Vergelijk 2.007.939 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: Samsung Galaxy A9 (2018) of Nokia 8.1?

Achtergrond Vergelijking: Samsung Galaxy A9 (2018) of Nokia 8.1?
Door ,

De markt van midrangers lijkt drukker dan ooit tevoren. Samsung en Nokia leveren hier allebei een grote bijdrage aan. De Samsung Galaxy A9 (2018) en Nokia 8.1 zijn telefoons die qua prijs en eigenschappen boven de grijze middenmoot uitstijgen, maar welke van de twee voert de boventoon? Dat lees je in ons vergelijkingsartikel.

Praten we over Samsung-telefoons, dan gaat het vaak over de nieuwste telefoon uit de Galaxy S-serie. Heel af en toe komen de nog iets duurdere Note-telefoons aan het woord, maar voor de Galaxy J- of A-serie hoef je mensen niet zo snel over in te lichten. Deze telefoons hebben jaren geleden al het stempel meegekregen dat ze nogal prijzig zijn wanneer je kijkt wat je ervoor terugkrijgt. Zeker in vergelijking met de moordende concurrentie.

Samsung Galaxy A9 (2018)Nokia 8.1

Gelukkig is er sinds de tweede helft van 2018 een frisse wind gaan waaien in de midrange-afdeling van Samsung. Middenmoters zouden meer experimentele features moeten krijgen en een mooi(er) design. De Galaxy A9 (2018) is hier een mooi voorbeeld van. De eerste smartphone met vier camera's aan de achterzijde. Concurrent Nokia is al een kleine twee jaar onder leiding van moederbedrijf HMD Global actief in het middensegment. Met de Nokia 8.1 is er wederom een oogverblindend apparaat afgeleverd. In hoeverre de twee telefoons aan elkaar gewaagd zijn, lees je hieronder.

Design

Kijken we naar het ontwerp van de twee telefoons, dan zal je bij aanschaf van één van de twee absoluut geen flater slaan. De Samsung Galaxy A9 (2018) maakt gebruik van een grote, glazen behuizing. Voelt lekker premium aan. Wel is hij met afmetingen van 163 x 77 x 8 millimeter verdomd groot te noemen. Gebruik met één hand is vrijwel onmogelijk. Gelukkig krijg je daar veel voor terug. De randen zijn redelijk dun te noemen. Er is geen sprake van een notch, cameragat of iets dergelijks. Je zou deze designoptie als conservatief kunnen bestempelen, maar naar onze mening is het meer dan prima.

Samsung Galaxy A9 (2018)

De Nokia 8.1 is met 155 x 76 x 8 een stukje kleiner te noemen. Vrijwel alles is van glas. De behuizing is verrijkt met randen van aluminium voor een premium uiterlijk. Met succes. Alles voelt enorm degelijk aan bij de 8.1 en hij lijkt bestand tegen een tikje, evenals de Galaxy A9 (2018). Aan de bovenzijde is een grote, nogal irritante notch geplaatst waardoor je nog maar weinig notificaties kunt bekijken. Dat is jammer, net als het feit dat de kin aan de onderkant wat fors is te noemen.

Nokia 8.1

De achterzijde van de Galaxy A9 (2018) is bijzonder mooi te noemen, mits je het toestel koopt met een kleurengradiënt. Dit houdt in dat er twee kleuren gemixt worden en langzaam overlopen in elkaar. Een lust voor het oog. Helaas vinden we de opzet van de vier camera's onder elkaar iets minder geslaagd, evenals het rare vierkantje van de vingerafdrukscanner. Wat dat betreft is de plaatsing van toeters en bellen bij de Nokia 8.1 beter gelukt. Wel steken de camera's flink uit, waardoor hij niet lekker plat kan liggen op tafels en dergelijken.

Beeldscherm

Het 6,3 inch scherm van de Galaxy A9 (2018) is zoals gezegd lekker groot. Het paneel is van Samsung zelf en maakt gebruik van haar eigen Super AMOLED-technologie. In combinatie met de Full HD+-resolutie van 2220 bij 1080 pixels hebben we het hier over een van de beste schermen die je kunt vinden op de markt, zeker wanneer je kijkt naar de prijs. Kleuren spatten als het ware van je scherm af. Ook zijn de contrasten diep en is zwart ook echt zwart. Dat laatste is mogelijk omdat een oled-paneel bij een actief scherm niet alle pixels hoeft te activeren. Hoewel de maximale helderheid niet bijzonder fel te noemen is, kan het er naar onze mening wel mee door.

Samsung Galaxy A9 (2018)

Wat dat betreft staat de Nokia 8.1 op papier al een stap achter; de midranger maakt gebruik van een IPS LCD-scherm. De schermgrootte van 6,18 inch is net iets kleiner dan de A9, maar toch voelt de Nokia 8.1 een stuk kleiner aan. Dat heeft vooral te maken met de breedte van het apparaat: de Nokia 8.1 is relatief gezien een stuk smaller dan de Galaxy A9 (2018) vanwege de 19:9 beeldverhouding ten opzichte van de 18,5:9 verhouding van Samsung midranger.

Hoewel we in de praktijk zeker zien dat de Samsung Galaxy A9 (2018) een streepje voor heeft op dit aspect, valt de schermkwaliteit van de Nokia 8.1 ons alleszins mee. De schermresolutie is wederom Full HD+ (2280 bij 1080 pixels) en prima te noemen. De maximale schermhelderheid is wederom redelijk. Adaptieve helderheid zorgt er bij de Nokia 8.1 af en toe voor dat het beeld 'flikkert' qua helderheid. Wat dat betreft werkt de automatische helderheid bij de A9 (2018) iets accurater.

Hardware

Onder de motorkap vinden we bij de A9 (2018) een Snapdragon 660-chipset terug, geklokt op 2,2 GHz. Voor de oorspronkelijke adviesprijs was deze processor eigenlijk bij lange na niet goed genoeg. Vrijwel alle serieuze concurrenten gebruiken in die prijsklasse immers een processor die veel hoger is geklokt en in principe sneller werkt. Nu het prijspunt rond de 350 euro op moment van schrijven hangt, valt de gebruikte chipset enigszins mee. Hij is lekker rap en de gewone consument zal absoluut tevreden zijn met de chipset in combinatie met 6GB RAM en 128GB intern uitbreidbaar opslaggeheugen. 

Nokia 8.1

Op papier is de Nokia 8.1 met zijn Snapdragon 710 vrijwel gelijkwaardig wanneer het aankomt op snelheid. De chipset is eveneens geklokt op 2,2 GHz. Wel moet de chipset van de Nokia iets energiezuiniger zijn. In de praktijk ontlopen de twee midrangers elkaar nauwelijks. Van nature maken de Samsung-animaties de Galaxy A9 (2018) onnodig langzamer, maar dit kun je in het instellingenmenu aanpassen. Dan merk je pas dat de A9 vrij rap kan zijn, net zo rap als de Nokia 8.1. Er is 4GB RAM en 64GB intern uitbreidbaar opslaggeheugen aanwezig. Het RAM-geheugen is voldoende, maar 64GB is wel significant minder dan de 128GB van de Galaxy A9 (2018). Gebruik je jouw telefoon echter niet als digitale bibliotheek? Dan is 64GB meer dan genoeg.

De audiokwaliteit van beide telefoons is vrij redelijk. De Nokia 8.1 klinkt bij hogere audiovolumes echter wat flets. Daarnaast is het geluid via de koptelefooningang duidelijk wat beter bij de Galaxy A9 (2018). Kijken we naar de accucapaciteit, dan zien we dat de Galaxy A9 (2018) met 3800 mAh meer in zijn mAh heeft dan de Nokia 8.1 met 3500 mAh. In de praktijk blijken beide telefoons zeker in staat om je één intensieve dag bij te staan. Het voordeel in accucapaciteit lijkt de A9 te compenseren met de minder zuinige chipset en het oled-display. 

Software

Uit de doos draait Nokia 8.1 op Android 9.0 Pie. Een schone versie welteverstaan. Vrijwel alle Nokia's zijn uitgerust met software zonder opsmuk. Deze toestellen nemen deel aan het Android One-programma, wat twee grote ecossysteemupdates en drie jaar lang beveiligingsupdates garandeert. Dat is natuurlijk een groot voordeel van de midranger, maar zelf hebben we het een en ander op te merken aan deze Android-versie. Zo is er een flinke Google-balk aanwezig aan de onderzijde van het scherm. Net als het kopje met weerinformatie en agendapunten zijn deze niet te verwijderen.

Samsung Galaxy A9 (2018)

Daarnaast is de navigatiepil verplicht en niet te verwijderen. Via apps en custom launchers kun je dit oplossen, maar dan nog blijft overeind dat dit eigenlijk niet is zoals Android ooit bedoeld was. Hoewel de Galaxy A9 (2018) een redelijke zware Samsung-schil heeft, kunnen we hier meer mee leven. Zeker wanneer je de telefoon updatet naar Android Pie. Samsung One UI neemt dan namelijk de plek in van Samsung Experience. En dat is prettig, want One UI is een enorme vooruitgang ten opzichte van zijn voorganger(s). 

Samsung One UI: waardige opvolger van Samsung Experience?

Samsung One UI: waardige opvolger van Samsung Experience?

8 nov 2018 - Samsung heeft de opvolger van Samsung Experience officieel uit de doeken gedaan. De naam One UI klinkt op het eerste oog misschien niet zo spectaculair, maar het brengt toch heel wat veranderingen met zich mee. Wij zetten voor je op een rijtje wat je ervan mag verwachten.

Camera 

De Samsung Galaxy A9 (2018) was de eerste telefoon van de Zuid-Koreaanse fabrikant die over vier camera's aan de achterzijde beschikt. Naast een reguliere 24-megapixelcamera is er een 8-megapixelgroothoeklens, 10-megapixeltelelens én een 5-megapixeldieptesensor geplaatst in de glazen behuizing. Helaas viel in de praktijk al snel op dat de A9 (2018) verre van concurrerend presteert wat betreft het camera-aspect. Zeker wanneer je kijkt naar de oorspronkelijke prijs.

galaxy-camera

De Nokia 8.1 doet het wat rustiger aan met een 12-megapixellens en een 13-megapixeldieptesensor. In de praktijk blijken de twee telefoons qua kwaliteit erg dicht bij elkaar te liggen. Persoonlijk geven wij de voorkeur aan de midranger van HMD Global. Kleuren zien er gewoon net iets beter uit, en bij de A9 (2018) lijkt het alsof de witbalans af en toe goed mis zit. Bovendien is de kwaliteit van de groothoeklens best wel matig. Hetzelfde is overigens het geval bij de Galaxy A7 (2018), die ook uitgerust is met een groothoeklens. 

Filmen is met beide smartphones mogelijk in een resolutie van 4K en 30 frames per seconde. Wij prefereren bij beide telefoons echter 1080p met 30 frames per seconde. Bij de Nokia 8.1 werkt dan namelijk de ingebouwde optische beeldstabilisatie, en de elektronische beeldstabilisatie van de Galaxy A9 (2018) werkt niet in de 4K-modus. Ook hier blijkt dat de A9 (2018) verre van foutloos is. Als extra pluspunt maakt de Nokia 8.1 gebruik van OZO Audio, wat resulteert in een sublieme audiokwaliteit van geschoten video's. 

Prijs

De prijs van de Samsung Galaxy A9 (2018) is de afgelopen maanden flink gezakt. Dat is niet zo gek wanneer je in het achterhoofd houdt dat de Zuid-Koreanen 599 euro vroegen voor een midranger die nergens écht in uitblinkt. De prijs van 369 euro die op het moment van schrijven wordt gehanteerd vinden we een stuk redelijker. Een daling van meer dan 200 euro is eigenlijk vrij bizar te noemen, en we kunnen ons zeker voorstellen dat gebruikers van het eerste uur zich in de maling voelen genomen.

Nokia 8.1

De Nokia 8.1 is in januari 2019 op de markt verschenen en kreeg een adviesprijs van 399 euro mee. Hoewel we dat vandaag de dag nog steeds een prima prijskaartje zouden vinden, is de Nokia 8.1 afgezakt naar 361 euro. Het verschil tussen de Samsung Galaxy A9 (2018) en Nokia 8.1 is dan ook verwaarloosbaar te noemen. 

Conclusie

Aan het eind van de rit kunnen we niet anders dan concluderen dat je aan beide smartphones veel plezier kunt beleven. Kijkend naar de review van de Galaxy A9 (2018) kunnen we begrijpen dat dit misschien vreemd overkomt, maar houd dan in gedachte dat de prijs toen veel en veel hoger was. Vergeleken met de Nokia 8.1 vinden we het scherm een enorm pluspunt, en ook de algehele bouwkwaliteit van Samsungs apparaat stemt ons iets meer tevreden.

Helaas laat Samsungs telefoon het vooral liggen wat betreft de cameraprestaties. En dat is opvallend, zeker wanneer je ziet hoe de smartphone op de markt gezet is. Wil je een prima allround midranger met een schone (doch niet geheel kritiekloze) versie van Android? De Nokia 8.1 is dan zeker het overwegen waard. Kun je echter leven met een relatief matig tot voldoende presterende camera en ben je vooral gefixeerd op uiterlijk en een kleurrijk display? Dan is de Galaxy A9 (2018) een serieuze optie. De reviews van beide telefoons vind je hieronder terug.

Samsung Galaxy A9 (2018) review

Samsung Galaxy A9 (2018) review

14 feb 2019 - De Samsung Galaxy A9 (2018) is een opmerkelijke verschijning. Op de achterkant zitten maarliefst 4 camera's. Het brengt de vraag met zich mee hoeveel camera's je eigenlijk nodig hebt. En hoe goed is de Galaxy A9 als je niet bezig bent met plaatjes schieten?

Nokia 8.1 review

Nokia 8.1 review

8 mrt 2019 - Het is een bekend gezicht: Nokia in het middensegment. Onder leiding van HMD Global is de Finse merknaam van weleer vooral te bewonderen op toestellen die niet meteen de hoofdprijs vragen. Een goed voorbeeld hiervan is de Nokia 8.1. Of deze op papier uitstekende middenklasser in de praktijk net zo zijn mannetje staat, lees je in onze review.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden