Vergelijk 2.018.991 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: Huawei Mate 20 Pro of Samsung Galaxy S10?

Achtergrond Vergelijking: Huawei Mate 20 Pro of Samsung Galaxy S10?
Door ,

In dit artikel nemen de kampioen van Huawei en Samsung het tegen elkaar op: de Huawei Mate 20 Pro en de Samsung Galaxy S10. Wie overtreft wie, of zijn beide vlaggenschepen aan elkaar gewaagd? We kijken kritisch naar de overeenkomsten en verschillen, de plus- en de minpunten.

Samsung is al sinds jaar en dag de grootste smartphoneproducent ter wereld. Jaarlijks vliegen er wereldwijd meer dan 250 miljoen Galaxy-telefoons over de toonbank. En dat is niet voor niets: voor de topmodellen betaal je weliswaar een hoge prijs, maar daarvoor krijg je wel het beste van het beste wat Samsung te bieden heeft. Op dit moment is dat de Samsung Galaxy S10.

Een concurrent die we niet mogen onderschatten is Huawei. Topman Richard Yu heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij bij de grote jongens wil horen. In de begindagen verkocht het bedrijf slechts enkele miljoenen smartphones per jaar. In 2010 waren dat er 3 miljoen. Afgelopen jaar steeg de verkoop naar ongekende hoogten: Huawei verkocht toen meer dan 200 miljoen telefoons. Daarmee heeft het Chinese techbedrijf Apple van de tweede plaats gestoten als de op-één-na grootste smartphoneproducent ter wereld. Huawei heeft haar zinnen gezet op de nummer één positie. Toestellen als de Huawei Mate 20 Pro moeten dat zien te realiseren.

Er staat dus behoorlijk wat op het spel, zowel voor Samsung als Huawei. Het high-end segment is een belangrijke drijfveer voor beide partijen. Een goede reden om de vlaggenschepen van beide fabrikanten eens goed met elkaar te vergelijken: de Huawei Mate 20 Pro en de Samsung Galaxy S10. Allereerst kijken we naar de buitenkant, vervolgens wat er zich onder de motorkap bevindt. Ook de camera’s en de software nemen we onder de loep. Tot slot maken we de balans op in de conclusie en kijken we welk toestel de beste koop is, als die er al is.

Huawei Mate 20 Pro

Design

De Huawei Mate 20 Pro en Samsung Galaxy S10 zijn vlaggenschepen van topklasse. Dat betekent vanzelfsprekend dat je een topdesign krijgt. Beide toestellen zijn gemaakt van premiummaterialen die we ook bij andere vlaggenschepen zien: aluminium en glas. Corning Gorilla Glass 5 beschermt zowel de Mate 20 Pro als de Galaxy S10 tegen krassen en valschade aan de achterkant. De sterspeler van Samsung heeft aan de voorzijde de zesde generatie Gorilla Glass, waardoor hij volgens de fabrikant veel minder kans loopt op ernstige beschadigingen als je hem per ongeluk laat vallen. Wat de toppers met elkaar gemeen hebben, is dat ze stof- en waterbestendig zijn (IP68). Dat betekent dat je ze een half uur lang in bad kunnen liggen bij een diepte van anderhalve meter en heelhuids er weer uit komen.

Een belangrijke eigenschap van een smartphone is dat hij mobiel is. Compact zijn ze allebei niet, maar de Galaxy S10 is wel de kleinste van het duo. Hij is bijna 150 millimeter lang en zo’n 70 millimeter breed. De Mate 20 Pro is met zijn afmetingen van 157,8 bij 72,3 millimeter beduidend groter. Hij heeft weliswaar het grootste beeldscherm van de twee, maar de winst die Huawei daarmee behaalt is minimaal.

Heb je ooit een aardig bedrag geïnvesteerd in een bedrade headset? Als je die wil blijven gebruiken, dan ben je aangewezen op de Galaxy S10. In tegenstelling tot Huawei durft Samsung het wel aan om de koptelefoonaansluiting te integreren in haar vlaggenschip. Om het nog mooier aan te kleden: bij de Galaxy S10 krijg je bovendien oordopjes van AKG, wat synoniem staat voor een uitmuntende geluidskwaliteit.

Of je nou voor de Mate 20 Pro of Galaxy S10 gaat, je krijgt drie primaire camera’s. Bij Huawei’s vlaggenschip zijn deze in een denkbeeldig eiland verwerkt, Samsung heeft ze horizontaal naast elkaar geplaatst. Over de kunsten van beide camerasystemen staan we verderop in dit vergelijkingsartikel uitgebreid stil. Bij beide toppers is de vingerafdrukscanner niet te zien. Dat komt omdat deze achter het beeldscherm is verwerkt.

Samsung Galaxy S10

Zowel de Mate 20 Pro als de Galaxy S10 zijn in een aantal opvallende kleuren verkrijgbaar. Huawei’s vlaggenschip is er in het zwart en een paars/blauwe variant die Twilight heet. Vooral die laatste is een echte eye-catcher waar mensen in je omgeving vol bewondering naar zullen kijken. Mocht je deze variant nemen, neem dan vooral een transparante beschermhoes zodat je hem altijd kunt bewonderen. De Galaxy S10 is te bestellen in de kleuren Prism Black, Prism White en Prism Green.

Beeldscherm

Zoek je een smartphone met een scherm waarvan de kleuren eraf springen? Dan maakt het niet uit of je de Huawei Mate 20 Pro of Samsung Galaxy S10 neemt. Beide hebben namelijk een OLED-display. Iedere pixel bestaat uit drie subpixels, waarmee meer dan 16 miljoen kleurencombinaties gemaakt kunnen worden. In tegenstelling tot LCD-schermen hebben OLED-panelen geen plaat die licht geeft om de pixels te laten oplichten. Hierdoor zijn OLED-schermen niet alleen energiezuiniger, maar ziet zwart er ook daadwerkelijk uit als pikzwart.

Het OLED-scherm is niet het enige wat beide telefoons met elkaar gemeen hebben. Zowel bij Huawei als Samsung kun je de schermresolutie aanpassen. ‘Waarom zou ik dat doen?’ vraag je je misschien af. Nou, bijvoorbeeld om het energieverbruik terug te dringen. Hoe lager de schermresolutie, des te minder pixels de hard- en software hoeven aan te sturen en dus te minder energie het scherm opslokt. Tevens kun je op beide smartphones HDR-content bekijken.

Toch zijn er wel degelijk een aantal verschillen tussen het scherm van de Mate 20 Pro en Galaxy S10. We beginnen met de resolutie. Beide toestellen hebben weliswaar een QHD+ resolutie, maar het aantal pixels en de beeldverhouding zijn net even anders. De Mate 20 Pro telt 1440 bij 3120 pixels, de Galaxy S10 1440 bij 3040 pixels. Hierdoor heeft het topmodel van Huawei een beeldverhouding van 19,5:9, De Galaxy S10 moet het doen met een aspect ratio van 19:9. Minimale verschillen, maar volledigheidshalve noemen we ze hier.

Huawei Mate 20 Pro

Een duidelijk verschil tussen beide toestellen is de ‘notch’. Het beeldscherm van de Mate 20 Pro heeft bovenin een zwarte inkeping voor de selfiecamera, het oorstuk en diverse sensoren. De Galaxy S10 heeft deze zaken ook, maar heeft in tegenstelling tot Huawei’s vlaggenschip geen notch. In plaats daarvan heeft de Koreaanse techreus met een laser een gaatje gesneden in het scherm. Daarachter vinden we de selfiecamera. De sensoren zijn achter het scherm verwerkt. Het oorstuk, die tevens als speaker fungeert, vinden we in de flinterdunne bezel aan de bovenkant van het toestel.

Hardware

De Huawei Mate 20 Pro is vanzelfsprekend voorzien van de nieuwste en krachtigste hardware die Huawei momenteel te bieden heeft. Dat is de HiSilicon Kirin 980, een octa-core processor uit eigen stal. De Mate 20 Pro is Huawei’s eerste toestel die met deze 7nm chip is uitgerust. Naar eigen zeggen is de CPU 75 procent krachtiger en 58 procent energiezuiniger dan zijn voorganger. De grafische processor of GPU levert volgens Huawei 46 procent hogere prestaties en verbruikt maar liefst 178 procent minder energie in vergelijking met zijn voorloper.

De Kirin 980 bestaat uit drie clusters. Allereerst zijn er twee high-performance Cortex A76 cores die geklokt zijn op 2,6 GHz. Deze nemen de zwaarste taken voor hun rekening, zoals het opslaan van foto’s en video’s en het laden van webpagina’s. Dan hebben we een cluster die bestaat uit twee 1,92 GHz krachtige Cortex A76 cores. Tot slot heeft Huawei de Kirin 980 vier Cortex A55 efficiency cores gegeven die de lichtere taken op zich nemen. Deze hebben een kloksnelheid van 1,8 GHz. De processor bestaat tevens uit twee zogeheten Neural Processing Units of NPU’s. De ene richt zich op de toepassingen waar kunstmatige intelligentie (AI) aan te pas komt, de ander richt zich op specifieke taken. Door deze taakverdeling overtreft de nieuwste Kirin-processor al zijn voorgangers.

Exynos 9820

Ook Samsung heeft haar nieuwste vlaggenschip uitgerust met een chipset die ze zelf ontworpen heeft: de Exynos 9820. Net als de Kirin 980 is hij opgedeeld in drie clusters: een cluster bestaande uit twee custom CPU’s voor de zwaarste taken, een cluster van twee Cortex A75 kernen voor ‘optimale performance’ en een cluster van vier Cortex A55 kernen voor de minder belastende taken. Net als Huawei claimt Samsung dat de nieuwste chipset aanzienlijk krachtiger is dan zijn voorloper en tot wel 40 procent minder stroom nodig heeft om zijn werk te doen. De GPU is naar eigen zeggen 40 procent krachtiger en springt 35 procent zuiniger om met energie.

Beide vlaggenschepen hebben een uiterst krachtige chipset zoals je ziet. Als we de benchmarks op internet mogen geloven, heeft de Exynos 9820 een streepje voor op de Kirin 980. Of je daar in praktijk een duidelijk verschil in merkt, lijkt ons sterk. Of je nou de Mate 20 Pro of Galaxy S10 neemt, je haalt sowieso een powerhouse in huis.

Als we naar de hoeveelheid werkgeheugen kijken, zien we geen verschil tussen de Mate 20 Pro en Galaxy S10. Beide zijn standaard uitgerust met 8GB RAM. Ook de opslagcapaciteit is hetzelfde, namelijk 128GB. In beide gevallen kun je de opslagcapaciteit uitbreiden, maar dat gaat niet op dezelfde manier. MicroSD is de standaard in de smartphonewereld, maar met de komst van de Mate 20 Pro introduceerde Huawei een nieuw opslagmedium: NanoMemory of NM-kaart. Afgezien van een kleinere vormfactor zijn er weinig verschillen met microSD, behalve dan dat je NM-kaarten alleen in smartphones van Huawei kunt gebruiken.

Dit moet je weten over Huawei’s NM-kaart

Dit moet je weten over Huawei’s NM-kaart

20 okt 2018 - Deze week lanceerde Huawei haar nieuwste vlaggenschepen. Net als de meeste andere telefoons is het mogelijk om het geheugen uit te breiden. Hiervoor ben je niet aangewezen op een microSD-kaart, maar zogeheten NM-kaart. Wat is een NM-kaart? Wat zijn de verschillen met de microSD? En wat zijn de voor- en nadelen van de nieuwe opslagkaart? Al deze vragen en meer beantwoorden we in dit artikel.

Accu

Het toestel met de grootste batterij is de Huawei Mate 20 Pro. Deze heeft een 4200 mAh accu. Niet eerder stopte Huawei zo veel vermogen in een batterij. Daar staat tegenover dat de Mate 20 Pro wel een significant groter scherm heeft dan zijn voorgangers. En aangezien schermen de grootste stroomvreters zijn, heeft hij bij voorbaat al extra stroom nodig. Afgezien daarvan gaat hij vermoedelijk langer mee op een batterijlading dan de Galaxy S10. Deze heeft een 3400 mAh batterij, wat beduidend minder power is dan Huawei’s high-end tegenhanger.

Beide vlaggenschepen zijn razendsnel opgeladen. Huawei doet echter een boute belofte: de Chinezen claimen dat de Mate 20 Pro dankzij SuperCharge het vlaggenschip na een half uur al voor 70 procent is opgeladen. Opladen gaat namelijk met een snelheid van 40 watt. Om dit in perspectief te plaatsen: de meeste vlaggenschepen komen niet verder dan 15 tot 20 watt. De Galaxy S10 opladen doe je met een snelheid van 15 watt. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de accu oververhit raakt: het Duitse keuringsinstituut TÜV Rheinland heeft het oplaadsysteem van de Mate 20 Pro haar TÜV Safe Fast-Charge System certificering gegeven.

Naast de meegeleverde lader kun je beide vlaggenschepen ook draadloos opladen. Ze ondersteunen ieder de Qi-standaard voor wireless charging. Draadloos opladen gaat in het geval van de Mate 20 Pro niet zo snel als bedraad: de maximale snelheid die je hiermee haalt bedraagt 15 watt, zowel bij Huawei’s vlaggenschip als de Galaxy S10.

Huawei Mate 20 Pro

Een ander eigenschap die we op beide toestellen terugvinden, is reverse wireless charging. Simpel gezegd doet de telefoon dan dienst als powerbank waarmee je andere apparaten die de Qi-standaard ondersteunen kan opladen. In het geval van de Mate 20 Pro geldt dat beide apparaten geen fysiek contact hoeven te maken. Ook als je ze enkele centimeters van elkaar afhoudt, laadt het ene toestel het andere op. Dat geldt niet voor de Galaxy S10, daar moeten het vlaggenschip en andere apparaat -bijvoorbeeld een smartwatch- daadwerkelijk contact maken met elkaar.

Camera

Jaren geleden was Huawei een van de eerste die de dual-camera introduceerde op de smartphone. Eind vorig jaar gooide de Chinese fabrikant opnieuw hoge ogen toen het haar eerste smartphone met drie camera’s uitbracht. Dat is niet onopgemerkt voorbijgegaan aan Samsung. Ook het vlaggenschip van de Koreanen heeft drie camera’s aan de achterkant.

Wat is het verschil tussen de camerasystemen? We beginnen bij de Mate 20 Pro. Het toestel heeft achterop een 40-, 20- en 8-megapixelcamera. De eerste is voorzien van een reguliere groothoeklens met f/1.8 diafragma en AIS (Artificial Image Stabilization). De tweede camera heeft een ultragroothoeklens met f/2.2 grote lensopening en is perfect om landschapsfoto’s en macro-opnames te maken. De derde cameramodule fungeert als telefotolens, heeft een f/2.4 diafragma en beschikt over 5x optische zoom. Voorop heeft Huawei een 24-megapixelcamera met f/2.0 diafragma geplaatst.

Huawei Mate 20 Pro

Kunstmatige intelligentie en 3D spelen een grote rol bij Huawei’s camera’s. Zo is de selfiecamera voorzien van 3D Face Unlock. Deze detecteert en registreert meer dan 30.000 punten om jouw gezichtsprofiel vast te leggen en herkennen. Zodra deze jouw gezicht herkent, ontgrendelt hij in een halve seconde je telefoon. Naast een 24-megapixelcamera maakt het systeem tevens gebruik van een DOT-projector, TOF-nabijheidssensor, infraroodcamera en infraroodbelichter. Huawei claimt dat de gezichtsherkenning van dit vlaggenschip 30 procent sneller is dan een jaar eerder. Met de frontcamera kun je tevens 3D geanimeerde avatars maken. Deze feature heeft Huawei omgedoopt tot 3D Live Emoji. Tot slot kun je de hoofdcamera gebruiken om driedimensionaal model te maken van bijvoorbeeld een knuffel en deze laten dansen in je woonkamer. Deze eigenschap heet AI Live Model.

Net als Huawei heeft Samsung de camera’s van de Galaxy S10 ieder een eigen functie gegeven. De eerste camera is een normale RGB-camera met een resolutie van 12 megapixels met verwisselbaar diafragma (f/1.5 – f/2.4). Afhankelijk van de hoeveelheid omgevingslicht schakelt de software automatisch tussen beide f-stops. Zo schiet je ook als het donker is haarscherpe en gedetailleerde foto’s. Net als de 12-megapixeltelefotolens heeft hij optische beeldstabilisatie (OIS). Meer dan 2x optische zoom zit er niet in. De ultragroothoeklens legt alles vast in een hoek van 123 graden met een resolutie van 16 megapixels. Net als de Mate 20 Pro heeft de Galaxy S10 voorop één selfiecamera. Deze heeft een resolutie van 10 megapixels en komt met gezichtsherkenningssoftware.

De camera’s van de Mate 20 Pro hebben een hogere resolutie, maar dat zegt lang niet alles over de beeldkwaliteit. Het is slechts één van de factoren die bepalen hoe je foto’s eruit komen te zien. Om die reden denken we dat je met beide toestellen prachtige plaatjes schiet. Beide telefoons hebben een RGB-, ultragroothoek- en telefotolens. Ze bieden dus nagenoeg dezelfde mogelijkheden voor de fotograaf.

Galaxy S10

Software

Zowel de Huawei Mate 20 Pro als Samsung Galaxy S10 zijn Android-telefoons. Beide draaien out-of-the-box op de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem: Android 9.0 Pie. Zowel Huawei als Samsung hebben de reputatie de tijd te nemen om grote software-updates uit te rollen. Gelukkig geldt dat niet voor beveiligingsupdates. Net als de Pixel-telefoons komen deze (doorgaans) maandelijks voorbij. In dat opzicht zetten beide fabrikanten hun beste beentje voor.

Over het besturingssysteem hebben Huawei en Samsung ieder hun eigen schil gelegd. Bij Huawei is dat Emotion UI 9.0 of kortweg EMUI 9.0, bij Samsung is dat One UI. Beide skins hebben in eigen look and feel, het is dus maar de vraag waar je je het beste thuis voelt. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze in geen velden of wegen op stock Android lijken.

Op softwaregebied heeft Samsung iets waar haar onderscheidt van Huawei: een eigen digitale assistent. Daarvoor vertrouwt Huawei op Google Assistant. Deze is weliswaar ook op het nieuwste vlaggenschip van de Koreanen te vinden, maar daarnaast heeft Samsung er ook Bixby op gezet. Om deze snel en eenvoudig op te roepen, hoef je geen ‘He Bixby’ of iets dergelijks tegen je telefoon te roepen. Het enige dat je hoeft te doen is op de Bixby-knop aan de zijkant te drukken. Mocht je geen gebruikmaken van Bixby, dan kun je deze knop programmeren voor een andere applicatie of systeemactie, zoals de Camera-app openen of schermafbeelding maken.

samsung one ui

Prijs

Zowel de Huawei Mate 20 Pro als Samsung Galaxy S10 zijn toptoestellen, wat inhoudt dat je er de hoofdprijs voor betaalt. Huawei’s vlaggenschip kostte bij introductie 999 euro. Als je je ogen goed de kost geeft -of onze prijsvergelijker gebruikt- vind je hem voor net iets meer dan 700 euro. De meeste retailers vragen echter rond de 800 euro voor het vlaggenschip.

De Galaxy S10 is nog maar net uit en heeft bij de meeste aanbieders dezelfde aanschafprijs als de adviesprijs. Dat betekent dat er een prijskaartje van 899 euro aan hangt. Als je goed zoekt vind je hem nu al voor een paar tientjes minder. Het prijsverschil tussen de Mate 20 Pro en Galaxy S10 is dus niet zo groot als je misschien zou verwachten.

Conclusie

De verschillen tussen de Huawei Mate 20 Pro en Samsung Galaxy S10 zijn minimaal. Ze Beide telefoons hebben een OLED-scherm met QHD+ resolutie en vingerafdruksensor achter het beeldscherm, de nieuwste en krachtigste hardware van de eigen tekentafel onder de motorkap, een camerasysteem met drie camera’s en nieuwste Android-versie. Gegarandeerd dat je aan beide vlaggenschepen jaren veel smartphoneplezier zult beleven.

Toch zijn er wel een aantal punten waar we op willen wijzen als je een van deze topmodellen overweegt. De Mate 20 Pro is verreweg de grootste van de twee. Door zijn omvang doe je hem niet even in je broek- of jaszak. Je kleding afstemmen op je telefoon doe je natuurlijk niet. De Galaxy S10 is met zijn 6,1 inch grote Infinity Display de betere keuze als je een ‘compacte’ telefoon zoekt.

Iets anders om rekening mee te houden is geheugenuitbreiding. Bij de Galaxy S10 is dat simpel: je koopt een microSD-kaart, stopt deze in je toestel en klaar is Kees. Bij de Mate 20 Pro ligt het iets gecompliceerder. Hier kun je de opslagcapaciteit enkel uitbreiden met Huawei’s NM-kaarten. En laten deze nou slechts mondjesmaat beschikbaar zijn in Nederland. Bovendien zijn ze een stuk duurder dan microSD-kaarten. Tot slot kun je ze exclusief gebruiken in telefoons van Huawei, wat ze in onze ogen een stuk minder aantrekkelijk maakt.

Samsung Galaxy S10 prijzen vergelijken

Samsung Galaxy S10
Met abonnement: Vanaf € 28,00 p/m
Los toestel: € 550,00

Vergelijk prijzen

We vermoeden dat je met beide toestellen het einde van de dag haalt als de accu volledig is opgeladen. Duurt je dag wat langer dan gepland, dan heb je meer aan de extra accucapaciteit van de Mate 20 Pro. Een grote batterij betekent niet dat je extra veel tijd moet reserveren om hem op te laden. Dankzij de 40 watt SuperCharge technologie is hij na een half uur al voor 70 procent opgeladen.

Beide vlaggenschepen hebben nagenoeg dezelfde features. Om die reden maakt het niet uit of je nou de Mate 20 Pro of Galaxy S10 neemt. Met de Mate 20 Pro bespaar je flink wat centen, maar met de Galaxy S10 haal je het nieuwste van het nieuwste in huis. Tot slot, maar dat is pure speculatie, zou het ons niet verbazen als zowel Huawei als Samsung op korte termijn de adviesprijzen van hun vlaggenschepen naar beneden bijstellen. Huawei staat namelijk op het punt om haar nieuwste topmodel te presenteren, de Huawei P30 Pro. Samsung gooide vorig jaar de prijs van de Samsung Galaxy S9 (Plus) al na zes weken flink omlaag. Misschien doet ze dit jaar exact hetzelfde. Geduld is dus mogelijk in dit geval een schone zaak.

Galaxy S10e

Samsung Galaxy S10 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 200 1000 € 29,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 7000 7000 € 34,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 35,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 40000 € 42,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd onbeperkt 1000 € 33,00 € 13,00 Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 5000 € 41,50 € 0,- Bekijken
Alle Samsung Galaxy S10 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden