Vergelijk 3.222.808 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

GSMinfo special: Deel 1. De verschillen tussen de mobiele besturingssystemen

Door , - 2 reacties

Consumenten kiezen hun toestel steeds vaker op basis van het besturingssysteem. Vooral besturingssystemen als Android en iOS zijn erg populair. Maar welke opties heb je nog meer en wat hebben zij te bieden. GSMinfo bespreekt in deze special de mogelijkheden.

Bij het uitzoeken van een geschikte mobiele telefoon is voortaan niet alleen het toestel zelf van belang, maar de keuze voor een smartphone betekent doorgaans ook een keuze voor een type besturingssysteem. En natuurlijk geldt andersom hetzelfde. Het is daarom belangrijk om te beseffen met welk besturingssysteem - ook wel operating system (OS) genoemd - je wilt gaan werken. Het monopolie dat Microsoft met haar Windows systemen heeft voor PC's, geldt in de minste mate voor de mobiele telefoniesector. Hier is de concurrentie moordend. Dit betekent dat het doorontwikkelen van de systemen voor producenten een must is. Hiervan kan de consument de vruchten plukken.

Verschillen tussen mobiele besturingssystemen
 

Opzet van de vergelijking

In deze vergelijking kijken we naar besturingssystemen die voor de smartphones gebruikt worden. In totaal bespreken we zeven besturingssystemen. Drie in dit eerste deel. Volgende week zal deel 2 verschijnen met de overige vier besturingssystemen. We zullen de kenmerken van het systeem beschrijven en uiteindelijk is het aan jou om jouw keuze te bepalen. In de beschrijving hebben we aandacht voor:

  • Vormgeving & gedachte achter het OS
  • Openheid & geslotenheid van systemen
  • Mogelijkheden tot het upgraden van je software
  • Mogelijkheid tot uitbreiding met applicaties
  • Recente toestellen met dit systeem

In deel 1 van deze vergelijking hebben we aandacht voor Windows Phone 7, Symbian^3 en Bada OS. In deel 2 zullen Android, iOS, MeeGo en BlackBerry OS onder de aandacht worden gebracht.

Windows Phone 7

Windows Phone 7 logoVers van de pers! Afgelopen maandag werd dit gloednieuwe besturingssysteem van Microsoft officieel uitgebracht. Voorheen bood Microsoft Windows Mobile 6.5 aan, maar daarna heeft men zich helemaal gestort op een totale vernieuwing van haar OS. Windows Phone 7 heeft het credo "Always delighted, wonderfully mine' meegekregen. Kortgezegd wil dit zeggen dat het toestellen over de gehele breedte aan de behoeften van de beller moet voldoen en dat Microsoft inzet op personalisatie door de gebruiker. Men kiest niet, zoals sommige andere systemen, voor een focus op gaming of zakelijke bellen.

Microsoft zet in op eenvoud en gebruiksvriendelijkheid. Door de grote vlakken moeten de beschikbareSamsung Omnia 7 functionaliteiten overzichtelijk blijven. Dat moet het gebruik ervan gemakkelijker maken. Windows Phone 7 is een zogenaamd gesloten systeem. Dat wil zeggen dat Microsoft zeggenschap heeft over alle software en hardware van de toestellen. Zo mag er geen eigen interface-laagje over het systeem heen als bijvoorbeeld HTC Sense of Motorola MOTOBLUR. Ook zijn er enkele hardware-eisen als het hebben van drie fysieke toetsen en een minimale processor van 1GHz. Dit heeft als gevolg dat een echte (in dit geval) HTC- of Motorola-vibe over het systeem niet mogelijk is.

Tijdens de presentatie van Microsoft werd al gezegd dat er in het begin van 2011 een nieuwe software update zal komen om eventuele bugs te verwijderen en de 'copy and paste'-functie toe te voegen. Het is mogelijk om applicaties toe te voegen aan je telefoon via Windows Marketplace. Hier zijn games, films en andere handige apps te verkrijgen. Toestellen met Windows Phone 7 zijn op dit moment nog niet te verkrijgen. Wel zijn er al enkelen aangekondigd. Te denken valt aan de HTC Surround, LG Optimus 7 en Samsung Omnia 7 (zie foto rechts). Om een beeld te kunnen krijgen van wat je kunt verwachten van Windows Phone 7, check onderstaande video:

 
 

Symbian^3

Symbian logoSymbian^3 is het nieuwste besturingssysteem voor toestellen van voornamelijk Nokia. Voorheen was Symbian een onafhankelijk bedrijf, maar sinds 2008 heeft Nokia de laatste aandelen opgekocht is het in zijn geheel van de Finnen. Geen wonder dus dat Nokia verreweg de meeste toestellen uitbrengt met Symbian. Op dit moment zijn er nog enkele niet-Nokia telefoons met Symbian S60 zoals de Samsung Omnia HD en de Sony Ericsson Vivaz Pro. Echter, Sony Ericsson liet eind september al weten dat dit hun laatste Symbian-toestel zou worden en kort daarna liet ook Samsung weten de samenwerking te willen gaan stoppen.

De interface van Symbian^3 kenmerkt zich door grote iconen en een intuïtieve structuur van het keuzemenu. Dit maakt het uitermate geschikt voor touchscreen. Het is daarnaast mogelijk om je eigen menu volledig te herstructureren naar jouw wensen. Ook kun je zelf nieuwe pagina'sNokia N8 toevoegen. Je hebt meerder homescreens tot je beschikking met widgets die je zelf kunt toevoegen en eveneens is multitasking (net als op WP7 overigens) mogelijk. Een bijkomstig voordeel van Symbian^3 is dat het ondersteuning biedt voor 4G connectiviteit. Dit netwerk bestaat nog niet in Nederland, maar het zit er wel aan te komen. Dit OS is daar in ieder geval op voorbereid.

Het gaat hier over een open source systeem. Dat betekent dat externe ontwikkelaars toegang krijgen om toevoegingen op het systeem te maken. Op die manier zal Symbian^3 zich over de gehele breedte blijven ontwikkelen. Software updates zullen enkele bugs verwijderen en nieuwe Symbian-functionaliteiten toevoegen. Zo kan Nokia het systeem bij blijven sturen. Extra applicaties kunnen in de Ovi Store worden gedownload. Ontwikkelaars kunnen hier ook hun producten kwijt. Het meest aansprekende Symbian^3 toestel is wellicht de Nokia N8. Dit toestel is op het moment te pre-orderen, maar zal binnenkort zijn release hebben. Toestellen die ook met dit OS zullen worden uitgerust zijn de Nokia C6-01 en Nokia C7. Inmiddels zijn ook al de eerste screenshots van Symbian^4 opgedoken. Ook van Symbian^3 hebben we natuurlijk een filmpje:

Bada OS

Bada OS logoDit Koreaanse besturingssysteem is speciaal ontwikkeld voor en door Samsung en dan in eerste instantie voor Wave-serie van deze producent. Centraal staat de beleving. De nadruk ligt dus vooral op games en multimedia. Ontwikkelaars worden aangemoedigd om applicaties voor Bada OS te produceren en het liefst natuurlijk toepassingen waarmee de belevingskwaliteiten van het systeem het beste tot zijn recht komen. We kunnen hier dus spreken van een open source OS. In juni organiseerde Samsung zelfs een Bada Developer Day in Amsterdam waarbij ontwikkelaars kennis konden maken met het nieuwe systeem en enthousiast gemaakt werden.

'Intuïtief' is ook bij dit besturingssysteem het toverwoord. Vorige week schreven we nog dat de eerste software update van Bada OS (versie 1.2) onderweg is. Met deze update wordt T9 Trace toegevoegd (wat een soort Swype is) en zullen ook enkele bugs getackled worden. De Wave-serieSamsung Wave S8500 van Samsung is erg populair. De Samsung Wave S8500 was de eerste smartphone dat draaide op Bada OS. Inmiddels is dit toestel al meer dan 1 miljoen keer verkocht in Europa. Dit succes is natuurlijk ook mede het gevolg van Bada OS. Blijkbaar wordt het systeem door gebruikers goed ontvangen. Inmiddels is ook de Wave 2 S5250 verkrijgbaar en de Wave 2 S8530 - dat als enige echte opvolger van de Wave S8500 gezien kan worden - zit al in de wachtkamer.

Widgets bij Bada OS zijn relatief groot. Ook bij Bada OS kunnen deze widgets naar eigen wil worden aangepast. Zo zie je maar dat personalisatie van de software voor vrijwel alle OS-aanbieders een big issue is. Applicaties kunnen worden gedownload in de appstore van Samsung. Deze appstore draagt de toepasselijk naam Samsung Apps. In de online winkel worden ontelbaar veel applicaties aangeboden. Tot slot nog een laatste filmpje ter introductie van Bada OS:

 
 

Dit was deel 1 van onze vergelijking van mobiele besturingssystemen. Te zien is dat zaken als 'intuïtieve werking' en 'personalisatie van de software' nadrukkelijk naar voren komen. Waarschijnlijk zullen ontwikkelingen in de toekomst dan ook die kant op gaan. Volgende week zal op GSMinfo.nl deel 2 van dit artikel verschijnen. Daarin bespreken we Apple iOS, Google Android, BlackBerry OS en Nokia/Intel MeeGo. Stay tuned!

Inmiddels ook het tweede deel van dit artikel beschikbaar. Kijk voor een vervolg naar Deel 2. De verschillen tussen de mobiele besturingssystemen.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit artikel? Laat het ons weten en laat een reactie achter!

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden