Vergelijk 2.473.621 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: Google Pixel 3 XL of Pixel 3a XL?

Achtergrond Vergelijking: Google Pixel 3 XL of Pixel 3a XL?
Door ,

Begin mei presenteerde Google haar nieuwste aanwinst: de Pixel 3a XL. Het is een middenklasser die een stuk voordeliger is dan zijn grote broer, de Pixel 3 XL. Wat zijn, afgezien van het prijskaartje, de verschillen tussen beide telefoons? Het antwoord vind je in dit vergelijkingsartikel.

Jarenlang was Google enkel een advertentieplatform en softwareontwikkelaar. In 2011 probeerde de zoekgigant de smartphonemarkt te betreden. Daarvoor lijfde het Motorola Mobility in, de smartphonetak van de Amerikaanse producent Motorola. Google legde destijds een bedrag van maar liefst 12,5 miljard dollar op tafel voor de overname.

Nog geen twee-en-een-half jaar later zet Google de divisie weer in de etalage. Voor 2,9 miljard dollar krijgt Lenovo Motorola Mobility in handen, een schijntje als je nagaat wat de zoekgigant ervoor neertelde. Het gros van de ruim 17.000 patenten en 7.500 patentaanvragen blijven in handen van Google, het financiële verlies van de aankoop neemt ze voor lief.

In een nieuwe poging om de smartphonewereld te veroveren, sluit Google samenwerkingsverbanden af met diverse telefoonmakers. Samen met HTC, Motorola, Samsung, LG en Huawei lanceert Google de ene na de andere Nexus-telefoon. Niet de naam van de zoekgigant, maar die van haar partners staat op de achterkant van de toestellen. Google verstrekt stock Android en zorgt dat er regelmatig nieuwe updates klaarstaan. De laatste Nexus-telefoon die op de markt verscheen was de Huawei Nexus 6P, waarbij de letter -P staat voor Premium.

Huawei Nexus 6P

Hoewel de Nexus-telefoons door velen worden gewaardeerd, is Google niet tevreden met de gang van zaken. Het internetbedrijf wil haar eigen naam op de smartphones plakken. In oktober 2016, precies één jaar na het verschijnen van de laatste Nexus-telefoon, introduceert de zoekreus de Google Pixel en Pixel XL. Dat bevalt zo goed dat er inmiddels ook een tweede en derde generatie zijn.

Net als de Nexus-smartphones krijg je veel waar voor je geld met de Pixel-telefoons. Ze worden gekenmerkt door een strak design, krachtige hardware en ‘schoon’ besturingssysteem. Toch kleeft er één belangrijk nadeel aan de vlaggenschepen: ze zijn peperduur. Niet iedereen kan of wil duizelingwekkende bedragen van duizend euro of meer ophoesten voor een smartphone. De doelgroep die daartoe bereid is relatief klein.

Om meer Pixel-telefoons aan de man te krijgen, lanceerde Google in mei van dit jaar twee nieuwe middenklassers: de Pixel 3a en Pixel 3a XL. Deze kosten de helft van de Pixel 3 en Pixel 3 XL. Of Google haar ambities waar weet te maken, moeten we afwachten.

Vandaag leggen we de Pixel 3 XL en Pixel 3a XL naast elkaar. Wat zijn, afgezien van het prijskaartje, de verschillen tussen beide modellen? Om een antwoord op deze vraag te formuleren kijken we eerst naar de buitenkant. Daarna komen het beeldscherm, de hard- en software en camera’s aan de beurt. Tot slot kijken we of de verschillen het prijsverschil rechtvaardigen en maken we de balans op in de conclusie.

Google Pixel 3 XL

Design

Op het eerste oog lijken de Pixel 3 XL en Pixel 3a XL als twee druppels water op elkaar. Maar schijn bedriegt. In plaats van een aluminium behuizing met soft touch glas heeft de Pixel 3a XL een body van polycarbonaat. Zoals we in onze review over de Pixel 3a XL al schreven betekent dit niet automatisch dat de middenklasser rotzooi is. Integendeel: ondanks de plastic behuizing voelt hij ontzettend degelijk aan en ligt hij prima in de hand.

Google Pixel 3a XL review

Google Pixel 3a XL review

8 jun 2019 - Naast haar high-end telefoons heeft Google onlangs twee gloednieuwe middenklassers uit de doeken gedaan. Eén daarvan is de Google Pixel 3a XL, het toestel dat we in deze review onder de loep nemen. Hij is een stuk voordeliger dan zijn grote broers, maar biedt hij ook dezelfde kwaliteit?

De materiaalkeuze heeft daarentegen wel consequenties voor de stof- en waterbestendigheid. De Pixel 3 XL is IP68 gecertificeerd, wat inhoudt dat je hem een half uur lang onder water kan dompelen bij een diepte van anderhalve meter. Dat moet je met de Pixel 3a XL niet proberen. Om geld te besparen heeft Google de middenklasser niet laten testen door een onafhankelijk onderzoeksbureau voor een IP-rating. Het felbegeerde keurstempel ontbreekt dan ook.

Beide telefoons hebben stereo speakers. Bij de Pixel 3 XL vinden we deze aan de voorzijde, de Pixel 3a XL verbergt er eentje aan de onderkant naast de oplaadpoort. Geluid wordt hierdoor niet rechtstreeks naar je oor gezonden, maar moet deze via een omweg zien te bereiken. Bovendien is de kans groot dat je de speaker bij de Pixel 3a XL afdekt met je hand als je hem in landschapsmodus vasthoudt. Gamen of een videootje kijken is daardoor net iets minder aangenaam.

De Pixel 3a XL heeft aan de bovenkant een koptelefooningang. Bij de Pixel 3 XL heeft Google deze weggelaten. Om in rust van je lievelingsmuziek te genieten of een film of serie te bekijken, ben je bij het vlaggenschip aangewezen op een Bluetooth-headset. Zowel bij de Pixel 3 XL als de Pixel 3a XL vinden we achterop een enkele camera en fysieke vingerafdrukscanner. Beide toestellen zijn verkrijgbaar in Just Black en Clearly White. De Pixel 3 XL is er tevens in de kleur Not Pink. De Pixel 3a XL heeft eveneens een derde kleurvariant genaamd Purple-ish.

Google Pixel 3a XL

Beeldscherm

Als we naar het beeldscherm kijken zien we enkele duidelijke verschillen tussen de Pixel 3 XL en Pixel 3a XL. De Pixel 3 XL heeft het grootste scherm van de twee: deze is 6,3 inch in doorsnee en telt 1440 bij 2960 pixels. De Pixel 3a XL is met zijn beelddiagonaal van 6,0 inch een fractie kleiner dan zijn grote broer. Het scherm heeft een lagere resolutie en is zodoende iets minder scherp, namelijk 1080 bij 2160 pixels. Het verschil in pixeldichtheid (523 ppi tegenover 402 ppi) is met het blote oog niet te zien.

Beeldschermen van moderne smartphones zijn gemaakt van glas. Aangezien glas van nature snel breekt en gevoelig is voor krassen, brengen fabrikanten een beschermlaag aan op hun toestellen. Bij de Pixel 3 XL is dat Corning Gorilla Glass 5, bij de Pixel 3a XL Asahi Dragontrail Glass. Laatstgenoemde is een goedkopere variant die in regel minder goed bestand is tegen valschade. Dat is overigens nog geen garantie dat het scherm van de Pixel 3 XL niet barst of versplintert als het toestel per ongeluk uit je handen glipt. Zowel Corning als Asahi beschermen het scherm prima tegen krassen van voorwerpen als sleutels en losse munten.

Een ander verschil tussen de Pixel 3 XL en Pixel 3a XL is dat het vlaggenschip HDR-content ondersteunt. Het scherm heeft hierdoor een groter dynamisch bereik dan de middenklasser. Voorwaarde is wel dat je video’s in HDR zijn opgenomen, anders merk je nog niets van het verschil. Een YouTube-video ziet er op beide toestellen hetzelfde uit. Wat beide telefoons met elkaar gemeen hebben is dat ze ieder een OLED-display hebben. Het kleurbereik en energieverbruik van het scherm is dus identiek.

We vergeten bijna de levensgrote ‘notch’ van de Pixel 3 XL. Boven in het scherm vinden we een zwarte balk die prominent aanwezig is. Daarin heeft Google de speaker/oorstuk, selfiecamera en diverse sensoren verwerkt. Vergeleken met andere high-end vlaggenschepen is de inkeping fors. Vlak na de presentatie maakte Samsung er een geintje over op Twitter door te zeggen “dat je er een vliegtuig op kunt landen”. De Pixel 3a XL gaat zonder notch door het leven, maar heeft hierdoor wel bredere schermranden.

Google Pixel 3 XL

Hardware

Je begrijpt vast wel dat de Pixel 3 XL en Pixel 3a XL niet dezelfde hardware hebben. Laten we eens een kijkje onder de motorkap nemen, beginnend bij de Pixel 3 XL. Het vlaggenschip wordt aangestuurd door de Qualcomm Snapdragon 845, een octa-core processor die kloksnelheden tot 2,8 GHz weet te halen. De chipset wordt aangevuld met 4GB werkgeheugen. Dat klinkt misschien wat aan de magere kant, maar is in praktijk meer dan voldoende om geen hinder te ondervinden van geheugenproblemen. De opslagcapaciteit is niet uit te breiden met microSD-kaart. Denk van tevoren dus goed na of je voldoende hebt aan 64GB, of dat je liever de dubbele hoeveelheid hebt.

De Pixel 3a XL sprint niet zo hard als zijn grote broer. Om de prijs laag te houden is de Snapdragon 845 vervangen door een Snapdragon 670. Net als de high-end CPU van de Pixel 3 XL telt deze processor acht kernen. De maximale kloksnelheden beperken zich tot 2,2 GHz. Ook Google’s middenklasser is uitgerust met 4GB RAM. In tegenstelling tot de Pixel 3 XL is de mid-ranger slechts in één variant verkrijgbaar: 64GB. Daar zul je het echt mee moeten doen. Gelukkig krijg je met Google Foto’s onbeperkte opslagruimte voor al je foto’s en video’s. Dat geldt overigens ook voor de Pixel 3 XL.

Zowel de Pixel 3 XL als de Pixel 3a XL bieden ruimte voor één fysieke nanosimkaart. Beide toestellen op het moederbord een elektronische simkaart of e-sim. Helaas biedt deze momenteel nog geen enkele meerwaarde in Nederland, omdat geen enkele provider deze techniek ondersteunt. In het onderstaande artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden en voor- en nadelen van de e-sim.

Alles wat je moet weten over de e-sim

Alles wat je moet weten over de e-sim

15 jan 2018 - Misschien heb je de term e-sim al eens voorbij horen komen. Het is de opvolger van de traditionele, fysieke simkaart die we nu kennen. Hoe werkt de e-sim? Wat zijn de voordelen ervan? En wanneer kunnen we deze techniek in ons land verwachten? Al deze onderwerpen komen aan bod in dit artikel.

Een andere feature die we op beide telefoons aantreffen, is Active Edge. In de zijkant van de behuizing zitten drukgevoelige sensoren. Door hier in te knijpen wordt Google Assistant geactiveerd. Het openen van de digitale assistent is momenteel het enige wat je met Active Edge kunt. Als je deze nieuw of nauwelijks gebruikt of Google Assistant te vaak naar jouw zin in beeld verschijnt, is uitschakelen de enige oplossing.

De Pixel 3 XL heeft een 3430 mAh batterij. De goedkopere Pixel 3a XL heeft een accucapaciteit bijna 10 procent meer power, namelijk 3700 mAh. Beide zijn in een moordend hoog tempo opgeladen dankzij de bijgeleverde 18 watt quick charger. Draadloos opladen is voorbehouden aan de Pixel 3 XL. Dat heeft enerzijds te maken met de materiaalkeuze van de behuizing: wireless charging is niet mogelijk als de buitenkant van polycarbonaat is gemaakt. Anderzijds ontbreekt de spoel om draadloos energie op te slaan. Dat de Pixel 3a XL niet draadloos is op te laden verbaast ons niet: het is immers een middenklasser, hoeveel telefoons in dit prijssegment kun jij opnoemen die wel de Qi-standaard voor wireless charging ondersteunen?

Software

Kenmerkend voor Pixel-telefoons is de pure Android-ervaring die ze bieden. Geen features die je niet of nauwelijks gebruikt, geen bloatware die alleen maar opslagruimte in beslag neemt. Bovendien ben je ruime tijd verzekerd van software- en beveiligingsupdates. Bij de meeste Android-telefoons is het maar de vraag of en wanneer ze updates ontvangen, en hoelang. Google belooft dat haar telefoons ten minste twee nieuwe versies van haar besturingssysteem krijgen na lancering. Verder ontvang je van de zoekgigant minimaal drie jaar maandelijks security updates en patches.

Google Pixel 3 XL

Aanvankelijk was Google Assistant exclusief beschikbaar voor Pixel-telefoons. Dat is tegenwoordig wel anders. Fabrikanten als LG en Motorola hebben de digitale assistent in diverse telefoons uit hun assortiment geïntegreerd. Je kunt hem (of haar) alles vragen, bijvoorbeeld als je wil weten hoe laat de trein vertrekt, of hij vertraging heeft en waar je een terrasje kunt pakken gebaseerd op jouw locatie. Naast Google Assistant zijn de Pixel 3 XL en Pixel 3a XL eveneens uitgerust met Google Lens, Now Playing en een shush mode. Met deze laatste feature springt je telefoon in de niet-storen modus als je hem met het scherm naar beneden op tafel legt. Je ontvangt dan geen notificaties. Zodra je hem weer omdraait met het scherm naar boven, is alles weer als van ouds.

Camera

Als je een smartphone met een geweldige camera zoekt, ben je zowel bij de Pixel 3 XL als de Pixel 3a XL aan het juiste adres. De primaire camera is namelijk identiek. Deze heeft een resolutie van 12.2 megapixel, een diafragma van f/1.8 en is uitgerust met optische en elektronische beeldstabilisatie. Ook is hij uitgerust met een nieuwe fotografiemodus genaamd Nachtzicht. Als je ’s avonds laat plaatjes schiet in deze modus, zijn je foto’s scherper, gedetailleerder en beter belicht. Video’s schiet je in 4K met een frameratesnelheid van 30 fps.

Toch is er één verschil tussen de camera van de Pixel 3 XL en Pixel 3a XL: de eerste beschikt over Pixel Visual Core. Deze chip verwerkt je kiekjes nog sneller als je in HDR fotografeert. Klinkt dat goed in de oren? Dan moet je voor het vlaggenschip gaan en de middenklasser links laten liggen.

De Pixel Core is niet het enige verschil tussen de telefoons. De Pixel 3 XL heeft aan de voorzijde niet één, maar twee 8-megapixelselfiecamera’s. De Pixel 3a XL moet genoegen met één camera. Het paradepaardje van Google schiet hierdoor mooiere selfies, omdat het bokeh-effect nog realistischer is dankzij de extra lens.

Google Pixel 3a XL

Prijskaartje

Het instapmodel van de Pixel 3 XL kostte bij introductie net geen duizend euro. De uitvoering met extra opslagcapaciteit ging over de toonbank voor 1.150 euro. Hefty prices, maar de prijs is sinds de lancering flink gezakt. Via onze prijsvergelijker vinden we het basismodel voor minder dan 650 euro. De variant met twee keer zoveel opslagruimte is op het moment van schrijven 200 euro duurder (850 euro).

De Pixel 3a XL is nog relatief nieuw en heeft nog geen kans gehad om in prijs te dalen. Aan de middenmoter hangt momenteel een prijskaartje van 549 euro.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er forse verschillen tussen de Google Pixel 3 XL en Google Pixel 3a XL. Dat is goed, want dat betekent dat er daadwerkelijk iets te kiezen valt. De Pixel 3 XL is gemaakt van premium bouwmaterialen, wat je gezien zijn prijskaartje ook mag verwachten. Tevens is hij stof- en waterbestendig, wat bij de Pixel 3a XL niet het geval is. Tenzij je een uitgesproken voorkeur hebt voor of tegen de notch, zijn de schermen van beide telefoons nagenoeg één-en-hetzelfde.

Wat betreft rekenkracht heeft de Pixel 3 XL de betere papieren. Dat wil niet zeggen dat de Pixel 3a XL traag is. Integendeel: in onze review schreven we dat de Snapdragon 670 lekker rap en vlot is en voor de doorsnee smartphonegebruiker zeker volstaat. De opslagcapaciteit is wel een heikel punt. Extra opslagruimte bijkopen is in beide gevallen geen optie. De Pixel 3 XL is er daarom met 64GB of 128GB intern geheugen. De Pixel 3a XL is enkel verkrijgbaar als 64GB-variant. Dat is een belangrijk argument om al dan niet voor de Pixel 3 XL te kiezen.

De Pixel 3a XL heeft op papier de langste adem van de twee. Hij heeft niet alleen een grotere batterij, maar heeft tevens een kleiner scherm en lagere schermresolutie. Door deze zaken verbruikt hij minder energie dan zijn tegenhanger. De Pixel 3 XL is daarentegen draadloos op te laden, al moet je daarvoor wel een aparte wireless charger aanschaffen.

Google Pixel 3a XL prijzen vergelijken

Google Pixel 3a XL
Met abonnement: Vanaf € 24,00 p/m
Los toestel: € 464,00

Vergelijk prijzen

De Android-ervaring is op beide telefoons identiek. Ook hebben ze dezelfde 12.2-megapixelcamera, die gegarandeerd haarscherpe plaatjes aflevert. Aan de voorzijde heeft de Pixel 3 XL niet één, maar twee 8-megapixelcamera’s. Met de Pixel 3a XL schiet je selfies met één camera.

Als we de basisuitvoering van de Pixel 3 XL vergelijken met de Pixel 3a XL, is de aanschafprijs de afgelopen maanden behoorlijk gekrompen. Het prijsverschil tussen beide telefoons bedraagt nu nog maar 100 euro. Daardoor is in onze ogen de Pixel 3 XL de betere keuze. Steek je dat geld liever in je eigen zak (wat heel begrijpelijk is), met de Pixel 3a XL haal je eveneens een topper in huis. Het zou ons niet verbazen als de middenmoter van Google de komende maanden ook in prijs daalt. Als je niet direct een nieuwe telefoon nodig hebt, kan het lonen om hiermee nog even te wachten.

Google Pixel 3 XL

Google Pixel 3 XL beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Tele2 24 mnd 200 1000 € 31,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 31,50 € 0,- Bekijken
Ben 24 mnd 100 2000 € 34,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 37,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 5000 € 40,50 € 0,- Bekijken
Alle Google Pixel 3 XL aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden