Vergelijk 1.991.571 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

ADV Vergelijking: Apple iPhone Xr of Apple iPhone 8?

Achtergrond ADV Vergelijking: Apple iPhone Xr of Apple iPhone 8?
Door ,

Loop je nog rond met een iPhone 5 die het echt niet veel langer meer volhoudt? Zie je het echter niet zitten om voor ongeveer 1000 euro een nieuwe smartphone te kopen? Misschien dat een iets ouder, maar nog steeds redelijk recent toestel iets voor je is. We zetten de iPhone 8 tegenover de iPhone Xr. Ben je beter af met een redelijk recent budgettoestel, of een iets ouder vlaggenschip?

Apple maakt haar iPhones al jaren helemaal zelf. Van de componenten van de iPhone tot de software, alles is onder Apple's eigen beheer. Dat maakt de iPhones tot relatief waardevaste smartphones. Het grote voordeel van het kiezen voor een iPhone is echter de software. Of je nou het nieuwste toestel hebt, of een drie jaar oude iPhone, je krijgt beveiligingsupdates en ook nieuwere versies van het besturingssysteem. Helaas wordt die software wel iedere keer iets veeleisender en niet alle hardware kan de nieuwe applicaties aan.

Vandaar dat er vanaf de aankomende update naar iOS 13 een aantal iPhones zullen afvallen van Apple's update-agenda. De iPhone 5S en iPhone 6 zijn de meest recente toestellen die de update niet zullen krijgen. Maar een flinke lijst krijgt de update wel. Als je dus op zoek bent naar een nieuwe iPhone die nog een aantal jaar mee kan zonder dat je de hoofdprijs betaalt helpen we je een handje.

Apple iPhone XR

We zetten twee toestellen tegenover elkaar die zich op dit moment in de sweet spot bevinden qua prijs en toekomstbestendigheid. Zowel de iPhone Xr als de iPhone 8 worden nog meerdere jaren bijgehouden door Apple's software-afdeling en beide toestellen zijn wat zachter geprijsd dan de huidige toptoestellen. In dit artikel kijken we naar beide toestellen om er achter te komen welke iPhone het beste bij jou past.Ga je voor een iPhone Xr bij KPN? Dan kan je rekenen op een betrouwbaar netwerk. 

Design

Hoe een smartphone eruitziet is niet voor iedereen van belang, maar toch kan dat een belangrijke factor zijn bij het kiezen voor een nieuw toestel. De Apple iPhone 8 ziet er in vergelijking met de Apple iPhone Xr misschien een beetje oubollig uit. Maar dat is ook niet zo vreemd gezien de iPhone 8 twee jaar geleden is uitgebracht. Toch kan er wat gezegd worden voor het klassieke ontwerp van de iPhone 8. Het toestel heeft in wezen nog dezelfde ontwerpstijl als de eerste iPhone, en dat ziet er gewoon best wel tof uit.

Het nieuwere design van de iPhone Xr is wat gelikter dan dat van de iPhone 8. Bij de Xr wordt nagenoeg de hele voorkant van het toestel gebruikt als schermoppervlak waarmee het toestel afstapt van de retro-iPhone looks. Dat het scherm de hele voorkant vult zorgt ervoor dat de Home-knop bij de iPhone Xr plaats heeft gemaakt voor pixels. In plaats van een vingerafdrukscanner, ontgrendel je de iPhone Xr met je gezicht, een stuk sneller dan met je vinger.

Aan de achterkant verschillen de toestellen niet zoveel van elkaar. Naast de enkele camera in de linkerbovenhoek zit er nog een mooi Apple-logo midden op de achterzijde. De iPhone Xr is ietsje groter dan de iPhone 8 maar ongeveer even dik. Het verschil is slechts 7mm in de lengte van het toestel. Voor beide ontwerpen valt iets te zeggen. Heb je liever een hypermodern uiterlijk waarbij je je gezicht gebruikt om het toestel te ontgrendelen? Of gebruik je liever je vingerafdruk op een smartphone met een wat klassieker uiterlijk?

Apple iPhone XR

Display

Zoals gezegd is de iPhone Xr een iets langer toestel dat bijna de hele voorkant gebruikt voor het beeldscherm. Dat heeft als gevolg dat het scherm meer pixels heeft aan de lange kant van het toestel. In de breedte is er echter niet zo veel verschil tussen de twee. Dat wil zeggen dat de scherpte van de beeldschermen vrij dicht bij elkaar in de buurt ligt. Per vierkante inch heeft de iPhone 8 zelfs iets meer pixels dan de iPhone Xr.

Bij beide toestellen zit het met de kleuren wel goed. Zowel de iPhone 8 als de iPhone Xr geeft kleuren mooi weer met behulp van Apple's Retina-technologie. Mochten de kleuren je nou toch niet helemaal bevallen, dan kun je deze gemakkelijk aanpassen om toch een mooi beeld te krijgen. Ook kunnen beide toestellen gebruik maken van de zogeheten TrueTone-stand. Dat is wat prettiger voor je ogen doordat er een beetje blauw uit het licht wordt gefilterd.

Hardware

Na het uiterlijk van de toestellen zitten de grootste verschillen in de hardware van deze smartphones. Doordat de iPhone 8 een jaartje ouder is dan de iPhone Xr, is de laatstgenoemde wat vlotter. Hierbij willen we graag wel benadrukken dat de A11 Bionic-chip in de Apple iPhone 8 nog steeds sneller is dan je als gebruiker zult merken. Wat betreft het werkgeheugen verschillen de toestellen niet zo veel van elkaar. De iPhone 8 beschikt over 2GB RAM terwijl de Xr met 3GB uit de voeten kan. In de praktijk zul je niets van dit verschil merken. Beide smartphones beginnen qua opslaggeheugen bij 64GB, mocht je meer nodig hebben, dan moet je dat voor de aankoop bedenken gezien je dit niet later nog kan uitbreiden.

Het is natuurlijk fijn wanneer een smartphone het lang volhoudt. Daarbij zijn een paar aspecten van belang; onder andere het formaat van de accu, de zuinigheid van de processor, het formaat van het scherm en de efficiëntie van de software spelen een grote rol bij het bepalen hoelang de accuduur van een smartphone is. Wat dat betreft schelen de iPhone 8 en de iPhone Xr niet veel. Het grootste voordeel van de iPhone 8 is het kleinere scherm. Daardoor hoeven er minder pixels aangestuurd en verlicht te worden. De Xr heeft echter wel een grotere accu en een iets zuinigere processor waardoor deze het wat langer vol zal houden. Beide toestellen zijn overigens draadloos oplaadbaar.

Software

Wat de software van de iPhone 8 en de iPhone Xr betreft is de vergelijking een kort verhaal. Beide toestellen zijn te updaten naar iOS 13, de allernieuwste versie van Apple's iPhone-besturingssysteem. Met deze versie heb je op beide smartphones toegang tot miljoenen apps in Apple's App Store. Ook kun je sinds kort volle bak gamen voor 4 dollar en 99 cent per maand met Apple Arcade. Deze games zijn overigens ook op de iPad en MacBooks te spelen.

Apple iPhone XR

Voor beide toestellen geldt dat ze de komende jaren keurig kunnen rekenen op software-updates vanuit Apple. Dan bedoelen we zowel qua beveiligingsupdates als updates van het besturingssysteem. De software op iPhones is overzichtelijk ingedeeld, van iedere knop is vrij snel duidelijk wat deze doet. Mocht je er toch niet helemaal uitkomen, dan heeft Apple een 'Tips' app op de iPhones staan waar alle informatie omtrent besturing van het toestel nog eens duidelijk uitgelegd staan.

Camera

De camera van een smartphone is voor veel Nederlanders een belangrijke overweging bij de aanschaf van een nieuwe smartphone. Herken jij jezelf ook in dit verhaal? Dan zit het met zowel de iPhone 8 als met de iPhone Xr wel goed. Beide smartphones hebben een enkele lens, maar dat wil niet zeggen dat de toestellen slechte foto's maken. Net als de iPhone 8 heeft ook de iPhone Xr een 12-megapixelcamera op de achterkant en een 7-megapixelselfiecamera aan de voorkant. Naast dezelfde software, zijn beide toestellen dus ook uitgerust met dezelfde camera's.

Met deze camera hoef je haast geen moeite te doen om een mooie foto te maken. De camera in deze iPhones weet kleuren zeer mooi op te vangen. De genomen foto wordt na het nemen van een foto nog een beetje aangevuld om nog scherper en kleurrijkere afbeeldingen te tonen. We kunnen nog veel vertellen over de mooie afbeeldingen, maar een foto vertelt meer dan 1000 woorden. Vandaar dat je hieronder een aantal foto's kunt bekijken die met deze camera genomen zijn.

Apple iPhone XR Apple iPhone XR Apple iPhone XR Apple iPhone XR

Prijs

Op het uiterlijk na is de prijs waarschijnlijk het grootste verschil tussen de twee toestellen. De grootste oorzaak voor dat verschil is natuurlijk de ouderdom van beide toestellen. De iPhone 8 werd in september 2017 gelanceerd terwijl de iPhone Xr een jaartje nieuwer is. Je hoeft je nieuwe smartphone natuurlijk niet in één keer los te kopen. Wanneer het je beter uitkomt kun je ook bijvoorbeeld een iPhone nemen in combinatie met een abonnement. Je kunt dan zelf een beetje bepalen of je liever vooraf wat meer betaalt en maandelijks wat minder, of liever van tevoren zo min mogelijk en maandelijks wat meer.

Zoals gezegd komt het verschil in prijs door het verschil in de leeftijd. Voor de iPhone Xr ben je wat meer kwijt dan voor de iPhone 8, maar dan krijg je ook wel een paar voordelen die een ouder toestel mist. Zoals bijvoorbeeld eerder vermeld kun je met de accu van de iPhone Xr een langere dag overleven dan met de iPhone 8, zonder naar een stopcontact te zoeken. Wel ben je voor de iPhone 8 wat minder kwijt en misschien vind je het niet zo erg om een opladertje in je tas mee te nemen.

Conclusie

Wanneer je het hele stuk hierboven gelezen hebt, dan zul je weten dat er veel overeenkomsten maar ook zeker verschillen tussen de twee iPhones zijn. Aan het eind van de dag komt het altijd aan op voorkeur. Vind je het belangrijk dat je nieuwe smartphone een groot scherm heeft? Of maakt je dat niet zoveel uit als de prijs een stuk lager is? Beide smartphones hebben naar onze mening veel te bieden en dat maakt dat er eigenlijk geen verkeerde keus is.

koptelefooningang

Nog even kort de voordelen van beide toestellen: De iPhone 8 is goedkoper in de aanschaf, is een tikje compacter, heeft een vingerafdrukscanner, heeft meer pixels per inch en heeft een klassiek ontwerp. De iPhone Xr heeft een iets vlottere processor, heeft een groot scherm, heeft een grotere accu en zal iets langer van software-updates genieten. Zoals gezegd hebben allebei de toestellen voor- en nadelen. Welke van deze twee zou jouw voorkeur hebben?

Dit is een samenwerking.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden