Vergelijk 2.683.955 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

10 tips voor de Samsung Galaxy S10

Achtergrond 10 tips voor de Samsung Galaxy S10
Door ,

Heb je de Samsung Galaxy S10 in huis gehaald? Gefeliciteerd! Zodra je de telefoon voor het eerst opstart, heb je al de nodige veiligheids- en accountinstellingen gedaan. Uiteraard zijn er nog veel meer opties die je zelf naar de hand kunt zetten. In dit artikel geven we je 10 tips om je Samsung Galaxy S10 nog verder te personaliseren.

De Samsung Galaxy Fold moet ‘the next big thing’ worden, maar kampt momenteel met zijn eigen problemen. De schermproblemen zijn dusdanig dat Samsung heeft besloten om de lancering voor onbekende tijd uit te stellen. Dat is maar goed ook: je wilt immers niet op eieren lopen als je net voor iets meer dan 2.000 euro een telefoon in huis hebt gehaald.

Een smartphone die niet zo duur is en waarvan het scherm geen kinderziektes vertoont, is de Samsung Galaxy S10. Samen met de Samsung Galaxy S10e en Samsung Galaxy S10 Plus presenteerden de Koreanen het paradepaardje in februari, vlak voor de start van het Mobile World Congress (MWC). De toestellen in de Galaxy S-serie worden door de meesten recensenten als benchmark genomen om andere Android-telefoons te vergelijken. Dat is natuurlijk een hele eer, maar brengt hoge verwachtingen met zich mee. De Galaxy-telefoons van Samsung worden niet voor niets onder een microscoop gelegd.

Eén van de punten waarop de Galaxy S10 uitblinkt, is de mogelijkheid om de vormgeving en de interface op je eigen smaak aan te passen. Anders gezegd: personaliseren tot je er bij neervalt. In dit artikel geven we jullie 10 voorbeelden om het vlaggenschip zo veel mogelijk naar je eigen hand te zetten. De meeste van de onderstaande tips kun je tevens toepassen op de Samsung Galaxy S10e en Samsung Galaxy S10 Plus.

Een paar weken geleden gaven we ook eveneens enkele tips voor de Galaxy S10. Deze spitsten zich toe op één specifiek onderwerp. Eentje ging over het aanpassen van de Bixby-knop, de ander over de mogelijkheden van Wireless PowerShare en de derde over de toepassingen van het cameragat. Deze onderwerpen zijn reeds uitvoerig besproken en gaan we daarom niet nogmaals herhalen. Wil je ze nog eens teruglezen? Hieronder hebben we ze voor je opgesomd.

Tip: zo pas je de Bixby-knop aan op de Samsung Galaxy S10

Tip: zo pas je de Bixby-knop aan op de Samsung Galaxy S10

16 apr 2019 - Ben jij de trotse bezitter van de Samsung Galaxy S10, maar irriteer je je mateloos aan de Bixby-knop? Dan heeft GSMinfo goed nieuws voor je: het is mogelijk om deze een nieuwe functie toe te kennen. Hoe je dat doet leggen we uit in dit artikel.

Tip: zo werkt Wireless PowerShare op de Samsung Galaxy S10

Tip: zo werkt Wireless PowerShare op de Samsung Galaxy S10

18 apr 2019 - De Samsung Galaxy S10 heeft een bijzondere accu: je kunt er namelijk andere apparaten draadloos mee opladen. Daarvoor moet je wel eerst Wireless PowerShare aanzetten. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet en wat er komt kijken bij draadloos opladen.

Tip: dit kun je met het cameragat van de Samsung Galaxy S10

Tip: dit kun je met het cameragat van de Samsung Galaxy S10

19 apr 2019 - Ben je liefhebber van het gat in het scherm van de Samsung Galaxy S10, of kun je hem missen als kiespijn? Wist je dat er allerlei dingen mee kunt doen? In dit artikel geven we je een aantal voorbeelden van inventieve app-ontwikkelaars die de inkeping een nieuwe functie hebben geven. Ook vertellen we je precies hoe je hem handmatig verwijdert.

#1 Donkere modus inschakelen

Dark mode of donkere modus is niet op iedere telefoon te vinden. Bij de Samsung Galaxy S10 is hij standaard ingebakken. Het is een kleine, doch hele fijn optie. De witte achtergrondkleur van de diverse menu’s straalt behoorlijk wat licht uit. Als je deze vervangt door zwart, oogt dat een stuk rustgevender. De donkere modus heeft nog meer voordelen. Je bespaart er ook flink wat energie mee, omdat de achtergrondpixels niet opgelicht hoeven te worden. Kortom, reden genoeg om ‘zwart te gaan’ (once you go black, you don’t want to go back). 

De donkere modus inschakelen doe je als volgt:

 1. Open het instellingenmenu en ga naar Display.
 2. Daar vind je de optie Nachtstand. Zet de schuifknop om en de donkere modus is ingeschakeld.
 3. Je ziet direct het resultaat.

Samsung Galaxy S10 donkere modus inschakelen Samsung Galaxy S10 donkere modus inschakelen

#2 Schermresolutie aanpassen

Het beeldscherm van de Samsung Galaxy S10 heeft een resolutie van 1440 bij 3040 pixels, in de volksmond ook wel WQHD+ genoemd. In combinatie met het 6,1 inch grote Dynamic AMOLED display komt dit neer op een pixeldichtheid van 550 ppi. Als je nagaat dat het menselijke oog boven de 300 ppi individuele pixels nauwelijks kan onderscheiden, betekent dit dat je haardscherpe beeldkwaliteit krijgt.

Foto’s en video’s bekijken op WQHD+ is geweldig. Zodra je hem uit de doos haalt, heeft het vlaggenschip niet deze hoge resolutie. Standaard staat hij ingesteld op 1080 bij 2280 pixels (Full HD+). Door deze lagere resolutie hoeft de processor minder pixels aan te sturen, wat de batterijduur ten goede komt. Mediabestanden zijn hierdoor wel minder scherp.

Wil je optimaal profiteren van het beeldscherm? Stap dan over van Full HD+ naar WQHD+. Dat doe je als volgt:

 1. Open het instellingenmenu en ga naar Display.
 2. Scrol naar beneden totdat je schermresolutie tegenkomt.
 3. De FHD+ resolutie die op dat moment actief is, staat hier in beeld. Als je hier op tikt verschijnen er drie opties in beeld. Kies hier de rechteroptie, WQHD+.

Zoals gezegd neemt de batterijduur af met de hogere schermresolutie. Iets anders om rekening mee te houden is dat apps die op dat moment op de achtergrond actief zijn, mogelijk afgesloten worden als je de resolutie aanpast. Opnieuw opstarten en ze werken weer feilloos als voorheen.

Samsung Galaxy S10 schermresolutie aanpassen Samsung Galaxy S10 schermresolutie aanpassen

#3 De navigatiebalk aanpassen

Met uitzondering van de nieuwste Pixel-telefoons zie je onder in beeld drie navigatieknoppen: de Home-knop, Vorige-knop en Recent App Switcher. Met de eerste ga je naar het startscherm, de tweede neemt je een scherm terug en de derde toont je alle applicaties die op dat moment actief zijn.

Samsung heeft de neiging om met de volgorde van de knoppen te tarten. Op de Samsung Galaxy S10 zie je helemaal links de Recent App Switcher, in het midden de thuisknop en aan de rechterkant de Vorige-knop. Ben je gewend om de Vorige-knop liever links te hebben? Gelukkig is het mogelijk om de volgorde van de knoppen aan te passen.

Samsung gaat zelfs een stapje verder. Je kunt de navigatieknoppen namelijk ook verwijderen en vervangen door drie strepen. In plaats van aanraakgevoelige on-screen knoppen werk je met veeggebaren om bijvoorbeeld terug te gaan naar het startscherm. Het voordeel is dat apps meer schermoppervlak tot hun beschikking hebben, omdat de knoppen niet langer in de weg zitten.

De volgorde veranderen of de navigatiebalk weghalen gaat als volgt:

 1. Ga naar instellingen en kies Display.
 2. Scrol net zolang naar beneden totdat je Navigatiebalk ziet.
 3. Om de Recent App Switcher en Vorige-knop om te draaien, verander je onder in het scherm de knopvolgorde. Daarvoor selecteer je de onderste optie.
 4. Om de navigatiebalk te vervangen door gebaren, kies je bij Navigatietype de optie ‘Gebaren op volledig scherm’. Afhankelijk van de knopvolgorde die je zojuist hebt ingesteld veeg je aan de linkerkant omhoog om de Recent App Switcher of Vorige-knop te activeren.

Samsung Galaxy S10 navigatiebalk aanpassen Samsung Galaxy S10 navigatiebalk aanpassen Samsung Galaxy S10 navigatiebalk aanpassen

#4 Apps op volledig scherm openen

De Samsung Galaxy S10 heeft een prachtig groot scherm. Er kleeft echter één belangrijk nadeel aan: hij bepaalt zelf hoe apps worden weergegeven. De ene keer wordt het scherm volledig gevuld, de andere keer krijg je dikke, zwarte randen aan de zijkant die een deel van het scherm opeisen. Niet in alle gevallen ziet dat er even goed uit, zeker niet als het cameragat hierdoor een deel van de interface inpikt en dat deel onleesbaar wordt (zie onderstaande foto’s van Google’s navigatie-app Maps).

Gelukkig is er een manier om zelf te bepalen welke apps op het volledige scherm worden weergegeven en welke niet. Dat is kinderlijk eenvoudig.

 1. Ga naar instellingen en kies Display.
 2. Zoek de optie ‘Apps op volledig scherm’ en tik daar op.
 3. Selecteer welke apps je op het volledige scherm wil gebruiken.

In de uitgangssituatie zijn alle apps ingesteld op automatisch. Dat betekent dat de software bepaalt of een applicatie op het volledige scherm wordt weergegeven, of dat hij zwarte balken aan de zijkanten krijgt. Om weergave op het volledige scherm af te dwingen, tik je op een app-icoontje en selecteer je de optie ‘Volledig scherm’.

Samsung Galaxy S10 volledig scherm openen apps Samsung Galaxy S10 volledig scherm openen apps

#5 Batterijpercentage zichtbaar maken

De Samsung Galaxy S10 heeft een 3400 mAh batterij met Fast Charge ondersteuning. Hij heeft zelfs Wireless PowerShare. Daarmee fungeert jouw toestel als powerbank om draadloos andere apparaten op te laden, zoals telefoons, oordopjes of smartwatches. Zolang deze producten het Qi-protocol ondersteunen. Als iemand bij jou aanklopt voor wat extra juice voor zijn smartphone, ben jij zijn rots in de branding.

Voordat je de reddende engel speelt, is het goed om na te gaan hoeveel power de accu nog heeft. Standaard zie je in de statusbalk alleen een batterij-icoontje. Als deze half is gevuld, weet je dat je ongeveer 50 procent aan vermogen over hebt. Wil je het precies weten? Dat kan. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is de weergave van het batterijpercentage in te schakelen.

Dat gaat als volgt:

 1. Ga naar instellingen en zoek het tabblad Meldingen.
 2. Tik vervolgens op Statusbalk.
 3. Onderin zie je de optie ‘Batterijperc. weergeven’ staan. Als je deze knop omzet verschijnt boven in het scherm het batterijpercentage.

Samsung Galaxy S10 Plus batterijpercentage zichtbaar maken

#6 Grootte app-icoontjes aanpassen

Vind je de icoontjes op het startscherm of het app-overzicht te groot? Maak ze dan kleiner. Samsung kiest er voor om app-icoontjes lekker groot weer te geven. Wellicht om slechtzienden tegemoet te komen. Is er niets met je ogen aan de hand, dan vind je het waarschijnlijk prettiger om met kleinere icoontjes  te werken. Je startscherm en het app-overzicht zien er dan een stuk overzichtelijker uit.

Om de grootte van app-icoontjes te veranderen, geef je niet een lengte- en breedtemaat op van de applicaties. In plaats daarvan pas je de lay-out aan. Standaard is deze 4x5. In dat geval wordt je scherm opgedeeld in vijf rijen waar vier apps per rij passen. In deze standaardinstelling zijn app-icoontjes zoals gezegd behoorlijk groot. Als je deze verandert in 4x6, 5x5 of 5x6, worden apps steeds iets kleiner weergegeven. Zowel voor het startscherm als het app-overzicht kun je dit naar je eigen smaak aanpassen.

Hoe doe je dat? Volg de onderstaande stappen en je hebt het in no time geregeld.

 1. Ga naar het startscherm, houdt de achtergrond ingedrukt en selecteer linksonderin de optie ‘Instellingen startscherm’. Een andere manier om dit scherm te bereiken, is door naar Instellingen > Display > Startscherm te gaan.
 2. Ga naar ‘Raster startscherm’ en kies de gewenste weergavegrootte. Heb je je keuze gemaakt? Druk dan op Toepassen.
 3. Om het app-overzicht te veranderen, doe je nogmaals wat er bij stap 1 staat. Kies ditmaal voor ‘Raster apps-scherm’.
 4. Bepaal de lay-out van het app-overzicht. Net als bij het startscherm heb je de keuze uit 4x5 (standaard), 4x6, 5x5 of 5x6. Tik tot slot op Toepassen en klaar is Kees.

Samsung Galaxy S10 grootte app-icoontjes aanpassen Samsung Galaxy S10 grootte app-icoontjes aanpassen Samsung Galaxy S10 grootte app-icoontjes aanpassen Samsung Galaxy S10 grootte app-icoontjes aanpassen Samsung Galaxy S10 grootte app-icoontjes aanpassen Samsung Galaxy S10 grootte app-icoontjes aanpassen

#7 Eénhandige modus inschakelen

De Samsung Galaxy S10 en Galaxy S10 Plus zijn kolossale telefoons. Eerstgenoemde heeft een 6,1 inch groot beeldscherm, de Galaxy S10 Plus is maar liefst 6,4 inch in doorsnee. In onze review zeiden we dat de schermgrootte van de grootste telg in praktijk eigenlijk best wel meeviel. We kunnen ons echter voorstellen dat er gebruikers zijn waarvoor het scherm misschien net iets te groot is. Speciaal voor hen heeft Samsung ‘Bediening met één hand’ in het leven geroepen.

Heb je deze gemist? Dat verbaast ons niets: hij is namelijk best wel goed verstopt. Gelukkig is GSMinfo er om je te vertellen waar je deze optie vindt. Ga daarbij als volgt te werk:

 1. Ga naar instellingen en zoek het tabblad ‘Geavanceerde functies’.
 2. Ga vervolgens naar ‘Bewegingen en gebaren’.
 3. Vele schuifknoppen zijn omgezet en te herkennen aan de blauw kleur. Als je goed kijkt zie je dat de optie ‘Bediening met één hand’ niet aan staat (deze knop is grijs gekleurd). Zet deze om zodat hij aan staat.
 4. Als ‘Bediening met één hand’ aanstaat, kun je nog aangeven hoe je deze modus activeert. Verkleinen kan op twee manieren: (1) door vanuit één van de onderste hoeken diagonaal omhoog te vegen, of (2) door drie keer snel achter elkaar op de thuisknop te drukken. Kies de mogelijkheid waar je voorkeur naar uitgaat.

Als je ‘Bediening met één hand’ inschakelt, krijg je een extra klein venster. Deze kun je naar links en naar rechts verplaatsen, afhankelijk van of je links- of rechtshandig bent. Door vanuit een hoek diagonaal naar boven te vegen, kun je het scherm groter of kleiner maken. Wil je weer met de normale schermgrootte werken? Tik dan één keer op het zwarte vlak buiten het scherm en ‘Bediening met één hand’ wordt uitgeschakeld.

Samsung Galaxy S10e, Galaxy S10 en Galaxy S10 Plus

#8 Dual Messenger inschakelen

Steeds meer mensen houden er meerdere accounts op na op social media. Dan bedoelen we niet het aantal platforms waarop men actief is, maar meerdere profielen per medium. Bijvoorbeeld twee Facebook of Twitter accounts (zakelijk en privé). Op de meeste telefoons kun je slechts één account installeren en beheren.

Dat geldt niet voor de Samsung Galaxy S10. Het paradepaardje heeft een optie genaamd Dual Messenger. Zoals de naam al zegt kun je meerdere accounts van hetzelfde platform bedienen op één apparaat. Twee Facebook profielen, twee Twitter accounts, twee Instagram accounts of twee keer WhatsApp op je telefoon, het kan allemaal op de Galaxy S10.

Hiervoor moet je wel eerst Dual Messenger activeren. Deze vind je als volgt:

 1. Ga naar instellingen en zoek ‘Geavanceerde opties’.
 2. Scrol naar beneden totdat je Dual Messenger vindt.
 3. Als je daar op tikt verschijnen alle apps in beeld die op je toestel zijn geïnstalleerd waarvoor je twee afzonderlijke accounts kunt aanmaken. Zet het schuifje om bij de apps die je wilt dupliceren. Je krijgt nu de vraag voorgeschoteld of je tweede app wilt installeren voor je andere account. Tik op de knop Installeren.
 4. In het volgende venster geef je toestemming om een afzonderlijke contactlijst aan te maken voor de tweede account.
 5. Op het startscherm verschijnt een tweede icoontje van het platform. Rechtsonder in de hoek heeft deze een oranje vlak met daarin twee witte cirkels om aan te geven dat het om een andere account gaat. Log in met je zakelijke of privé profiel en je kunt aan de slag.

Samsung Galaxy S10 Plus dual messenger inschakelen

#9 Edge Screen optimaal benutten

De Samsung Galaxy S10 heeft een venster waarin je overzichtelijk een aantal apps terugvindt. Dat is Edge Screen. Door vanaf het startscherm of een app van de rechterkant van het scherm naar binnen te vegen, verschijnt het venster in beeld. Welke apps je hier vindt en hoe ze worden gepresenteerd, heb je zelf in de hand. Open het venster en tik rechtsonder in de hoek op Bewerken. Apps om toe te voegen vind je op de linkerhelft van het scherm, apps die in beeld verschijnen als je Edge Screen opent aan de rechterkant. Door op een app-icoontje te drukken voeg je er een toe aan Edge Screen, of haal je er juist een weg. Als je een icoontje ingedrukt houdt, kun je ze naar een andere plek in het venster slepen. Op deze manier is het tevens mogelijk om mappen met meerdere apps aan te maken.

Ook de weergavestijl van Edge Screen is aan te passen. In plaats van apps kun je in Edge Screen ook contactpersonen plaatsen, maar ook tools om slimme selecties te maken, een weersvoorspelling te tonen of Reminders weer te geven. Open het venster door van rechts naar links te vegen. Druk ditmaal niet op Bewerken, maar op het tandwielicoontje dat je linksonder in de hoek vindt. Andere mogelijkheid is door naar Instellingen > Display > Edge Screen > Edge vensters te gaan. Selecteer hier de weergavestijl van Edge Screen.

Samsung Galaxy S10

#10 Edge verlichting inschakelen

Een feature die ontbreekt aan de Samsung Galaxy S10, is een indicatielampje. Hoe weet je dan dat je een bericht hebt gemist? Je kunt natuurlijk je telefoon ontgrendelen en dit in het notificatiecentrum terugkijken. Handiger is om het Always On display in te schakelen. Daarvoor ga je naar Instellingen > Vergrendelscherm > Always On display.

Een andere manier is door Edge verlichting in te schakelen. Zodra je een nieuw bericht ontvangt, licht het scherm op aan de zijkanten. Je weet zeker dat je nooit meer een boodschap over het hoofd ziet. Edge verlichting vind je bij Instellingen > Display > Edge Screen > Edge lighting. In het menu waar je belandt bepaal je welke apps Edge verlichting mogen benutten. Standaard is dit voorbehouden aan en beperkt tot Berichten (sms’jes), maar uiteraard kun je ook Facebook, WhatsApp en alle andere apps op je toestel toegang geven tot Edge verlichting.

Wat is volgens jullie de beste tip die je hierboven hebt gelezen? Welke hebben we over het hoofd gezien en is volgens jullie onmisbaar? Laat het ons en onze lezers weten door een reactie achter te laten onder dit artikel.

Samsung Galaxy S10 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 2000 € 30,50 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 31,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 36,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 40000 € 40,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 35,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 5000 € 41,50 € 0,- Bekijken
Alle Samsung Galaxy S10 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden