Vergelijk 2.693.293 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: OnePlus 7 of OnePlus 7 Pro?

Achtergrond Vergelijking: OnePlus 7 of OnePlus 7 Pro?
Door ,

Sprint je naar de winkel om de OnePlus 7 Pro aan te schaffen? Of probeer je met man en macht het geduld op te brengen totdat de OnePlus 7 in ons land arriveert? Ze hebben veel gemeenschappelijke karaktertrekjes, maar er zijn ook een aantal duidelijke verschillen tussen beide vlaggenschepen. In dit artikel kijken we naar de overeenkomsten en verschillen.

Het zal je vast niet ontgaan zijn dan OnePlus voor het eerst niet één, maar twee nieuwe flagship killers uit de doeken heeft gedaan: de OnePlus 7 en OnePlus 7 Pro. De eerste is de opvolger van de OnePlus 6T, met een aantal incrementele upgrades. De OnePlus 7 Pro heeft een aantal ‘experimentele eigenschappen’ zoals de fabrikant het noemt. Vanwege deze extra’s is hij prijziger dan het instapmodel.

OnePlus heeft besloten om de OnePlus 7 Pro eerst uit te brengen. Deze is sinds dinsdag 21 mei verkrijgbaar in ons land vanaf 709 euro. De OnePlus 7 volgt in juni en gaat over de toonbank voor een vraagprijs van 559 euro voor de basisuitvoering. Is het slim om nu al in de rij aan te sluiten en de OnePlus 7 Pro in huis te halen? Of is het verstandiger om wat meer geduld op te brengen en flink wat te besparen op de OnePlus 7?

Om een antwoord te geven op deze vraag, hebben we de overeenkomsten en verschillen tussen de OnePlus 7 en OnePlus 7 Pro op een rij gezet. Daarvoor kijken we naar de belangrijkste aspecten van een smartphone: het design, het beeldscherm, de hard- en software, de camera’s en het prijskaartje.

OnePlus 7 Pro

Design

Op het eerste gezicht lijken de OnePlus en OnePlus 7 Pro als twee druppels water op elkaar. Als je beide toestellen van dichterbij bekijkt, zien we aantal duidelijke verschillen. Laten we beginnen met de OnePlus 7. Deze heeft dezelfde uiterlijke kenmerken als zijn voorganger, de OnePlus 6T. De afmetingen zijn identiek, evenals de vormgeving van het beeldscherm, dubbele camera aan de achterkant en mate van waterbestendigheid. De behuizing is eveneens gemaakt van glas en aluminium dat wordt afgedekt door Corning Gorilla Glass 6.

De OnePlus 7 Pro lijkt zoals gezegd in hoofdlijnen op de OnePlus 7, maar heeft toch enkele onderscheidende kenmerken. Om te beginnen heeft hij een groter scherm, wat betekent dat hij net wat groter is. De dimensies van de OnePlus 7 Pro bedragen 162,6 bij 75,9 bij 8,8 millimeter. De OnePlus 7 is minder lang, breed en dik dan zijn grote broer en weegt hij enkele grammen minder (182 gram tegenover 206 gram).

Naast het grotere OLED-scherm zijn deze afwijkingen te danken aan het feit dat de OnePlus 7 Pro geen zichtbare selfiecamera heeft. Deze is verstopt in de behuizing en komt tevoorschijn als je een selfie wil schieten. Hiervoor heeft de OnePlus 7 Pro onder de kap een motortje die het geheel in beweging brengt. Het extra onderdeel verklaart waarom de OnePlus 7 Pro dikker en zwaarder is dan de OnePlus 7.

OnePlus 7

Toen OnePlus afgelopen jaar de OnePlus 6T introduceerde, meldde de fabrikant dat het toestel stof- en waterbestendig is. Een officieel IP-keurmerk ontbreekt echter. Dat is ook bij de OnePlus 7 en OnePlus 7 Pro het geval. In het laboratorium van OnePlus is de waterbestendigheid van de vlaggenschepen uitvoerig getest, een IP-rating door een onafhankelijk bureau ontbreekt om de prijs laag te houden. Een koptelefoonaansluiting ontbreekt eveneens bij beide topmodellen, waardoor je dus bent aangewezen op een draadloze headset.

Je hebt maar één kans om een eerste indruk achter te laten. In onze ogen slaagt de OnePlus 7 Pro daar het beste in. De OnePlus 7 is enkel verkrijgbaar in de kleur Mirror Gray. Naast Mirror Gray kun je de OnePlus 7 Pro ook bestellen in de kleuren Almond en Nebula Blue. Vooral de blauwgekleurde variant ziet er gaaf uit en heeft een echte wauw-factor.  

Beeldscherm

Zojuist merkten we al op dat de OnePlus 7 een ander beeldscherm heeft dan de OnePlus 7 Pro. Net als de OnePlus 6T heeft de OnePlus 7 een ‘notch’ in de vorm van een waterdruppel. Daar vinden we bij de flagship killer de selfiecamera. Bij de OnePlus 7 Pro ligt het accent op een full screen benadering. Omdat de selfiecamera mechanisch opduikt en verdwijnt, heeft het scherm geen inkeping nodig. Niets leidt jou af als je op de OnePlus 7 Pro naar video’s kijkt.

We stipten net ook al aan dat de OnePlus 7 een kleiner scherm heeft dan zijn grote broer. Hij heeft een beelddiagonaal van 6,41 inch. De OnePlus 7 Pro is voorzien van een 6,67 inch groot scherm. Het schermgrootte is echter niet het enige verschil tussen beide vlaggenschepen. De OnePlus 7 Pro heeft een hogere schermresolutie, waardoor bewegende beelden en foto’s er nog scherper uitzien. OnePlus heeft haar telefoons altijd een Full HD of Full HD+ display gegeven. De OnePlus 7 Pro is het eerste toestel van de Chinezen met een schermresolutie van 1440 bij 3120 pixels, oftewel QHD+.  De pixeldichtheid bedraagt hierdoor 516 ppi. Ter vergelijking: de OnePlus 7 komt niet verder dan 402 ppi.

OnePlus 7 Pro

De OnePlus 7 Pro heeft op nog enkele andere vlakken een voorsprong ten opzichte van de OnePlus 7. Hij is de enige van het duo die HDR10+ content kan afspelen. Hierdoor heeft hij hogere contrasten, wat duidelijk naar voren komt als je de voor- en achtergrond van elkaar probeert te onderscheiden. Voorwaarde is wel dat de video’s in HDR10+ zijn opgenomen, anders heb je er nog niets aan.

Het grootste verschil is echter de verversingssnelheid. De OnePlus 7 doet dit op een frequentie van 60 hertz, de OnePlus 7 Pro heeft een verversingsratio van 90 hertz. Of je nou door het instellingenmenu bladert, naar overgangsanimaties kijkt of op internet surft: alles springt ongekend vloeiend voorbij. Niet voor niets noemt OnePlus het scherm van de OnePlus 7 Pro een Fluid AMOLED-display.

Houd er rekening mee dat een hogere verversingssnelheid betekent dat het scherm meer stroom vreet dat een standaard 60 hertz display. Het enige dat je hier momenteel aan kunt doen is de verversingsfrequentie instellen op 60 hertz in plaats van 90 hertz. Goed om te weten: in sommige situaties schakelt de software automatisch over naar 60 hertz, bijvoorbeeld als je een telefoontje pleegt, de camera-app gebruikt of Full HD-video’s bekijkt. OnePlus heeft toegezegd in de toekomst nog een patch uit te rollen die het toestel van een dynamische refresh rate voorziet.

Wat de OnePlus 7 en OnePlus 7 Pro met elkaar gemeen hebben, is dat ze ieder een Optic AMOLED-display hebben. Het kleurbereik is eveneens identiek, namelijk sRGB en DCI-P3. De OnePlus 7 Pro heeft weliswaar het grotere scherm en hogere schermresolutie van de twee, de 19,5:9 beeldverhouding is daarentegen hetzelfde. De leesstand en nachtstand vinden we op beide toestellen terug. De OnePlus 7 heeft daarentegen 2.5D Corning Gorilla Glass terwijl de OnePlus 7 Pro uitgerust is met 3D Corning Gorilla Glass. Simpel gezegd: de schermranden aan beide zijkanten lopen naadloos over in de achterkant. Daardoor ligt hij net wat comfortabeler in de hand dan de OnePlus 7.

OnePlus 7

Hardware

Als we een blik werpen op de interne componenten, zien we geen levensgrote verschillen. Het kloppend hart van beide vlaggenschepen is de Qualcomm Snapdragon 855, een octa-core processor die in staat is pieksnelheden te halen die kunnen oplopen tot 2,84 GHz. Gamen, eindeloos surfen, muziek streamen: wat je ook allemaal van plan te doen op je smartphone, zowel voor de OnePlus 7 als de OnePlus 7 Pro is het een koud kunstje.

Kijken we naar de hoeveelheid werkgeheugen en opslagcapaciteit, dan valt er wel degelijk iets te kiezen. Beide vlaggenschepen verschijnen in verschillende uitvoeringen. Standaard krijg je 6GB RAM, maar er is tevens een uitvoering met 8GB werkgeheugen. Het instapmodel van zowel de OnePlus 7 als de OnePlus 7 Pro heeft 128GB intern geheugen. De duurdere uitvoering heeft naast extra werkgeheugen (8GB) ook twee keer zoveel opslagcapaciteit (256GB). Daar houdt het voor de OnePlus 7 op. De OnePlus 7 Pro heeft nog een derde uitvoering. Deze heeft maar liefst 12GB RAM. Extra opslagruimte zit er jammer genoeg niet in. Ongeacht welke uitvoering je neemt, er geen slot voor een microSD-kaart. Denk vooraf dus goed na over hoeveelheid geheugen je denkt nodig te hebben.

Bij de presentatie van de vlaggenschepen noemde OnePlus één aspect waar je bijna overeen zou kijken. Het geheugen is Universal Flash Storage (UFS) 3.0. Deze heeft hogere lees- en schrijfsnelheden dan zijn voorganger, UFS 2.0. Of je nou bestanden opslaat, opent of overzet van het ene naar het andere apparaat, dat gaat met ongekende snelheden. Zowel de OnePlus 7 als de OnePlus 7 Pro beschikken over UFS 3.0.

Qualcomm Snapdragon 855

Snelheid is het belangrijkste accent in de promotie van beide vlaggenschepen. Dat zien we vanzelfsprekend in zaken als de rekenkracht van de chipset, hoeveelheid werkgeheugen en integratie van UFS 3.0. Maar OnePlus heeft nog veel meer gedaan om een ‘soepele’ gebruikservaring te creëren. Naarmate je de nieuwste telefoons van OnePlus vaker gebruikt, herkent hij jouw patronen. Zo ziet hij onder anderen welke apps je het vaakst gebruikt opent. Met RAM Boost worden deze op de achtergrond voorgeladen om de opstarttijd te verkleinen. Om je favoriete apps nog sneller te openen heeft OnePlus Quick Launch bedacht. Ook langer op het hoogste niveau te presteren heeft OnePlus een vloeibaar koelsysteem aangebracht. Al deze aspecten vind je op beide vlaggenschepen. In het onderstaande artikel lees je er alles over wat je moet weten.

De 5 beste features van de OnePlus 7 Pro

De 5 beste features van de OnePlus 7 Pro

15 mei 2019 - Dinsdag presenteerde OnePlus haar nieuwste vlaggenschip: de OnePlus 7 Pro. Zoals we van de Chinese smartphoneproducent gewend zijn ziet hij er strak en degelijk uit. Het design en de bouwkwaliteit zijn uiteraard niet de enige eigenschappen waarin het toestel uitblinkt. In dit artikel staan wij uitgebreid stil bij de 5 beste features van de OnePlus 7 Pro. and

De accu van de OnePlus 7 heeft een capaciteit van 3700 mAh. Die van de OnePlus 7 Pro bedraagt 4000 mAh, wat voor een high-end telefoon in deze prijsklasse al lang niet meer uitzonderlijk is. Beide toestellen kunnen uit de voeten met snelladen, de snelheid die ze ondersteunen verschilt per model. De OnePlus 7 doet dit op een snelheid van 20 watt, de OnePlus 7 Pro op 30 watt. De OnePlus 7 Pro is dus de enige van de twee die Warp Charge 30 ondersteunt, de nieuwste snellaadstandaard van de Chinezen. Na twintig minuten is hij volgens OnePlus al voor 34 procent opgeladen en kun je er dus weer uren tegenaan.

Wat betreft geluidskwaliteit hoef je geen verschil te verwachten tussen de OnePlus 7 of OnePlus 7 Pro. Beide zijn uitgerust met stereo speakers met ruisonderdrukking en Dolby Atmos. Tevens beschikken beide vlaggenschepen over een optische vingerafdrukscanner die onder het beeldscherm is verwerkt. Naar eigen zeggen is deze 64 procent sneller dan op de OnePlus 6T.

Software

Wat betreft software krijg je op de OnePlus 7 dezelfde ervaring als op de OnePlus 7 Pro. Beide flagship killers zijn voorzien van een custom ROM genaamd OxygenOS. De nieuwste iteratie is gebaseerd op Android 9.0 Pie. Dat houdt in dat je, net als andere Android-gebruikers waarvan hun toestel op deze versie draait, beschikt over de nieuwste Android-features, zoals Adaptive Brightness, Adaptive Battery en Digital Wellbeing.

OnePlus heeft nog een aantal extra’s aan het besturingssysteem toegevoegd. Fnatic Mode blokkeert alle inkomende telefoontjes en berichten als je aan het gamen bent. Zenmodus is een nieuwe niet-storen modus van OnePlus. Zodra je deze activeert word je twintig minuten lang niet gestoord bij nieuwe berichten en notificaties. (Nood)oproepen worden nog wel doorgelaten. Verder zijn alle apps in deze tijdsperiode geblokkeerd, met uitzondering van de camera. Nog iets om rekening mee te houden: tussentijds Zenmodus stoppen is er niet bij. Als je er eenmaal aan begint, moet je de hele twintig minuten uitzitten.

OnePlus 7 Pro

Camera’s

De hardware is grotendeels gelijk, zoals we zojuist zagen. Die vlieger gaat niet op als we ons focussen op de camera’s. De mechanische selfiecamera van de OnePlus 7 Pro is al uitgebreid aan bod geweest. Het enige dat we hier nog willen aanvullen dat hij voorzien is van gezichtsherkenningssoftware, elektronische beeldstabilisatie en dat hij in Full HD-kwaliteit video opneemt met een snelheid van 30 beelden per seconde.

Voor de meeste smartphonegebruikers is de primaire camera aan de achterkant belangrijker dan de selfiecamera. Als we deze van beide vlaggenschepen vergelijken, zien we duidelijke verschillen. Om te beginnen heeft de OnePlus 7 ‘slechts’ twee camera’s aan de achterkant: een reguliere 48-megapixelcamera en een secundaire 5-megapixelcamera. De eerstgenoemde lens is bovendien uitgerust met optische beeldstabilisatie (OIS), wat bewegingsonscherpte zo goed mogelijk probeert terug te dringen. Verder heeft hij nog een dubbele LED-flitser en neem je video’s op in Full HD met een snelheid van 30 frames per seconde (fps).

De OnePlus 7 Pro heeft geen twee, maar drie camera’s. Net als bij de OnePlus 7 heeft de hoofdcamera een resolutie van 48 megapixels en optische beeldstabilisatie. De lensopening is net iets groter (f/1.6 tegenover f/1.7), waardoor er meer licht op de beeldsensor valt. Naast de doorsneecamera heeft de OnePlus 7 Pro ook nog een camera met een telefotolens en eentje met een ultragroothoeklens. De eerste heeft een resolutie van 8 megapixels en is net als de hoofdcamera voorzien van optische beeldstabilisatie. De 16-megapixelultragroothoeklens legt alles vast in een hoek van 117 graden en beschikt over 3x optische zoom. De video-opnamekwaliteit ligt bij de OnePlus 7 Pro een stuk hoger: daarmee schiet je zonder problemen 4K-video’s, al dan niet met een snelheid van 60 fps.

De OnePlus 7 Pro biedt dus meer mogelijkheden op het gebied van fotografie dan de OnePlus 7. Voor beide vlaggenschepen belooft OnePlus dat ze onder alle omstandigheden mooiere foto’s afleveren dan hun voorganger. Dat danken ze aan het vernieuwde algoritme, waardoor de beeldsensor nog meer scherpte en details vastlegt. Nightscape 2.0, maar ook Studio Lighting, AI Scene Detection en Pro-modus zijn op beide vlaggenschepen van de partij.

OnePlus 7 Pro

Prijs en beschikbaarheid

Afhankelijk van de uitvoering betaal je voor de OnePlus 7 en OnePlus 7 Pro. Beide zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. Het instapmodel van de OnePlus 7 met 6GB RAM en 128GB intern geheugen heeft een adviesprijs van 559 euro. Voor extra werkgeheugen en opslagcapaciteit (8GB/256GB) ben je 609 euro lichter.

De OnePlus 7 Pro is er in drie verschillende uitvoeringen. Het basismodel is net als de OnePlus 7 uitgerust met 6GB werkgeheugen en 128GB intern geheugen. Deze gaat over de toonbank voor 709 euro. De uitvoering met 8GB RAM en 256GB ROM heeft een prijskaartje van 759 euro. De duurste uitvoering heeft 12GB werkgeheugen en een opslagcapaciteit van 256GB. Deze moet een bedrag van 829 euro opleveren.

De OnePlus 7 Pro is sinds 21 mei verkrijgbaar. De OnePlus 7 ligt pas vanaf juni bij ons in de schappen. Welke moet je nemen? Dat is het onderwerp van de volgende paragraaf.

OnePlus 7

Conclusie

De OnePlus 7 en OnePlus 7 Pro hebben veel met elkaar gemeen. Maar er zijn ook een aantal grote verschillen tussen beide vlaggenschepen aan te wijzen. Voor de een is dat reden genoeg om vandaag nog naar de winkel te snellen om de OnePlus 7 Pro aan te schaffen. Word je niet warm of koud van een display met verversingsratio van 90 hertz, triple camerasysteem of Warp Charge 30, dan is geduld je beste vriend. Een aantal weken wachten op de OnePlus 7 levert een flinke besparing op. En wie steekt dat geld nou niet liever in zijn eigen zak?

De onderstaande tabel vertelt je in een notendop de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen de OnePlus 7 en OnePlus 7 Pro.

Overeenkomsten en verschillen OnePlus 7 en OnePlus 7 Pro
  OnePlus 7 OnePlus 7 Pro
Display
 • 6,41 inch Optic AMOLED-display
 • FHD+ resolutie van 1080 bij 2340
 • 60 hertz verversingsratio
 • 19,5:9 beeldverhouding
 • Corning Gorilla Glass 6
 • Geen ondersteuning HDR10/HDR10+ content
 • 6,67 inch Optic AMOLED-display
 • QHD+ resolutie van 1440 bij 3120
 • 90 hertz verversingsratio
 • 19,5:9 beeldverhouding
 • Corning Gorilla Glass 6
 • Ondersteunt HDR10/HDR10+ content
Chipset Qualcomm Snapdragon 855, octa-core, 7nm, kloksnelheid 2,84 GHz Qualcomm Snapdragon 855, octa-core, 7nm, kloksnelheid 2,84 GHz
RAM 6GB/8GB LPDDR4X 6GB/8GB/12GB LPDDR4X
ROM 128GB/256GB, UFS 3.0 128GB/256GB, UFS 3.0
Accu 3700 mAh, 20 watt snelladen 4000 mAh, Warp Charge 30
Camera
 • 48 MP-camera met OIS en f/1.7 diafragma
 • 5 MP-camera met f/2.4 diafragma
 • Full HD video recording op 30 fps
 • Dual-tone LED-flitser
 • 48 MP-camera met OIS en f/1.6 diafragma
 • 8 MP-telefotolens met OIS en f/2.4 diafragma
 • 16 MP-ultragroothoeklens met een bereik van 117 graden en f/2.2 diafragma
 • 4K video recording op 30/60 fps
 • Dual-tone LED-flitser
Selfiecamera
 • 16 MP-selfiecamera met EIS en f/2.0 diafragma
 • Full HD video recording op 30 fps
 • Mechanische 16 MP-selfiecamera met EIS en f/2.0 diafragma
 • Full HD video recording op 30 fps
Software OxygenOS, gebaseerd op Android 9.0 Pie OxygenOS, gebaseerd op Android 9.0 Pie
Dimensies
 • 157,7 x 74,8 x 7,2 mm
 • 182 gram
 • 162,6 x 75,9 x 8,8 mm
 • 206 gram
Kleuren Mirror Gray Mirror Gray, Almond, Nebula Blue
Prijs Vanaf 559 euro Vanaf 709 euro

 

OnePlus 7 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Tele2 24 mnd 200 1000 € 26,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 26,50 € 0,- Bekijken
Ben 24 mnd 100 2000 € 30,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd onbeperkt 1000 € 31,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 2000 € 35,00 € 0,- Bekijken
Alle OnePlus 7 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden