Vergelijk 3.198.389 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Deze smartphones krijgen Android Q

Achtergrond Deze smartphones krijgen Android Q
Door ,

Het duurt nog even voordat Google Android Q, de nieuwste versie van haar besturingssysteem, officieel uitrolt. Desondanks weten we nu al van een aantal smartphones dat ze straks op de nieuwste Android-versie kunnen rekenen. Wij hebben ze voor je opgesomd.

Net als bij Apple krijgen Android-gebruikers ieder jaar een nieuwe versie. De meeste smartphoneliefhebbers kijken daar reikhalzend naar uit, omdat ze tal van nieuwe features naar het besturingssysteem brengen. Dat is dit jaar uiteraard ook het geval.

Voordat we daadwerkelijk mogen genieten van de nieuwste Android-versie, trakteert de zoekmachinegigant ons op zogeheten Developer Previews. Dit zijn vroege testversies van Google’s besturingssysteem die nog verre van perfect zijn. Vaak bevatten ze nog kinderziektes en schoonheidsfoutjes. Het komt dan ook regelmatig voor dat het OS spontaan vastloopt of crasht. Testers geven dit door aan Google en de ingenieurs verhelpen de problemen.

Nieuw in Android Q

Inmiddels zijn we aanbeland bij Android-versie 10, ook wel beter bekend als Android Q. Waar de letter -Q voor staat is nu nog een raadsel. Het internet bakkeleit al volop over de naam van het besturingssysteem. Zo zijn onder meer de namen Android Quinoa, Android Quail, Android Quesadilla en Android Quiche al geopperd. Misschien heb jij een betere suggestie?

In de regel trekt Google zes maanden uit om haar besturingssysteem samen met geregistreerde ontwikkelaars en Android-liefhebbers te testen. Het geeft ons de kans om in een vroegtijdig stadium kennis te laten maken met de nieuwe features van de aanstaande Android-versie. Zo weten we dat Android Q onder anderen een donkere modus krijgt die de interface zwart kleurt, de privacyinstellingen heeft verbeterd, het besturingssysteem ondersteuning biedt voor opvouwbare telefoons en Live Caption in real-time ondertiteling geeft als je naar een video kijkt of audiobericht luistert. Zodra de eerste Developer Preview verscheen, hebben we de belangrijkste verbeteringen op een rijtje gezet.

Android Q Developer Preview 1: dit is er nieuw

Android Q Developer Preview 1: dit is er nieuw

14 mrt 2019 - Woensdag rolde Google de eerste Developer Preview uit van Android Q. Wat zijn de belangrijkste nieuwe features van het besturingssysteem die we tot nu toe gezien hebben? Wij hebben de negen belangrijkste voor jullie op een rij gezet.

Overzicht

Een nieuwe Android-versie is een traktatie om naar uit te kijken. Tegelijkertijd is het vaak een grote verrassing naar welke smartphones de nieuwste iteratie wordt uitgerold. Als je nu een nieuwe telefoon in huis haalt, is het geen uitgemaakte zaak dat de fabrikant Android Q naar dit model brengt. Het uitrollen van een software-update is een complexe een tijdrovende klus die veel mankracht kost. In het onderstaande artikel leggen we uit wat er allemaal komt kijken als Google een nieuwe versie van haar besturingssysteem aankondigt en jij deze daadwerkelijk op je smartphone kunt installeren.

Zo komt een Android-update tot stand

Zo komt een Android-update tot stand

7 feb 2019 - Als Google een nieuwe Android-versie aankondigt, willen we deze het liefst hier direct mee aan de slag. In werkelijkheid moet je er vaak maanden op wachten voordat hij beschikbaar is, als hij überhaupt al wordt ontwikkeld voor jouw toestel. Er komt heel wat kijken bij het uitrollen van de nieuwste Android-versie. In dit artikel wandelen we door het updateproces.

Het is belangrijk om te beseffen dat smartphoneproducenten een flinke vinger in de pap hebben of jij de nieuwste Android-versie krijgt. Om een voetbalmetafoor te gebruiken: zij kiezen de rugnummers en bepalen wie er in het basis komen te staan. Bij dure, high-end vlaggenschepen hoef je je vaak geen zorgen te maken, bij middenklassers is het een ander verhaal.

Als een nieuwe Android-versie in de maak is, is het afwachten tot de smartphonemakers met een updatelijst op de proppen komen. Dan weten we welke telefoons op een software-update kunnen rekenen. Meestal verschijnen deze lijsten nadat Google de nieuwste versie van haar besturingssysteem officieel heeft aangekondigd.

Soms laten fabrikanten al eerder iets los over hun updateplannen, van sommige toestellen weten we bij voorbaat dat ze update-kandidaat zijn. Zo weten we van de Pixel-telefoons dat ze straks als eerste met Android Q aan de slag kunnen. Huawei heeft deels verklapt welke toestellen sowieso de nieuwste Android-versie krijgen. En toestellen met Android One die niet te oud zijn, kunnen straks eveneens rekenen op een update. Hetzelfde geldt voor vlaggenschepen van afgelopen jaar. Op basis daarvan kunnen we nu al een aardig omvangrijke lijst opstellen. 

Als smartphonemakers hun updateplannen bekend maken, werken we het onderstaande overzicht bij. Staat jouw toestel er niet tussen? Kijk over enkele weken dan nog eens, wie weet heeft hij dan wel een plaatsje weten te bemachtigen in het updateoverzicht.

Android Q logo

Google

Honor

Huawei

LG

Motorola

Nokia

OnePlus

Oppo

Samsung

Sony

Xiaomi

Bèta

Kun je niet wachten tot augustus, als Google een stabiele versie van Android Q uitrolt? Denk dan eens na over het Android Q bètaprogramma. Als je een Pixel-telefoon bezit, kun je je aanmelden voor het testprogramma.

Naast de Pixel-telefoons van de zoekgigant hebben diverse smartphones van andere fabrikanten ook toegang tot de Developer Preview. Tot de lucky few behoren onder anderen de Asus ZenFone 5Z, Essential Phone, Huawei Mate 20 Pro, LG G8 ThinQ, Nokia 8.1, OnePlus 6T, Oppo Reno, Sony Xperia XZ3 en Xiaomi Mi 9. We kunnen er dus vanuit gaan dat ook zij op termijn Android Q krijgen. 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden