige app-ondersteuning. Of Huawei daar de komende maanden in zal gaan slagen, durven we nu nog niet te zeggen. Feit blijft wel dat de Mate 30 Pro zonder Google wel gewoon uitstekend Android draait. Afgezien van de apps is het systeem dan ook exact hetzelfde.

Prijs en beschikbaarheid

De Huawei Mate 30 Pro komt niet gelijk in de winkels te liggen. Huawei gaat eerst aan de slag met de software-ondersteuning. Wel komt de Mate 30 Pro nog dit jaar uit, zo garandeerde Huawei. De prijs van het toestel is daarmee nog niet bekend, al is de adviesprijs in de presentatie van 1099 euro wel enige indicatie. We kunnen ons voorstellen dat wanneer de telefoon snel wordt uitgebracht de prijs eerder rond dat bedrag zal liggen, terwijl de prijs wellicht wat lager is als we er langer op moeten wachten.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden