Vergelijk 3.136.249 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Google Maps toont snelheidscontroles: raakt Waze overbodig?

Achtergrond Google Maps toont snelheidscontroles: raakt Waze overbodig?
Door ,

Afgelopen week introduceerde Google wederom nieuwe features op haar Maps-applicatie. De functies zijn oorspronkelijk afkomstig van Waze, de navigatie-applicatie die de Amerikaanse techgigant enkele jaren geleden kocht. De relevantie van de opgekochte navigatie-app lijkt hierdoor langzaam maar zeker te vervagen. Wij vertellen je waar Waze zich nog altijd mee onderscheidt.

Het is ongeveer zes jaar geleden dat Google kaartendienst Waze overnam. De sociale verkeersapplicatie mag dan in Nederland niet heel populair zijn, wereldwijd is het een van de meest gebruikte applicaties om van A naar B te reizen. Met de overname ging naar verluidt een bedrag gepaard van rond de 1,1 miljard dollar. Google maakte er geen geheim van functies van de populaire reis-app op den duur te willen implementeren in Google Maps. 

Drie apps om je veilig te gedragen in het verkeer

Drie apps om je veilig te gedragen in het verkeer

26 jul 2017 - Piep piep, piep piep. Kun jij je maar moeilijk te bedwingen om je smartphone links te laten liggen als je aan het rijden bent? Gelukkig zijn er een aantal ontwikkelaars die apps hebben ontwikkeld om onze aandacht op de weg te houden. In dit artikel noemen we er drie.

Google Maps versus Waze

Hoewel je de stap kunt zien als het opkopen van concurrentie, bracht het verkeersgebruikers vooral handige voordelen, met name Maps-gebruikers. Denk hierbij aan het tonen van wegwerkzaamheden, het aanbevelen van alternatieve routes als er realtime verkeerssituaties wijzigen, en sinds afgelopen donderdag vind je ook meldingen van snelheidslimieten én snelheidscontroles terug in meer dan 40 landen waar Maps te gebruiken is, waaronder Nederland. Deze features worden geüpdatet door de Maps-community en informatie van autoriteiten. 

google maps google maps

De overname van Waze-features door Google Maps verloopt eigenlijk vrij langzaam. Toch kun je zo je twijfels hebben over de meerwaarde van Waze onderhand. Als je de van oorsprong Israëlische applicatie enkel gebruikt om een autoroute uit te stippelen, biedt de app relatief weinig meerwaarde. Er zijn echter nog altijd diverse factoren die Waze een interessantere applicatie kunnen maken dan Google Maps. Hieronder vermelden we de belangrijkste eigenschappen die Waze onderscheiden van Google Maps en andere concurrerende navigatie-applicaties.

Hechtere community

Misschien wel de meest belangrijke eigenschap van Waze is de sociale integratie. Waze heeft namelijk veel weg van een sociaal netwerk. Op de map van de applicatie zie je andere Waze-gebruikers op de weg. Naast dat je als Waze-gebruiker anderen kunt alarmeren voor ongelukken, wegafzettingen en andere incidenten, is er ook de mogelijkheid om andere gebruikers een autorit aan te bieden. Veel socialer kan het niet worden.

Waze Waze

Terwijl je voor het aanbieden van reguliere autoritjes gebruik kunt maken van de reguliere app, is er ook Waze Carpool voor, je raadt het al, carpoolritjes te regelen. Ook hier komt het sociale aspect van de Waze-community naar boven drijven. De applicatie kan jou als gebruiker koppelen aan een wildvreemde die dezelfde kant op moet als jij, met als enige connectie de Waze-applicatie. We hebben geen idee of er al Waze-liefdesbaby's op deze planeet rondlopen, maar het is weer eens iets anders dan eindeloos Tinderen.

Vriendelijker voor je portemonnee

Zoals gezegd implementeerde Google in haar eigen Maps-applicatie de optie om snelheidscontroles en snelheidslimieten weer te geven. Dat kan je enkele euro's besparen. Waze gaat nog altijd een stap of twee verder. Bij de sociale verkeersapplicatie wordt namelijk gelet op jouw eigen snelheid. Ga je te hard? Dan kun je aangeven dat Waze jou moet waarschuwen, waardoor je erger voorkomt. Wellicht dat Google op den duur deze feature verder uitwerkt zoals in Waze, maar vooralsnog is dat niet aan de orde.

Waze

Een andere prettige functie van de applicatie is het melden van brandstofprijzen. Sta je bij een tankstation en merk je op dat de prijzen wel erg voordelig zijn? Via de oranje knop 'Melden' is het mogelijk om de actuele brandstofprijzen door te geven aan andere Waze-gebruikers. Wil je zelf (actuele) benzineprijzen opzoeken? Dit is mogelijk door op de blauwe knop met het witte pijltje naar beneden te drukken. Tik vervolgens het benzinestationicoontje en je ziet een overzicht van alle prijzen. Let erop dat deze functionaliteit pas na 160 kilometer rijden met Waze te gebruiken is. Vermoedelijk om zo trollen en dergelijken buiten de deur te houden.

Meer aanpasbaarheid

Vanaf de eerste minuut dat je Waze in gebruik hebt, merk je waarschijnlijk al snel op hoeveel bewegingsvrijheid je hebt. Alles ziet er vrolijk en duidelijk uit, het instellen van diverse adressen en vaak gebruikte routes zijn zo geïnstalleerd. De kaartweergave is in het instellingenmenu eveneens aan te passen. Het is mogelijk om jezelf en/of andere 'Wazers' onzichtbaar te maken op je kaart. Maak je jezelf onzichtbaar voor anderen? Dan kun je alsnog van de Waze-functionaliteiten gebruikmaken.

Waze Waze Waze

Als laatste is ook nog interessant om te weten dat je niet vastzit aan één navigatiestem. De standaard stem heet Femke voor Nederlanders. Je hebt de optie om een andere Nederlandse stem te gebruiken. Het is ook mogelijk om de exotische route te bewandelen en een Vlaamse, Engelse of een van de andere tientallen stemmen in te stellen. Houd er rekening mee dat niet elke stem de straatnamen kent. Dit staat aangegeven in het instellingenmenu.

Tot slot

Het is zeker niet uitgesloten dat bovengenoemde functies op den duur ook worden overgenomen door Google Maps. Vooralsnog is er nog voldoende ruimte voor de twee navigatie-applicaties om naast elkaar te leven. Met name de sociale verkeersdeelnemer zal zich verheugen met het feit dat Waze bij lange na nog niet dood en begraven is.

Waze

App name
 
Navigatie

Met Waze kan je gemakkelijk navigeren, alleen dan op een sociale manier. Alle Wazers zijn met elkaar verbonden, en geven elkaar dus ook informatie door. Waar files staan, waar de politie staat te flitsen en of er wegwerkzaamheden zijn. Er zit een heel puntensysteem aan vast, zodat je mooi kan zien wie van je vrienden er de grootste asfalttijger is.

Play Store App Store

Google Maps

App name
 
Navigatie

De navigatie-app van Google die je overal ter wereld brengt waar je moet zijn. Ontdek de beste plekken in de stad, hou rekening met realtime verkeersinfo en vind gedetailleerde informatie over meer dan 100 miljoen plaatsen. 

Play Store App Store

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden