Vergelijk 3.050.164 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

WhatsApp privacyinstellingen: alles wat je moet weten

Achtergrond WhatsApp privacyinstellingen: alles wat je moet weten
Door ,

We maken ons steeds vaker zorgen om onze privacy. Sommige applicatieontwikkelaars eisen dat we bijna al onze persoonlijke informatie prijsgeven. WhatsApp daarentegen geeft gebruikers de mogelijkheid om bepaalde zaken voor de buitenwereld af te schermen. In dit artikel zetten we de belangrijkste privacy settings van de populaire berichtendienst op een rijtje.

Voor de meesten is een leven zonder WhatsApp niet voor te stellen. Het basisprincipe van de berichtendienst is simpel. Je hebt een vraag en wil deze aan iemand uit je vrienden- of kennissenkring voorleggen. In plaats van deze persoon te bellen stuur je hem een berichtje. Een sms’je? Kan, maar daarvoor moet je betalen. In plaats daarvan stuur je een ‘appje’. De ontvanger ziet je vraag voorbijkomen en reageert erop. Meer komt er niet kijken bij WhatsApp.

WhatsApp is gebruiksvriendelijk en bovenal gratis. Geen wonder dat de berichtendienst mateloos populair is. Volgens Jan Koum, bedenker en voormalig CEO van WhatsApp, gebruiken anderhalf miljard mensen wereldwijd maandelijks de messaging app. Daarvan zijn een slordige 11,5 miljoen gebruikers afkomstig uit Nederland. Met z’n allen versturen we dagelijks meer dan 55 miljard berichten en 4,5 miljard foto’s. Dat zijn ruim 635.000 berichten per seconde.

Door de jaren heen heeft de berichtendienst heel wat nieuwe features gekregen. Zo verscheen in 2011 Group Chat, ook wel beter bekend als groepen. Halverwege 2013 introduceerde WhatsApp voice messaging. Begin 2015 verscheen WhatsApp ten tonele, waardoor de berichtendienst voortaan ook via de desktop en laptop is te gebruiken. De meest recente toevoegingen zijn groepsgesprekken en stickers (beide 2018).

Privacyzorgen

Toch heeft WhatsApp geen smetteloze reputatie. Het begon allemaal met de overname door Facebook. Mark Zuckerberg, de topman van Facebook, legde in oktober 2014 maar liefst 19,5 miljard dollar neer om de messaging app van Koum in te lijven. Tot op de dag van vandaag is het een astronomisch bedrag dat ongeëvenaard is.

WhatsApp

Direct na de inlijving ontstonden de eerste zorgen. Facebook is immers een bedrijf dat haar geld verdient door advertenties te verkopen op haar platform. De meesten vroegen zich af of Zuckerberg WhatsApp ook zou platgooien met banners. Koum, die WhatsApp inmiddels heeft verlaten, beloofde destijds dat WhatsApp reclamevrij is en blijft. In november 2018 bevestigde WhatsApp medeoprichter Brian Acton tegenover Forbes dat WhatsApp een nieuw verdienmodel krijgt, gebaseerd op advertenties. Dat werd in mei nog eens opnieuw bevestigd op de Facebook Marketing Summit in Rotterdam.

Gebruikers hebben ook flink wat commentaar geleverd op de blauwe vinkjes, die in 2014 hun opwachting maakten. Als je een bericht verstuurt verschijnen er twee doorzichtige vinkjes in beeld. Zo weet je dat je boodschap is bezorgd. Als deze blauw kleuren, betekent dit dat de ontvanger je bericht heeft gelezen. Maar wat als je niet direct tijd of zin hebt om te reageren? Voor je het weet heb je het aan de stok met de afzender. ‘Een grove schending van mijn privacy’, zo klaagden velen.

Sindsdien heeft WhatsApp allerlei mogelijkheden geïmplementeerd om onze privacyzorgen weg te nemen. Het uitschakelen van de blauwe vinkjes is één maatregel. In dit artikel noemen we nog een aantal andere maatregelen die je kunt nemen om niet al je informatie aan anderen prijs te geven.

#1 Uitschakelen van de blauwe vinkjes

We beginnen met de (gehate) blauwe vinkjes. Zoals gezegd verklapt de blauwe kleur dat de ontvanger je bericht heeft gelezen. Het is mogelijk om deze uit te schakelen. Er is geen echter nergens een optie die ‘blauwe vinkjes uitschakelen’ heet. WhatsApp noemt de vinkjes ook wel ‘leesbewijzen’.

De blauwe vinkjes uitschakelen gaat als volgt:

 • Ga naar het instellingenmenu (tik op de drie verticale puntjes rechtsboven in de hoek op Android-telefoons, of linksonder in de hoek op het tabblad ‘Instellingen’ op een iPhone).
 • Ga naar Account en Privacy.
 • Onderin vind je de optie ‘Leesbewijzen’ met een schuifknop. Zet deze om en de blauwe vinkjes zijn uitgeschakeld.

Houd er rekening mee dat je geen leesbewijzen kunt verzenden of ontvangen als je de blauwe vinkjes uitschakelt. Met andere woorden, anderen zien niet wanneer jij een bericht hebt gelezen, maar andersom jij ook niet van anderen. Voor groepschats is het niet mogelijk om de leesbewijzen of blauwe vinkjes uit te schakelen.

WhatsApp WhatsApp WhatsApp

#2 ‘Laatst gezien’ uitschakelen

Afgezien van de leesbewijzen kan een ander ook zien wanneer jij voor het laatst WhatsApp hebt gebruikt. Op het startscherm bij het tabblad ‘Chats’ verschijnt achter de naam van de gebruiker de dag of het tijdstip. Begrijpelijkerwijs vindt niet iedereen het prettig als iedereen dit van hem of haar weet.

Ook dit is eenvoudig uit te schakelen.

 1. Ga naar Instellingen > Account > Privacy.
 2. Bovenin vind je de optie ‘Laatst gezien’. Als je daar op tikt krijg je drie keuzes voorgeschoteld: iedereen, mijn contacten en niemand. Bij de eerste kan iedereen zien wanneer je voor het laatst WhatsApp hebt gebruikt, bij de tweede alleen jouw contactpersonen en bij de derde helemaal niemand.
 3. Maak een keuze en dag en tijdstip verschijnen niet langer achter je naam.

Net als bij de blauwe vinkjes geldt dat als je ‘Laatst gezien’ uitschakelt je ook niet van anderen kunt zien wanneer zij WhatsApp voor het laatst hebben geraadpleegd.

#3 Toegang tot je profielfoto beperken

Als je een WhatsApp account aanmaakt, krijg je de vraag om een profielfoto toe te voegen. De meesten gebruiken hiervoor een selfie, maar uiteraard kun je hiervoor ook een afbeelding gebruiken die je op internet hebt gevonden. Deze foto is te zien als je een chat begint met een van je vrienden, maar ook in groepsgesprekken en het contactoverzicht van anderen.

In theorie kan iedereen die jou aan zijn contactoverzicht heeft toegevoegd jouw profielfoto bekijken. Vind je dat geen prettige gedachte? Dan is het mogelijk om de toegang tot deze foto of afbeelding te beperken.

 1. Ga naar Instellingen > Account > Privacy.
 2. Zoek de optie ‘Profielfoto’. Net als bij ‘Laatst gezien’ heb je de keuze uit iedereen, mijn contacten en niemand.
 3. Maak een keuze om te bepalen wie wel en niet je profielfoto mag bekijken.

WhatsApp

#4 Bepalen wie je status mag bekijken

Als je een WhatsApp profiel aanmaakt kun je naast een profielfoto ook een status opgeven. Deze kan op ieder gewenst moment aangepast worden, bijvoorbeeld om aan te geven dat je aan het sporten bent of in een vergadering zit en dus niet bereikbaar bent. Daarvoor ga je naar instellingen, tik je op je profielfoto en zoek je het kopje ‘Info’.

Als je op de profielfoto van iemand uit je contactlijst drukt en vervolgens op de -i knop, dan zie je zijn of haar status in beeld. Deze is tevens zichtbaar in je contactenlijst. Wil je liever niet dat deze voor iedereen zichtbaar is? Schakel hem dan uit.

 1. Ga naar Instellingen > Account > Privacy.
 2. Zoek het kopje ‘Info’ en maak een keuze uit iedereen, mijn contacten of niemand.

#5 ‘Live locatie’ uitschakelen

Met de functie ‘Live locatie’ geef je in realtime je huidige locatie door aan een persoonlijke chat of groepsgesprek. Je hebt zelf in de hand hoelang en met wie je je live locatie deelt. Hiervoor moet je wel eerst via het instellingenmenu van je smartphone aangeven dat WhatsApp je locatie mag delen. Hiervoor ga je naar Instellingen > Apps en meldingen > Geavanceerd > App-machtigingen > Locatie. Daar selecteer je WhatsApp. Langs dezelfde weg kun je op ieder moment deze machtiging weer intrekken.

Om je live locatie te delen, open je een chat, druk je op het paperclip-icoontje en kies je de optie Locatie. Dan geef je aan hoelang je locatie gedeeld mag worden. Wil je eerder stopzetten met het uitzenden van je locatie? Open dan de chat en druk op Stoppen met delen. Wil je je locatie helemaal niet meer delen? Doe dan het volgende:

 1. Ga naar Instellingen > Account > Privacy.
 2. Zoek de optie ‘Live locatie’ en tik op ‘Stoppen met delen’.

WhatsApp

End-to-end encryptie

Zoals je ziet zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om je privacy te regelen. WhatsApp rolt momenteel een optie uit waarmee iemand je eerst een privé-uitnodiging moet versturen alvorens hij of zij je aan een groepschat kan toevoegen. Deze nieuwe feature werd in april jongstleden aangekondigd en kan ieder moment zijn opwachting maken in ons land.

Eén aspect zijn we nog vergeten toe te lichten: end-to-end encryptie. Deze maatregel werd in de eerste helft van 2016 doorgevoerd door WhatsApp. In een notendop zorgt end-to-end encryptie ervoor dat alleen jij en de ontvanger (gesproken) berichten, foto’s, video’s of documenten kunnen lezen en inzien. Zelfs medewerkers van WhatsApp hebben geen toegang tot deze berichten en mediabestanden. De politie en opsporingsdiensten kunnen dus hoog en laag springen, in geen geval weten ze ooit wat jij hebt gezegd of verstuurd.

Dankzij end-to-end encryptie weet je zeker dat jouw gesprekken en data niet in de verkeerde handen vallen. Hiervoor hoef je niets te doen: de functie staat altijd aan en het is onmogelijk om deze uit te schakelen.

WhatsApp

App name
 
Communicatie

WhatsApp is een populaire berichtendienst waarmee je gemakkelijk berichten, foto's en video's kunt uitwisselen met vrienden en familie. WhatsApp is een van de meest gedownloadde apps van dit moment en kan nu ook gebruikt worden om mee te bellen.

Play Store App Store

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden