Vergelijk 2.848.996 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Tip: dit kun je met het cameragat van de Samsung Galaxy S10

Achtergrond Tip: dit kun je met het cameragat van de Samsung Galaxy S10
Door ,

Ben je liefhebber van het gat in het scherm van de Samsung Galaxy S10, of kun je hem missen als kiespijn? Wist je dat er allerlei dingen mee kunt doen? In dit artikel geven we je een aantal voorbeelden van inventieve app-ontwikkelaars die de inkeping een nieuwe functie hebben geven. Ook vertellen we je precies hoe je hem handmatig verwijdert.

Samsung heeft er nooit een geheim van gemaakt: de fabrikant is geen fan van de ‘notch’, de designtrend die 2018 domineerde. Toen Google vol trots de Pixel 3 en Pixel 3 XL aankondigde, twitterde de Koreaanse fabrikant dat je op de zwarte balk van het vlaggenschip ‘een vliegtuig kon landen’. Fabrikanten die niet één of meerdere toestellen met een of andere inkeping op de markt brachten, telden niet mee.

Samsung gooide het over een andere boeg. Haar aversie voor de inkeping is zo groot dat ze afgelopen jaar slechts één toestel met notch lanceerde: de Samsung Galaxy A8s. Haar vlaggenschepen werden dit lot bespaard. Met de Samsung Galaxy S10 -maar ook de Galaxy S10e en Galaxy S10 Plus- gooien de Koreanen het over een andere boeg. Rechtsboven in de hoek heeft Samsung een cirkel- of ovaalvormige gat gesneden met een laser. Waarom? Omdat anders het scherm in de weg zit voor de selfiecamera. Met dit Infinity-O display probeert Samsung vast te houden aan haar designfilosofie.

Toepassingen voor het gat

Of de Koreanen daar in slagen laten we in het midden. Feit is dat de nieuwste vlaggenschepen van Samsung een gat of punch-hole in het scherm hebben. De een ziet deze niet eens omdat hij te druk is met zijn telefoon, de ander heeft er een broertje dood aan. Ieder het zijne.

Behoor jij tot de groep die de inkeping liever kwijt dan rijk is? Dan moet je zeker verder lezen. Je kunt er namelijk op allerlei manieren mee omgaan. De Google Play Store telt diverse apps die het oog op een andere manier benaderen. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om hem ‘weg te toveren’ en te vervangen door een (joekel van een) zwarte balk. Hieronder schotelen we je diverse opties voor.

Samsung Galaxy S10 Plus camera

Achtergrond

In plaats van je dood te ergeren aan het cameragat, is het leuk om hem in je achtergrondfoto te integreren. In de Play Store zijn er tientallen apps met wallpapers voor de Galaxy S10-serie. Vanzelfsprekend zijn ze ook met andere toestellen te gebruiken, maar de achtergronden zijn zodanig ontworpen dat ze op een ludieke manier het gat wegwerken. Zo zijn er achtergrondafbeeldingen van bijvoorbeeld de Death Star uit Star Wars waar het gat het oog van de mechanische maan vormt. Of de ogen van een Star Wars- of Disney-figuur, energiestraal van Dragon Ball Z karakter of basketbal. Kortom, mogelijkheden genoeg.

Zoals gezegd zijn er tientallen van deze apps te vinden in de Play Store. En allemaal hebben ze net even andere achtergrondafbeeldingen. Voordat je de app download is het goed om eerst even door de galerij van de app te bladeren. Enkele apps met leuke wallpapers zijn de volgende:

Batterij-indicator

Een andere manier om het cameragat te verdoezelen of een nuttige functie te geven, is door er een batterij-indicator van te maken. In een oogopslag zie je of je de dag nog doorkomt, of dat je maar beter de oplader kunt meenemen. De apps bieden allerlei instellingsmogelijkheden. Je bepaalt zelf welke kleuren de energiering heeft, hoe dik de lijn is, vanuit welk punt hij begint en welke oplaadanimatie je voorkeur heeft.

Je hoeft niet bang te zijn dat deze apps de accu leegtrekken. Zodra je de telefoon vergrendelt, springt de indicator uit. Haal je hem uit de slaapstand, dan schiet hij weer aan. Hij zit ook niet in de weg als je bijvoorbeeld met YouTube of Netflix een video streamt. In dat geval verdwijnt de gekleurde ring rondom de inkeping. Helaas werkt dat niet bij alle apps. Als je bijvoorbeeld Subway Surfers speelt, zie je nog altijd een gekleurd cameragat. Bij PUBG daarentegen wordt de app uitgeschakeld. Twee populaire apps in de Play Store zijn:

Samsung Galaxy S10 Plus camera

Notificaties

De derde en laatste apps die het cameragat een nieuwe taak geeft, is Arc Lighting van Symetium Corporation. Net als de hierboven genoemde apps verschijnt er met deze applicatie een gekleurde ring rondom de inkeping van de Galaxy S10/S10e/S10 Plus. De apps in de vorige paragraaf fungeerden enkel als batterij-indicator. Dat kan Arc Lighting ook, en nog veel meer.

Als je een WhatsApp-bericht of andere notificatie ontvangt, hoor je waarschijnlijk een geluidje. Als je even weg bent en je dit hebt gemist, zie je dit alleen door je toestel te ontgrendelen en in het notificatiecentrum te kijken. Arc Lighting geeft het cameragat een gekleurde ring zodra je een nieuw bericht binnenkrijgt. Zowel als je druk bezig bent met je telefoon, als hij ergens rondslingert.

Arc Lighting is nog veelzijdiger. Je kunt onder meer aangeven dat de ring gaat knipperen als je muziek afspeelt met je smartphone. Uiteraard doet hij dit op de maat van de muziek. Je kunt hem ook als thermometer gebruiken. Als je toestel te warm wordt, bijvoorbeeld door een intensieve gamesessie, dan licht de indicator op. De mogelijkheden zijn legio. Voor welk doeleinde je de app ook gebruikt, ook hier geldt dat je alles zelf bepaalt.

Notch handmatig verwijderen

Tot slot kun je het cameragat zelf weghalen. De cirkel of ovaal verdwijnt om plaats te maken voor een zwartgekleurde balk. Gezien zijn formaat is het niet de meest elegante oplossing, maar wel een effectieve. Dat doe je als volgt:

  1. Ga naar Instellingen en zoek het tabblad Display.  
  2. Scrol naar beneden totdat je ‘Apps op volledig scherm’ tegenkomt.
  3. Zet de schuif ‘Camera voor verbergen’ om. Een zwarte balk verschijnt dan boven in beeld zodat de camera onzichtbaar wordt.

In het menu bij stap 3 is het mogelijk om aan te geven welke apps je op volledig scherm wil gebruiken. Standaard staan alle geïnstalleerde apps ingesteld op automatisch. Dan bepaalt de software of een app er al dan niet goed uit ziet als het totale schermoppervlak wordt benut. In principe hoef je niets aan de instellingen te veranderen, omdat deze automatisch worden aangepast. Wil je een app toch forceren om op het volledige scherm te werken? Tik dan op het icoontje van de app en selecteer de optie ‘Volledig scherm’.

Samsung Galaxy S10 Plus cameragat verbergen Samsung Galaxy S10 Plus cameragat verbergen Samsung Galaxy S10 Plus cameragat verbergen

Waar ga jij het cameragat van de Samsung Galaxy S10, Galaxy S10e of Galaxy S10 Plus voor gebruiken?

Samsung Galaxy S10 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 2000 € 30,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 31,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 36,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 40000 € 41,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 12 mnd onbeperkt 2147483647 € 70,00 € 21,00 Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 5000 € 41,50 € 0,- Bekijken
Alle Samsung Galaxy S10 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden